Meniu

Academie

 • Pariul Handicap Seturi

  Pariul Handicap Seturi este un pariu specific tenisului și estimează diferența de seturi la care un jucător își invinge oponentul. Deoarece în majoritatea turneelor de tenis avem un sistem de cel mai bun din 3 seturi (deci un jucător poate câștiga fie la un singur set diferență, fie la 2), nu avem foarte multe selecții disponibile (spre deosebire de pariul Handicap Game-uri). În turneele de Grand Slam de masculin, unde sistemul este 3 din 5, opțiunile devin ceva mai interesante. Selecția Handicap Set-uri -0.5 înseamnă de fapt cine câștigă meciul, de aceea de regulă nu este afișată de case.

  Exemplul 1: În meciul Sebastian Korda - Rafael Nadal, 1-6, 1-6, 2-6 (deci scor seturi 0-3), orice pariu de tip Handicap Set-uri Nadal -0.5, -1.5, -2.5 ar fi fost câștigător.

  Exemplul 2: În meciul Hugo Gaston - Dominic Thiem, 4-6, 4-6, 7-5, 6-3, 3-6 (scor set-uri 2-3) ar fi fost câștigătorare pariurile Gaston HS +1.5 și Gaston HS +2.5. Pariurile Thiem HS -1.5 sau Thiem HS -2.5 ar fi fost pierdute (deoarece a câștigat la diferență de un singur set).

  Exemplul 3: În meciul Danielle Collins - Garbine Muguruza, 7-5, 1-6, 6-4 (scor set-uri 2-1) am fi avut câștigător pariul Mugurza HS +1.5 și am fi pierdut pe Collins HS -1.5 (desigur, am fi pierdut și pe Mugurza HS -1.5, dar am fi câștigat pe Collins +1.5).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul "HA - 0.5"

  Pariul HA -0.5 înseamnă de fapt victoria echipei pe care punem această selecția (indiferent de diferența de goluri).

  Exemplul 1: În meciul Bayern M. - Hertha B., 4-3, dacă am fi mizat Bayern HA -0.5 pariul ar fi fost câștigător. Din acest motiv, pariul opus, Hertha HA +0.5, ar fi fost pierdut.

  Exemplul 2: În meciul Liverpool - Arsenal, 0 -0, dacă am fi mizat Liverpool HA - 0.5, pariul ar fi fost pierdut. Pariul opus acestei selecții, Arsenal HA +0.5, ar fi fost câștigător.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul "HA -1.5 / -2.5"

  Pariul HA -1.5 presupune selectarea rezultatului partidei după ce echipei pe care mizăm i se scad 1.5 goluri (pentru a elimina posibilitatea egalului). Practic, pariul este câștigător dacă echipa pe care mizezi câștigă meciul la cel puțin 2 goluri diferență. Similar, la pariul HA -2.5 (unde echipei selectate i se scad 2.5 goluri), pariul este câștigător dacă echipa pe care mizăm câștigă la cel puțin 3 goluri diferență.

  Exemplul 1: În meciul Liverpool - Arsenal, 3-1, selecția Liverpool HA -1.5 ar fi fost câștigătoare. În schimb, selecția Liverpool HA -2.5 ar fi fost pierdută.

  Exemplul 2: În meciul Bayern M. - Schalke, 8 -0, atât selecția Bayern HA -1.5 cât și selecția Bayern HA -2.5 ar fi fost câștigătoare. De fapt, ar fi fost câștigătoare toate selecțiile până la Bayern HA -7.5. Selecția Bayern HA -8.5 ar fi fost pierdută.

  Exemplul 3: În meciul Atalanta - Cagliari, 5 -2, atât selecția Atalanta HA -1.5 cât și selecția Atalanta HA -2.5 ar fi fost câștigătoare. Selecția Atalanta HA -3.5 ar fi fost pierdută.

  Exemplul 4: În meciul Bayern M. - Hertha B., 4-3, atât selecțiile Bayern HA -1.5 cât și Bayern HA -2.5 ar fi fost pierdute (deoarece Bayern a câștigat la un singur gol diferență).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul "HA +1.5 / HA +2.5"

  Pariul HA +1.5 înseamnă rezultatul meciului în momentul în care echipei pe care am pariat i se adaugă 1.5 goluri. Acest pariu este câștigător dacă echipa pe care am mizat pierde la cel mult 1 gol diferență. Similar, pariul HA +2.5 (și așa mai departe) înseamnă ca echipa pe care mizăm să nu piardă la mai mult de 2 goluri diferență.

  Exemplul 1: În meciul Rio Ave - AC Milan mergem pe Rio Ave HA +1.5. Meciul se termină egal, 2-2, deci pariul este câștigător.

  Exemplul 2: În meciul Bodo/Glimt - Sandefjord mizăm pe Sandefjord HA + 1.5. Meciul se termină cu victoria 2-1 a gazdelor. Cum echipa pe care am mizat a pierdut la cel mult un gol diferență, pariul este câștigător.

  Exemplul 3: În meciul Liverpool - Arsenal mizăm pe Arsenal HA +1.5. Meciul se termină cu victoria 3-1 a lui Liverpool. Deoarece echipa pe care am mizat a pierdut la mai mult de un gol diferență, pariul este pierdut.

  Exemplul 4: În meciul Liverpool - Arsenal, 3-1, mizăm pe Arsenal HA +2.5. Acum pariul este câștigător, deoarece Arsenal a pierdut la cel mult 2 goluri diferență.

  Exemplul 5: În meciul Bayern M. - Schalke, 8 -0, dacă am fi mizat pe Schalke HA +2.5 pariul ar fi fost pierdut. Prima selecție pe câștigătoare pe Schalke ar fi fost HA +8.5

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul "HA +0.5"

  Pariul Handicap Asiatic + 0.5 înseamnă că echipei selectate îi sunt adăugate 0.5 goluri (pentru a nu mai avea posibilitatea ca meciul să se încheie egal).

  Pariul este câștigător dacă echipa pe care îl plasezi nu pierde meciul (este echivalentul pariului 1X / X2 din Șansă Dublă), și este pierdut dacă echipa adversă câștigă meciul.

  Exemplul 1: În meciul Aston Villa - Liverpool pariezi pe selecția Aston Villa + 0.5.

  • Dacă meciul se termină egal, ai câștigat;
  • Dacă Aston Villa câștiga, pariul este câștigat;
  • Dacă Liverpool se impune, pariul este pierdut.
  • În acest caz, selecția Aston Villa +0.5 ar fi fost echivalentă cu selecția 1X.

  Exemplul 2: În meciul Leicester - Fulham pariezi pe selecția Fulham + 0.5 (oaspeții nu pierd dacă le adaugi două goluri).

  • Dacă Leicester câștigă meciul, pariul este pierdut;
  • Dacă meciul se termină egal, pariul este câștigat;
  • Dacă Fulham câștigă meciul, pariul este câștigat.
  • În acest caz, selecția Fulham + 0.5 ar fi fost echivalentă cu selecția X2.


  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul "Cartonas Rosu"

  Pariul "Cartonas Rosu" presupune că în meci se va acorda cel puțin un cartonaș roșu (indiferent că este vorba de roșu direct sau un roșu acordat ca urmare a două cartonașe roșii).

  Există, în general, 3 opțiuni ale acestei selecții: Cartonaș roșu în meci (nu contează echipa care încaseză cartonașul roșu), Cartonaș Roșu Gazde (pariul este câștigător doar dacă gazdele încasează cel puțin un cartonaș roșu), respectiv Cartonaș Roșu Oaspeți (care este câștigător doar dacă oaspeții încaseză cel puțin un roșu). Fiecare dintre aceste variante are opțiunile Da (se acordă roșu) și Nu (nu se va da nici un cartonaș roșu).

  Înainte de plasarea acestui pariu la un operator, trebuie citite însă cu atenție regulile interne (de ex: se consideră sau nu cartonașele roșii acordate jucătorilor de pe banca de rezerve, se consideră sau nu cartonașele roșii acordate antrenorului / staffului tehnic, se consideră cartonașele roșii acordate după fluierul de final).

  Exemplul 1: În meciul FCSB - Dinamo pariem pe cel puțin un cartonaș roșu. În minutul 80, la o fază controversată, unul din jucătorii de pe banca de rezerve a lui FCSB (care însă nu a fost folosit în meci) intră pe gazon și iși lovește un adversar. Primește cartonașul roșu.

  • În cazul în care am fi plasat acest pariu la Betano (cartonaș roșu în meci), pariul ar fi fost câștigător (deoarece, conform regulamentului intern al operatorului, se iau în considerare și jucătorii aflați pe banca de rezerve dar care nu au fost folosiți).
  • În cazul în care am fi plasat același pariu la Superbet, pariul ar fi fost pierdut (deoarece regulamentul intern prevede că sunt considerați doar jucătorii aflați în joc la momentul acordării cartonașului).

  Exemplul 2: În meciul Lazio - Inter pariem pe un cartonaș roșu la gazde. Ciro Immobile are deja un cartonaș galben și este schimbat de antrenor. După ce părăsește terenul, are însă un gest nesportiv și primește al doilea galben (și, prin urmare, cartonaș roșu). Deoarece cartonașul roșu a venit într-un moment în care el nu mai era jucător activ (fusese deja schimbat), dar evoluase pe parcursul meciului, pariul Cartonaș Roșu Gazde ar fi pierdut și la Betano și la Superbet.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Total cornere 9.5

  Dupa cum îi spune și numele, ai posibilitatea sa pariezi pe cornere. În acest fel nu te mai intereseaza rezultatul final al meciului sau câte goluri s-au marcat.

  Cănd pariezi peste 9.5 cornere, ca sa caștigi, ai nevoie de cel putin 10 cornere în meci. NU conteaza care echipa obține cornerele. Totalul în meci să fie de 10 cornere sau mai mult.

  Exemplul 1: În meciul Chelsea – Brighton, Cheslea execută 6 lovituri de colt și Brighton execută 5 lovituri de colț, pariul este câștigător. (suma cornerelor executate de ambele echipe este de 11, deci se atinge minimul de 10)

  Exemplul 2: În meciul FCSB – CFR Cluj, FCSB a executat 4 lovituri de colț si CFR Cluj a executat 5 lovituri de colț, pariul este necâștigător. (suma cornerelor executate de ambele echipe este de 9, adica sub 10).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul "GG I&II"

  Pariul "GG I&II" presupune ca ambele echipe să marcheze cel puțin câte un gol în fiecare repriză. Este unul din pariurile cu șanse mici de reușită, chiar și atunci când se întâlnesc formații foarte ofensive. Acest pariu presupune, printre altele, că în meci sunt cel puțin 4 goluri. Poate fi însă o opțiune interesantă în competițiile tratate superficial de formațiile puternice (cupe, faze preliminare din Europa League) unde outsiderele pot înscrie minim 2 goluri.

  Exemplul 1: În meciul Barcelona - Bayern M. 2 - 8 (1-4 la pauză) pariul este câștigător, deoarece ambele formații au marcat în fiecare repriză.

  Exemplul 2: În meciul Liverpool - Arsenal 3 - 1 (2 -1 la pauză) pariul nu este câștigător. Deși în prima repriză au marcat ambele echipe, în repriza a doua Arsenal nu a mai reușit să marcheze, astfel că pariul este pierdut.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul "GOL I&II"

  Pariul Gol I&II presupune că se marchează cel puțin câte un gol în fiecare repriză. Spre deosebire de pariurile de tip GG, acest pariu nu este influențat de care echipă marchează în prima repriză și care echipă marchează în cea de-a doua.

  Exemplul 1: În meciul Liverpool - Arsenal 3 -1 (2 -1 la pauză) pariul este câștigător, deoarece avem 3 goluri în prima repriză și un gol marcat în cea de-a doua.

  Exemplul 2: În meciul Santos - Fortaleza 1 - 1 (1 - 0 la pauză) pariul este câștigător, deoarece în fiecare repriză s-a marcat câte un gol.

  Exemplul 3: În meciul Fulham - Aston Villa 0 - 3 (0 - 2 la pauză) pariul este câștigător.

  Exemplul 4: În meciul Freiburg - Wolfsburg 1 - 1 (1 - 1 la pauză) pariul nu este câștigător, deoarece nu s-a marcat în a doua repriză.

 • Pariul Pauză / Final

  Pariul pauză / final presupunere selectarea rezultatului la pauză (gazde, egal sau oaspeți) și a celui final. Este un pariu folositor atunci când se întâlnesc formații cu diferențe mari de valoare (formă) pentru a crește cota pentru favorită, dar și în meciurile în care se întâlnesc formații ce marchează rar înainte de pauză.

  Exemplul 1: În meciul Genk - Oostende 2-2 (1-1 la pauză) ar fi fost câștigătoare selecția X / X (egal și la pauză și la final).

  Exemplul 2: În meciul Liverpool - Arsenal 3-1 (2-1 la pauză) ar fi fost câștigătoare selecția 1/1 (gazdele să conducă la pauză și să câștige meciul). De menționat că aici selecția 1/1 ar fi fost câștigătoare și dacă scorul final era 3-2 sau 2-1 (adică a doua repriză se încheia cu 1-1 sau cu 0-0).

  Exemplul 3: În meciul Paderborn - Hamburger SV 3-4 (3-2 la pauză) ar fi fost câștigătoare selecția 1/2 (gazdele să conducă la pauză dar oaspeții să câștige la final).

 • Pariul "Gazde 0.5"

  Pariul Gazde 0.5 are două selecții (Peste și Sub). Selecția Peste înseamnă că formația Gazdă va reuși să marcheze cel puțin un gol în meci, iar selecția Sub înseamnă că gazdele nu vor reuși să marcheze.

  Similar, există pariurile Gazde 1.5 (dacă formația gazdă marchează minim 2 goluri sau cel mult 1 gol), Gazde 2.5 (dacă formația gazdă marchează minim 3 goluri sau cel mult 2 goluri). Dacă selecția Peste 2.5 este câștigătoare, implicit vor fi câștigătoare și selecțiile Peste 1.5 și Peste 0.5. Dacă selecția Sub 0.5 este câștigătoare, implicit vor fi câștigătoare și selecțiile Sub 1.5 și Sub 2.5.

  Exemplul 1: În meciul Fulham - Aston Villa 0 -3 selecția Gazde Sub 0.5 ar fi fost câștigătoare (deoarecee Fulham nu a reușit să marcheze).

  Exemplul 2: În meciul Troyes - Clermont 1-0 selecția Gazde Peste 0.5 ar fi fost câștigătoare (deoarece Troyes a marcat).

  Exemplul 3: În meciul Liverpool - Arsenal 3 - 1 selecția Gazde Peste 2.5 ar fi fost câștigătoare (Liverpool a marcat de cel puțin 3 ori). Implicit, ar fi fost câștigătoare selecțiile Gazde Peste 1.5 și Gazde Peste 0.5

  Exemplul 4: În meciul Genk - Oostende 2-2 ar fi fost câștigătoare selecțiile: Gazde Peste 0.5, Gazde Peste 1.5 și Gazde Sub 2.5.

 • Pariul "Par / Impar"

  Pariul Par / Impar se referă la totalul golurilor înscrise într-un meci. În general, este un pariu cu șanse de reușită de 50-50. Orice meci egal implică automat selecția Par.

  Exemplul 1: În meciul Troyes - Clermont 1-0 totalul golurilor este de 1, așadar selecția Impar ar fi fost cea câștigătoare.

  Exemplul 2: În meciul Liverpool - Arsenal 3-1 totalul golurilor este de 4, așadar selecția Par ar fi fost cea câștigătoare.

  Exemplul 3: În meciul FC Dallas - Orlando City 0-0 totalul golurilor este 0, așadar selecția Par ar fi fost cea câștigătoare.

 • Pariul "1 & GG"

  Pariul 1 & GG presupune victoria gazdelor și ambele formații să marcheze. Acest pariu implică automat și pariul Peste 2.5 goluri (O 2.5). Este un pariu folositor atunci când se întâlnesc două echipe ofensive dar avem și o favorită.

  Exemplul 1: În meciul Liverpool - Arsenal 3-1 pariul este câștigător (gazdele au câștigat și ambele formații au reușit să marcheze).

  Exemplul 2: În meciul Troyes - Clermont 1-0 pariul nu este câștigător (gazdele au câștigat dar oaspeții nu au reușit să marcheze).

 • Pariul "GG & O 2.5"

  Pariul "GG & O 2.5" presupune ca ambele formații să marcheze și în total să se înscrie cel puțin 3 goluri în meci. Este un pariu util atunci când se întâlnesc două formații ofensive și vrem să creștem puțin cota pentru pariurile GG sau pentru O 2.5.

  Exemplul 1: În meciul Paderborn - Hamburger SV 3-4 pariul este câștigător;

  Exemplul 2: În meciul Fulham - Aston Villa 0 -3 pariul nu este câștigător (au fost în total minim 3 goluri, dar una din formații nu a înscris);

  Exemplul 3: În meciul Santos - Fortaleza 1-1 pariul nu este câștigător (ambele formații au marcat, dar nu a fost îndeplinită condiția de minim 3 goluri înscrise în meci).

 • Pariul VDG

  Pariul VDG presupune ca formația gazdă să câștige ambele reprize (nu este suficient să câștige doar prima repriză și meciul). Acest pariu implică automat și pariul 1/1 (gazdele conduc la pauză și câștigă la final) dar și victoria gazdelor la handicap asiatic. Este un pariu folositor atunci când diferența valorică sau de formă dintre echipe este foarte mare, iar pariul simplu pentru victoria gazdelor are o cotă foarte mică.

  Exemplul 1: în meciul Telstar - Den Bosch 6 -1 (2-0 la pauză) pariul ar fi fost câștigător, deoarece gazdele au câștigat ambele reprize;

  Exemplul 2: în meciul Jong Ajax - Excelsior 3 -0 (0-0 la pauză) pariul nu ar fi fost câștigător, deoarece gazdele nu au câștigat prima repriză;

  Exemplul 3: în meciul Estoril - Leixoes 1- 0 (1-0 la pauză) pariul nu ar fi fost câștigător, deoarece gazdele nu au câștigat a doua repriză.


 • Pariul "I1 sau II1"

  Pariul "I1 sau II1" presupune ca formația gazdă să câștige cel puțin o repriză, indiferent de rezultatul final al meciului. Orice pariu în care gazdele câștigă la final este automat câștigător și pentru pariul "I1 sau II1".

  Exemplul 1: în meciul PSG - Monaco (3-3 scor final, 3-2 scor la pauză) pariul ar fi fost câștigător deoarece PSG a câștigat prima repriză;

  Exemplul 2: în meciul Paderborn - Hamburger SV (3-4 scor final, 3 -2 scor la pauză), pariul ar fi fost de asemenea câștigător, chiar dacă Paderborn a pierdut în final meciul;

  Exemplul 3: într-un meci în care scorul final e 3-5 iar la pauză este 2-5, pariul ar fi în continuare câștigător deoarece echipa gazdă a câștigat cea de-a doua repriză (cu scorul de 1-0).


 • Pariul VSO

  Pariul VSO înseamnă victoria oasepților fără ca gazdele să reușească să marcheze. În acest pariu nu este importantă difernța la care echipa oaspete câștigă, ci este obligatoriu să nu primească gol. Pariul VSO nu trebuie confundat cu pariul de handicap asiatic (care se bazează pe diferența de scor dintre echipe).

  Exemplul 1: meciul Nice - PSG 0 -3 se încadrează atât pentru pariul VSO cât și pentru un pariu pe handicap asiatic al oaspeților (deoarece au câștigat la minim 2 goluri diferență);

  Exemplul 2: meciul PSG - Marseille 0 -1 se încadrează pentru pariul VSO dar nu și pentru victoria oaspeților la handicap asiatic;

  Exemplul 3: meciul Ol. Lyon - PSG 1 - 5 nu se încadrează pentru pariul VSO, dar s-ar fi încadrat pentru victoria oaspeților la handicap asiatic.

 • Pariul DNB

  Pariul DNB este un pariu în care se selectează câștigătoarea meciului (iar la egal se consieră pariul nul și se returnează miza). Este diferit de pariul Șansă Dublă atât prin valoarea cotelor cât și prin faptul că la egal vei primi înapoi doar valoarea mizei plasate.

  Exemplu: La un meci Tottenham vs Chelsea avem cota pentru DNB 1 de 3,60, respectiv cota 2,23 pentru 1X. Presupunem că plasăm pariul cu o miză de 50 de lei.

  Dacă folosim selecția DNB:

  • la o victorie a lui Tottenham, vom încasa 50 x 3,6 = 180 lei;
  • la egal , vom lua înapoi cei 50 lei;
  • dacă Tottnham pierde, nu vom lua nimic.

  Dacă folosim selecția 1X:

  • la o victorie a lui Tottenham sau un egal vom încasa 50 x 2,23 = 115 lei;
  • dacă Tottnham pierde, nu vom lua nimic.
 • Live Stream

  Atunci când vine vorba de pariurile live, opțiunea de live stream (transmisiune în direct) pe care toți mai mulți operatori o oferă gratuit este extrem de importantă.

  Când decidem să plasăm pariuri live putem avea una din aceste două strategii:

  1. În funcție de analiza pre-meci, dacă se întâmplă evenimentul x în meci, pariem că se întâmplă y (de exemplu, la un meci Bayern - Hertha am putea spune că nu vrem să pariem de la început pe victoria gazdelor, dar dacă scorul rămâne egal până în minutul 60, atunci pariem). În acest caz, live streamingul este mai puțin util, dar tot ar trebui să verificăm unele statistici (poate vreun jucător a luat cartonaș roșu, accidentări, statisticile de meci)

  2. Pariem pur și simplu în live în funcție de cum vedem că se desfășoară meciul. Cea mai mare greșală aici este să pariem doar după statistica din meci, fără a vedea meciul. Există numeroase cazuri în care statistica este înșelătoare:

  • este posibil ca o echipă să aibă posesia dar adversarii să domine cu adevărat meciul (în înfrângerea lui Bayern 4-1 cu Hoffenheim, Bayern a avut o posesie de 62%, dar pe lângă golurile primite au pierdut clar și raportul șuturilor pe poartă, 3 - 8);
  • este posibil ca o echipă să tragă mult mai mult la poartă dar șuturile să nu fie periculoase (în înfrângerea 1-3 cu Lyon, Man. City a avut un total de 18 șuturi - din care 7 pe poartă, față de doar 7 ale adversarilor, care însă au cadrat 6 din ele și pe 3 le-au transformat în gol). La un astfel de meci, dacă ne-am baza pariul de genul: Cine câștigă restul meciului, Cine înscrie următorul gol, Total goluri Gazde, faptul că vedem un număr mare de șuturi la poartă ar putea să ne păcălească foarte ușor dacă nu vedem și pozițiile din care sunt expediate și cât de ușor formația pe care vrem să mizăm chiar ajunge în puncte cheie.

  Nu toate ligile sunt oferite în funcția de live stream, dar o scurtă analiză a operatorilor îți va arăta cu siguranță care ar fi cei mai indicați pentru ligile pe care le urmărești (poate vrei să pariezi pe prima ligă turcă și constați că un singur operator oferă live stream). Dacă nu ai o ligă preferată, e de preferat să alegi un operator ce acoperă cât mai multe meciuri și care are o ofertă de pariuri live bogată.

  Pentru mai multe cunoștinte citește Dicționarul pariorului începător

 • Limitele de pariere

  Limitele de pariere reprezintă cât de mult putem paria pe un anumit eveniment pe o anumită piață la un operator. Cu cât competiția este mai mare (Campionatul Mondial, Champions League, Premier League) iar piața pe care pariem este populară (Rezultat final, Șansă dublă, total goluri) cu atât limita de pariere este mai mare și sunt șanse infime ca vreodată să atingem acea limită.

  Lucrurile se schimbă însă dacă preferăm pariurile pe ligile mai mici (de exemplu, ne propunem să pariem doar pe Liga 2 din România) și alegem niște pariuri mai exotice (de exemplu, câte cornere vor fi în prima repriză). Pentru că pe aceste pariuri nu există volume mari în piață iar casa poate să nu aibă informație completă, va căuta să nu se expună și va seta niște limite mai mici de pariere (posibil sub 1.000 lei).

  În plus, dacă reușim o serie de pariuri câștigătoare pe astfel de piețe iar mizele noastre sunt mari (poate chiar în limită sau doar puțin sub), casa poate decide să ne scadă și mai mult această limită (limita poate coborâ chiar și la 10 lei).

