Meniu

Young Boys – CFR Cluj

REUȘESC ARDELENII SĂ ȚINĂ PORȚILE ÎNCHISE LA BERNA?

CFR Cluj a ajuns, cum necum, cu șanse de calificare înaintea ultimului meci din grupa A a Europa League. Ardelenii trebuie să câștige pentru un meci în 16-imi, iar ca asta să se întâmple, e imperativ să nu primească gol, motiv pentru care vedem un meci foarte prudent făcut de campioană.

În toate “războaiele” importante pe care tripla câștigătoare a Ligii 1 din ultimii ani le-a câștigat, constanta a fost acea poartă închisă, fie de Arlauskis, fie de Bălgrădean. În ultimele runde, NGG-ul la partidele echipei lui Petrescu venea din cauza impotenței atacanților campioanei, dar se pare că revenirea lui Edi Iordănescu a schimbat asta, ori cel puțin acel 2-0 obținut la Iași în ultima etapă inspiră la optimism.

Mai lipsesc doar Cestor și Chipciu

Până în prezent, CFR și-a strâns punctele mai degrabă din capacitatea de a se apăra. 2-0 la CSKA Sofia, în prima etapă, apoi un 1-1 chinuit cu Young Boys și acel 0-0 total șters din ultima rundă cu bulgarii. Cu Roma, afectată și de absențe dar și de blazarea vechii conduceri tehnice, echipa din Cluj a fost bătută zdravăn, 5-0 în Italia și 2-0 la retur.

Odată cu instalarea lui Edi Iordănescu, se poate produce un declic și pe plan european, pentru că s-a văzut că în Liga 1 a priit schimbarea de antrenor. Pe lângă relaxarea mentală, încrederea poate să crească și grație revenirilor unor jucători precum Vinicius sau, cel mai recent caz, Billel Omrani, care s-a vindecat de Covid.

Young Boys nu are de ce să riște

Pentru că Young Boys dispune de o forță ofensivă deloc de neglijat, e aproape sigur că CFR va încerca să se apere compact mai tot meciul și să încerce să dea lovitura pe contraatac. Forța atacului la gazde s-a văzut și în meciurile cu Roma, când chiar dacă au pierdut, au marcat de fiecare dată (1-2 acasă și 1-3 în Italia). Elvețienii marchează des, e drept, dar au fost și excepții în acest sezon când nu au reușit să se apropie de poarta adversarului, cea mai elocventă fiind întâlnirea din preliminariile Ligii Campionilor cu Midtjylland (0-3).

Elvețienii au și ei două absențe importante: fundașul central Mohamed Camara a fost eliminat în etapa trecută, în timp ce închizătorul Fabian Lustenberger este accidentat.

Pentru că vorbim de un meci decisiv, al cărei scor de la start, 0-0, o avantajează pe Young Boys, ne așteptăm totuși ca nici elvețienii să nu forțeze prea tare. Tocmai de aceea este foarte posibil să vedem un meci cu goluri puține sau chiar deloc. Din acest motiv, NGG pare un pariu inspirat joi seară.

PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele șapte meciuri pe care CFR Cluj le-a disputat s-au terminat cu maxim una dintre echipe pe tabela de marcaj (golaveraj 4-9 în acest interval, adică o medie de 1,8 goluri pe meci);
  • Precedentele șase partide jucate în deplasare de ardeleni și nouă din cele 11 ale sezonului pe teren străin s-au terminat NGG. CFR nu a primit gol în șapte dintre acestea;
  • Patru din precedentele șapte jocuri ale elvețienilor s-au terminat cu același pariu NGG câștigător;
  • Cinci din cele mai recente opt meciuri pe care Young Boys le-a avut programate acasă s-au terminat doar cu una dintre echipe pe tabelă (golaveraj 13-4, deci o medie de 2,1 goluri pe meci).