Meniu

NAPOLI O SURCLASEAZĂ PE AJAX

În etapa a treia din Grupa A a Ligii Campionilor, liderul grupei, Napoli, se va deplasa pe Amsterdam Arena pentru a înfrunta Ajax, ocupanta locului trei.

Olandezii au avut un început promițător de campanie și în acest sezon, învingând formația scoțiană Rangers, urmată de o înfrângere la limită în deplasare pe Anfield, în fața giganților englezi de la Liverpool, echipă care trebuie punctat însă că este într-o formă îngrijorătoare. De altfel, oaspeții de la Napoli au dispus de Liverpool cu o victorie confortabilă, înainte de a trece ușor de Rangers pe Ibrox pentru a obține maximum de puncte după primele două runde.


AJAX A PIERDUT ȘEFIA ȘI ÎN CAMPIONAT

După opt meciuri din sezonul 2022-23 din Eredivisie, Ajax se află pe locul doi în clasament și a pierdut un singur meci (chiar contra liderului surpriză, AZ Alkmaar), în timp ce în Liga Campionilor a avut, de asemenea, un start solid într-o grupă competitivă.

În prima etapă din Ligă, golurile lui Edson Alvarez, Steven Berghuis, Mohammed Kudus și Steven Bergwijn au oferit campioanei în exercițiu a Olandei o victorie convingătoare în fața lui Rangers, într-o prestație ofensivă fulminantă.

A urmat o vizită pe Anfield în runda cu numărul doi pentru a înfrunta Liverpool, unde, în ciuda faptului că a egalat prin reușita lui Mohammed Kudus și a făcut 1-1, Lăncierii au trebuit să se recunoască învinși grație golului marcat de Joel Matip în finalul partidei.

Cu toate acestea, Ajax se află într-o poziție încurajatoare în momentul în care grupa ajunge la jumătatea sa.

Ofensiv, sunt echipa cu al treilea cel mai bun atac din cele 32 de participante, cu cinci reușite, în timp ce Kudus și Berghuis au fost deosebit de amenințători în ultima treime, cu două goluri și, respectiv, două pase de gol.

Oamenii lui Schreuder au transpus această măiestrie ofensivă în competiția internă, marcând 23 de goluri în Eredivisie, ceea ce reprezintă al doilea cel mai bun record de conversie din prima ligă olandeză.

Echipa cvadruplă câștigătoare a Ligii Campionilor va spera să obțină calificarea în fazele eliminatorii ale turneului, lucru pe care l-a reușit în campania trecută, înainte de a fi eliminată de Benfica în 16-imile de finală sub conducerea lui Erik ten Hag.


NAPOLI AR PUTEA CHIAR CÂȘTIGA GRUPA

Napoli a avut un start extraordinar în 2022-23 și în prezent se află pe primul loc atât în Serie A, cât și în Grupa A a Ligii Campionilor sub conducerea lui Luciano Spalletti. Impresionant este faptul că sunt neînvinși în toate competițiile în acest sezon și sunt în prezent una dintre cele mai bune echipe de atac de pe continent.

Pe parcursul întregii campanii din faza grupelor Ligii Campionilor, Napoli a marcat șapte goluri în cele două meciuri disputate, ceea ce reprezintă cel mai mult dintre toate echipele participante la turneu.

Pe plan intern, au cel mai bun bilanț ofensiv din prima ligă italiană, unde au marcat 18 goluri în opt meciuri, în timp ce au fost, de asemenea, foarte fermi la cealaltă extremă, primind doar șase goluri.

Spalletti a reușit o demonstrație spectaculoasă în prima zi a Ligii Campionilor împotriva finalistei din 2021-22, Liverpool, pe stadionul Diego Armando Maradona, unde o dublă a lui Piotr Zielinski, alături de golurile lui Andre-Frank Zambo Anguissa și Giovanni Simeone, au oferit gazdelor o victorie zdrobitoare, în ciuda replicii lui Luis Diaz, care a redus din diferență.

În runda a doua a meciurilor, Napoli și-a continuat forma necruțătoare în deplasarea de pe Ibrox, în fața lui Rangers, cu o victorie cu 3-0, datorită unei lovituri de pedeapsă a lui Matteo Politano și a golurilor din final ale lui Giacomo Raspadori și Tanguy Ndombele.

Napoli nu a fost niciodată un nume cunoscut în ceea ce privește avansarea în fazele finale ale Ligii Campionilor, cele mai bune eforturi ale sale fiind înregistrate în 2019-20, 2016-17, 2011-12 și 1990-91, când a reușit să ajungă în 16-imile de finală sau în turul al doilea echivalent.

Cu toate acestea, au câștigat Cupa UEFA în 1988-89, învingând echipa germană Stuttgart cu 5-4 la general în două manșe.

În cazul în care o vor învinge pe Ajax în ziua a treia, Gli Azzurri vor face un pas uriaș spre aspirațiile lor de a merge mai departe în competiție.

Tocmai prin prisma acestei forme dar și a unei cote tentante, de aproape 2.00, mergem pe faptul că oaspeții nu vor pierde această confruntare.

PUNCTE CHEIE:

  • Ajax vine după 3 meciuri mai puțin reușite în care a reușit doar o remiză și două înfrângeri;
  • Napoli vine după 6 victorii consecutive și o serie de 20 de partide fără înfrângere;
  • În ultimele partide, Napoli a trecut categoric de Liverpool (4-1), Rangers (3-0), dar și de campioana AC Milan sau Lazio, echipe importante ale Italiei;
  • Chiar dacă la nivelul grupei Ajax a câștigat toate meciurile în stagiunea precedentă, Ajax nu a avut replică în optimi contra lui Benfica, echipă pe care nu a reușit să o învingă.