  Cum putem trece peste limitele de pariere?

  • Cea mai simplă strategie este să combinăm pariul pe care doream inițial să îl plasăm într-un pariu multiplu. Pentru asta, trebuie să alegem încă unul sau două meciuri (ar trebui alese meciurile cu marja 0 din oferta casei unde pariem) și să împărțim miza pe care doream să o pariem.
  • Exemplul 1: Vrem să pariem 2.000 lei pe faptul că vor fi Peste 9.5 cornere în meciul U Craiova 1948 - Rapid, la o cotă de 1.95. În momentul în care vrem să plasăm pariul, traderii casei ne spun că putem paria maxim 1.000 lei la cota de 1.95 sau putem paria toți cei 2.000 lei dar trebuie să acceptăm o cotă de 1.8. Diferența de cotă ni se pare prea mare așa că alegem să plasăm inițial doar cei 1.000 lei la 1.95. Pentru a ne încheia pariul mai trebuie să pariem restul de 1.000 lei. Presupunem că în oferta cu marjă 0 este meciul Spania - Elveția (cotă 1.5 pentru Spania să câștige și 3 pentru Spania să nu câștige). Vom plasa două bilete: pe primul vom pune pariul pe cornere și faptul că Spania va învinge, iar miza acestui bilet va fi de 1000 : 1.5 = 667 lei. Pe celălalt bilet vom pune pariul pe cornere și faptul că Spania nu va învinge, iar miza acestui bilet va fi de 1000 : 3 = 333 lei. Desigur, indiferent de rezultatul meciului Spaniei, biletul nostru va fi câștigător dacă pariul inițial pe cornere va fi câștigător. Există case la care această strategie nu funcționează (spre exemplu Betano), deoarece o dată atinsă limita de pariere pe o selecție aceasta nu mai poate fi pusă în nici o altă combinație).
  • O strategie alternativă este să spargem pariul pe care am vrut să îl spargem în pariuri foarte apropiate (chiar dacă pierdem puțin din cotă).
  • Exemplul 2: Să spunem că în meciul Norvegia - România vrem să pariem pe faptul că Norvegia va învinge la 0, la o cotă de 2.95. Limita acestui pariu poate să fie însă redusă (să zicem doar 200 lei) iar noi vrem să pariem 1000 lei pe această selecție. Evident, începem prin a paria cei 200 lei. Apoi căutăm cotele derivate: România să nu marcheze (cotă 2.4), Norvegia să înscrie (1.22), Nu GG (1.83), Norvegia să câștige (1.9), Primul gol Norvegia (1.7), Ultimul Gol Norvegia (1.8), Scor Corect 1-0 (7.0) sau 2-0 (8.8) sau 3-0 (18.25), 4 -0 (50) sau 5+ - 0 (126). Pentru că primele cote sunt destul de mici în comparație cu cota de 2.95 pe care o vizam, mergem pe a paria 5 pariuri pe scor corect. Spargem cei 800 lei care ne-au rămas de pariat astfel:
  • Pentru Scor corect 1-0 pariem 800 : (7 : 2.95) = 337 lei
  • Pentru Scor corect 2-0 pariem 800 : (8.8 : 2.95) = 268 lei
  • Pentru Scor corect 3-0 mizăm 800 : (18.25 : 2.95) = 129 lei
  • Pentru Scor corect 4-0 mizăm 800 : (46: 2.95) = 47 lei
  • Pentru Scor corect 5+ - 0 mizăm 800 : (126 : 2.95) = 19 lei.

  Pentru mai multe informații citește Dicționarul pariorului începător

 • Expected Goals

  Expected Goals (xG) este o metodă de estimare a șanselor ca un anumit șut să se transforme în gol. Se determină prin calcularea unei medii între pozițiile anterioare din care echipa a șutat și cât de multe goluri au fost înscrise din acele poziții. Cu cât valoarea xG este mai mare, cu atât șansele ca o anume ocazie să se transforme în gol sunt mai mari.

  Valoarea xG este cuprinsă între 0 și 1. Spre exemplu, o valoare de 0.2 înseamnă că sunt șanse de 20% ca șutul să se transforme în gol (adică din 10 șuturi similare, 2 ar trebui să se transforme în gol). xG-ul nu este neapărat o măsură a numărului de goluri anticipat (deoarece fotbalul poate produce multe surprize), ci o măsură a calității ocaziilor create și a finalizării în fața porții.

  De ce ne este util acest indice?

  Într-un sport precum fotbalul, statisticile ne pot oferi de foarte multe ori informații pe care să nu le putem interpreta corect. De exemplu, o echipă poate să tragă de 20 de ori la poartă meci de meci (și poate chiar peste 10 din aceste șuturi sunt pe poartă), dar toate aceste șuturi să fie făcute de la distanță sau fără a crea probleme reale portarului. Numărul mare de șuturi ne-ar putea face să credem că este o echipă care domină autoritar jocul și își creează multe situații de gol, când de fapt este o echipă care doar își încearcă norocul. Pe de altă parte, o altă echipă poate avea doar 7 șuturi la poartă, din care 4 cadrate iar 3 din acestea să se transforme în gol. Și aici, statistica ne poate păcăli. Pe o parte, am putea spune că echipa e norocoasă - 3 din 4 șuturi pe poartă au fost gol. Pe de altă parte, am putea interpreta că echipa așteaptă să ajungă într-o situație clară de gol și doar atunci își asumă șutul. Cele două situații ne sunt extrem de utile.

  Cu cât intrăm mai în profunzimea acestui indice, cu atât putem avea estimări mai bune privind posibila evoluție a scorului. Spre exemplu, echipa pe care vrem să mizăm are o valoare xG de 0.3 pentru șuturile ce vin din cornere (centrează bine și au un joc bun de cap sau au niște scheme bine lucrate ale cornerelor). Adversarii lor cedează multe cornere (peste 6 pe meci) iar înălțimea liniei de fundași este sub cea a atacanților pe care mizăm. Dacă luăm în calcul că echipa pe care mizăm va avea minim 7 cornere și xG-ul de 0.3, ne așteptăm ca această formație să înscrie 7 x 0.3 = 2 goluri doar din cornere.

  Ce trebuie să știm?

  Indiferent cât de bine sunt calculate valorile xG pentru echipele care se întâlnesc, există loc de surprize. Spre exemplu, într-un meci Man. City - Burnley putem avea o valoare xG de 0.24 pentru City și de 0.3 pentru Burnely. Asta nu înseamnă că ne așteptăm ca Burnely să câștige (sau să termine măcar egal) ci doar să își fructifice mai bine ocaziile create. Mai mult, și în cazul lui City putem avea un procent de reușită mult mai bun decât cel anticipat (și din 10 șuturi la poartă în loc să avem doar 2 goluri - conform xG - să avem 5). Totuși, pe termen lung (în general după minim 10 meciuri) valorea xG va aproxima destul de bine numărul de goluri ale echipei.

  Este un indice foarte bun pentru pariurile live, unde putem observa efectiv cum se desfășoară atacurile și să înțelegem ce fel de șuturi se trimit spre poartă. Putem combina apoi calitatea acestor șuturi cu valorea xG pentru a paria pe câte meciuri se vor marca în continuare în meci.

  Pentru a fii paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Dropping Odds

  Dropping Odds (Cote în scădere) sunt, după cum le spune și numele, evenimente pe care există schimbări majore de cote. Pentru că mereu cotele sunt în contra-partidă, faptul că va scădea cota ca un eveniment să se întâmple, automat va crește cota pentru ca acel eveniment să nu se întâmple. Pe scurt, aceste cote în scădere sunt un semnal că un meci merită analizat.

  De ce scad cotele?

  Există trei argumente principale ce duc la scăderea cotelor:

  • În primul rând, avem noutățile care vin dinspre echipe: spre exemplu, la meciul FCSB - Slovan Liberec cota pentru victoria lui Liberec a scăzut masiv (de la 4.3 la 1.6) după ce s-a aflat că o mare parte din jucătorii FCSB-ului au Covid și nu vor putea juca. Similar, la meciul de EFL Cup dintre Tottenham și Chelsea cota lui Chelsea a scăzut de la 2.7 la 1.8 după ce antrenorul gazdelor a decis să nu folosească titularii.
  • Al doilea motiv este dat de volumele de pariere. Spre exemplu, casele consideră că meciul Grecia U21 vs Croatia U21 va fi unul foarte echilibrat și cotează cu 2.7 victoria gazdelor, 3.4 pentru egal și 2.85 victoria oaspeților. Constantă însă că toate pariurile se duc doar pe Croația să câștige sau pe egal. Acum, pentru a-și regla expunerea pe acest meci, casele vor decide să scadă cota pentru Croația U21 (pentru ca pariorii să nu mai fie tentați să ia pariul) și să o crească pe Grecia (pentru a atrage pariuri).
  • Al treilea motiv este dat de faptul că o casă nouă face disponibil pariul iar restul operatorilor din piață îi urmează cotele. De exemplu, putem avea un meci de hochei din Rusia, să zicem Yugra vs Penza, pe care casele din România îl cotează cu șanse aproximativ egale. Când îl adaugă în ofertă, casele de pariuri din Rusia o văd însă mare favorită pe Yugra. În scurt timp, deoarece știu că rușii calculează mult mai bine cotele din hochei, casele din România își vor ajusta cotele.

  Cum putem profita?

  Exemplul 1: Să considerăm exemplul de mai sus, Grecia U21 vs Croatia U21. După ce observăm că s-au modificat cotele, verificăm dacă au apărut informații suplimentare despre meci. Nu există noutăți (jucători indisponibili, certuri în cadrul echipei), deci schimbarea cotelor provine fie din faptul că un operator despre care se știe că are o metodă mai bună de calcul a cotelor pe naționale de tineret a deschis cu alte cote, fie că se fac volume de pariere pe Croația. Să presupunem că am urmărit meciul de ceva vreme și am văzut că nu au apărut case noi care să coteze, deci schimbarea s-a făcut prin prisma volumelor. Așadar, cotele inițiale erau calculate corect și nu au apărut noutăți. Să pariem acum pe Grecia U21 ne-ar aduce valoare, deoarece șansa să câștige este în continuare de 37%, dar avem o cotă de 5 (care ar presupune o șansă de doar 20%).

  Exemplul 2: Considerăm acum meciul FCSB - Slovan Liberec. Aici avem o mișcare masivă a cotelor. Imediat după anunțul că 9 jucători sunt indisponibili la FCSB cota pentru victoria lui Liberec scade la 1.4 (iar cea pentru victoria FCSB-ului crește la 8.7). Putem estima acum că totuși cota de 8.7 pentru victoria FCSB-ului este una bună (deoarece Liberec este o echipă slabă) și să pariem 100 lei pe asta. Ulterior, casele își dau seama că au cotat prea sus victoria FCSB-ului, așa că mută cotele la 1.8 pentru Liberec, respectiv la 5.5 pentru FCSB (și 3.6 pentru egal). Avem o cotă de 1.2 ca Liberec să nu piardă. Putem paria 100 (miza inițială) x 8.7 : 1.2 = 725 lei. Acum, indiferent de rezultatul meciului vom încasa 870 lei (și am pariat în total 825 lei). Deci avem un profit garantat de 45 lei. Desigur, am fi putut miza de la bun început doar pe faptul că FCSB nu pierde (cotă de 3.2) și doar să așteptăm rezultatul meciului (pentru că estimam că există în continuare valoare în acea cotă).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Creșterea mizei fixe

  Pentru unii pariori plasarea tuturor pariurilor folosind aceeași miză poate să nu reprezinte o strategie prea atrăgătoare. O îmbunătățire a acestei strategii, folosită de mulți pariori profesioniști, prevede modificarea mizelor în funcție de nivelul la care ajunge banca pariorului. Nivelurile la care se modifică unitatea de pariere se stabilesc anterior și nu trebuiesc modificate decât, dacă, după o lungă perioadă de timp ajungem să avem o mare încredere în propriul sistem de selecție.

  Exemplu: Pornim cu o bancă de 1.000 lei. Pentru că mizăm pe cote destul de mici și nu avem serii lungi fără câștiguri, decidem că vom plasa toate pariurile cu o miză de 100 lei. Stabilim însă următoarele niveluri:

  • În momentul în care banca atinge 2.000 lei, vom crește pariul la 120 lei;
  • Dacă banca atinge 3.000 lei, vom crește pariul la 140 lei;
  • Dacă banca atinge 4.000 lei, vom crește pariul la 160 lei;
  • Când banca atinge 5.000 lei, creștem pariul la 200 lei.
  • Dacă spre exemplu am ajuns la 5.600 lei (deci pariem câte 200 lei) dar ulterior banca ne scade la 4.800, și valoarea pariului va scădea la 160 lei (va reveni la nivelul cuprins între 4.000 și 5.000 lei).

  La fel ca și pariurile cu miză fixă simple, este o strategie care te menține mult în joc. În plus, creșterile de miză le faci strict pe baza performanțelor proprii (dacă performanța îți crește, crește și miza, dacă performanța îți scade, miza urmează aceeași tendință) și nu pe baza unor factori externi (cotele oferite de case, probabilitățile care pot fi sau nu corect calculate). Mai mult, chiar dacă nu îți vei îmbunătăți performanța, dar reușești să o menți la un anumit nivel (să zicem, peste 50% din pariuri să fie câștigătoare), tot vei ajunge să crești miza pariurilor.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Criteriul Ansell

  Tony Ansell este un parior profesionist ce a dezvoltat un model de stabilire a mizelor optime pentru fiecare pariu plasat. Modelul său nu a suferit modificări de la data apariției (în 1997), deci putem considera că este un model de succes, care măcar merită încercat. La fel ca și criteriul Kelly, Ansell recomandă plasarea de pariuri doar pe evenimentele în care găsim valoare (probabilitatea reală ca evenimentul să se întâmple este mai mare decât probabilitatea implicată de cotă).

  Cum se aplică?

  • În primul rând, Criteriul Ansell presupune stabilirea unui factor de risc pe care noi, ca pariori, suntem dispuși să ni-l asumăm. Acesta oscilează între 1 (dacă nu ne place riscul) și 10 (dacă suntem dispuși să încercăm cele mai nebunești pariuri). Putem însă și să ne stabilim grup de risc pentru diferite pariuri (de exemplu, să căutăm niște outsidere pe care le punem în grupa cu factor de risc de 8, să avem niște echipe pe care le cunoaștem bine și care nu produc des surprize cărora le atribuim un factor de 3 și niște meciuri despre care suntem indeciși și le atribuim un factor de risc de 5.
  • În continuare, trebuie să calculăm probabilitatea reală a evenimentului și vom folosi cota în format european;
  • Formula de determinare a mizei este f = (e - 1) * p : r unde
  • e = probabilitatea reală * cota în format european
  • p = probabilitatea reală
  • r = factorul de risc asumat.

  Exemplul 1: Să presupunem că am găsit un eveniment la care avem șanse de câștig de 25% iar cota oferită este 5.5. Pentru că am câștiga doar unul din patru astfel de evenimente, avem un factor de risc de 5.

  • Probabilitatea de 25% înseamnă că p=0.25
  • Calculăm e = 0.25 * 5.5 = 1.375
  • Avem f = (1.375 - 1) * 0.25 : 5 = 0.01875, deci 1.9%.
  • Așadar, dacă am avea un sold de 100 lei, ar trebui să plasăm doar 1.9 lei pe acest meci.
  • Acest criteriu ne ajută să suportăm mult mai ușor o serie lungă de pariuri pierdute, deoarece expunerea pe fiecare pariu este mică. Spre comparație, dacă am fi aplicat criteriul Kelly acestui pariu am fi mizat: f = (5.5 * 0.25 - 0.75) / 5.5 = 0.113, adică 11.3% (de peste 6 ori mai mult).

  Exemplul 2: Să presupunem că acum am găsit o favorită (la o cotă de 2) ce are însă o cotă reală de 75%. Pentru că am câștiga de 3 ori din 4 astfel de pariuri, putem pune acest meci în grupa celor cu factori de risc de 3.

  • Probabilitatea de 75% înseamnă p=0.75
  • Calculăm e = 0.75 * 2 = 1.5
  • f = (1.5 - 1) * 0.75 : 3 = 0.125, deci 12.5%.
  • Așadar, ar trebui să pariem 12.5 lei din cei 100 pe care îi avem disponibili
  • Dacă pentru acest meci am fi aplicat criteriul Kelly am fi avut f = (2 * 0.75 - 0.25) / 2 = 0.625, adică am fi mizat 62.5% din suma disponibilă.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Criteriul Kelly

  Criteriul Kelly este o metodă matematică de stabilire a mizelor optime pentru fiecare pariu (investiție). Este intens folosită de investitorii pe bursă, inclusiv de Warren Buffett și Bill Gross. Criteriul Kelly are o demonstrație științifică și este unanim considerat ca metoda de maximizare a profitului pe termen lung. Este folosit pentru estimarea procentului din totalul soldului disponibil pe care ar trebui să îl plasezi pe fiecare pariu. Se poate aplica doar în cazul unui valuebet.

  Cum se calculează?

  Formula Kelly este: f = (b*p-q):b, unde

  • f este procentul din soldul disponibil ce trebuie mizat;
  • p este probabilitatea reală de a câștiga (pe care fie o calculăm noi fie o estimăm folosind o casă etalon);
  • q este probabilitatea de a pierde;
  • b este cota disponibilă transformată în format fracțional (britanic).

  Exemplul 1: La meciul FCSB - Dinamo determinăm că probabilitatea ca ambele să marcheze și să fie peste 2.5 goluri este de 50% (avem multe meciuri directe în care ambele au marcat, apărările ambelor echipe cedează ușor, ambele însă vor să demonstreze deci caută să și marcheze). Cota oferită pentru acest pariu este de 2.4, deci mai bună decât probabilitatea.

  • Prima oară, transformăm această cotă în format britanic (scădem 1), deci cota devine 1.4 (b = 1.4)
  • Exprimăm probabilitatea ca număr zecimal: 50% = 0.5 (p = 0.5).
  • Probabilitatea ca evenimentul să nu se întâmple este tot de 50% (q=0.5).
  • Acum, putem calcula formula: f = (1.4 * 0.5 - 0.5) : 1.4 = 0.14, adică 14%.
  • Așadar, dacă am avea un sold de 100 lei, ar trebui să mizăm 14 lei pe acest meci.

  Exemplul 2: Putem folosi aceeași strategie și pentru cote mult mai mari (la fel cum putem și pentru cote mai mici). Să spunem că avem un meci Barcelona - Sevilla în care oaspeții au o cotă de 6.5 la victorie. Totuși, Sevilla a câștigat recent Europa League (are un moral bun), a arătat o formă bună în toate meciurile jucate și a terminat egal cu un Bayern care a demolat-o recent pe Barcelona. Barcelona are un joc inconstant, astfel că după 2 victorii ne putem aștepta la un pas greșit. Calculăm o probabilitate de 20% pentru victoria Sevillei.

  • Transformăm cota în format britanic: 6.5 - 1 = 5.5;
  • Exprimăm probabilitea ca număr zecimal: 20% = 0.2 (p = 0.2)
  • Probabilitatea ca Sevilla să nu câștige este de 80% (q=0.8).
  • Avem f = (5.5 * 0.2 - 0.8) : 5.5 = 0.055, adică 5.5%.
  • Dacă am avea la dispoziție aceeași bancă, de 100 lei, ar trebui să mizăm 5.5 lei pe acest meci.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Strategia Minutul Următorului Gol

  O strategie îndrăgită de mulți pariori ce preferă meciurile live este strategia ce are la bază intervalul în care se marchează următorul gol. De regulă, cotele sunt de minim 3 (chiar la meciuri dezechilibrate), dar există meciuri în care cotele pot ajunge și la 5 sau 6.

  Strategia poate fi abordată în mai multe moduri:

  • putem căuta doar meciurile de la care se așteaptă multe goluri dar în care înca nu s-a marcat până la pauză sau până în minutul 60;
  • putem urmări meciurile unde o echipă domină clar jocul (are posesie, cornere, multe șuturi la poartă) dar încă nu s-a marcat;
  • meciurile unde echipa care pornise ca favorită clară este condusă (și atunci ne putem aștepta ca această echipă să marcheze sau adversarii să înscrie pe contra-atac);
  • sau putem începe pur și simplu din minutul 0 al oricărui meci.

  Pentru această strategie trebuie să ne stabilim profitul pe care vrem să îl obținem în momentul în care avem un bilet câștigător. Presupunem că vrem să avem un profit de 100 lei. Vom prezenta două exemple:

  Exemplul 1: Să presupunem că am găsit un meci în care cota pentru 0-0 este de 10 (deci se așteaptă cel puțin un gol în acest meci), dar scorul la pauză este în continuare nul. Începem să pariem pe acest meci.

  • Pariul 1: Pentru că primul interval disponibil este mai scurt (45 - 50), vom avea o cotă mai mare. Să spunem că este de 5. Trebuie să mizăm 100 : (5-1) = 25 lei. Nu se marchează, așa că trecem la următorul interval. Trecerea la următorul interval o facem de fiecare dată chiar când expiră timpul intervalului curent.
  • Pariul 2: Pentru că am pierdut deja 25 lei, trebuie să câștigăm acum 125 lei. Pentru că intervalul este din nou de 10 min, cota scade la 3. Miza necesară este 125 : (3-1) = 62.5 lei. Din nou nu se marchează, așa că pierderea urcă la 90 lei.
  • Pariul 3: Considerăm că din acest moment toate cotele sunt de 3 (chiar dacă în general vor fi mai mari), deci mizele noastre ceva mai mici. Miza pariului 3 este de 190 : (3-1) = 95 lei. Pierderea totală ajunge la 185 lei.
  • Pariul 4: Miza crește acum la 285 : (3-1) = 142.5 lei pentru un gol între minutele 70 și 80. Se marchează, așa că încheiem cu un profit de 100 lei.
  • Totuși, mizele plasate au cumulat: 25 + 62.5 + 95 + 142.5 = 325 lei, așa că trebuie să fim foarte atenți la cum ne "programăm banii".
  • Dacă meciul s-ar fi terminat 0-0 ar fi însemnat că mai plasam un pariu de 425 : (3-1) = 211.5 lei și aveam o pierdere totală de 536.5 lei. Așadar, un singur astfel de meci în care pierdem până la capăt are nevoie de aproape 6 meciuri pentru a fi din nou pe profit. Prin urmare, ar trebui să selectăm campionate unde scorul de 0-0 este foarte rar.

  Exemplul 2: Considerăm din nou meciul de mai sus, dar acum începem să pariem încă din primul minut. Pentru simplitate, vom considera din nou toate cotele ca fiind de 3, deși, mai ales la începutul meciului, acestea vor fi mai mari.

  • Pariul 1: Pariem pentru un gol între minutele 0 - 10. Miza este 100 : (3-1) = 50 lei. Pierdem.
  • Pariul 2: Miza trebuie să fie acum 150 : (3-1) = 75 lei pentru un gol între minutele 10 - 20. Din nou, pierdut.
  • Pariul 3: Ne așteptăm la un gol între minutele 20 - 30. Miza devine: 225 : (3-1) = 112.5 lei. Pierdut.
  • Pariul 4: Noua miza este 338 : (3-1) = 169 lei. Tot pierdut.
  • Pariul 5: Ajungem să mizăm 507 : (3-1) = 253.5 lei pentru un gol între minutele 40 - 50. Mingea tot nu ajunge în poartă.
  • Pariul 6: Pentru un gol între minutele 50 și 60 vom paria 760 : (3-1) = 380 lei. Și tot nu câștigăm.
  • Pariul 7: Miza urcă la 1140 : (3-1) = 570 lei. Din nou, pierdut.
  • Pariul 8: Ultimul pariu are valoarea de 1710 : (3-1) = 855 lei. În sfârșit, câștigăm.
  • În această situație am ajuns să pariem 1610 + 855 = 2465 lei pentru un profit de doar 100 lei.
  • Mai mult, dacă în meci nu se marca până la final, am mai fi avut un pariu de 2565 : (3-1) = 1282.5 lei. Deci o pierdere totală de aprope 4.000 lei. Ar fi fost nevoie de 40 de meciuri fără 0-0 doar pentru a acoperi această pierdere.

