Meniu

Academie

Expected Goals

Expected Goals (xG) este o metodă de estimare a șanselor ca un anumit șut să se transforme în gol. Se determină prin calcularea unei medii între pozițiile anterioare din care echipa a șutat și cât de multe goluri au fost înscrise din acele poziții. Cu cât valoarea xG este mai mare, cu atât șansele ca o anume ocazie să se transforme în gol sunt mai mari.

Valoarea xG este cuprinsă între 0 și 1. Spre exemplu, o valoare de 0.2 înseamnă că sunt șanse de 20% ca șutul să se transforme în gol (adică din 10 șuturi similare, 2 ar trebui să se transforme în gol). xG-ul nu este neapărat o măsură a numărului de goluri anticipat (deoarece fotbalul poate produce multe surprize), ci o măsură a calității ocaziilor create și a finalizării în fața porții.

De ce ne este util acest indice?

Într-un sport precum fotbalul, statisticile ne pot oferi de foarte multe ori informații pe care să nu le putem interpreta corect. De exemplu, o echipă poate să tragă de 20 de ori la poartă meci de meci (și poate chiar peste 10 din aceste șuturi sunt pe poartă), dar toate aceste șuturi să fie făcute de la distanță sau fără a crea probleme reale portarului. Numărul mare de șuturi ne-ar putea face să credem că este o echipă care domină autoritar jocul și își creează multe situații de gol, când de fapt este o echipă care doar își încearcă norocul. Pe de altă parte, o altă echipă poate avea doar 7 șuturi la poartă, din care 4 cadrate iar 3 din acestea să se transforme în gol. Și aici, statistica ne poate păcăli. Pe o parte, am putea spune că echipa e norocoasă - 3 din 4 șuturi pe poartă au fost gol. Pe de altă parte, am putea interpreta că echipa așteaptă să ajungă într-o situație clară de gol și doar atunci își asumă șutul. Cele două situații ne sunt extrem de utile.

Cu cât intrăm mai în profunzimea acestui indice, cu atât putem avea estimări mai bune privind posibila evoluție a scorului. Spre exemplu, echipa pe care vrem să mizăm are o valoare xG de 0.3 pentru șuturile ce vin din cornere (centrează bine și au un joc bun de cap sau au niște scheme bine lucrate ale cornerelor). Adversarii lor cedează multe cornere (peste 6 pe meci) iar înălțimea liniei de fundași este sub cea a atacanților pe care mizăm. Dacă luăm în calcul că echipa pe care mizăm va avea minim 7 cornere și xG-ul de 0.3, ne așteptăm ca această formație să înscrie 7 x 0.3 = 2 goluri doar din cornere.

Ce trebuie să știm?

Indiferent cât de bine sunt calculate valorile xG pentru echipele care se întâlnesc, există loc de surprize. Spre exemplu, într-un meci Man. City - Burnley putem avea o valoare xG de 0.24 pentru City și de 0.3 pentru Burnely. Asta nu înseamnă că ne așteptăm ca Burnely să câștige (sau să termine măcar egal) ci doar să își fructifice mai bine ocaziile create. Mai mult, și în cazul lui City putem avea un procent de reușită mult mai bun decât cel anticipat (și din 10 șuturi la poartă în loc să avem doar 2 goluri - conform xG - să avem 5). Totuși, pe termen lung (în general după minim 10 meciuri) valorea xG va aproxima destul de bine numărul de goluri ale echipei.

Este un indice foarte bun pentru pariurile live, unde putem observa efectiv cum se desfășoară atacurile și să înțelegem ce fel de șuturi se trimit spre poartă. Putem combina apoi calitatea acestor șuturi cu valorea xG pentru a paria pe câte meciuri se vor marca în continuare în meci.

Pentru a fii paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător