Meniu

TOP 10 CELE MAI SCUMPE TRANSFERURI ALE VERII

Ca în fiecare fereastră de transferuri, avem o grămadă de "telenovele" - jucători care sunt curtați insistent de alte cluburi, dar al căror transfer pică pe ultima sută de metri, sau jucători rămași liberi de contract care negociază până în ultima clipă pentru a prinde un contract cât mai bănos.

În această a doua categorie avem două Baloane de Aur - Lionel Messi și Karim Benzema. Argentinianul și-a încheiat periplul la bogata PSG (unde, dacă suntem obiectivi, nu a rupt gura târgului) și a ajuns în cele din urmă la Inter Miami, echipă unde legenda fotbalului englez, David Beckam, deține 30%. Deși mutarea campionului mondial s-a făcut fără vreo taxă de transfer, câștigurile acestuia la echipa americană ar putea ajunge la 100 de milioane de dolari pe an.

Al doilea cel mai bun marcator din istoria Realului, Benzema, a luat, la fel ca și Cristiano Ronaldo, calea Arabiei Saudite, și va juca din sezonul viitor pentru Al-Ittihad. Din nou, chiar dacă mutarea propriu zisă s-a făcut fără plata vreunei sume de transfer, bonusurile financiare și valoarea contractului oferit internaționalului francez sfidează bunul-simț: 643 de milioane de dolari pentru 3 sezoane - adică nu mai puțin de 4,12 milioane de dolari pe săptămână.

Deși mai sunt și alte mutări interesante ale unor jucători liberi de contract, vom trece acum la partea cu adevărat interesantă - Care sunt jucătorii pe care s-au plătit sume exorbitante în această vară?


1. Jude Bellingham - cumpărat de Real Madrid de la Borussia Dortmund pentru 100 de milioane de euro.

La nici 20 de ani împliniți, noua achiziție a Los Blancos are bifate deja 24 de selecții în naționala Angliei și un gol.

Numit jucătorul sezonului în Bundesliga, a fost omul de bază al Borussiei Dortmund în încleștarea pentru titlu cu Bayern, pierdută doar pe baza golaverajului.

Jude Bellingham


Madrilenii conturează în acest moment o echipă în jurul tinerilor, cu 6 fotbaliști de top sub 24 de ani, astfel că următoarele sezoane se anuță extrem de interesante la clubul din capitala Spaniei.


2. Pedro Porro - cumpărat definitiv de Tottenham de la Sporting pentru 45 de milioane de euro.

Spaniolul a venit în curtea lui Tottenham în iarna sezonului trecut, sub formă de împrumut, iar după 15 apariții convingătoare în campionat i-a făcut pe acționarii grupului ENIC să bage adânc mâna în bunzunar.

Pentru portughezi, fundașul a fost o adevărată afacere - cumpărat de la Manchester City pentru doar 8,8 milioane de euro, a fost împrumutat la Tottenham pentru 5 milioane, iar acum vândut pentru alte 45. Așadar, un tun financiar de peste 40 de milioane de euro pentru formația lusitană care a ratat prezența în viitoarea ediție a Ligii Campionilor.


3. Alexis Mac Allister - transferat de Liverpool de la Brighton pentru 42 de milioane de euro.

Cormoranii au încheiat un sezon dezamăgitor, atât pe plan intern cât și european. Plecarea lui Mane a fost resimțită din plin de trupa lui Jurgen Klopp, iar Darwin Nunez, adus în vara anului trecut de la Benfica, nu a dat chiar randamentul așteptat.

Noua achiziție, Mac Allister, a avut în schimb un sezon excelent - a ridicat Cupa Mondială cu naționala Argentinei și a contribuit cu 10 goluri la ocuparea locului 6 (de Europa League) de către Brighton.

Alexis Mac Allister


4. Joao Pedro cumpărat de Brighton de la Watford pentru 34 de milioane de euro

Pescărușii au folosit rapid banii încasați pe Mac Allister și au spart banca ce a încheiat pe locul 11 în stagiunea trecută de Championship. Cum însă vorbim de un atacant brazilian de doar 21 de ani care a marcat de 11 ori în sezonul trecut și a oferit 4 pase decisive, investiția s-ar putea să dea roade într-un interval scurt de timp.

Cu siguranță locul de Europa League le-a oferit încredere celor de la Brighton să își întărească echipa, mai ales că deciziile luate în ultimele sezoane par să fii funcționat.


5. Dejan Kulusevski cumpărat definitiv de Tottenham de la Juventus pentru 30 de milioane de euro.

La fel ca în cazul lui Pedro Porro, Tottenham a decis să cumpere definitiv un alt jucător al cărui contract de împrumut încheiase, de data aceasta de la Juventus. Mijlocașul suedez a contribuit cu doar două goluri și 7 pase decisive în stagiunea recent încheiată, dar se pare că formația londoneză este și într-o oarecare criză de jucători. Mai mult, despărțirea de Kane pare iminenată, ceea ce ar putea lăsa-o destul de descoperită pe Tottenham pentru încă un sezon.


6. Moise Kean, cumpărat definitiv de Juventus de la Everton pentru 30 de milioane de euro.

Un alt transfer ce reprezintă de fapt o concretizare a unui împrumut reușit. Chiar dacă s-a salvat de la retrogradare in-extremis, pentru Everton rămâne dificil să păstreze fotbaliști de valoare, astfel că preferă să îi vândă înainte ca acestora să le expire contractul.

Format chiar de Juventus, Moise Kean se pare că se întoarce constant la Bătrâna Doamnă, nereușind până acum să confirme valoarea de piață ce i-a fost atribuită. De altfel, jucătorul trecut și pe la PSG a pierdut și contactul cu naționala Italiei, o națională care totuși nu mai înseamnă atât de mult în fotbalul mondial. În aceste condiții, pare chiar mai surprinzătoare suma plătită de Juventus pentru un atacant ce nu a izbutit decât 6 goluri în stagiunea precedentă.


7. Manuel Locatelli, cumpărat definitiv de Juventus de la Sassuolo pentru 30 de milioane de euro

Locatelli a jucat oricum pentru Juventus în ultimele două sezoane, fiind împrumutat de la Sassuolo. Mijlocașul format de AC Milan nu s-a impus în capitala modei și a ajuns la Sassuolo prima oară sub formă de împrumut. Nu a trecut mult și modesta formație de Serie A a scos din buzunar 14 milioane de euro pentru a-și asigura serviciile definitive ale închizătorului.

După ce l-a cedat timp de două seazone sub formă de împrumut la Juventus, Sassuolo a decis să recupereze investiția și chiar să facă un profit frumos, obținând un plus de 16 milioane de pe urma vânzării.

Ca și în cazul lui Moise Kean, Locatelli a pierdut contactul cu echipa națională a Italiei, pentru care a jucat ultima dată, din postura de rezervă, în noiembrie 2022.


8. Robin Gosens, cumpărat definitiv de Inter de la Atalanta pentru 27 de milioane de euro.



9. Giacomo Raspadori, cumpărat definitiv de Napoli de la Sassuolo pentru 26 de milioane de euro


10. Orkun Kökcü, cumpărat de Benfica de la Feyenoord pentru 25 de milioane de euro

Jucătorul anului în Olanda și proaspăt campion cu Feyenoord, internaționalul turc a făcut trecerea către o altă nou câștigătoare de competiție internă, Benfica.

Format practic la tineretul lui Feyenoord,

Orkun Kokcu