  După cum se poate observa în al doilea exemplu, mizele cresc tot mai mult după al 5-lea pariu pierdut. De aceea, fie ne stabilim de la început că vom accepta o pierdere în care nu se marchează până în minutul 50 sau 60, fie vom încerca să urmărim o strategie care ne poate asigura un profit pe termen lung (cum este cea din primul exemplu, unde chiar dacă meciul s-ar termina 0-0 pierderea ar fi de circa 500 lei).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Strategia Cornerelor

  O strategie ce se poate dovedi profitabilă (și care poate fi combinată, de exemplu, cu strategia Easy Money) este dată de pariurile pe cornere. Un mare atu al acestei strategii este faptul că în general, favorita reușește să obțină mai multe cornere chiar și în meciurile în care nu se impune (pentru că atacă mai mult, își creează mai multe ocazii).

  Pentru a putea aplica această strategie cu succes este important însă să verificăm câteva statistici:

  • câte cornere obține echipa pe care vrem să pariem (și în medie, dar și meci de meci, pentru că este posibil să obțină 15 cornere într-un meci iar în alte 2 doar câte 3 și tot ar avea o medie de 7 cornere);
  • câte cornere cedează echipa pe care o întâlnește (unele apărări evită mai ușor cornerul, altele le acordă cu lejeritate);
  • posesia echipei pe care vrem să mizăm;
  • câte atacuri periculoase și șuturi la poartă (cele mai importante sunt cele pe spațiul porții, dar au relevanță și cele care ratează ținta) are echipa pe care vrem să mizăm;
  • stilul de atac al formației pe care mizăm (atacă mai mult din flancuri și atunci cresc din nou șansele să avem cornere).

  Pe baza acestor informații, putem decide nu doar dacă la un meci să mizăm pe cine are mai multe cornere, dar chiar care va fi diferența minimă de cornere între echipe (și să obținem astfel o cotă mai bună).Deoarece cotele pentru echipa favorită să obțină mai multe cornere sunt în general mici (1.1 - 1.3), este indicat să combinăm această strategie cu Easy Money.

  De exemplu, ne putem propune să pornim de la 100 lei și după o serie de pariuri să ajungem la 200 lei.

  • Pariul 1: Mizăm cei 100 lei că Leicester va avea mai multe cornere în meciul cu West Ham (cotă 1.3). Deși Leicester a pierdut meciul (0-3), au reușit să obțină mai multe cornere. Deci pariul ar fi fost câștigător. Avem acum 130 lei.
  • Pariul 2: Mizăm cei 130 lei pe Aston Villa - Liverpool (cotă 1.15). Din nou, formația favorită a pierdut (7 -2 scor final), dar Liverpool a reușit să obțină mai multe cornere (scorul la cornere a fost chiar invers, 2 - 7). Soldul ne crește la 130 x 1.15 = 150 lei.
  • Pariul 3: Pariem cei 150 lei pe Bayern M. - Hertha (cotă 1.1). Bayern s-a impus la limită (4-3), dar a câștigat detașat duelul cornerelor (6 - 1). Vom avea acum 150 x 1.1 = 165 lei.
  • Pariul 4: Toți cei 165 lei se duc pe Levante - Real Madrid (cotă 1.20). Real are mai multe cornere, așa că banca noastră ajunge la 165 x 1.2 = 198 lei. În acest moment, revenim la pasul 1.
  • Spre deosebire de un pariu pe total cornere (unde chiar dacă mizăm Peste 7.5 sau Sub 11.5), pariul pe echipa favorită să obțină mai multe cornere este un pariu câștigător mai des (desigur, trebuie analizate echipele, așa cum am descris mai sus).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Strategia Profitului Fix

  Spre deosebire de alte strategii ce urmăresc creșterea mizei atunci când pierdem sau când câștigăm, prin metoda profitului fix ne propunem să obținem mereu acelaș profit, indiferent de cota biletului. Poate fi o metodă utilă atunci când cotele pe care le jucăm oscilează - să zicem între 1.6 - 3.5, iar pe fiecare pariu pe care îl plasăm avem diferite grade de încredere. Astfel, în loc să mergem cu o miză fixă sau să ajustăm miza "după ochi", stabilim o regulă clară pe care o putem folosi la orice pariu.

  Metoda de calcul a mizei = profitul dorit : (cota biletului - 1)

  Exemplul 1: Să presupunem că ne propunem ca de pe fiecare bilet pariat să obținem un profit de 100 lei.

  • Pariul 1: Prima cotă pe care o selectăm este de 1,7. Miza acestui bilet va fi de 100 : (1.7 - 1) = 142 lei. Biletul este câștigător, așa că avem un profit de 100 lei.
  • Pariul 2: Încercăm acum o cotă de 2.5. Miza va fi 100 : (2.5-1) = 67 lei. Câștigăm din nou, așa că mai adăugăm 100 lei la profit.
  • Pariul 3: Mizăm pe un egal la o cotă de 3.4. Miza devine: 100 : (3.4 - 1) = 42 lei. De aceasta dată pierdem.
  • Pariul 4: Mai încercăm o cotă mai mare, de 3. Miza va fi 100 : (3 -1) = 50 lei. Pierdem din nou.
  • Pariul 5: Mizăm din nou pe o favorită, la o cotă de 1.8. Pariem 100 : (1.8 - 1) = 125 lei. Câștigăm.
  • Pariul 6: Facem un acumulator în cotă de 2. Pariem 100 : (2-1) = 100 lei, pe care însă îi pierdem.
  • În total, avem un profit de 100 + 100 + 100 (cele 3 pariuri câștigătoare) - 42 - 50 - 100 = 108 lei.
  • Dacă am fi mers pe mize fixe, am fi fost pe 0 (am fi plasat 6 pariuri de câte 100 lei fiecare și am fi încasat în total 600 lei).
  • Deci în această situație strategia ar fi fost mai avantajoasă. Vom vedea în exemplul următor că există situații în care este preferabil să jucăm mize fixe (depinde mult de felul cum alegem meciurile și de rata de succes pe care o avem pe fiecare interval de cote).

  Exemplul 2: La fel ca mai sus, vrem să obținem 100 lei de pe fiecare bilet pariat. Considerăm că avem exact aceleași meciuri, dar rezultatele sunt diferite.

  • Pariul 1: Prima cotă pe care o selectăm este de 1,7. Miza acestui bilet va fi de 100 : (1.7 - 1) = 142 lei. Biletul este însă pierdut.
  • Pariul 2: Încercăm acum o cotă de 2.5. Miza va fi 100 : (2.5-1) = 67 lei. Câștigăm, așa că adăugăm 100 lei la profit.
  • Pariul 3: Mizăm pe un egal la o cotă de 3.4. Miza devine: 100 : (3.4 - 1) = 42 lei. De aceasta dată pierdem.
  • Pariul 4: Mai încercăm o cotă mai mare, de 3. Miza va fi 100 : (3 -1) = 50 lei. Câștigăm alți 100 lei (profit).
  • Pariul 5: Mizăm din nou pe o favorită, la o cotă de 1.8. Pariem 100 : (1.8 - 1) = 125 lei. Pierdem.
  • Pariul 6: Facem un acumulator în cotă de 2. Pariem 100 : (2-1) = 100 lei, pe care îl câștigăm. Un alt profit de 100 lei.
  • În total, avem o pierdere de 100 + 100 + 100 (cele 3 pariuri câștigătoare) - 142 - 42 - 125 = -9 lei.
  • În schimb, dacă am fi mers pe mize fixe, am fi avut un profit de 250 + 300 + 200 - 600 = 150 lei.
  • După cum se poate observa și din aceste exemple, nu există o strategie care să se potrivească tuturor pariorilor. Fiecare ar trebui să își aleagă câteva strategii pe care să ruleze simulări (sau să le urmeze o perioadă de timp) și să decidă care i se potrivește cel mai bine.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Strategia Outsiderelor

  Strategia Outsiderelor presupune urmărirea unei echipe sau a unui jucător care are o serie mai lungă de meciuri fără victorie și care este cotat, în aprope toate meciurile, ca fiind outsider. Această strategie se aplică cel mai bine pe sporturi precum tenis și baschet, unde de-a lungul fiecărui turneu există mai multe surprize. Așa cum se poate miza ca outsiderul să câștige, se poate merge și în direcția în care mizăm că un favorit va pierde.

  Ne propunem la început profitul pe care dorim să îl obținem mizând pe outsider. Pentru simplitate, vom spune că vrem un profit de 100 lei și echipa pe care mizăm este UTA.

  Pariul 1: Primul meci din serie este Viitorul - UTA. Cota pentru victoria lui UTA este 6.5 Cum profitul pe care dorim să îl obținem este de 100 lei, vom paria 100 : (6.5 -1) = 18 lei. Meciul se termină egal, deci pierdem pariul.

  Pariul 2: Pentru că avem deja o pierdere de 18 lei, acum trebuie să obținem un profit de 118 lei. Următorul meci este UTA - Voluntari, cu o cotă de 2,4 pentru gazde. Vom paria 118 : (2,4 - 1) = 84 lei. Pierdem din nou.

  Pariul 3: Avem acum de recuperat 18 + 84 = 102 lei. La aceștia, adăugăm cei 100 lei pe care ni i-am propus ca și profit. În meciul FC Argeș - UTA, avem cota 2,8 pentru ca UTA să învingă. Deci vom paria 202 : (2,8 - 1) = 112 lei. Din noi pierdem. Ajungem la o pierdere totală de 214 lei.

  Pariul 4: Ar trebui să câștigăm acum 314 lei. Mizăm pe UTA - Poli Iași la o cotă de 2 a gazdelor. Așadar, miza e de 314 : (2-1) = 314 lei. Pierdem însă și acum.

  Pariul 5: Am ajuns la o pierdere totală de 528 lei. Ne încercăm norocul pe Dinamo - UTA, la cotă 6,5. Miza va fi: 628 : (6,5-1) = 114 lei. De data aceasta câștigăm, deci încasăm 114 x 6,5 = 741 lei.

  În acest moment, toate pariurile plasate sunt în sumă de: 18 + 84 + 112 + 314 + 114 = 642 lei, deci avem un profit de 100 lei. Față de strategia clasică a martingalelor, creșterea mizelor este în general mult mai lentă (dacă am fi mers pe dublarea mizelor, la al 5-lea pariu ajungeam deja să pariem 1.600 lei și suma totală pariată ar fi fost de 3.100 lei).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Strategia Cartonașelor

  Unele dintre pariuri în care se poate găsi mai ușor valoare și pe care pot fi aplicate diferite strategii de pariere sunt pariurile pe cartonașe. Acestea au marele avantaj că nu țin cont de ce echipă câștigă sau domină meciul, ci de cât de tensionat ne așteptăm să fie meciul, respectiv cât de drastic va sancționa arbitrul intrările.

  Dacă pentru un pariu de tipul 1x2 sunt foarte mulți factori pe care ar trebui să îi luăm în calcul (forma fiecărei echipe, avantajul terenului propriu, lipsa unor anumiți jucători, meciurile directe), aici informațiile despre arbitru și istoricul cartonașelor din meciurile directe ne vor trasa o idee rapidă despre ce am putea aștepta.

  În plus, atunci când vrem să pariem pe cartonașe putem urmări campionate în care media cartonașelor pe meci este mare (cum sunt Prima Ligă din Ucraina sau Prima Ligă din Rusia) sau, din contră, campionate în care media cartonașelor pe meci este mică (cum este Premier League). Din aceste ligi, putem selecta apoi derby-urile sau meciurile care au o mai mare încărcătură (antipatie între echipe / fani, declarații dure ale oficialilor) și arbitrii care dau mai multe cartonașe. În momentul în care un meci bifează minim 2 din aceste caracteristici (de ex, se joacă într-un campionat cu multe cartonașele și meciul prezintă multă tensiune) avem un semnal că pe acel meci putem paria pentru un număr mare de cartonașe.

  Deoarece un număr mare de cartonașe apare mai des decât o serie de egaluri (în cazul condițiilor puse mai sus), pariurile pe această selecție pot fi folosite inclusiv în strategiile de pariere progresivă (în care mărim miza la fiecare pariu pierdut), dar și în strategiile de tip Easy Money (deoarece putem găsi mai ușor meciuri pe care să obținem cote de 1,3 - 1,4).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Money Management

  Cu siguranță ați auzit de Money Managementul unui parior. Dar ce înseamnă acest lucru?

  Noțiunea de Money Management presupune atât modul în care ne alocăm banii pe pariurile pe care le plasăm, dar mai ales disciplina pe care ne propunem să o urmăm în a plasa pariuri. Aceste reguli pe care ni le stabilim ne ajută să nu rămânem fără bani, să nu ne adâncim pierderile și să ne maximizăm șansa de a obține profit pe termen lung.

  Exemplificăm mai jos câteva greșeli des întâlnite.

  Exemplul 1: Să spunem că ne propunem să pariem doar atunci când găsim un meci în care cota pe care vrem să o luăm este cel puțin egală cu cea disponibilă în Betfair Exchange (sau la altă casă pe care o considerăm etalon), cota este cuprinsă între 1.8 și 2.2 și meciul este din Ligue 1 (deoarece cunoaștem cel mai bine această competiție). Desigur că vor exista destul de puține pariuri care să îndeplinească toate aceste condiții, astfel că unii pariori vor fi tentați să plaseze pariul și când cota este mai mică decât în Betfair, sau când cota este mai mare de 2,2. Plasarea însă a unor astfel de pariuri ne va scădea rata de câștig, ceea ce ar putea însemna că după un număr de pariuri nu vom mai avea din ce să pariem.

  Exemplul 2: Ne-am stabilit că pe fiecare meci plasăm un singur pariu (înainte de startul partidei) și indiferent ce se întâmplă în meci nu vom mai interveni pe el (practic, lăsăm meciul să se încheie și abia apoi verificăm dacă pariul este câștigător sau nu). Mulți pariori însă vor urmări meciul și fie vor da Cash Out (mai ales dacă pariul merge în direcția în care au crezut că o va face), fie vor începe să mizeze tot mai mult pe alte piețe disponibile pentru a-și acoperi pierderile. Chiar dacă funcția Cash Out este utilă în anumite situații, în cazul în care vrem să urmăm o anumită strategie ea nu este indicată, deoarece ne va mânca mereu din profituri. Plasarea de pariuri pentru acoperirea pierderilor este cea mai mare greșală pe care un parior o poate face, deoarece toate pariurile plasate vor fi impulsive și nu alese atent.

  Exemplul 3: Ne-am stabilit că la fiecare meci cu o cotă între 1,8 și 2,2 vom plasa 200 lei (deoarece avem un interval mai mare de încredere), iar la orice meci cu cote între 2,2 și 3,5 vom plasa 150 lei (deoarece câștigurile vor apărea mai rar). Și în această situație, vor exista destui pariori care vor alterna această strategie din mers și după un număr de pariuri pierdute la cote între 1,8 și 2,2 vor crește miza ("pentru că următorul sigur o să iasă") sau vor plasa mize mai mari pe cotele între 2,2 și 3,5 ("pentru că sunt pariuri sigure").

  Ideal este să ne setăm o strategie (în funcție de câți bani avem disponibili, de timpul pe care îl putem aloca, de pierderea pe care o putem suporta la un anumit timp, de campionatele pe care le cunoaștem) și să urmăm această strategie o bucată de timp. Dacă după câteva luni vedem că această strategie nu funcționează pentru noi, analizăm ce nu a mers și punem la punct o nouă strategie.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Sistemul Radicalului

  Sistemul radicalului (rădăcinii pătrate) este tot un sistem progresiv ce se bazează pe creșterea mizei în funcție de profitul total acumulat. Atunci când suntem pe profit, pariem o unitate + valoarea radicalului profitului total, iar atunci când suntem pe minus pariem de fiecare dată doar câte o unitate. Pentru că seriile de pariuri câștigătoare nu pot ține la nesfârșit, trebuie să ne setăm o valoare a profitului la care ne oprim și pornim din nou de la o unitate. Această strategie se poate folosi pe cote cuprinse între 1,6 - 2, și din anumite puncte de vedere seamănă cu strategia Easy Money.

  Exemplu: Să alegem o unitate de parieri de 10 lei și ne propunem ca atunci când atingem un profit de 100 lei să ne oprim.

  • Pariul 1: Plasăm primul pariu de 10 lei și pierdem. În acest moment, profitul total este -10 lei (negativ), deci vom continua să pariem 10 lei.
  • Pariul 2: Plasăm din nou 10 lei la o cotă de 2 și câștigăm. Profitul total este acum 0 (10 lei profit de la acest pariu - 10 lei anteriori). Continuăm să pariem cu 10 lei.
  • Pariul 3: Plasăm 10 lei pe o cotă de 1,9 și câștigăm. Profitul este acum de 9 lei. Următoarea miză va fi de 10 + radical(9) = 13 lei.
  • Pariul 4: Pariem 13 lei la o cotă de 2 și din câștigăm. Profitul total crește la 22 lei, deci următoarea miză va fi aproximativ 10 + radical(22) = 15 lei.
  • Pariul 5: Punem 15 lei pe o cotă de 1,8 și creștem profitul la 34 lei. La următorul pariu mizăm 10 + radical (34) = 16 lei.
  • Pariul 6: Pariem cei 16 lei și pierdem. Profitul scade la 18 lei. Miza scade și ea la 10 + radical (18) = 14 lei.
  • Pariul 7: Pariem 14 lei la o cotă de 2 și creștem profitul la 32 lei. Miza devine 10 + radical(32) = 16 lei (folosim aproximări pentru radicali).
  • Pariul 8: Pariem 16 lei tot la o cotă de 2 și ajungem la un profit de 48 lei. Miza crește la 17 lei.
  • Pariul 9: Cei 17 lei merg tot pe o cotă de 2, din nou câștigătoare și atingem un profit de 65 lei. Miza devine 18 lei.
  • Pariul 10: Riscăm cei 18 lei pe o cotă de 2,4 care este câștigătoare. și profitul devine 92 devine. Miza crește la 20 lei.
  • Pariul 11: Punem cei 20 lei pe o cotă de 1,8. Câștigăm din nou și ducem profitul la 108 lei. Ne oprim din creșterea mizei și revenim cu pariul de 10 lei.
  • Este un sistem în care creșterea mizei se face foarte lent, astfel că implică multă răbdare. Poate avea rezultatea pe bilete cu cote mai mari (de peste 3), dar și riscul asumat este mult mai mare deoarece e greu să legăm câștigurile la cote mari.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Sistemul 1-3-2-6

  Sistemul 1-3-2-6 este un sistem de tip progresiv care pleacă de la ideea că poți obține serii de patru pariuri câștigătoare, mai ales dacă preferi cote între 1,8 - 2,2. Se pariază o unitate la primul pariu, 3 unități la cel de-al doilea, 2 la al treilea și 6 la ultimul. În cazul unui pariu pierdut, o luăm de la capăt cu o unitate. În cazul celor care aleg cote de minus 2, seria este pe minus dacă sunt pierdute primul sau al doilea pariu.

  Exemplu: Alegem o unitate de pariere de 100 lei și vrem să mergem pe cote între 1,8 - 2.

  • Pariul 1: Plasăm 100 lei la o cotă de 1,8. Câștigăm, așa că încasăm cei 180 lei și trecem la pasul 2.
  • Pariul 2: Plasăm 3 x 100 =300 lei la o cotă de 2, dar pierdem. Avem o pierdere de 300 + 100 - 180 = 220 lei pe care însă nu încercăm să o recuperăm și trecem din nou la pasul 1.
  • Pariul 3: Plasăm din nou 100 lei la o cotă de 2. Pierdem. Rămânem la pasul 1. (pierderea totală = 320 lei).
  • Pariul 4: Plasăm tot 100 lei, la o cotă de 1,9. Câștigăm 100 x 1,9 = 190 lei și trecem la pasul 2.
  • Pariul 5: Plasăm 3 x 100 = 300 lei la o cotă de 1,8. Câștigăm 300 x 1,8 = 540 lei și la trecem la pasul 3.
  • Pariul 6: Plasăm 2 x 100 = 200 lei la o cotă de 2. Pierdem. Totuși, în această prima serie avem un profit de 190 + 540 - 100 - 300 - 200 = 130 lei. (pierderea totală = 190 lei). Revenim la Pasul 1.
  • Pariul 7: Plasăm 100 lei la o cotă de 1,8. Câștigăm, așa că încasăm cei 180 lei și trecem la pasul 2.
  • Pariul 8: Plasăm 300 lei la o cotă de 1,9. Încasăm 300 x 1,9 = 570 lei și trecem la pasul 3.
  • Pariul 9: Plasăm 200 lei la o cotă de 2. Încasăm 200 x 2 = 400 lei și și trecem la pasul 4.
  • Pariul 10: Plasăm 600 lei la o cotă de 1,9. Încasăm 600 x 1,9 = 1140 lei și revenim la pasul 1 (pentru că s-a terminat seria).
  • În această ultimă serie avem un profit de 180 + 570 + 400 + 1140 - 100 - 300 - 200 - 600 = 1090 lei. Deci avem un profit total de 1090 - 190 = 900 lei.
  • Dacă am fi plasat toate cele 10 pariuri cu o miză fixă (100 lei), am fi avut un profit de: 180 + 190 +180 + 180 + 190 + 200 + 90 - 1000 = 310 lei. Există însă și cazuri în care acest sistem ar fi dat un randament mai slab decât un sistem cu mize fixe.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Sistemul Scorului Par

  Sistemul scorului par pleacă de la ideea că deși se estimează că șansele ca într-un meci totalul golurilor să fie par sau impar este de 50 - 50, un număr par de goluri ar trebui să apară mai des. Motivația ar fi aceea că dintre cele mai frecvente 3 rezultate ale meciurilor (egal, victorie la un gol și victorie la 2 goluri), două sunt favorabile, în timp ce victoriile la 3 sau 5 goluri apar destul de rar. Așadar, după o serie de 3-4 meciuri ale unei echipe încheiate doar cu totaluri impare, ne putem aștepta ca următorul meci să se încheie cu un scor par.

  Pentru că pe acest pariu cotele oferite sunt sub 2 (de regulă 1,9 cu 1,9), este necesară creșterea mizei după fiecare pariu pierdut. Din cauza cotei mici, creșterea cotei trebuie să aibă un factor mare de multiplicare (de minim 2,2).

  Exemplu: Să zicem că alegem să alegem să creștem miza de 2,5 ori după fiecare pariu pierdut și am găsit o echipă care nu a mai avut un număr par de goluri de 4 meciuri. Pentru simplitate, considerăm de fiecare dată cota ca fiind 1,9.

  • Pariul 1: Plasăm 100 lei pe un număr par de goluri, dar pierdem.
  • Pariul 2: Plasăm acum 250 lei pe un număr par de goluri și pierdem din nou.
  • Pariul 3: Plasăm 250 x 2,5 = 625 lei pe un număr par de goluri și din nou pierdem.
  • Pariul 4: Plasăm 625 x 2,5 = 1562 lei, iar de data aceasta câștigăm. Încasăm 1562 x 1,9 = 2968 lei.
  • Am pariat în total: 100 + 250 + 625 + 1562 = 2537 lei, deci am obținut un profit de 431 lei.
  • Strategia implică un risc mare prin creșterea abruptă a mizei și prin posibilitatea ca fix la pariul câștigător cota pentru număr par de goluri să fie mai mică decât la precedentele.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Arbitrajul cotelor

  Arbitrajul cotelor este o metodă ce presupune identificarea de Valuebets dar în care preferăm să închidem pariul înainte de finalul meciului pentru a ne asigura profitul. În ciuda faptului că pariul se încheie înainte de finalul meciului nu se recomandă folosirea funcției de Cash Out, deoarece aceasta ne va mânca o bună parte din profit. Această strategie poate fi aplicată și în live și în pre-meci.

  Cum se aplică?

  Exemplul 1: Pentru meciul Poli Iași - FCSB avem, cu 3 zile înainte de startul meciului, o cotă de 4,5 pentru victoria Iașiului. Știm însă că FCSB are mai mulți jucători indisponibili, așa că ne așteptăm să crească cota FCSB-ului și să scadă cea a Iașiului.

  • Pariem 100 lei pe cota de 4,5.
  • Pentru că și alți pariori sesizează că acea cotă este prea mare (sau ca urmare a veștilor care vin dinspre echipe), cota scade până ajunge la 3,2. În acest moment, cota pentru X2 (FCSB să nu piardă) urcă la 1,4.
  • Cota inițială de 4,5 pentru victoria lui Poli Iași și cota de 1,4 pentru ca FCSB să nu piardă formează acum un Surebet.
  • Pariem 100 x 4,5 : 1,4 = 320 lei pe X2.
  • În acest moment, indiferent de ce se va întâmpla în meci, încasăm 450 lei. Suma totală pariată este 320 + 100 = 420 lei, deci am obținut un profit e 30 lei.

  Exemplul 2: Observăm că majoritatea meciurilor din liga a doua franceză încheie la egalitatea prima repriză. Acest lucru va face să scadă cota pentru X pe parcursul meciului. Să spunem că am găsit un meci echilibrat și avem cotele de 2,2 pentru victoria gazdelor, 3,4 la egal și 3,5 pentru victoria oaspeților.

  • Pariem la începutul meciului 100 lei pe cota de 3,4.
  • La pauză, cota pentru egal scade în jurul valorii de 2,1. Asta înseamnă că vom avea o cotă pentru șansa dublă 12 (meciul să nu se termine egal) de aproximativ 1,8.
  • Cota inițială de 3,4 și cota actuală de 1,8 formează acum un Surebet.
  • Pariem 100 x 3,4 : 1,8 = 189 lei pe selecția 12.
  • Indiferent de cum se va termina acum meciul, vom încasa340 lei, iar miza totală plasată este de 289 lei. Deci un profit de 51 lei.
  • Acelaș sistem se poate aplica pentru meciurile în care observăm că favorita câștigă mereu după pauză sau că după ce se desprind la 2 goluri nu mai marchează.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Sistemul D'Alembert

  Sistemul D'Almbert este un sistem extrem de simplu, vechi de circa două secole și care poate funcționa în cazul pariorilor ce preferă cote de minim 2. Are ca principiu creșterea mizei cu o unitate după fiecare pariu pierdut, respectiv scăderea mizei cu o unitate după fiecare pariu câștigat. Marele său avantaj este că și la cote de fix 2 poate genera profit în cazul unui număr egal de pariuri câștigate și pierdute (față de un sistem cu miză fixă, unde aceeași serie ar însemna că la final suntem pe 0). Este un sistem care se pretează bine dacă selectăm Valuebets.

  Exempul 1: Pentru primul exemplu vom presupune că plasăm toate pariurile pe cotă de 2, iar unitatea noastră este de 10 lei și primul pariu plasat este de 10 unități (100 lei).

  • Pariul 1: Pariem cei 100 lei la o cotă de 2, dar pierdem. Așadar, numărul de unități crește la 11.
  • Pariul 2: Pariem cei 11 x 10 = 110 lei la o cotă de 2 și pierdem din nou. Numărul de unități crește la 12.
  • Pariul 3: Plasăm acum 12 x 10 = 120 lei și câștigăm. Încasăm 120 x 2 = 240 lei, iar numărul de unități scade la 11.
  • Pariul 4: Pariem 11 x 10 = 110 le și câștigăm din nou. Încasăm 110 x 2 = 220 lei iar numărul de unități scade la 10.
  • Pariul 5: Pariem 10 x 10 = 100 lei și avem din nou noroc. Încassăm 100 x 2 = 200, iar numărul de unități devine 9.
  • Pariul 6: Pariem 9 x 10 = 90 lei și pierdem. Creștem numărul de unități la 10.
  • Pariul 7: Pariem 10 x 10 = 100 lei și câștigă, Încasăm 100 x 2 = 200 lei, iar numărul de unități redevine 9.
  • Pariul 8: Pariem 9 x 10 = 90 lei și pierdem. Creștem numărul de unități la 10.
  • Pariul 9: Pariem 10 x 10 = 100 lei și pierdem. Creștem numărul de unități la 11.
  • Pariul 10: Pariem 10 x 11 = 110 lei și câștigăm. Încasăm 110 x 2 = 220 și numărul de unități scade la 10.
  • Am pariat în total: 100 + 110 + 120 + 110 + 100 + 90 + 100 + 90 + 100 + 110 = 1030 lei.
  • Am încasat în total: 240 + 220 + 200 + 200 + 220 = 1080 lei. Deci avem un profit de 50 lei, față de 0 cât am fi obținut cu mize fixe.

  Exemplul 2: Considerăm acum că plasăm 9 pariuri, toate la cote de 3, cu unitate de pariere de 10 lei și primul pariu de 10 unități.

  • Pariul 1: Pariem cei 100 lei și pierdem. Numărul de unități crește la 11.
  • Pariul 2: Pariem 110 lei și pierdem din nou. Numărul de unități crește la 12.
  • Pariul 3: Pariem 120 lei și câștigăm. Încasăm 120 x 3 = 360 lei și ne scade numărul unităților la 11.
  • Pariul 4: Pariem 110 lei și pierdem. Numărul de unități crește la 12.
  • Pariul 5: Pariem 120 lei și câștigăm. Încaspm 120 x 3 = 360 lei și ne scade numărul unităților la 11.
  • Pariul 6: Pariem 110 lei și pierdem. Numărul de unități crește la 12.
  • Pariul 7: Pariem 120 lei și pierdem. Numărul de unități crește la 13.
  • Pariul 8: Pariem 130 lei și pierdem. Numărul de unități crește la 14.
  • Pariul 9: Pariem 140 lei și câștigăm. Încasăm 140 x 3 = 420 lei și numărul de unități revine la 13.
  • Am pariat: 100 + 110 + 120 + 110 + 120 + 110 + 120 + 130 + 140 = 1060.
  • Am încasat: 360 + 360 + 420 = 1140 lei. Deci avem un profit de 80 lei, față de 0 cât am fi obținut cu mize fixe.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Sistemul Labourche

  Sistemul Labourche, cunoscut și sub numele de sistemul de anulare, se adresează pariorilor ce preferă cote de 2 - 2,2 și care își setează câștigul final dorit. La fel ca și strategia Easy Money, este un sistem care presupune disciplină și alegerea atentă a meciurilor deoarece intervalul cotelor elimină pariurile pe favorite clare.

  Cum funcționează?

  • Miza pariului plasat este mereu egală cu suma dintre primul și ultimul număr din șir, înmulțită cu cât alegem noi unitatea de pariere (să presupunem că mergem cu o unitate de 10 lei).
  • La fiecare pariu câștigător, ștergem din listă primul și ultimul număr.
  • La fiecare pariu pierdut, adăugăm în șir ultima miză plasată.
  • Procedeul continuă până când nu mai există numere în șir.

  Exemplu: În primul rând, trebuiesc alese câteva cifre între 1 și 9 a căror sumă să fie egală cu cota finală pe care dorim să o obținem. Să zicem că vrem să obținem o cotă de 35 și alegem numerele 1 2 3 5 7 8 9, pe care le ordonăm crescător.

  • Pariul 1: Suma primului și a ultimului număr din șir este 1+9 = 10, deci vom paria 10 x 10 = 100 lei (am ales să mergem cu o unitate de 10 lei). Acest pariu este însă pierdut. Adăugăm 10 la coada șirului: 1 2 3 5 7 8 9 10
  • Pariul 2. Acum vom paria (1+10) x 10 = 110 lei. Din nou însă, pierdem. Adăugăm 11 la coada șirului: 1 2 3 5 7 8 9 10 11
  • Pariul 3. Acum pariem (1+11) x 10 = 120 lei, la o cotă de 2,2. De această dată câștigăm. Șirul devine 2 3 5 7 8 9 10, iar noi am încasat acum 264 lei.
  • Pariul 4. Pariem (2+10) x 10 = 120 lei, la o cotă de 2,1 și câștigăm din nou. Șirul devine 3 5 7 8 9, iar noi mai încasăm 252 lei.
  • Pariul 5. Miza devine (3+9) x 10 = 120 lei dar acum pierdem. Șirul devine: 3 5 7 8 9 12.
  • Pariul 6. Avem de plasat (3+12) x 10 = 150 lei și alegem o cotă de 2. Câștigăm, astfel că obținem noul șir: 5 7 8 9 și mai încasăm 300 lei.
  • Pariul 7. Avem de jucat (5+9) x 10 = 140 lei și alegem tot o cotă de 2. Câștigăm din nou și șirul devine 7 8, iar noi tocmai am luat alți 280 lei.
  • Pariul 8. Avem ocazia să închidem șirul. Pariem (7+8) x 10 = 150 lei, dar pierdem. Șirul devine 7 8 15.
  • Pariul 9. Mizăm (7+15) x 10 = 220 lei, la o cotă de 2,1. Câștigăm și în șir rămâne doar 8, iar noi mai adăugăm în cont alți 462 lei.
  • Pariul 10. Avem din nou șansa să închidem șirul. Pariem 8 x 10 = 80 lei, dar pierdem. Șirul este acum 8 8.
  • Pariul 11. Avem de pariat (8+8) x 10 = 160 lei și avem o cotă de 2,2, pe care câștigăm. Încasăm 160 x 2,2 = 352 și se termină procesul.
  • Am mizat în total: 100 + 110 + 120 + 120 + 120 + 150 + 140 + 150 + 220 + 80 + 160 = 1470 lei.
  • Am încasat în total: 264 + 252 + 300 + 280 + 462 + 352 = 1910 lei, deci avem un profit de 440 lei (mai mult decât cei 350 lei pe care ni i-am propus, deoarece am câștigat și la cote de peste 2).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Strategia Easy Money

  Strategia Easy Money presupune plasarea unei serii mai lungi de pariuri pe cote mici (sub 1,5 de cele mai multe ori) plasând mereu ultimul câștig obținut. Pentru a aplica această strategie, este necesar să stabilim clar la ce sumă câștigată vrem să ne oprim dar și să avem disciplina necesară pentru plasarea pariurilor. Este indicat să așteptăm până găsim meciuri ale unor formații pe care le urmărim și despre care putem face niște estimări bune privind jocurile următoare. O greșeală pe care o fac mulți pariori ce încearcă să folosească această strategie este că plasează pariuri pe orice meci oferă cote de 1,1 - 1,2, deși nu au informații despre echipele care joacă.

  Exemplu: Să presupunem că avem 100 de lei din care vrem să obținem, în final, 500 de lei. Să facem un singur acumulator cu o cotă de 5 poate părea riscant, așa că alegem să folosim strategia Easy Money.

  • Pariul 1: FC U Craiova joacă contra lui CSM Slatina. Craiova este într-o formă bună, una din candidatele la promovare, în timp ce CSM Slatina se luptă pentru a evita retrogradarea. Plasăm cei 100 lei pe victoria Craiovei, la cota de 1,4. Pariul este câștigător, așa că acum avem 100 x 1,4 = 140 lei.
  • Pariul 2: Plasăm cei 140 lei pe minim un gol în meciul Liverpool - Arsenal, cotă 1,1. Pariul este din nou câștigător. Avem acum în cont 140 x 1,1 = 154 lei.
  • Pariul 3: Plasăm cei 154 lei pe Olympiakos să o elimine pe Omonia Nicossia, cotă 1,2. Câștigăm și obținem 154 x 1,2 = 185 lei.
  • Pariul 4: Mizăm 185 lei pe victoria lui PSG contra lui Metz, cotă 1,3. Avem din nou dreptate și contul crește la 185 x 1,3 = 240 lei.
  • Pariul 5: Pariem 240 lei pe o nouă victorie a lui PSG la o cotă de 1,4. Obținem 240 x 1,4 = 336 lei.
  • Pariul 6: Riscăm cei 336 lei pe o victorie a lui Liverpool contra lui Fulham, cotă 1,2. Câștigăm 336 x 1,2 = 403 lei.
  • Pariul 7: Cei 403 lei îi punem pe victoria lui Arsenal contra lui Cardiff City, cotă 1,3. Avem 403 x 1,3 = 524 lei.
  • În acest moment ne oprim și putem relua strategia, plecând de la pariul de 100 lei.
  • Ultimul pariu nu trebuie să ne aducă fix suma pe care am vizat-o la început (în acest caz, 500 lei) ci poate să o depășească sau să se oprească puțin sub. Important este ca noi să avem cât mai multă încredere în pariul pe care îl alegem.
  • Este indicat ca primele pariuri să le plasăm pe cote ceva mai mari (1,4 - 1,5) iar apoi, pe măsură ce ne crește profitul, să reducem cotele (desigur, și în funcție de meciurile pe care le găsim).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Metoda Fibonacci

  O alternativă la strategia martingalelor este metoda Fibonacci. Aceasta presupune adunarea ultimelor două mize plasate (se obține un factor de multiplicare de aproximativ 1,67 față de 2 în cazul martingalelor). Această metodă poate fi eficientă tot pe selecții unde cota este mereu peste 2 (realizarea unui egal sau victoria unei echipe care luptă la retrogradare). Implică foarte multă disciplină și analiza unui număr mare de echipe.

  Exemplu: Să presupunem că pornim de la o miză de 100 lei și pariem constant că în meciul următor Bayern va face egal.

  • Pariul 1 - 100 lei la cotă 3,4. Meciul nu se termină egal, așa că pariul este pierdut.
  • Pariul 2 se va plasa tot cu o miză de 100 lei. Din nou, este pierdut.
  • Pariul 3 va avea miza 100 + 100 = 200 lei (suma ultimelor 2 pariuri pierdute). Pierdem și de această data.
  • Pariul 4 va avea miza 200 + 100 = 300 lei. Tot pierdut.
  • Pariul 5 ne va scoate din buzunar 300 + 200 = 500 lei. Norocul tot nu ne surâde.
  • Pariul 6 va avea miza 500 + 300 = 800 lei. Conitnuăm să încercăm.
  • Pariul 7 va avea miza 800 + 500 = 1300 lei și cota 3,8. În sfârșit, câștigăm. Încasăm 1300 x 3,8 = 4940 lei.
  • Am plasat în total: 100 + 100 + 200 + 300 + 500 + 800 + 1300 = 3300 lei. Deci avem un profit de 1640 lei. Dacă am fi mers pe strategia martingalelor cu dublarea mizei, la al 7-lea pariu am fi plasat 6400 lei, iar banca totală necesară ar fi fost de aproximativ 13000 lei.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Strategia Martingalelor

  O strategie foarte discutată, deși implică numeroase riscuri, este strategia martingalelor. Această presupune creșterea mizei (fie dublarea acesteia sau corelarea pierderii cu cota) după fiecare pariu pierdut. Poate fi folosită doar pe evenimente care au mereu o cotă de minim 2 (de exemplu, egalul) și se aplică unde există o serie mare de meciuri a unei echipe fără ca acel eveniment să aibă loc.

  Exemplul 1: Dublarea mizei

  • Observăm că Bayern M. nu a făcut egal de peste 23 de meciuri și decidem că e un moment bun să începem să pariem că va termina un meci la egalitate.
  • Plasăm 100 lei pe egal în meciul Dortmund - Bayern la o cotă de 4,3. Pierdem pariul.
  • Plasăm acum 100 x 2 = 200 lei pe egal în următorul meci, Bayern - RB Leipzig la o cotă de 3,7. Pierdem din nou.
  • Următoarea miză este 200 x 2 = 400 lei pe meciul Koln - Bayern, la o cotă de 4,3, dar pierdem și de această data.
  • Pariem acum 400 x 2 = 800 lei pe Bayern - PSG la o cotă de 3,7. De această dată câștigăm. Încasăm 800 x 3,7 = 2960 lei.
  • În total, am pariat: 100 + 200 + 400 + 800 = 1.500 lei. Deci am obținut un profit de 1.460 lei.
  • Dacă am fi continuat să pierdem, următoarele mize ar fi fost 1600, 3200, 6400 lei. Deci există un risc mare fie să rămânem fără bani, fie să fim blocați de limitele casei.

  Exemplul 2: Ne propunem acum ca dacă primul pariu este câștigător să retragem profitul, iar dacă nu să rămânem pe 0 la finalul seriei de pariuri.

  • Pariem din nou 100 lei pe egal în meciul cu Dortmund - Bayern la o cotă de 4,3 și pierdem. Pierderea de până acum este de 100 lei.
  • La al doilea pariu, vrem să recuperăm cei 100 lei pierduți plus noua miză. Cota este de 3,7 așa că trebuie să pariem 100 : (3,7 - 1) = 37 lei. Pierdem din nou, așa că acum pierderea totală este de 137 lei.
  • La al treilea pariu avem o cotă de 4,3. Miza este 137 : (4,3 - 1) = 42 lei. Pierdem și de această dată. Pierderea totală devine 179 lei.
  • La al patrulea pariu cota este de 3,7, deci miza devine: 179 : (3,7 - 1) = 66 lei. De data aceasta câștigăm și încasăm 66 x 3,7 = 245 lei..
  • Totalul mizelor plasate este 100 + 37 + 42 + 66 = 245 lei. Deci la finalul seriei suntem pe 0.
  • Spre deosebire de dublarea mizei, această alternativă presupune riscuri financiare mult mai mici și șanse reduse de a fi blocat de casă.
 • Transformarea cotelor

  În Europa, există două tipuri de cote: format zecimal (cele cu care suntem obișnuiți) și format britanic (sau fracțional). În plus, fiecare cotă reprezintă probabilitatea ca un eveniment să se întâmple, așa că ne propunem să vedem cum se fac transformările între acestea.

  Exemplul 1: Să presupunem că avem un meci în care probabilitatea pentru ca ambele formații să înscrie este de 70%.

  • Acestei probabilități i-ar reveni în mod normal o cotă zecimală de 100 : 70 = 1,43. Totuși, pentru că și casele de pariuri își opresc o marjă de profit (de regulă de aproximativ 5%), cota pe care o vom găsi va fi de 1,43 * 95% = 1,36.
  • Dacă am vrea să transformăm acum această cotă în format brtianic, am avea (100% - probabilitatea să se întâmple)/ probabilitate = 30/70 = 3/7. Această cotă de 3/7 în format britanic corespunde cotei de 1,43 în format zecimal.

  Exemplul 2: Avem un meci în care casa (despre care știm că are o margine de 5%) oferă o cotă de 3,2 pentru pariul GG & O 2.5.

  • Mai întâi, calculăm cota fără marginea de 5%: 3,2 * 100 : 95 = 3,37.
  • Dacă vrem să obținem probabilitatea ca acest eveniment să se întâmple, calculăm 100 : 3,37 = 29,7% (deci cam în 30 de astfel de meciuri din 100 ar trebui să avem GG & O 2.5).
  • Dacă vrem să transformăm această cotă în format britanic: (100 - probabilitatea să nu se întâmple) / probabilitatea să se întâmple = 70/30 = 7/3 (am rotunjit calcul pentru simplitate).

  Exemplul 3: Avem un meci în care casa oferă o cotă britanică de 5/4 (și știm că marginea este 0%).

  • Pentru a transforma această cotă în cotă zecimală efectuăm calculul și adunăm 1: 5 : 4 + 1 = 2,25
  • Pentru a obține probabilitatea: 100 : 2,25 = 44,44%.
 • Payoutul unui meci

  Payoutul unui meci reprezintă ce procent din suma pariată am recupera dacă am decide să pariem pe toate rezultatele posibile ale unui eveniment. În general, competițțile de interes înalt (Premier League, La Liga, Serie A) și marketurile principale (1X2, Șansa Dublă, O 2.5) au cele mai mari payout-uri. Cu cât căutăm meciuri cu payout mai mare, cu atât și șansele noastre de a obține profit cresc.

  Cum determinăm payout-ul?

  Exemplul 1: Să presupunem că pentru meciul Tottenham - Chelsea avem la Unibet cotele 4,65 pentru ca Tottenham să câștige, 4,30 pentru egal și 1,66 pentru victoria lui Chelsea. În acest caz, payoutul este: 200 - (1 : 4,65 + 1 : 4,30 + 1 : 1,66)*100 = 95%.

  Dacă însă folosim comparatorul de cote, observăm că același meci are cotele 4,65 pentru ca Tottenham să câștige (la Unibet), 4,49 la egal (Betano) și 1,79 pentru Chelsea (Betano). În acest caz, payoutul devine: 200 - (1 : 4,65 + 1 : 4,49 + 1 : 1,79 = 101% (așadar este chiar un Surebet).

  Exemplul 2: Să presupunem acum că vrem să pariem pe meciul Transport United vs High Quality United, din Bhutan. Tot la Unibet, vom avea avea cotele 1,4 pentru gazde, 5 pentru egal și 5,5 pentru oaspeți. În acest caz, payoutul este: 200 - (1: 1,4 + 1 : 5 + 1 : 5,5)*100 = 9,6%. Deci dacă am paria mize astfel încât să încasăm 200 lei indiferent de cum se termină meciul, la final am pierde de fapt aproximativ 20 lei.

 • Handicapul European

  În pariurile pe handicap european unei echipe i se adaugă (sau i se scad) un număr întreg de goluri (sau de cartonașe, cornere, etc) astfel încât acest tip de pariu păstrează mereu și opțiunea de egal (spre deosebire de pariurile asiatice unde nu există egal). Un pariu de genul Gazde -1 (sau -2, etc) înseamnă că meciul începe, virtual, de la 0-1 pentru oaspeți (respectiv 0-2, etc). Un pariu de genul Gazde +1 (sau +2, etc) înseamnă că meciul începe, virtual, de la 1-0 pentru gazde (respectiv 2-0, etc).

  Cum funcționează?

  Exemplul 1: Să zicem că vrem să pariem pe meciul Bayern M - Schalke. Cota pentru victoria lui Bayern este de doar 1.1 și căutăm să ne mărim această cotă. Avem însă un pariu pe handicap european, Bayern -4, la o cotă de 5.4. Dacă Bayern câștigă meciul la minim 5 goluri diferență, pariul este câștigtător (bavarezii au câștigat cu 8-0 deci pariul ar fi fost câștigător). Dacă ar fi câștigat la fix 4 goluri diferență (4-0, 5-1, 6-2, etc) ar fi fost câștigător pariul Egal cu Bayern -4 (care practic înseamnă că, virtual, meciul începe de la 4-0 pentru Schalke). Dacă Bayern ar fi câștigat la cel mult 3 goluri diferență (sau nu ar fi câștigat) ar fi fost câștigător pariul pe Schalke +4 (adică din selecția Bayern -4 trebuia să mizăm pe Schalke).

  Exemplul 2: Vrem să pariem pe cartonașe la un meci Viitorul - CFR. Deși casele consideră că Viitorul va lua mult mai multe cartonașe, noi considerăm că numărul cartonașelor va fi echilibrat (dar nu suntem siguri cine va lua mai multe). Un pariu în cazul acesta ar fi CFR Mai multe cartonașe dacă Viitorul -2. (adică echipei Viitorul i se scad, virtual, două cartonașe galbene încasate). Dacă scorul final la cartonașe ar fi fost 4 (Viitorul) - 3 (CFR) sau egal sau CFR ar fi luat mai multe cartonașe, pariul ar fi fost câștigător. Dacă am fi avut 5 cartonașe Viitorul și 3 pentru CFR (sau 6-4, 4-2, etc), ar fi fost câștigător pariul Egal cartonașe galbene dacă Viitorul -2.

  Când este util?

  Pariurile pe Handicap European sunt utile atunci când casele estimează o victorie la scor a unei formații dar noi ne așteptăm fie să se impună la scor fie chiar să nu câștige.

  Exemplul 3: În meciul AC Milan - Bodo/Glimt din Europa League casele cotau cu doar 1.4 o victorie a Milanului (și 3.25 ca Bodo/Glimt să nu piardă). Pentru că Milan nu are prea multe meciuri în Europa în care să fii învins la scor, iar Bodo/Glimt este o echipă solidă (și care a marcat minim 2 goluri în ultimele 10 meciuri) ne așteptăm ca Milan, chiar dacă reușește să se impună, să o facă la limită. Am putea paria ca Bodo/Glimt câștigă dacă Milan -2 (adică meciul începe de la 2-0 pentru norvegieni) și am avea o cotă de 1.8 (acum, pariul nostru ar fi câștigător dacă Bodo/Glimt nu pierde sau Milan se impune la cel mult un gol diferență). Pentru că scorul final a fost 3-2 pentru Milan, pariul nostru ar fi fost câștigător.




  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător





 • Meciurile cu prelungiri

  Competițiile în sistem piramidal (cupele interne și internaționale, campionatele mondiale, europene, etc), în fazele eliminatorii, nu pot permite ca un meci să se termine egal (deoarece este nevoie ca o formație să meargă mai departe). În aceste situații, avem prelungiri (fie două reprize de câte 15 minute și apoi penalty-uri, fie direct penalty-uri, în funcție de formaul competiției). Dacă ne decidem să pariem pe un astfel de meci, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știm:

  • Pariul Rezultat Final (1X2) se referă strict la rezultatul meciului după cele 90 de minute regulamentare (plus eventualele prelungiri dictate pentru fiecare repriză).
  • Pariul Cine Merge mai Departe se referă strict la formația care avansează (fie că meciul se termină în timpul regulamentar sau sunt necesare prelungiri), iar în cazul meciurilor în dublă manșă se ține cont și de rezultatul primului meci.
  • Exemplul 1: În optimile Champions League am avut dubla Juventus - Lyon. În meciul tur, Lyon s-a impus pe teren propriu cu scorul de 1-0. Pentru meciul retur (2-1 pentru Juventus) ar fi fost câștigătoare pariurile: Juventus câștigă (deoarece se considera timpul regulamentar) și Lyon se califică (deoarece în caz de egalitate la scorul general are avantaj echipa care înscrie mai mult în deplasare).
  • Exemplul 2: Tot în optimile Champions League am avut Liverpool - Atl. Madrid. În meciul tur, Atletico s-a impus cu 1-0 pe teren propriu. În meciul retur, Liverpool a câștigat cu același scor. Pentru că scorul general era egal (1-1 și nici una din echipe nu a marcat în deplasare) s-a mers în prelungiri. Acolo, Atletico a învins cu 2-1. Învingătoarea meciului este creditată Atletico, dar în timpul regulamentar a câștigat Liverpool. Pentru acest meci, am fi avut câștigătoare pariurile: Liverpool să câștige (deoarece s-au impus în timpul regulamentar), Atletico să meargă mai departe (deoarece au câștigat prelungirile).
  • Exemplul 3: În meciul de EFL Cup Tottenham - Chelsea (1-1) s-a trecut imediat la executarea de penalty-uri. Acolo Tottenham s-a impus cu 5-4. Deci pentru acest meci am fi avut câștigătoare pariurile: egal (rezultatul după 90 de minute) și Tottenham să se califice.
  • Chiar dacă meciul are prelungiri, pariul pe Total Goluri se referă tot la totalul marcat în timpul regulamentar. Dacă pariem în live și avem opțiunea total goluri (cu tot cu prelungiri) se iau în calcul doar golurile marcate în cele două reprize de prelungiri de câte 15 minute.
  • Exemplul 4: În meciul FCSB - Backa Topola am avut scorul 4-4 după timpul regulamentar, 2-2 în prelungiri și 5-4 la penalty-uri. Dacă am fi pariat la începutul meciului pe totalul golurilor, acesta ar fi fost de 8. Totalul golurilor din prelungiri era de 4. Cele 9 goluri înscrise la penalty-uri nu sunt luate în calcul în nici o statistică de pariere. Ele sunt folosite strict la determinarea echipei care avansează în runda următoare.
  • În cazul pariurilor pe Marcator se consideră, în general, marcatorii din timpul regulamentar. Casele acceptă însă uneori și marcatorii din cele două reprize de prelungiri de 15 minute (dar vor specifica acest lucru). Niciodată însă nu sunt luați în considerare marcatorii de la penalty-uri (dacă se ajunge la penalty-uri). Penalty-urile acordate în timpul regulamentar sunt luate în considerare.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul Multiplu

  Pariul multilpu presupune plasarea mai multor selecții din meciuri diferite pe același bilet. Biletul este câștigător doar dacă toate selecțiile sunt câștigătoare (în cazul în care unul sau mai multe selecții primesc cota 1 iar restul sunt câștigătoare, biletul este în continuare câștigător). Cota finală a biletului se stabilește prin înmulțirea cotelor evenimentelor individuale ale selecțiilor.

  Exemplul 1: Plasăm pe un bilet următoarele selecții:

  • Bayern M. să marcheze minim 3 goluri contra lui Hertha (cotă 2.2)
  • Barcelona - Sevilla - ambele să marcheze, cotă 1.8;
  • Juventus - Napoli - ambele să marcheze, cotă 1.9;
  • Aston Villa - Liverpool - ambele să marcheze și peste 2.5 goluri, cotă 2.1
  • Man. United - Tottenham - ambele să marcheze și peste 2.5 goluri, cotă 2.3.
  • Cota finală a acestui bilet este 36.34. Totuși, pentru că meciul Juventus - Napoli este amânat, primim cotă 1 pentru selecția pe acest meci și rămânem cu o cotă finală de 19.12. Dacă toate cele patru selecții rămase în bilet sunt câștigătoare, biletul este câștigător și vom încasa de 19 ori miza plasată. Dacă cel puțin una dintre selecții este pierdută întreg biletul va fi pierdut.

  Exemplul 2: Plasăm un bilet cu următoarele selecții:

  • Bayern M. să câștige contra lui Hertha B la cotă 1.3;
  • Real M. să o învingă pe Levante, cotă 1.5
  • Atalanta să câștige în fața lui Cagliari, cotă 1.4
  • Barcelona să o învingă pe Seviila, cotă 1.8
  • RB Leipzig să câștige meciul cu Schalke, cotă 1.4.
  • Cota finală a acestui bilet ar fi fost de 6.88. Pentru că Barcelona nu a câștigat, biletul ar fi fost pierdut.

  După cum se poate vedea și în aceste exemple, cu cât adăugăm mai multe selecții pe un bilet, cota finală va crește (dar o dată cu aceasta și riscul de a pierde biletul). Pentru cei care preferă însă aceste bilete, este bine să verifice ofertele caselor de pariuri, mai ales pentru a verifica Pariurile Șansă pe care le oferă (posibilitatea de a câștiga ceva și când pierd o selecție de pe bilet), dar mai ales Bonusul pentru Selecții Multiple (care poate crește câștigul de pe un bilet cu până la 50%).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariurile Rapide

  Pentru cei care nu doresc să aștepte ore pentru a afla dacă pariul lor este câștigător sau nu, casele oferă varianta Pariurilor Rapide (Quick bets). Acestea sunt disponibile doar pe competițiile foarte mari (Campionatul Mondial, finala Champions League) pe piețe al căror rezultat se determină foarte repede.

  • În fotbal, avem pariuri rapide pentru următorul eveniment în meci (aruncare de la margine, lovitură liberă, corner, gol sau aut de poartă) sau dacă un pariu va fi transformat sau nu (desigur, doar atunci când se acordă un penalty)
  • În tenis, avem pariuri rapide pentru următorul game dar și pentru următorul punct.

  În cazul pariurilor pe fotbal este destul de greu să ne creem un avantaj, mai ales că acest pariu se supune erorilor de arbitraj. De exemplu:

  • mingea iese în corner dar arbitrul dictează aut de poartă. Pentru că faza nu este una care să schimbe soarta meciului, nu se consultă VAR iar decizia aut de poartă este finală. Dacă am fi pariat pe Următorul eveniment: corner, am fi pierdut.
  • Pariem pe cine va avea următoarea aruncare de la margine. Deși mingea este pentru echipa pe care noi am pariat, arbitrul de tușă indică invers. Din nou, pentru că faza nu este importantă, decizia greșită rămâne definitivă iar pariul nostru rămâne pierdut.
  • În plus, chiar echipa care domină și de la care ne așteptăm poate să obțină următorul corner poate avea o execuție complet ratată (o pasă simplă greșită, o centrare direct în afara terenului) și astfel să ne strice pariul.

  Situația se schimbă însă pe tenis, unde fiecare minge este analizată de arbitrul de scaun iar erorile ca cele enumerate mai sus sunt foarte rare (sau chiar inexistente). Cum am putea juca Pariuri Rapide pe tenis?

  Exemplul 1: Să spunem că urmărim meciul Simona Halep - Bianca Andreescu. Andreescu reușește să domine meciul, dar vedem că are mari probleme în a închide un game (din momentul în care ajunge la 40 are nevoie de cel puțin 2 mingi pentru a mai câștiga un punct). Prin urmare, putem aștepta situațiile similare (în care Andreescu mai are nevoie de un punct pentru game) și acolo să pariem că Halep va câștiga următorul punct. Într-un mod similar, putem vedea că Halep pierde constant cel puținul unul din serviciile proprii. Astfel, de fiecare dată când Halep revine la serviciu putem paria că Andreescu va câștiga următorul punct.

  Exemplul 2: Urmărim meciul lui Djokovic cu Carrena Busta. După un început mai slab al sârbului, vedem că acesta își revine iar Busta nu mai are încredere că poate câștiga meciul. Desigur, dacă am paria doar că Djokovic câștigă un game pe propriu serviciu am avea o cotă destul de mică (de cel mult 1.4), dar acum am putea paria că va face break (va câștiga pe serviciul adversarului). Astfel, cota noastră crește la 1.8 - 2. În plus, și aici putem analiza informații - cât de ușor închide fiecare game-ul, ce se întâmplă în momentul în care adversarul servește pentru game / set, dacă este mai predispus să facă o dublă greșeală, etc.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariurile pe Duble Greșeli

  În tenis, o dublă greșeală înseamnă ratarea celor două lovituri de serviciu. În cazul meciurilor importante, casele de pariuri oferă cote pentru numărul acestor duble greșeli. Există 3 tipuri de astfel de pariuri:

  • Numărul total de duble greșeli din meci (indiferent de jucătorul care le comite). Acest pariu poate fi diversificat pe numărul de duble greșeli din primul set sau din al doilea set (iar apoi putem avea și alte opțiuni în live).
  • Exemplul 1: În meciul Iga Swiatek - Sofia Kenin pariem pe faptul că în total vor fi Peste 4.5 duble greșeli. Pariul ar fi câștigător în oricare dintre situațiile: Swiatek face 5 duble greșeli iar Kenin 0, 4 -1 , 4 - 2, 3 - 2, 2 - 3, 1 - 4, 0 -5 și așa mai departe. Dacă am paria că vor fi Sub 4.5 greșeli, ar trebui ca scorul dublelor greșeli să fie de forma 4 - 0 , 3 - 0, 3 - 1, 2 - 2, 2 - 1, 1 - 2, 0 - 3 (deci cele două numere adunate să dea cel mult 4).
  • Numărul total de duble greșeli ale fiecărui jucător. În cazul acestui pariu nu contează numărul de duble greșeli comise de adversar și nici rezultatul final al jocului. Dacă spre exemplu am fi pariat în meciul I. Swiatek - S. Kenin pentru Swiatek Sub 2.5 Duble greșeli, am fi câștigat doar dacă poloneza ar fi comis cel mult două duble greșeli. Similar, dacă am fi pariat Swiatek Peste 2.5 Duble greșeli am fi câștigat dacă pe parcursul meciului ar fi ratat minim 3 servicii.
  • Jucătorul care comite mai multe duble greșeli. Dacă jucătorii sunt de valori apropiate (la fel și serviciile lor) vom avea un pariu simplu de genul primul jucător comite mai multe duble greșeli sau al doilea (putem avea și egalitate). Dacă diferența de valoare a jucătorilor este mare, vom avea pariuri de tip handicap asiatic, în care jucătorului mai bun i se adună un număr de duble greșeli, iar celui mai slab cotat i se scad.
  • Exemplul 2: În meciul Djokovic - Tsitsipas casele de pariuri se așteaptă ca Tsitsipas să servească mai mulți ași, dar și să comită mult mai multe duble greșeli. Consideră că pariul pentru cine are mai multe greșeli ar fi echilibrat dacă sârbului i s-ar adăuga 1.5 duble greșeli, iar lui Tsitsipas i s-ar scădea 1.5 (în acest fel nu mai putem avea egalitate). Să presupunem că vom avea cotele: Djokovic Mai multe duble greșeli + 1.5 (adică Djokovic va avea cu cel mult o greșală mai puțin) la 1.9 și Tsitsipas Mai multe duble greșeli -1.5 (adică Tsitsipas va comite cel mult o dublă greșeală în plus) la 2.0. Djokovic are avantajul experienței finalelor dar și al formei pe zgură, așa că ne așteptăm să fie câștigător pariul "Tsitsipas Mai multe duble greșeli -1.5". Dacă la finalul meciului Djokovic are 3 duble greșeli iar Tsitsipas 5 (sau mai multe), pariul este câștigător. Dacă la finalul meciului sârbul are 3 duble greșeli iar grecul 4 (sau mai puține), pariul este pierdut.

  Ce trebuie să analizăm?

  • Un factor esențial este psihicul fiecărui jucător (un jucător despre care credem că va ceda în momentele cheie - cum ar fi închiderea unui game, a unui set - ne putem aștepta să facă un număr mai mare de duble greșeli);
  • Cât de lung estimăm că va fi meciul (un meci în care se joacă toate seturile iar fiecare set are un număr mare de game-uri este mai predispus să aibă un număr mare de duble greșeli);
  • Ce strategie ne așteptăm să aleagă fiecare jucător. Poate unul dintre jucători va încerca să câștige punctele repede pe propriul serviciu, așa că va servi mai puternic și mai riscant - deci ar putea comite mai multe duble, în timp ce alt jucător poate prefera un joc lung pentru că adversarul său vine după o accidentare sau după mai multe meciuri epuizante.
  • Este un pariu ce merită multă atenție în live, unde se poate vedea foarte bine felul cum se prezintă fiecare jucător, cât este de agitat sau calm, ce încredere are în propriul serviciu și unde este mai predispus să comită greșeli.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariurile pe Ași

  În funcție de importanța unui meci de tenis, casele vor oferi o serie de pariuri pe numărul de ași (jucătorul servește iar adversarul nu reușește să atingă mingea cu racheta) dintr-un meci. Există, în mare, 3 astfel de pariuri:

  • Totalul așilor din meci (indiferent de felul cum sunt distribuiți între jucători).
  • Exemplul 1: Pariem că vor fi Peste 9.5 ași (adică cel puțin 10) între Tsitsipas și Djokovic. La finalul meciului, Tsitsipas a servit 4 ași iar Djokovic 6. În acest caz, pariul nostru este câștigător (deoarece în total au fost minim 10 ași).
  • Totalul așilor unui jucător. Dacă ne uităm la exemplul de mai sus, am fi avut un pariu câștigător pentru Tsitsipas Peste 3.5 ași (sau Sub 4.5 ași), respectiv pentru Djokovic Peste 5.5 ași (sau Sub 6.5 ași). Acest pariu nu este influențat în nici un fel de numărul de ași servit de adversarul său sau de rezultatul final al meciului (nu contează dacă jucătorul pe care am mizat câștigă sau pierde meciul).
  • Jucătorul care obține mai mulți ași. În cazul în care jucătorii sunt de valori aproximativ egale, vom putea paria simplu pe cine obține mai mulți ași (sau egalitate la numărul de ași). În cazul în care unul dintre jucători este considerat net superior adversarului (sau are un serviciu mult mai bun / puternic) este posibil să avem disponibil doar pariul pe handicap între numărul de ași (jucătorului mai bun i se scad un număr de ași, iar jucătorului mai slab i se adună).
  • Exemplul 2: Înaintea meciului Djokovic -Tsitsipas casele se așteaptă ca grecul să servească mult mai bine și estimează că acesta va servi cu cel puțin 3 ași mai multe decât Djokovic. Prin urmare, vom avea o cotă de 2.1 pentru Djokovic Mai mulți Ași + 2.5 (adică Djokovic va avea cu cel mult 2 ași mai puțin decât Tsitsipas), respectiv o cotă de 1.8 pentru Tsitsipas Mai mulți Ași -2.5 (adică Tsitsipas va servi cu cel puțin 3 ași mai mult decât adversarul). Dacă scorul final la ași ar fi 4 (Djokovic) - 6 (Tsitsipas), pariul "Djokovic Mai mulți Ași + 2.5" ar fi câștigător. Desigur, dacă numărul așilor serviți ar fi egal sau Djokovic ar servi mai mulți, pariul ar fi în continuare câștigător. În schimb, dacă scorul ar fi fost 4 (Djokovic) - 7 (Tsitsipas) (sau 3-6, 3-7, 4 - 8, 5 - 8, etc), pariul "Tsitsipas Mai mulți Ași -2.5" ar fi câștigător.

  Ce trebuie să analizăm?

  • În primul rând, forța (viteza) cu care servește fiecare jucător (cu cât aceasta este mai mare, cu atât șansele de a servi un as cresc);
  • Precizia primului serviciu (Majoritatea jucătorilor, după ce greșesc primul serviciu, vor servi mult mai încet pe al doilea serviciu pentru a nu comite o dublă greșeală. Dacă un jucător ajunge să comită mai multe duble greșeli este probabil să scadă viteza serviciului);
  • Punctele în care jucătorul servește (sunt jucători care vor servi mai des pe centrul terenului, unde mingea este mult mai ușor de întors, iar alții care caută mereu linia, ceea ce crește probabilitatea unui as).
  • Diferența de valoare a jucătorilor. Dacă ne așteptăm la un meci echilibrat (2-1 sau 3-2 la seturi și fiecare set cu minim 9/10 game-uri), ne putem aștepta la mai mulți ași serviți decât într-un meci cu scorul de 6-1, 6-2 (pentru că probabilitatea ca un serviciu să fie as este aproximativ aceeași indiferent de momentul serviciului).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariurile pe Reprize

  Pariurile pe reprize presupun estimarea rezultatului (cine va conduce, total goluri, total corenere, etc) în cel puțin una din reprizele meciului (se poate paria atât pe prima cât și pe cea de-a doua repriză). Sunt niște pariuri care ne pot aduce profit atunci când vedem că o echipă reușește să joace mai bine în una din reprize, iar adversarii lor au probleme în acea repriză.

  Exemplul 1: Am observat că în 9 din ultimele 10 meciuri național Germaniei a reușit să înscrie la pauză, iar în 8 din aceste meciuri nici nu a primit gol. În același timp, la finalul meciului a reușit să își mențină avantajul în 5 meciuri, într-unul singur a mărit avantajul la peste un gol iar în 4 meciuri a terminat egal sau a pierdut. Pentru următorul lor meci am putea plasa unul din următoarele pariuri pe prima repriză:

  • Germania să marcheze în prima repriză;
  • Germania să nu primească gol în prima repriză (care este echivalent că adversarii lor nu vor marca);
  • Germania să câștige prima repriză.

  Similar, am putea plasa unul din următoarele pariuri pe cea de-a doua repriză:

  • Germania să primească gol în a doua repriză (echivalent că adversarii lor vor marca în a doua repriză);
  • Germania să piardă a doua repriză (echivalent că adversarii lor vor câștiga a doua repriză sau vor face egal);
  • Germania să nu marcheze în a doua repriză (chiar dacă ar fi un pariu mai riscant).

  Exemplul 2: Observăm că RB Leipzig este o echipă care începe meciurile în forță (reușește să marcheze repede, uneori chiar mai multe goluri în prima repriză), după care preferă să se retragă în apărare și eventual să aștepte șansa unui contra-atac. Acest stil de joc nu ne oferă suficiente informații despre cum ar putea decurge scorul în a doua repriză (pentru că este posibil ca Leipzig să și primească gol, dar și să marcheze pe contra-atac), însă ne dă o idee bună despre cine va avea posesia și chiar despre cine ar putea lua mai multe cartonașe sau să aibe mai multe cornere. Să spunem că următorul meci este contra lui Augsburg. Augsburg are o apărare destul de solidă, dar un atac slab în meciurile cu echipe mai bine cotate. Pentru prima repriză am putea paria:

  • Leipzig să marcheze în prima repriză;
  • Leipzig să câștige prima repriză.

  Pentru cea de-a doua repriză, ne-am putea aștepta ca:

  • Augsburg să obțină mai multe cornere (pentru că vor ataca mai mult);
  • Augsburg să primească mai multe cartonașe galbene (pentru că vor opri prin fault posibilitățile de contra-atac);
  • Sub 2.5 goluri în a doua repriză (pentru că ambele defensive sunt solide).

  Indiferent cât de bună este analiza noastră, mai ales atunci când vine vorba de pariurile pe a doua repriză, este indicat să urmărim meciul și abia apoi să stabilim ce pariuri plasăm (pentru că sunt multe detalii ce ar putea schimba felul în care meciul se desfășoară).

  Exemplul 3: Marseille face deplasarea la Lyon pentru unul din derby-urile de marcă ale Franței. Meciul se anunță unul echilibrat, iar cotele sunt pe măsură (nu există o favorită clară a caselor de pariuri). La puțin timp după fluierul de start, D. Payet marchează pentru Marseille (astfel că Marseille devine pentru moment favorită), dar la două minute după primește cartonașul roșu. Marseille trebuie să joace acum 70 de minute cu un om în minus, Presupunem că scorul rămâne la fel până la pauză. În acest moment, am avea următoarele pariuri de analizat pentru cea de-a doua repriză:

  • Lyon să câștige a doua repriză (asta nu înseamnă neapărat că vor câștiga și meciul - acesta se poate termina și egal iar pariul ar fi în continuare câștigător).
  • Lyon să obțină mai multe cornere (pentru că vor ataca cu siguranță toată repriza și vor forța fundașii adverși sau portarul să respingă în corner);
  • Peste 1.5 goluri în a doua repriză (pentru că Lyon va ataca mult, jocul se va deschide iar Marseille ar putea puncta pe contra-atac).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariurile pe Marcatori

  Pentru pariorii care își pun mai mult speranțele în evoluția bună a unui jucător mai curând decât în întreaga echipă, un tip de pariu atractiv este cel pe golurile marcate. În general, dacă jucătorul pe care mizăm nu este folosit în meci, pariul ni se returnează. Autogolurile nu sunt valabile pentru acest pariu (dacă un jucător pe care am mizat că va înscrie marchează în proprie poartă pariul nu este câștigător).

  Ce putem paria?

  • Cel mai simplu pariu este pe faptul că jucătorul va marca oricând în meci. În cazul jucătorilor care au o serie foarte bună de meciuri cu goluri, sau de la care să așteaptă să fie golgeteri la finalul turneului, există posibilitatea de a paria și că acel jucător nu va înscrie. Spre exemplu, la un meci de genul Bayern M - Hertha Berlin putem avea o cotă de doar 1.8 pentru ca Lewandowski să marcheze și o cotă de 2.1 să nu reușească să înscrie.
  • Similar cu faptul că jucătorul va marca putem paria pe câte goluri va înscrie un anumit fotbalist. Astfel, putem marca spre exemplu că Lewandowski va marca minim 2 goluri sau că va marca minim 3 goluri. Desigur, pentru pariul din urmă cota este foarte mare (peste 30), chiar și când vorbim de un atacant valoros. În cazul în care există o diferență foarte mare între formațiile care se întâlnesc, este posibil să avem cotă și pentru minim 4 goluri înscrise de un fotbalist.
  • Alternativ, putem paria pe cine va marca primul gol al meciului, următorul gol (atunci când pariem live) sau ultimul gol al meciului. Chiar dacă, în exemplul de mai sus, Lewandowski ar avea o cotă de 1.8 să marcheze oricând, aceasta ar crește undeva la 3.6 pentru a fi primul (respectiv ultimul) marcator în meci.
  • În cazurile unor jucători cunoscuți pentru numărul mare de pase de gol, este posibil să putem miza și pe câte assist-uri vor avea, sau câte assist-uri și goluri.

  Când este indicat acest pariu?

  • Cel mai întâlnit motiv pentru a plasa un pariu pe marcator este forma jucătorului combinată cu defensiva pe care urmează să o întâlnească. De exemplu, vedem că Haland marchează în aproape toate meciurile în care este folosit. În ultima etapă nu a reușit să înscrie, iar acum Dortmund întâlnește un adversar facil, pe Schalke (echipă care primește multe goluri). Prin urmare, Haland să marcheze este un pariu rezonabil. Pe baza istoricului său cu echipe slab cotate (vedem de exemplu că reușește des duble când întâlnește formații cu o apărare slabă), am putea chiar paria că va marca minim 2 goluri;
  • "Note de plată" ale unor jucători cu potențial. Spre exemplu, știm că despărțirea lui G. Bale de Real Madrid nu s-a făcut în cei mai buni termeni. Galezul este însă un jucător foarte talentat care cu siguranță mai are multe de demonstrat. Putem presupune că în eventualitatea unui meci Tottenham - Real Madrid va avea tot interesul să facă un meci cât mai bun contra fostei echipe. Așadar, G. Bale marchează ar fi un pariu ce merită măcar analizat.
  • "Abonații la gol" contra anumitor echipe. Spre exemplu, Rooney are 15 goluri contra lui Arsenal. Chiar dacă are 34 de ani și joacă acum la o echipă din Championship, în eventualitatea unui meci Derby County - Arsenal putem arunca un ochi pe cota ca fostul jucător a lui United să urce borna golurilor la 16.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Opțiunea Cash-Out

  Opțiunea Cash-Out înseamnă închiderea unui pariu înainte să fie stabilit rezultatul final al evenimentului pe care am pariat. Poate fi utilă în mai multe situații: vedem că echipa pe care am mizat, deși conduce, începe să fie dominată, vrem să retragem profitul de pe un meci pentru a putea paria pe alt meci, vedem că echipa pe care am mizat că va marca are dificultăți în a trece de ofensiva adversă, etc.

  Ce trebuie să știm?

  • În primul rând, opțiunea Cash-Out este disponibilă doar pentru anumite selecții (piețe). În general, vom avea Cash-Out pentru pariurile principale (Rezultat Final, Ambele Marchează, Total Goluri, Șansa Dublă) și nu vom avea această opțiune pe pariurile derivate (de ex: minim câte un gol în fiecare repriză și ambele formații să marcheze).
  • Este posibil ca opțiunea de Cash-Out să ne fie suspendată dacă pariul merge invers decât am anticipat (de exemplu, dacă la Barcelona - Sevilla am fi pariat că vor fi sub 2.5 goluri, în minutul 8, când scorul era deja 1-1, nu am fi avut opțiunea de Cash-Out. Spre finalul meciului, deoarece scorul a rămas 1-1, opțiunea ar fi fost din nou disponibilă.). Evident, dacă pariul este deja pierdut (spre exemplu, am pariat că ambele echipe vor marca în ambele reprize iar scorul la pauză este 1-0) nu vom mai avea opțiunea de Cash-Out;
  • Este posibil ca o casă să permită opțiunea de Cash-Out pe biletele de tip single, dar nu și pe cele multiple. Înainte de a ne alege o casă trebuie să analizăm ce pariuri ne place să plasăm (simple sau multiple, pe ce piețe) și să verificăm ce casă oferă cele mai bune condiții de cash-out pentru cazul nostru particular.
  • În momentul în care piețele pentru pariuri live sunt blocate (acțiune periculoasă, gol, penalty, cartonaș roșu) nici funcția Cash-Out nu este disponibilă.
  • Atunci când alegem să folosim opțiunea Cash-Out, casa va opri un comision. Acesta este determinat de la caz la caz, dar valoarea lui ar trebui să fie cuprinsă între 5 și 10%.

  Cum se calculează:

  • Dacă am avea un Cash-Out fără comision, am primi: miza x cota la care am pariat : cota curentă.
  • Spre exemplu, dacă am plasa 100 lei pe Ambele marchează la o cotă de 1.9 iar în timpul meciului cota scade la 1.4, ar trebui să primim 100 x 1.9 : 1.4 = 135.7 lei. La fel ar funcționa și dacă cota ar crește - am pariat 100 lei că o echipă câștigă la o cotă de 1.4, Scorul a rămas însă egal iar acum cota este 2. Dacă am avea un cash-out fără comision am obține 100 x 1.4 : 2 = 70 lei.
  • În realitate, casele vor avea un comision. Dacă acesta ar fi de 5% și am fi în prima situație, funcția Cash-Out ne-ar aduce 100 x 1.9 : 1.4 x 0.95 = 129 lei.

  Exemple în care ne oferă un avantaj:

  • Am pariat cu două zile înaintea meciului FSCB - Slovan Liberec pe victoria trupei românești. Ulterior, aflăm că românii au o serie mare de indisponibili așa că pariul nostru pare tot mai puțin probabil să fie câștigător. Am prefera acum să punem banii aceia pe faptul că FCSB nu va câștiga. La unele case de pariuri (de exemplu, la Unibet), putem face Cash-Out înainte ca meciul să înceapă fără a pierde nici un ban dacă încă nu s-au modificat cotele.
  • Pariem ultimii 100 lei pe care îi avem în cont pe faptul că Barcelona o va învinge pe Villareal, la o cotă de 1.6. În minutul 45 scorul este deja 3-0, dar vedem un alt pariu la o cotă de 1.8 în care avem mare încredere și pe care vrem să pariem. Dacă am aștepta ca pariul pe Barcelona să fie încheiat, ar mai dura minim 60 de minute (și, deși greu de crezut, poate că Villareal va reuși să revină). Putem însă să dăm Cash-Out și să încasăm instant circa 150 lei. Acum avem bani să mizăm cota de 1.8 pe care o consideram valoroasă.
  • Pariem 100 lei pe faptul că în meciul Viitorul - CFR se vor marca cel mult 2 goluri la o cotă de 2.3. În minutul 65 scorul este în continuare 1-0 pentru Viitorul, dar atacurile CFR-ului se intensifică, ocaziile sunt tot mai mari iar Viitorul comite tot mai multe greșeli. Pariul nostru are în continuare șanse bune să fie câștigător, dar simțim că ar fi loc să se marcheze minim 2 goluri în finalul meciului. Cota acum pentru sub 2.5 goluri este de 1.4. Dacă am avea o opțiune de Cash-Out fără comision am primi 100 x 2.3 : 1.4 = 164 lei. În realitate, vom primi aproximativ 150 lei. Putem plasa acum, de exemplu, profitul de 50 lei pe faptul că se vor marca alte 2 goluri și vom avea o cotă de 3.1. Am putea încasa astfel 155 lei dacă vom avea dreptate și în mod sigur vom rămâne cu cei 100 lei inițiali.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul Contră

  Fie ai auzit, fie chiar ai pus în situtuația, de un bilet multiplu (acumulator) pierdut pe ultimul eveniment. Chiar dacă unele case de pariuri oferă o anumită compensație (un procent din câștigul rămas, returnarea mizei sau o altă sumă), aceasta este cu siguranță mult mai mică decât cea care s-ar fi obținut prin câștigarea ultimului pariu.

  Cum putem evita astfel de situații?

  O metodă care ne asigură un profit consistent (doar în cazul în care primele evenimente au fost corect anticipate) este plasarea unui pariu contră. Redăm mai jos un exemplu despre cum se poate aplica.

  Exemplul 1: Să presupunem că am plasat o miză de 10 lei pe un bilet cu 8 evenimente. Cotele acestor evenimente sunt: 1.7, 1.6, 1.9, 2.3, 2.1, 1.8, 3.5 și 2.4. Așadar, avem o cotă totală de 377,4 (un câștig potențial de 3774 lei).

  • S-au încheiat primele 7 evenimente și toate pronosticurile au fost corecte. Dacă am fi jucat doar aceste meciuri, am fi obținut un câștig de 1573 lei. Pentru că biletul pe care l-am plasat nu este de tip sistem, deși am câștigat primele 7 meciuri, în funcție de rezultatul ultimului eveniment fie vom încasa cei 3774 lei fie nimic (deci vom avea o pierdere de 10 lei). Decidem însă să ne asigurăm un profit.
  • Să presupunem că evenimentul cu cotă 2.4 este ca ambele formații să marcheze. Contra acestui pariu este că cel puțin una din echipe nu marchează. Ideal, ar fi să comparăm cotele pentru această selecție (Nu GG) pentru a ne maximiza profitul. Cum cota pentru GG este 2.4, cota pentru Nu GG va fi în jur de 1.6.
  • Împărțim câștigul potențial al biletului inițial (3774 lei) la cota contrei. Avem o miză de 3774 : 1.6 = 2359 lei.
  • Acum, indiferent de cum se va termina ultimul eveniment, vom încasa 3774 lei (dacă vor marca ambele echipe vom lua cei 3774 lei de pe biletul acumulator, dacă nu vor marca ambele echipe vom lua cei 3774 de pe biletul contră.
  • În total, am mizat 2359 + 10 = 2369 lei, deci avem un profit de 3774 - 2369 = 1405 lei (câștigul este mai mic decât cei 1573 lei pe care i-am fi obținut dacă plasam doar primele 7 evenimente pentru că atunci când plasăm pariul contră avem șanse mici să găsim cote care să ne dea un Payout de 100%).
  • Desigur, nu toți avem o bancă suficient de mare pentru a putea plasa un pariu contră atât de mare. De aceea, este indicat să ne orientăm pe casele de pariuri ce oferă opțiunea de cash-out, care nu presupune plasarea unui al doilea pariu.

  Pariul contră se poate aplica și în cazul pariurilor simple, mai ales atunci când nu vrem să ne mai asumăm vreun risc (pariul merge deja în direcția dorită).

  Exemplul 2: Am pariat 200 pe meciul Barcelona - Almeira că ambele echipe vor marca, la o cotă de 2.8. Desigur că această cotă mare este dată de faptul că nimeni nu se așteaptă ca Almeira să marcheze (practic, dacă am sparge pariul în două, am avea o cotă de cel mult 1,1 pentru ca Barcelona să înscrie măcar o dată și o cotă de circa 2.6 pentru ca Almeira să marcheze).

  • Meciul începe iar Almeira reușește să marcheze rapid pe contra-atac (conduce cu 1-0). În acest moment, pentru ca pariul nostru "ambele marchează" să fie câștigător mai trebuie doar ca Barcelona să înscrie.
  • Chiar dacă la începutul meciului ne așteptam ca Barcelona să înscrie multe goluri, vedem în meci că nu reușesc să treacă de defensiva oaspeților și toate atacurile lor se opresc la marginea careului mare. Pentru că nu vrem să stăm cu emoții, decidem să punem un pariu contră.
  • Timpul scurs din meci a făcut să crească cota pentru Barcelona să marcheze la 1.25. Asta înseamnă că pariul contră de care avem nevoie (Barcelona să nu marcheze) va avea o cotă de circa 4.1.
  • Biletul plasat inițial ar fi însemnat să încasăm 200 x 2.8 = 560 lei. Înseamnă că pariul contră trebuie să aibe o miză de 560 : 4.1 = 137 lei.
  • Acum, indiferent cum se va termina meciul, vom încasa la final 560 lei. În total, am plasat pariuri de 200 + 137 = 337 lei, deci ne-am asigurat un profit de 560 - 337 = 223 lei.
  • Din nou, o alternativă la pariul contră ar fi fost opțiunea cash-out, dar profitul încasat ar fi fost mai mic (deoarece și casa ar fi oprit un comision).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul Sau/Sau

  Pariul Sau/Sau este un pariu popularizat de Superbet care presupune că cel puțin una din selecțiile pariului se va întâmpla. Poate fi util pentru a crește cota unui pariu GG simplu (putem paria GG în repriza 1 sau GG în repriza 2), dar și atunci când avem dubii în privința rezultatului unui meci (de exemplu, câștigă gazdele sau se marchează cel mult 2 goluri în meci).

  Din păcate, de cele mai multe ori nu sunt disponibile pariuri ca cele din exemplul de mai sus (gazdele sau cel sub 2.5 goluri), dar acestea ar putea fi obținute în continuare prin plasarea a două pariuri distincte cu mize mai mici.

  Când folosim acest tip de pariu trebuie să analizăm atent cotele pentru fiecare eveniment în parte.

  De exemplu, la meciul Sunderland - Carlisle avem o cotă de 1.77 pentru Peste 2.5 goluri. Cota pentru pariul Carlisle sau Peste 2.5 goluri (2 sau 3+ în oferta Superbet) este de 1.68. Așadar, pierdem 5% din cotă dar avem alte două rezultate care ne sunt favorabile (victoria cu 1-0 sau cu 2-0 a oaspeților).

  În schimb, pentru pariul Sub 2.5 goluri avem o cotă de 1.95. Dacă alegem selecția Egal sau Sub 2.5 goluri (X sau 0-2 în oferta Superbet) cota scade la 1.78. Pierdem aproximativ 10% din cotă, dar varianta suplimentară din Egal ne aduce doar scorurile cel mai puțin probabile (2-2, 3-3, etc), pentru că egalurile frecvente (0-0 și 1-1) se încadrează oricum în pariul Sub 2.5 goluri.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariurile tip Duel

  În ofertele caselor de pariuri au început să apară pariuri ce pun față în față (într-un mod virtual) echipe care nu se întâlnesc în mod direct în acea zi / săptămână. De obicei, se compară numărul de goluri marcate (dar se pot compara și numărul de cartonașe sau cornere).

  Cum funcționează?

  Să spunem că analizăm meciurile din Etapa a 6-a din Liga 1 și ne concentrăm pe meciurile Viitorul - CFR (1-1) și FCSB - Dinamo (3-2). La ambele meciuri ne este greu să spunem cine va fi câștigătorul (meciurile sunt echilibrate), dar intuim că defensiva FCSB-ului va ceda de mai multe ori decât o va face cea a Viitorului.

  Am putea paria în două moduri:

  • Fie facem un acumulator cu două selecții: la Viitorul - CFR mizăm pe Oaspeți Sub 1.5 goluri iar la FCSB - Dinamo pe Oaspeți Peste 1.5 goluri (sau sub 2.5 și peste 2.5, etc).
  • Fie căutăm în oferta caselor (de regulă Superbet oferă acest tip de pariu) ca Dinamo să marcheze mai multe goluri decât CFR.
  • Evident, al doilea pariu va avea o cotă mai mică, dar el va acoperi toate combinațiile posibile din prima variantă (CFR Sub 0.5 și Dinamo Peste 0.5, CFR Sub 1.5 și Dinamo Peste 1.5, CFR Sub 2.5 și Dinamo peste 2.5, etc).
  • Un avantaj al acestui pariu este opțiunea de a miza pe un număr egal de goluri pentru două echipe (fie că nici un nu marchează, ambele marchează câte un gol, câte două, etc), deoarece nu mereu avem posibilitatea să pariem pe numărul exact de goluri al fiecărei echipe.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul Ziua / Etapă

  Pariul Ziua / Etapă este un pariu special ce presupune totalurile înregistrate în meciurile desfășurate în liga indicată, în ziua sau etapa selectată. Aceste pariuri pot fi pe goluri, cartonașe, cornere și nu sunt influențate de rezultatul unui singur meci.

  De exemplu, la Superbet, putem găsi Duel Goluri Gazde - Oaspeți, Total Goluri Etapă, Total Goluri Gazde, și altele. Să zicem că mizăm pe un pariu special în etapa a 5-a din Liga 1.

  Rezultatele înregistrate au fost:

  • Gaz Metan - Dinamo 1 -3
  • FCSB - FC Argeș 3 - 0
  • UTA - Poli Iași 2 - 3
  • Botoșani - Clinceni 0 - 0
  • U Craiova - Voluntari 2 - 1
  • Sepsi - Viitorul 1 - 1
  • Astra - CFR 0 - 2.
  • Chindia - Hermannstadt 1 - 3.

  Așadar, totalul golurilor gazdelor a fost de 10, iar totalul pentru oaspeți de 13.

  • Dacă am fi mers pe Duel Goluri Gazde - Oaspeți, selecția Oaspeți ar fi fost câștigătoare.
  • Dacă am fi mers pe Total Goluri Gazde, ar fi fost câștigătoare selecțiile de tipul Peste 7.5, Peste 8.5 și Peste 9.5, respectiv Sub 10.5, Sub 11.5, etc.
  • Dacă am fi mizat pe Total Goluri Oaspeți, ar fi fost câștigătoare selecțiile de tipul Peste 10.5, Peste 11.5, Peste 12.5, respectiv Sub 13.5, Sub 14.5, etc.

  În mod similar, am fi putut paria pe cornere, cartonașe, penaltyuri, șuturi pe poartă. Poate fi un pariu interesant atunci când, spre exemplu, ne așteptăm ca echipele oaspete să aibă o evoluție bună (și nu vrem să indicăm, punctual, care vor fi echipele câștigătoare sau totalul golurilor pe fiecare meci în parte).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul Scorecast / Wincast

  Pariurile de tip Scorecast sunt cele mai interesante pariuri din prisma cotelor pe care le putem obține. Acestea presupun să indicăm atât un marcator cât și scorul exact al meciului.

  Exemplul 1: Dacă am fi pariat pe Arsenal - Sheffield 2-1 (B. Saka și N. Pepe pentru gazde, respectiv D. McGoldrick pentru oaspeți) și am fi mizat pe Aubameyang și 2-1 pariul ar fi fost pierdut (am intuit corect scorul, dar Aubameyang nu a marcat). Similar, dacă am fi mizat pe Pepe și 3-0, pariul ar fi fost din nou pierdut (am intuit un marcator, dar nu și scorul final). Singurele pariuri câștigătoare ar fi fost Saka & 2-1, Pepe și 2-1 sau McGoldrick și 2-1 (nu este obligatoriu să intuim dintre marcatorii echipei câștigătoare).

  În cazul pariurilor Wincast, acestea sunt puțin mai simple deoarece presupun doar indicarea unui marcator și rezultatul final al meciului (sub forma de 1, X sau 2). La aceste pariuri cota crește destul de mult dacă indicăm marcatorul de la o echipă, dar dăm câștigătoare echipa adversă. Poate fi un tip de pariu interesant atunci când se întâlnesc două formații cu diferența clară de valoare, dar formația mai slabă are un atacant în formă bună.

  Exemplul 2: Dacă în meciul Aston Villa - Liverpool 7 -2 am fi pariat pe M. Salah și 2, pariul ar fi fost pierdut (Salah a marcat, dar Liverpool nu a câștigat meciul). În schimb, dacă la meciul Bayern M. - Hertha B 4-3 am fi mizat pe R. Lewandowski și 1 pariul ar fi fost câștigător (deoarece Lewandowski a marcat iar Bayern a câștigat meciul).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariurile Antepost

  Pariurile Antepost sunt pariuri pe termen mai lung ce presupun, de regulă, indicarea câștigătorului unei competiții. Există însă mai multe derivate ale acestui pariu: echipele care termină pe locurile 2-3, diferența de puncte cu care se va câștiga campionatul, echipele care retrogradează, golgheterul competiției, etc.

  Ce trebuie să știm?

  În general, cotele pe principalele favorite la titlu sunt mici (sub 2, uneori chiar sub 1,5), iar timpul mare de așteptare nu le fac foarte atractive. Situația se schimbă însă la turneele de tenis, unde favorita turneului are în general o cotă de minim 5, iar timpul până la stabilirea rezultatului pariului este de cel mult două săptămâni.

  Pariurile mai interesante sunt atunci când ne așteptăm ca o echipă să producă o surpriză. De exemplu, mizăm pe faptul că Rennes va avea un turneu bun în Franța. Asta nu înseamnă neapărat că ne așteptăm să câștige titlul, dar putem trage speranțe că va ocupa un loc între primele 3. Găsim o cotă de 3 pentru acest eveniment. Similar, putem considera că Monaco va face un nou sezon slab și va termina în afara primelor 6. Găsim o cotă de 4.2 pentru acest pariu.

  Tot un pariu interesant este diferența de puncte între câștigătoare și locul 2. Spre exemplu, la începutul sezonului din Bundesliga, Bayern are o cotă de doar 1,1 pentru un nou titlu, deci nu este un pariu interesant. În schimb, dacă am paria că marja de câștig a campionatului va fi de cel mult 3 puncte, vom avea o cotă de 7 (iar asta ne-ar permite inclusiv ca Bayern să nu câștige titlu. Importantă ar fi doar diferența finală între primele două clasate).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul Handicap Cartonase

  Pariurile pe handicapul de cartonașe își propun să prevadă diferența dintre numărul cartonașelor încasate de cele două echipe. Înainte de a plasa orice pariu de acest tip, trebuie citit clar regulamentul intern al operatorului și modul în care numără cartonașele (spre exemplu, un cartonaș galben și apoi roșu direct poate fi socotit ca 3 cartonașe, în timp ce două cartonașe galbene transformate în roșu pot fi numărate ca doar 2 cartonașe).

  În oferta operatorilor poate fi regăsit fie sub forma "-1.5 / +1.5" (adică echipei pe care mizăm i se scad / adună 1.5 cartonașe) și atunci putem avea doar două rezultate (echipa gazdă sau echipa oaspete), fie sub forma "Începe de la 2 - 0 / 0 -2" (adică echipei gazdă / oaspete i se consideră deja 2 cartonașe când începe meciul și continuă să se adune de acolo), caz în care avem trei rezultate posibile (echipa gazdă, echipa oasepete sau egal).

  Selecția unei echipe și HC -0.5 înseamnă că acea echipă va avea mai multe cartonașe, iar HC +0.5 înseamnă că acea echipă va avea un număr de cartonașe cel puțin egal cu cel al adversarilor.

  Exemplul 1: Man. United - Tottenham (roșu direct Martial și alte două cartonașe galbene pentru United și un singur cartonaș galben pentru Tottenham), scorul la cartonașe ar fi fost 4 -1 (roșu direct se consideră 2 cartonașe). Ar fi fost câștigătoare selecțiile Tottenham HC +0.5, HC +1.5 și HC +2.5, precum și Manchester HC -0.5, HC -1.5 și HC -2.5. Pe selecții precum Tottenham HC +3.5 sau Manchester HC -3.5 am fi pierdut. Dacă alegem să jucăm pe selecțiile de tipul "Începe de la", am fi câștigat mizând pe Tottenham și liniile 0-1 și 0-2, mizând pe egal și linia 0-3 sau mizând pe United și o linie de cel puțin 0-4.

  Exemplul 2: În meciul Osasuna - Celta Vigo (3-3 la cartonașe galbene), orice pariu de forma HC -0.5, HC -1.5, HC -2.5 ar fi fost pierdut indiferent de echipa pe care mizam, iar orice pariu de forma HC +0.5, HC +1.5, HC +2.5 ar fi fost câștigător indiferent e echipa pe care mizam. Dacă mizam pe pariul de tipul "Începe de la", orice linie la care mizam pe egal ar fi fost pierdută, iar pe liniile 0 -1 , 0 -2, 0 -3 am fi câștigat cu selecția Celta Vigo, iar pe liniile 1-0, 2-0, 3-0 am fi câștigat cu selecția Osasuna.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul Handicap Cornere

  Pariurile pe handicapul de cornere își propun să prevadă diferența dintre numărul de cornere obținute de cele două echipe. Este denumit fie sub forma "-1.5 / +1.5" (adică echipei pe care mizăm i se scad / adună 1.5 cornere) și atunci putem avea doar două rezultate (echipa gazdă sau echipa oaspete), fie sub forma "Începe de la 2 - 0 / 0 -2" (adică echipei gazdă / oaspete i se consideră deja 2 cornere când începe meciul și continuă să se adune de acolo), caz în care avem trei rezultate posibile (echipa gazdă, echipa oasepete sau egal).

  Selecția unei echipe și HC -0.5 înseamnă că acea echipă va avea mai multe cornere, iar HC +0.5 înseamnă că acea echipă va avea un număr de cornere cel puțin egal.

  Exemplul 1: În meciul Southampton - West Bromich (5 -1 la cornere) ar fi fost câștigătoare selecțiile Southampton HC -1.5, HC -2.5 și HC -3.5. Selecția Southampton HC -4.5 ar fi fost pierdută. Dacă am fi mers pe selecțiile "Începe de la", am fi câștigat pe începe de la 0-1, 0-2 și 0-3. Pentru selecția începe de la 0-4 ar fi trebui să mizăm pe egal pentru ca pariul să fie câștigător. (deoarece, cu tot cu acel 0-4 inițial, scorul final la cornere ar fi fost 5-5).

  Exemplul 2: În meciul Levante - Real Madrid (4-6 la cornere) ar fi fost câștigătoare selecțiile Real Madrid HC -0.5 și HC -1.5. Selecția Real Madrid HC -2.5 ar fi fost pierdută. Similar, dacă pariam pe Levante HC +2.5 sau HC +3.5 am fi câștigat, dar dacă pariam pe Levante HA +0.5 sau HA +1.5, am fi pierdut. La pariul "Începe de la", am fi câștigat dacă alegeam Real Madrid și linia începe de la 1-0, am fi câștigat pe egal și linia începe de la 2-0 și am fi câștigat pe Levante și linia începe de la 3-0.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul Handicap Game-uri

  Pariul de tip Handicap Game-uri este un tip de pariu specific tenisului ce presupune anticiparea diferenței de game-uri câștigate. Nu contează învingătorul final al meciului. Există situații în care un jucător pierde meciul, dar câștigă mai multe game-uri decât adversarul său.

  Un pariu de tipul Handicap Game-uri -5.5 înseamnă că jucătorul pe care mizăm câștigă cu cel puțin 6 game-uri mai mult decât adversarul. Invers, un pariu de tipul Handicap Game-uri +4.5 înseamnă că jucătorul pe care mizăm nu va avea, la finalul jocului, un deficit mai mare de 4 game-uri.

  Exemplul 1: În meciul Sebastian Korda - Rafael Nadal, 1-6, 1-6, 2-6 (deci scor total la game-uri 4 - 18), orice pariu de tip Handicap Game-uri Nadal -6.5,.. , -12.5, -13.5 ar fi fost câștigător. Un pariu cu selecția Nadal HG -14.5 ar fi fost însă pierdut.

  Exemplul 2: În meciul Hugo Gaston - Dominic Thiem, 4-6, 4-6, 7-5, 6-3, 3-6 (scor total la game-uri 24 - 26), singurele pariuri câștigătoare pe Thiem ar fi fost HG -0.5 (câștigă mai multe game-uri) și HG -1.5. În schimb, orice alt pariu (HG -2.5, HG -3.5, etc) ar fi fost pierdut.

  Exemplul 3: În meciul Danielle Collins - Garbine Muguruza, 7-5, 1-6, 6-4 (scor total la game-uri 14 - 15), deși câștigătoarea meciului este Collins, ar fi fost câștigător pariul Muguruza HG -0.5 (ce-i drept, orice altă selecție de genul HG -1.5, HG -2.5, ar fi fost pierdută).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul de tip "Back"
  • Selecția Back la un pariu înseamnă că acel lucru se va întâmpla (este identică cu plasarea oricărui pariu la o agenție obișnuită). Spre exemplu, pariul Back pentru "Leicester câștigă cu Fulham" va fi câștigător dacă Leicester câștigă meciul. Similar, pariul Lay pentru "Sub 2.5 goluri în meciul Leicester - Fulham" va fi câștigător dacă în meci se marchează cel mult 2 goluri.

  Cotele de pe fundal roz sunt cotele pe care alți pariori au dat Back. Când dăm Back pe o cotă aceasta va apărea alături de cele roz dacă este mai mică decât cotele roz deja afișate. În caz contrar, pariul va fi unmatched până când cineva va da Lay la cota respectivă (va lua pariul).

  Exemplul 1: Dăm Back pentru "Peste 2.5 goluri în meciul Leicester - Fulham" la o cotă de 1.9 iar pe site sunt deja cote roz la 1.9. Așadar, pariul ne este acceptat.

  • Ulterior, vom alege SUMA PE CARE VREM SĂ O PARIEM! Pariul Back funcționează ca orice pariu normal și se plasează prin selecția mizei (spre deosebire de pariul Lay unde se stabilește profitul pe care îl dorim). Să spunem că pariem 200 lei.
  • Ca să câștigăm pariul, trebuie ca în meci SĂ FIE PESTE 2.5 GOLURI.
  • Dacă pariul va fi câștigător, vom obține 200 x 1.9 = 380 lei (deci avem un profit de 180 lei).
  • Dacă pariul însă va fi pierdut, vom pierde cei 200 de lei mizați.

  Exemplul 2: Dăm Back pentru "Sub 2.5 goluri în meciul Aston Villa - Liverpool" la o cotă de 3.4 și avem pe site cote cu fundal roz de 3.45. Pariul ne este acceptat instant.

  • Alegem din nou suma pe care vrem să o mizăm. Pentru că pariul este mai riscant, plasăm doar 100 lei.
  • Pentru ca pariul să fie câștigător, trebuie ca în meci să se marcheze cel mult 2 goluri.
  • Dacă se marchează cel mult 2 goluri, încasăm 100 x 3,4 = 340 lei (deci avem un profit de 240 lei).
  • Dacă însă se marchează minim 3 goluri, vom avea o pierdere de 100 lei.


  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul de tip "Lay"

  Selecția Lay la un pariu înseamnă că acel lucru nu se va întâmpla. Spre exemplu, pariul Lay pentru "Leicester câștigă cu Fulham" va fi câștigător dacă Fulham nu pierde. Similar, pariul Lay pentru "Sub 2.5 goluri în meciul Leicester - Fulham" va fi câștigător dacă în meci se marchează cel puțin 3 goluri. Practic, când alegi selecția Lay tu joci rolul casei de pariuri (câștigi dacă contrapartea pierde).

  În Betfair Exchange, cota va apărea pe fundal albastru dacă este mai mare decât cotele colorate cu albastru (înseamnă că această cotă e oferită deja de cineva care a dat Back pe ea și așteaptă acum ca cineva să dea Lay. În schimb, dacă acea cotă pe care selectăm pariul Lay este mai mică, pariul va fi inițial ''unmatched'' și va trebui să așteptăm până când cineva va lua pariul (va da Back pe el).

  Exemplul 1: Dăm Lay pentru "Sub 2.5 goluri în meciul Leicester - Fulham" la o cotă de 2.3 iar valoarea cotei din coloana albastră este de 2.25. În acest caz pariul ne este acceptat imediat.

  • Ulterior, vei alege SUMA PE CARE VREI SĂ O CÂȘTIGI! Spre deosebire de pariurile obișnuite unde spui cât vrei să mizezi, la pariul Lay vei completa profitul pe care vrei să îl obții de pe urma pariului. Să zicem că dorim să câștigăm 200 lei.
  • Ca să câștigăm pariul, trebuie ca în meci SĂ NU FIE SUB 2.5 GOLURI (adică să se marcheze minim 3 goluri).
  • Dacă pariul va fi câștigător, vei obține cei 200 lei.
  • Dacă pariul însă va fi pierdut, vei pierde 200 (profitul dorit) * (2.3 - 1) = 240 lei.

  Exemplul 2: Dăm Lay pentru "Peste 2.5 goluri în meciul Aston Villa - Liverpool" la o cotă de 1.3 iar valoarea cotei din coloana albastră este de 1.2. Din nou, pariul ne este acceptat imediat.

  • Alegem din nou suma pe care dorim să o câștigăm. Să spunem că de data aceasta vrem să obținem 500 lei.
  • Pentru ca pariul să fie câștigător, trebuie ca în meci să nu fie peste 2.5 goluri (adică să se marcheze în total cel mult 2 goluri).
  • Dacă se marchează cel mult 2 goluri, câștigăm cei 500 lei.
  • Dacă însă se marchează minim 3 goluri, vom avea o pierdere de 500 (cât am vrut să facem profit) * (1,3 - 1) = 150 lei.



  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul de tip Sistem

  Un pariu popular printre cei care preferă să își încerce șansa cu o multitudine de selecții este pariul de tip sistem. Acesta necesită ca doar un număr specificat de către parior din totalul selecțiilor de pe bilet să fie câștigătoare pentru ca biletul să fie câștigător.

  Cum funcționează?

  În funcție de numărul evenimentelor și numărul minim de selecții bune pentru ca pariul să fie câștigător, se generează toate combinațiile posibile. Cu cât diferența dintre cele două numere este mai mare, cu atât numărul combinațiilor crește. (pentru un sistem de tip 9 din 10 avem 10 combinații posibile, pentru un sistem de tip 8 din 10 avem deja 45 combinații posibile iar pentru un sistem de tip 7 din 10 avem nu mai puțin de 120 combinații).

  Apoi, miza totală pe care o plasăm pe bilet se împarte în mod egal între combinațiile generate. Să zicem că mergem pe un bilet sistem 9 din 10 și pariem 20 de lei. Se vor genera 10 bilete cu câte 9 evenimente, iar fiecare dintre ele va avea miza de 2 lei.

  Exemplul 1: Pentru simplitatea calculului, vom presupune că toate selecțiile plasate au cota de 1,8. Dacă mergem pe sistemul 9 din 10 cu miza totală de 20 lei, vom avea 10 bilete cu miza de 2 lei și fiecare cu un potențial câștig de 396 lei.

  • Dacă ne ies 8 sau mai puține selecții, nu câștigăm nimic;
  • Dacă ne ies 9 selecții, câștigăm 396 lei;
  • Dacă ne ies toate cele 10 selecții, câștigăm 396 x 10 = 3960 lei.
  • În cazul în care ne ies cele 10 selecții și am fi jucat biletul ca un acumulator simplu am fi câștigat 7140 lei.

  Exemplul 2: Avem din nou 10 selecții cu cote de 1,8 fiecare și alegem să jucăm un sistem 8 din 10 cu o miză totală de 20 lei. Se generează 45 de combinații, deci vom avea 45 de bilete, fiecare cu o miză de 0,44 lei și o cotă finală de 110.

  • Dacă ne ies 7 sau mai puține selecții, nu câștigăm nimic;
  • Dacă ne ies 8 selecții, câștigăm 0,44 x 110 = 48,4 lei;
  • Dacă ne ies 9 selecții, câștigăm 48,4 x 9 = 435 (deoarece vom avea 9 bilete câștigătoare);
  • Dacă ne ies toate cele 10 selecții, câștigăm 45 x 48,4 = 2178 lei (deoarece fiecare din cele 45 de bilete este câștigător).

  Atunci când dorim să limităm numărul de combinații ale unui sistem, putem alege câteva selecții care să fie Banker (adică aceste evenimente trebuie să fie neapărat câștigătoare pentru ca biletele generate să poată fi câștigătoare). Când vom alege sistemul pe care vrem să îl jucăm (de exemplu 5 din 7), selecțiile Banker nu se numără.

  Exemplul 3: Punem pe un bilet următoarele selecții:

  • Aston Villa - Liverpool GG & O 2.5 (pe care o selectăm și banker) (câștigător)
  • Man. United - Tottenham GG & O 2.5 (banker) (câștigător)
  • Barcelona - Sevilla GG & O 2.5 (pierdut)
  • Lazio - Inter GG (câștigător)
  • Southmapton - West Brom Sub 2.5 (câștigător)
  • Leicester - Bournemouth 2 (câștigător)
  • Bayern - Hertha GG & O 2.5 (câștigător)
  • Dortmund - Hoffenhaim 1 (câștigător)
  • Deoarece din totalul de 8 selecții, 2 sunt banker ne rămân 6 selecții disponibile pentru sistem. Să spunem că alegem un sitem 5 din 6. Ni se vor genera 6 bilete din care unul singur va fi câștigător (cel care nu include selecția Barcelona - Sevilla GG & O 2.5).
  • Dacă selecția Barcelona - Sevilla GG & O 2.5 ar fi fost pusă ca Banker, orice bilet generat în sistem ar fi fost pierdut.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Pariul Combo

  De câțiva ani a devenit tot mai populară opțiunea de Pariu Combo (numită și Construiește-ți Propriul Pariu). Acesta înseamnă combinarea mai multor selecții din același meci pentru a obține o cotă mai mare. Ideal ar fi să încercăm mai multe variante pentru a construi un pariu astfel încât să optimizăm cota obținută.

  Exemplul 1: În meciul Tottenham - Chelsea din Cupa Ligii ne putem aștepta ca Chelsea să marcheze primul gol, să câștige meciul, ambele echipe să marcheze, să fie puține cartonașe galbene (deoarece competiția nu e atât de importantă) dar un număr mare de cornere. Aceste presupuneri ar mai însemna și minim 3 goluri în meci, ambele echipe să marcheze și poate ne așteptăm să fie cel puțin un gol în fiecare repriză. Facem diferite simulări de cotă:

  • Pentru Chelsea să câștige, ambele să marcheze, minim 9 cornere în meci și cel mult 3 cartonașe avem o cotă de 7;
  • Ca Chelsea să marcheze minim 2 goluri, Tottenham minim un gol, cel puțin 9 cornere în meci și cel mult 3 cartonașe avem o cotă de 5,4.
  • Comparând astfel cotele (eventual generând mai multe exemple) ne putem da seama care este cea mai bună variantă.

  Exemplul 2: În meciul Sociedad - Valencia ne aștepăm ca Valencia să aibă probleme, dar totuși să marcheze. Real Sociedad e o echipă fair-play, așa că ne așteptăm să încaseze puține cartonașe. Pe de altă parte, o nouă înfrângere ar putea declanșa frustrare pentru Valencia, deci ne așteptăm ca ei să ia cele mai multe cartonașe. Construim următoarele pariuri:

  • Ambele echipe să înscrie, Sociedad să nu piardă, minim 5 cornere pentru Sociedad, minim 3 cartonașe pentru Valencia și tot Valencia să aibă cele mai multe cartonașe. Obținem o cotă finală de 8.
  • Valencia să înscrie și să obțină minim 3 cornere, Sociedad să obțină minim 5 cornere iar Valencia să aibă cele mia multe cartonașe. Cota finală este de 6,8, dar condițiile au scăzut mult față de pariul de mai sus.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Valuebet

  Un Valuebet este un pariu în care considerăm că pentru anumită selecție cota oferită este mai mică decât probabilitatea estimată ca acel eveniment să se întâmple.

  Un exemplu simplu ar fi aruncarea unei monede despre care știm că are un defect de fabricație. Astfel, la fiecare 100 de aruncări, obținem de 55 de ori stema și de 45 ori banul. Totuși, cotele oferite sunt de 2 atât pentru a se obține stema la următoarea aruncare, cât și pentru a se obține banul. Cota de 2 pentru stemă este mai bună decât probabilitatea (55%), astfel că merită să pariem la fiecare aruncare că va apărea stema. Chiar dacă nu vom intui corect fiecare pariu, după 100 aruncări vom avea 10 unități de profit (câștigăm de 55 ori la cotă 2 = 110 unități - 100 unități pariate în total).

  Există două metode pentru stabilirea probabilităților: cea mai simplă presupune folosirea unei case de pariuri ca și referință (spre exemplu, pentru cotele câștigătoarelor în Premier League sau La Liga putem folosi Betfair Exchange ca etalon) iar cea de-a doua presupune folosirea unei metode proprii de calcul a probabilităților (un exemplu mult simplificat - putem lua procentul tuturor meciurilor din Premier League în care au fost Peste 2.5 goluri și să presupunem că șansa oricărui eveniment viitor este egală cu cea a întregii competiții).

  Exemplul 1: Să presupunem că folosim Betfair Exchange ca etalon pentru meciul Tottenham - Chelsea iar un volum mare de pariuri (acesta este mereu vizibil) se face pe victoria lui Chelsea la cota 1,75. În același timp, la Superbet victoria lui Chelsea este cotată la 1,85.

  • Pentru a determina valoarea pariului calculăm (1,85 (cota din Superbet) : 1,75 (cota etalon) - 1) * 100 = 5,7%.
  • Dacă găsim 100 de astfel de pariuri și pe fiecare pariem 10 lei, la final ar trebui să obținem un profit de 100 x 10 x 5,7% = 57 lei. De regulă, profitul se obține ca urmare a unei serii mai mari de pariuri, astfel că este important ca miza selectată să fie una pe care ne-o putem permite.
  • De fiecare dată când calculul depășește 0 avem un Valuebet.

  Exemplul 2: Să presupunem că pentru meciul Ferencvaros - Molde avem o cotă de 1,9 pentru ca ambele formații să înscrie. Știm însă că Ferencvaros a marcat în ultimele 20 meciuri (deci are 100% meciuri cu gol marcat), iar Molde a marcat în 16 din ultimele 20 (deci 80% meciuri cu gol marcat). În același timp, Ferencvaros a primit gol în 12 din aceste 20 de meciuri (60%), iar Molde în 14 (70%). Pe baza acestor statistici, estimăm că în meciul direct sunt șanse de 60% ca ambele formații să înscrie (felul în care se face această estimare este proprie fiecărui parior).

  • În acest caz, probabilitatea implicată de cota de 1,9 este (1 : 1,9)*100 = 52,6%. Probabilitatea estimată este de 60%, așadar avem un Valuebet.
  • Valoarea acestui pariu este de ((1,9 (cota disponibilă) : (1 : 0,6 (probabilitatea transformată în fracție)) -1)*100 = 14,4%.
  • Dacă găsim 100 de astfel de pariuri și le plasăm de fiecare dată cu miza 10 lei, la final ar trebui să obținem un profit de 100 x 10 x 14,4% = 144 lei.
 • Surebet

  Un Surebet (Pariu Sigur) este un pariu din care poți obține profit indiferent de rezultatul final al meciului. Acest lucru se realizeză prin plasarea unor mize diferite pe toate rezultatele posibile. Cel mai frecvent, Surebeturile apar pe marketul 1X2 datorită unor opinii diferite ale caselor de pariuri. Plasarea unui Surebet implică utilizarea a cel puțin două conturi la case diferite.

  Exemplul 1: Pentru meciul Barcelona - Real Madrid, avem următoarele cote maxime: 2,6 pentru victoria Barcelonei la Superbet, 3,7 pentru un egal la Betano și 3,4 pentru victoria Realului la Casa Pariurilor.

  • Marja de profit pe care o putem obține pentru acest meci este 100 - (1 : 2,6 + 1 : 3,7 + 1 : 3,4)*100 = 5% din totalul sumei pariate.
  • Presupunem că la final vrem să obținem un profit de 10 lei. Cum marja de profit este de 5%, va trebui să obținem de pe biletul câștigător suma de 10 (profitul) x 100 : 5 (marja) = 200 lei.
  • Mizele pe care trebuie să le plasăm sunt: 200 : 2,6 = 77 lei pe victoria Barcelonei, 200 : 3,7=54 lei pentru egal, respectiv 200 : 3,4 = 59 lei pentru victoria Realului.
  • Așadar, am pariat în total 190 lei iar indiferent de rezultatul meciului vom încasa 200 lei (așadar avem 10 lei profit).

  Exemplul 2: Pentru meciul Ferencvaros - Molde avem cota 1,73 pentru Peste 2.5 goluri la Fortuna, respectiv 2,55 pentru Sub 2.5 goluri la Sportingbet.

  • Marja de profit pe care o putem obține pentru acest meci este: 100 - (1 : 1,73 + 1 : 2,55)*100 = 3% din totalul sumei pariate.
  • Presupunem că la final vrem să obținem un profit de 60 lei. Așadar, va trebui să obținem de pe biletul câștigător suma de 60 (profitul) x 100 : 3 (marja) = 2000 lei.
  • Mizele pe care trebuie să le plasăm sunt: 2000 : 1,73 = 1156 lei pentru Peste 2.5 goluri, respectiv 784 lei pentru Sub 2.5 goluri.
  • Am mizat în total 1940 lei, iar indiferent de totalul golurilor din meci vom încasa 2000 lei (deci ne-am asigurat un profit de 60 lei).
 • Freebet - Pariu Gratuit

  Un Pariu Gratuit (Freebet) este un tip de bonus acordat de către casele de pariuri ce trebuie folosit integral pe un singur pariu. În urma utilizării lui, vei rămâne doar cu profitul, nu și cu suma pariată. De cele mai multe, suma cu care rămâi după utilizarea pariului gratuit nu mai are alte condiții de rulaj.

  Exemplul 1: Ai primit un Pariu Gratuit de 50 lei. Plasezi pariul pe un eveniment la cotă de 1.8 lei și pariul este câștigător. Vei rămâne cu un câștig de 50 (valoarea pariului gratuit ) x 1.8 (cota la care ai pariat) - 50 (valoarea bonusului) = 40 lei. Dacă regulamentul promoției nu specifică altfel, vei putea retrage acești 40 lei.

  Exemplul 2: Ai primit un Pariu Gratuit de 100 lei. Plasezi acest pariu pe un acumulator la cotă de 3.2. Dacă pariul este câștigător, vei rămâne cu un câștig de 100 x 3.2 -100 = 220 lei.

  Exemplul 3: Primești un Pariu Gratuit de 50 lei și decizi să îl plasezi pe o cotă de 1.2. Dacă pariul este câștigător, vei rămâne cu un câștig de 50 x 1.2 - 50 = 10 lei.

  După cum se vede și din aceste exemple, chiar dacă este permis, nu este indicat ca pariurile gratuite să fie plasate la cote mici.

  Citește GHIDUL introductiv al pariorului începător

 • Bonusul AKO

  Bonusul AKO este un bonus ce se regăsește în oferta Expert Fotbal de la Fortuna. Acesta are trei niveluri:

  • AKO 5 - oferă un bonus de 11% în momentul în care adaugi 5 selecții din oferta selectată de Fortuna pentru acest bonus;
  • AKO 7 - oferă un bonus de 22% în momentul în care adaugi 7 selecții din oferta Expert Fotbal;
  • AKO 10 - oferă un bonus de 33% în momentul în care adaugi minim 10 selecții;
  • Pe toate meciurile se poate paria doar 1, X, 2 iar bonusul nu se poate combina cu alte promoții.
  • Dintre cele trei niveluri, cel mai atractiv este AKO 5 deoarece bonusul este mai mare decât la majoritatea concurenților și este mai simplu să alegem 5 meciuri din oferta EXPERT.

  Cum funcționează?

  Selectăm: Farul să câștige la Pandurii (1.3), Viitorul Tg-Jiu să învingă la Aerostar Bacău (2.35), Muntenegru să treacă de Azerbaijan (1.43), Germania să câștige în Ucraina (1.4), Metaloglobus să câștige acasă (1.7). Cota normală a acestui bilet ar fi de 10.4. Pentru că avem deja 5 selecții, adăugăm pe bilet bonusul AKO 5 (spre deosebire de alte bonusuri, acesta nu se adaugă automat) și vom obține o cotă finală de 11.54.

  Dacă am repeta aceeași selecție spre exemplu la Betano am avea o cotă de 11.08. Pentru că avem meciuri din Liga a 2-a, nu am fi eligibili pentru bonusul de selecție multiplă. Așadar, cea mai bună cotă va fi la Fortuna.

  Desigur că nu este productiv ca de fiecare dată să verificăm toate bonusurile, pentru toate acumulatoarele la fiecare casă de pariuri, dar putem face asta de câteva ori pentru a ne da seama care este casa care se potrivește cel mai bine cu stilul nostru de joc (în funcție de numărul de selecții pe care îl preferăm, dar și ligile și piețele eligibile pentru fiecare bonus în parte).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Cota Extra

  În special casele de pariuri cu prezență în retail oferă o cotă mărită pe un anumit meci dacă acesta este jucat împreună cu minim 5 sau 6 alte selecții. Cota extra este disponibilă pentru oricare dintre selecțiile 1 , X sau 2 și chiar și pentru Șansa Dublă. Față de cota standard, creșterea este de aproximativ 7%, ceea ce, pentru cei care preferă acumulatoarele nu foarte lungi, o face o ofertă interesantă (pe biletele de 5 sau 6 selecții putem obține cote mai bune decât cu bonusurile altor case).

  Exemple:

  La Superbet, cota Extra poate fi combinată și cu Super Cota (biletele cu marjă 0%), astfel că putem avea pe bilet 3 evenimente cu marjă 0 fiecare. Alegem din oferta SuperCota: Thiem să câștige (1.5), Mioveni să nu piardă cu Turris (1.6), Sunderland să câștige (din oferta Super Extra, la cotă 1.65) iar apoi, fără a mai avea vreo ofertă mizăm, pe Fleetwood (1.52), Wigan (1.9) și Bradfor (1.65). Cota finală este de 18.87.

  Dacă repetăm aceeași selecție la Fortuna, vom găsi din nou oferta pe Thiem (1.5) în Oferta Zilei, dar pe Mioveni vom avea doar posibilitatea de a paria pe 1, X sau 2. Pariem 1X din oferta curentă (cotă 1.54). Pariem tot din oferta simplă pe Fleetwood (1.5), Bradfor (1.62), Wigan (1.85) și Sunderland (1.5). Cota finală este de 15.58. Mare parte din diferență provine din faptul că pe nici unul din meciurile pe care am dorit să pariem nu s-a regăsit în oferta Plus (echivalentul cotei Extra). Dacă însa una din selecții ar deveni eligibilă pentru Fortuna Plus, cota finală ar crește cu aproximativ 7%, deci ar deveni 16.54

  Din nou, aceeași selecție la Betano, va avea o cotă de 16.28. Dacă activăm însă și bonusul multiplu (care nu s-ar încadra însă pentru aceste meciuri, deoarece nu sunt pe ligile eligibile) am obține o cotă finală de 19.53.

  Aceeași selecție la Casa Pariurilor ne-ar aduce o cotă de 16,56, dar și un bonus de 5%, așadar o cotă finală de 17.4.

  După cum se poate vedea și din aceste exemple, este imporant să vedem care sunt diferențele între bonusurile oferite (la unele selecții va fi de preferat să mergem cu bonusul Extra / Plus, în timp ce la altele am putea prefera bonusul pentru selecții multiple pe care casa îl oferă).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Bonusul Șansă

  Bonusul Șansă (sau Pierdere la Limită) este o promoție ce recompensează pariorii care pierd un acumulator (cu minim 5 selecții, dar asta diferă în funcție de operator) cu o sumă de bani atunci când de pe tot biletul este pierdut un singur eveniment. Bonusul oferit este fie egal cu miza plasată (de exemplu, la Betano), fie un procent din câștigul biletului (fără a mai considera evenimentul pierdut).

  Exemplu: Să spunem că am făcut un acumulator cu următoarele selecții

  • Leicester - West Ham (0-3) peste 2.5 goluri, cotă 2.1 (câștigat)
  • Southampton - West Bromich (2-0) sub 2.5 goluri, cotă 1,9 (câștigat)
  • Arsenal - Sheffield (2-1) GG & O 2.5, cotă 2,6 (câștigat)
  • Man. United - Tottenham (1-6) GG & O 2.5, cotă 2,2 (câștigat)
  • Barcelona - Sevilla (1-1) GG & O 2.5 cotă 2.1 (pierdut)
  • Levante - Real Madrid (0-2) 2 & Sub 2.5 cotă 3.1 (câștigat).

  Dacă am fi plasat acest pariu cu miză de 10 lei la Betano, am fi primit înapoi cei 10 lei mizați. Același bilet plasat la Superbet cu 10 lei (dacă să spunem îndeplineam condiția de 11 selecții pe bilet) ne-ar fi adus 10% din cota meciurilor câștigătoare de pe bilet. Cota ar fi fost 70, deci 10% din 70 (cota) x 10 (miza) = 10 % din 700 lei = 70 lei.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Bonusul Aniversar

  Mai multe case de pariuri oferă clienților un bonus aniversar (în funcție de vechimea pe care o ai la casa respectivă, dar și de istoricul de parior - rulaj total, pierderi / câștiguri).

  Pentru a beneficia de acest bonus, este indicat să ai cel puțin un pariu plasat cu 30 de zile înainte de data aniversării (există case care acceptă și perioade de 60/90 zile). Condițiile de rulaj ale acestui bonus sunt realizabile (x6 pe sport, x 25 - x 30 pe cazino) și poate reprezenta un bun prilej pentru a încerca niște pariuri / jocuri noi.

  La fel ca la majoritatea bonusurilor, nici bonusul aniversar nu poate fi combinat cu alte bonusuri deja existente.

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Bonusul CashBack

  Bonusul de CashBack este acordat, în general, jucătorilor care rulează sume mari de bani. Există însă promoții dedicate (turnee, promoții pe anumite jocuri noi) în care acest bonus se acordă inclusiv clienților care rulează sume mai mici.

  În general, operatorii acordă această promoție sub două forme: fie cashback din pierderi, fie un procent din rulajul total.

  Cashback din pierderi

  Să presupunem că în cadrul unei promoții de lansare a unui nou joc, operatorul decide să returneze 10% din pierderile de minim 200 lei pe acest joc. Astfel, toți clienții care înregistrează pierderi nete de minim 200 lei (pierderea netă = totalul sumelor încasate - totalul sumelor pariate pe acel joc), vor primi 10% din valoarea acestei pierderi nete. Restituirea se face, de regulă, sub forma unui bonus ce are condiții minime de rulaj (x1).

  Pierderea nu se calculează exclusiv pe o sesiune, ci pe durata întregii perioade a promoției (dacă organizatorul promoției nu specifică altfel). Astfel, dacă promoția durează 3 zile și ai o pierdere de 500 lei în prima zi, un profit de 1.000 lei în a doua zi și o nouă pierdere de 300 lei în a treia zi. Per total, ai un profit de 200 lei, deci nu te încadrezi pentru această promoție. Dacă însă organizatorul ar decide să acorde bonusul la finalul fiecărei zile, vei primi în total 80 lei (50 lei bonus pentru pierderea din prima zi și 30 lei bonus pentru pierderea din a treia zi).

  Cashback din rulaj

  Similar, un operator poate decide să promoveze un nou joc prin acordarea unui bonus din rulajul total efectuat pe acel joc. Acesta va avea o valoare mai mică (1-2%), dar chiar și așa el poate deveni un joc cu RTP (teoretic) de 100% sau chiar mai mult. Desigur, vor exista două limite pentru acest bonus - o sumă minimă ce trebuie rulată și o valoare maximă a bonusului ce poate fi primit.

  La fel ca în exemplul anterior, rulajul se calculează de regulă pentru întreaga perioadă a promoției. Astfel, dacă în prima zi rulăm 2.600 lei, în a doua zi 1.800 lei iar în a treia zi 5.400 lei și bonusul este de 2% din rulaj, vom primi 100 lei. Spre deosebire de cashbackul din pierderi, acest bonus vine în general cu niste condiții de rulaj mai dificile (x20 - x 30).

  Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător

 • Bonusul Rotiri Gratuite

  Un bonus foarte popular printre cei care preferă sloturile constă în rotirile gratuite. Fie că acestea sunt acordate suplimentar bonusului de bun venit, la lansarea unui joc nou sau pur și simplu ca parte a unei campanii a operatorului, rotirile gratuite oferă șansa unor câștiguri suplimentare.

  Ce trebuie să știi?

  Rotirile gratuite se acordă sub două forme: fie se încasează tot ce se câștigă sub formă de bonus (se impun condiții de rulaj), fie vei încasa doar diferența dintre ce ai câștigat și valoarea rotirilor primite. Valoarea fiecări rotiri primite este mică (de cele mai multe ori sub 1 leu), iar rotirile sunt disponibile doar pe anumite jocuri selectate. În general, rotirile se activează automat când intri pe jocul pe care au fost alocate.

  Exemplul 1: Primești 50 de rotiri gratuite la jocul Dead or Alive II, la 1 leu rotirea și ai condiții de rulare de 25 de ori.

  • La finalul celor 50 de rotiri ai un câștig de 100 lei. Datorită condițiilor de rulare, va trebui să mizezi la sloturile eligibile (nu e obligatoriu să fie aceleași cu jocul la care ai folosit rotirile) 100 x 25 = 2.500 lei pentru a putea transfera banii în balanța reală.
  • În cazul în care nu ai bani în balanța reală, vei începe să mizezi direct din bonus. Dacă nu vei reuși să plasezi cei 2500 lei, bonusul va fi considerat pierdut. Dacă însă reușești, balanța bonus pe care o ai la finalul rulării banilor va fi transferată în balanța reală.
  • Dacă ai deja fonduri în balanța reală, vei începe să rulezi cei 2500 lei din aceasta. După ce vei terminat de rulat cei 2500 lei, bonusul de 100 lei se va transfera în balanța reală.

  Exemplul 2: Primești 100 de rotiri gratuite la jocul Dead or Alive II, la 1 leu rotirea și acum nu mai ai condiții de rulare, dar vei păstra doar profitul.

  • După cele 100 rotiri, încasezi un total de 120 lei.
  • Valoarea rotirilor primite este de 100 x 1 = 100 lei.
  • Vei rămâne cu un câștig net de 20 lei, care va fi transferat în balanța reală.
  • Dacă din cele 100 de rotiri ai fi încasat mai puțin de 100 lei (să zicem, 90 lei), atunci în balanța reală nu s-ar mai fi transferat nimic.
 • Bonusul "Pariu Gratuit"

  Un pariu gratuit (freebet) este un tip de bonus pe care casele il acorda cu diferite ocazii (cont nou, o perioada mai lunga de inactivitate, un eveniment sportiv major, etc).

  Acesta trebuie plasat integral pe un singur pariu iar daca este castigator vei ramane doar cu profitul. In general, acest profit nu are conditii suplimentare de rulaj. Multe case permit folosirea pariurilor gratuite si pe biletele de tip acumulator, unde cota poate sa fie mult mai atractiva. Atenție însă la toate condițiile din Termeni & Conditii - sporturi, ligi si piete eligibile, precum si cota minima solicitata pe fiecare eveniment.

  Exemplul 1: Primesti un pariu gratuit in valoare de 20 lei si il plasezi pe un eveniment la cota 3.2. Daca pariul este castigator, vei ramane cu 20 x 3.2 - 20 = 44 lei. (castigul obtinut minus miza plasata).

  Exemplul 2: Primesti un pariu gratuit in valoare 50 lei și alegi să îl plasezi pe un eveniment cu cota 1.2. Dacă pariul este câștigător, vei rămâne cu 50 x 1.2 - 50 = 10 lei.

 • Bonus fără depunere

  Unul dintre cele mai populare bonusuri în ultima vreme este bonusul de bun venit fără depunere (pentru a încasa acest bonus este suficientă verificarea identității).

  Valoarea acestui bonus este relativ mică (până în 30 lei la sport, cel mult 70 lei la casino) și vine cu niște condiții de rulaj destul de serioase (de până la 10 ori valoarea bonusului la sport și de până la 50 de ori la casino).

  Bonusul poate fi rulat doar pe anumite sporturi (fotbal și tenis), ligi, piețe și cote, respectiv anumite jocuri slot. Adițional, pot exista limite ale mizei maxime pe bilet/ rotire, pentru ca acesta să fie luat în calcul la realizarea rulajului.

  Majoritatea caselor leagă acest bonus cu alte bonusuri ce pot fi activate prin efectuarea unei depuneri, astfel că este ideal pentru a-ți face o idee despre operator.

 • Bonusul Extra Retail

  Pentru pariorii care preferă să adauge mai multe selecții pe un bilet, operatorii din retail oferă un bonus generos în funcție de numărul evenimentelor.

  În general, bonusul începe să se acumuleze de la minim 6 evenimente adăugate, fiecare cu o cotă de cel puțin 1.3. Foarte important de menționat la acest bonus este că plata sa se face direct, fără a exista condiții de rulaj.

  Valoarea bonusului este după cum urmează:

  • 6 evenimente - 5%
  • 7 evenimente - 10%
  • 8 evenimente - 15%
  • 9 evenimente - 20%
  • 10 evenimente - 25%
  • 11 evenimente - 30%
  • 12 evenimente - 35%
  • 13 evenimente - 40%
  • 14 evenimente - 45%
  • 15 evenimente - 50%.
 • Bonusul "Cotă Mărită"

  Cu siguranță ați observat că există anumite meciuri la care unele case de pariuri oferă o cotă mult mai mare decat toate celelalte pentru ca echipă favorită să câștige. (ex: la un meci PSG - Lens putem gasi o cota de 40 ca PSG sa castige, desi la restul caselor cota va fi in jur de 1.2 - 1.3).

  Ce inseamna însă acestă cotă?

  În primul rând, trebuie să știi că această cotă se adresează exclusiv clienților noi ai casei respective. În plus, exista o miza scazuta ce se poate paria pe aceasta cota (de regula 5 sau 10 lei). Aceasta miza se va plasa din balanta reala (nu poate sa fie combinata cu alt bonus). In cazul in care pariul este castigator, casa iti va plati in bani reali pariul la cota oficiala de pe site, iar diferenta va fi creditata sub forma unui pariu gratuit (freebet).

  Exemplu:

  • Ai cota 40 ca PSG sa o invinga pe Lens, iar cota pe site (pentru toti clientii) este de 1.2.
  • Miza maxima pe care o poti plasa este de 5 lei.
  • Daca pariul este castigator, balanta reala iti va fi creditata cu 6 lei (5 x 1.2), iar in plus vei primi un pariu gratuit in valoare de 194 lei (5 x 40 - 6).
  • Ulterior, pariul gratuit va trebui rulat conform termenilor si conditiilor promotiei.
 • Jocurile Megaways

  În 2015, producătorul australian Big Time Gaming (BTG) a lansat un nou slot online, foarte inovativ, numit Dragon Born. Acesta a fost primul joc ce a folosit mecanica Megaways™, oferind până la 117.649 linii de câștig la fiecare rotire. Deși jocul în sine nu a fost un succes, a deschis drumul pentru lansarea Bonanza (în 2016) al cărui succes global a transformat mecanica Megaways în ceva căutat de toți producătorii.

  Jocurile Megaways au 6 role, fiecare cu un număr aleator de simboluri (cuprins între 2 și 7) ce se schimbă la fiecare rotire. Acest lucru face ca numărul liniilor de câștig să poată crește exponențial. Multe jocuri Megaways™ oferă acum peste 117.649 de linii de câștig. Tocmai această funcționalitate care vine în contrast cu jocurile cu un număr fix de linii de câștig le face atât de atractive. Fiecare rotire este unică pentru că numărul de simboluri de pe role se schimbă mereu.

  Cum funcționează tehnologia Megaways™?

  În sloturile clasice, liniile de câștig sunt liniile virtuale trasate orizontal de la stânga la dreapta. Sunt între 3 și 5 linii orizontale, la care se adaugă diagonalele. În jocurile moderne numărul de linii a crescut prin includerea liniilor în zig-zag sau a combinațiilor de la dreapta la stânga, ajungându-se la jocuri și cu peste 100 linii. Adițional, multe jocuri permit selectarea numărului de linii pe care jucătorul dorește să le activeze (cu cât se selectează mai multe linii, cu atât crește miza alocată fiecărei rotiri).

  Ulterior, au apărut jocurile cu mecanica 'All Ways'. Acestea elimină noțiunea de linie virtuală și oferă sute de combinații câștigătoare, deoarece toate simbolurile sunt considerate adiacente (este important doar să apară pe rolă, nu și poziția lor). În aceste jocuri, numărul liniilor câștigătoare este obținut prin îmulțirea numărului de simboluri de pe fiecare rolă. De exemplu, dacă avem un joc cu 5 role și 4 simboluri vizibile pe fiecare linie, vom avea 4 x 4 x 4 x 4 x 4 = 1024 linii de câștig. Dacă avem 5 role și 3 simboluri vizibile pe fiecare linie, avem 3 x 3 x 3 x 3 x 3 = 243 linii de câștig.

  Jocurile Megaways™ au dus numărul acestor linii mai departe și oferă mii (sau sute de mii) de linii câștigătoare. Cel mai mic număr de linii câștigătoare este 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 64 (dacă pe fiecare roălă avem doar două simboluri), iar numărul maxim este 7 x 7 x 7 x 7 x 7 x 7 = 117.649 (dacă toate rolele au câte 7 simboluri). Desigur, aceste exemple extreme vor apărea rar, iar în general vom avea câteva mii de linii câștigătoare. Numărul liniilor se calculează automat la fiecare rotire și de cele mai multe ori este afișat în panoul Megaways™ de deasupra rolelor. Producătorul Fantasma Games a dus și mai departe conceptul Megaways™ prin lansarea jocului Flower Fortune care are nu mai puțin de 531.441 linii de câștig

  Jocurile Megaways™ includ foarte multe funcționalități și bonusuri care le fac și mai atractive. Regăsim rotiri gratuite, câștiguri în cascadă, factori de multiplicare, simboluri mystery și role expandabile. Datorită numărului variabil de linii, toate jocurile Megaways™ au o volatilitate mare, iar câștigurile maxime sunt și ele considerabile (minim de 10.000 ori miza).


 • Jackpoturi

  Primul lucru care le vine în minte oamenilor atunci când se gândesc la jocuri sunt uriașele jackpoturi care pot aduce sume și de peste 1 milion de euro. Desigur, majoritatea jackpoturilor au valori mult mai mici (unele doar de zeci sau câteva sute lei), dar pentru cei care caută un câștig care să facă o diferență există destule de opțiuni.

  Jackpoturile își acumulează valoarea din atribuirea unui procent din toate mizele plasate în jocurile conectate la jackpotul respectiv. De exemplu, putem avea un jackpot care leagă toate jocurile de la EGT. Jackpotul are definite 3 niveluri (mic, mediu și mare) iar în total 1.5% din toate mizele rulate în jocurile EGT se duc către acest jackpot. Procentul nu trebuie să fie distribuit uniform - putem avea câte 0.5% care se duc la fiecare nivel sau putem avea câte 0.3% pentru primele două niveluri și restul de 0.9% pentru nivelul superior.

  În funcție de modul în care se acordă, există două tipuri de jackpoturi:

  • Mistery - în care pentru fiecare nivel al jackpotului se generează o valoare aleatoare (să zicem că aceasta este de 7534.68 lei). Jackpotul este acordat doar în momentul în care valoarea sa cumulată atinge (sau depășește cu puțin) valoarea setată a jackpotului. Jucătorul care face această ultimă contribuție este cel care încasează jackpotul. Valorile acestor jackpoturi sunt în general mai mici (cele mai mari jackpoturi mistery nu depășesc 10.000 lei). Chiar dacă nu este specificată valoarea exactă la care jackpotul se declașeanză, sunt specificate limitele între care aceasta se situează (de exemplu, pentru un jackpot știm că setările sunt între 3000 și 3500 lei. Chiar dacă nu știm exact la ce valoare va cădea jackpotul dar vedem că s-au acumulat deja 3420 lei, avem un semnal foarte puternic că acel jackpot urmează să cadă).
  • Progressive - în care acordarea jackpotului se face complet aleator (există însă niște condiții legate de valoarea mizei rotirii). Faptul că este acordat comlet aleator face posibil ca două jackpoturi progresive să cadă la intervale foarte scurt unul de altul (chiar dacă este puțin probabil). Jackpoturile Progressive pot fi activate doar prin obținerea unei combinații mari în jocul obișnuit (combinația va fi și ea plătită conform pay table-ului jocului).

  După modul de conectare, există trei tipuri de jackpoturi:

  • Jackpot pe un joc specific (exemplu: jackpotul de pe Divine Fortune). În această situație, jackpotul este inclus în RTP-ul jocului (spre exemplu, un astfel de joc cu RTP de 96.7% va însemna că circa 94% din plăți se fac în jocul obișnuit iar 2.7% din fonduri se duc către jackpoturi). La aceste jocuri, jackpotul este comun între toți operatorii care îl oferă. Valoric, sunt cele mai mari jackpoturi.
  • Jackpot al unui furnizor de jocuri. Cel mai bun exemplu sunt jackpoturile pe jocurile EGT. Aceste jackpoturi pot fi disponibile pe toate jocurile sau doar pe o selecție de jocuri. În general, este specific pentru fiecare operator. Contribuția din aceste jackpoturi este inclusă în RTP-ul jocului.
  • Jackpot al unui operator. Un operator poate decide introducerea unor jackpoturi proprii. În cazul acestora, contribuția la jackpot se face adițional RTP-ului jocurilor incluse (motiv pentru care vor fi incluse doar jackpoturi cu RTP mai mic sau se vor seta procente diferite de contribuție). Valoric, sunt cele mai mici jackpoturi, dar se și acordă cel mai des.
 • Volatilitatea unui joc

  Volatilitatea unui joc determină frecvența cu care un joc oferă plăți. Volatilitatea jocului nu oferă nici un fel de informație privind RTP-ul jocului, dar este punctul de pornire al oricărui joc (producătorul alege prima dată ce fel de volatilitate dorește să aibe jocul și determină RTP-ul spre final).

  Volatilitatea unui joc are 3 valori de bază (Scăzută, Medie sau Mare) și 2 intermediare (Scăzută/Medie sau Medie/Mare).

  • Un joc cu volatilitate scăzută va plăti mai des (dar în general și plățile vor fi mai mici);
  • Un joc cu volatilitate medie va plăti mai rar dar poate avea inclusiv câștiguri mari;
  • Un joc cu volatilitate mare va plăti rar dar oferă șansa unor câștiguri foarte mari (și de 100.000 ori miza jucată). La aceste jocuri este ușor să pierzi rapid o sumă mare de bani, deoarece poți avea serii lungi - și peste 50/100 rotiri - în care jocul să nu plătească absolut nimic.

  Ce trebuie să știm?

  Jocurile cu volatilitate scăzută sunt ideale atunci când:

  • vrem să rulăm un bonus;
  • începem să jucăm sloturi și nu vrem să ne asumăm un risc prea mare;
  • nu vrem să așteptăm prea mult ca diferite feature-uri ale jocului să se activeze;
  • vrem să ne distrăm o perioadă mai lungă de timp fără a aloca un buget mare (pentru că plățile sunt mai dese).

  Jocurile cu volatilitate medie sunt recomandate atunci când:

  • chiar și cu un buget mic vrem să avem șansa unor câștiguri mari (dar ne asumăm faptul că putem pierde relativ repede acel buget);
  • jucăm pentru distracție dar vrem să putem încasa și o plată mare;
  • îți plac jocurile cu mai multe feature-uri (rotiri gratuite, runde bonus, etc).

  Jocurile cu volatilitate mare sunt recomandate dacă:

  • Dispui de un buget mare de joc și nu ai o problemă dacă îl pierzi;
  • Îți place să îți asumi riscuri;
  • Poți să îți stabilești niște limite clare de pariere, pentru că este posibil să îți pierzi bugetul alocat inițial foarte repede;
  • Atunci când câștigi, își dorești ca acel câștig să fie semnificativ (nu te încântă ideea de a transforma 1000 lei în 1500 lei ci vrei șansa să faci 5000 lei din cei 1000).

  O măsură mai completă a unui joc este Frecvența Câștigurilor, dar aceasta nu este mereu disponibilă.

  Frecvența câștigurilor reprezintă care este șansa ca la fiecare rotire să fie obținută o linie câștigătoare. Spre exemplu, un procent de 20% înseamnă că, în medie, 2 din 10 rotiri vor genera o linie câștigătoare. Asta nu garantează însă ca la fiecare 10 rotiri vom avea o linie care să plătească. Putem avea 10 rotiri fără să câștigăm nimic, la fel cum putem avea 10 rotiri la rând care să ne plătească.

 • RTP-ul jocului

  RTP-ul (Return to Player), cunoscut și ca Procent de Câștig, reprezintă ce procent din totalul banilor jucați la un slot se întorc către jucători.

  Ce trebuie să știm?

  În primul rând, RTP-ul este calculat statistic pentru un milion de rotiri identice (adică aceeași miză și aceeași denominare). Totuși, chiar dacă un joc are să zicem un RTP de 97% și jucăm 1 milion de rotiri la 1 leu rotirea, nu este obligatoriu să se întoarcă către noi 970.000 lei. (dar suma va fi foarte apropiată de această valoare - poate va fi 971.000 sau 969.000 lei).

  O confuzie pe care multă o face este că atunci când vorbim de totalul plăților către jucător nu ne referim la sumele retrase ci la totalul plăților pe care le face. Exemplu:

  • Jucăm 20 de rotiri la 1 leu rotirea.
  • Primele 5 rotiri nu ne aduc nimic.
  • A șasea rotire ne aduce 12 lei.
  • A șaptea și a opta rotire ne aduc 0.2, respectiv 0.6 lei.
  • Rotirile 9 - 12 nu ne aduc nimic.
  • Rotirea 13 ne aduce 1.4 lei
  • Rotirile 14 - 18 nu ne aduc nimic.
  • Rotirea 19 ne aduce 1 leu.
  • Rotirea 20 ne aduce 0.2 lei.
  • În total, am plătit 20 lei la acest joc și am încasat 15.4 lei. RTP-ul acestei runde este de 77%.

  Nu este obligatoriu ca RTP-ul să se respecte pe un număr mic de rotiri. De exemplu, putem avea un joc care după 10.000 rotiri să ofere un RTP de doar 45%, la fel cum putem avea însă și un joc care după 10.000 rotiri să ofere 150%. Faptul că un joc are un RTP mic după un număr de rotiri (nu a dat) nu înseamnă că el va plăti mai bine în următoarele 10.000 rotiri (trebuie să dea). Totuși, cu cât seria rotirilor în care jocul plătește este mai mică, cu atât șansele ca la următoarele rotiri să plătească crește (dar nu trebuie uitat că simulările se fac pe 1 milion de rotiri, iar 10.000 dintr-un milion reprezintă doar 1%).

  Unele jocuri pot fi setate cu RTP-uri diferite între diferiți operatori. Spre exemplu, jocul Twin Spin de la NetEnt poate fi setat cu procente între 96 și 98%. Un operator poate alege să seteze jocul la un RTP mai mare pentru a-l promova sau pentru a-l face mai atractiv, dar atunci îl va exclude din alte promoții (de exemplu, nu vei putea rula bonusurile pe acest joc), în timp ce alt producător îl poate seta la 96% dar să îl includă, spre exemplu, la un jackpot intern (unde se contribuie cu un procent adițional).

  Un joc cu RTP mai mare nu înseamnă neapărat câștiguri mai mari sau mai dese. Câștigul maxim și frecvența pariurilor sunt stabilite de volatilitatea jocului și foarte puțin de RTP.