Meniu

Venezuela – Chile

Continuă gazdele prăbușirea din preliminariile pentru Mondial?

Venezuela este una din cele mai slabe echipe din America de Sud, iar începutul actualelor preliminarii o confirmă. Marți seara, la Caracas vine naționala statului Chile, care în ciuda parcursului oscilant din ultima vreme este favorită clară înaintea acestei confruntări.

Fără calificare la Cupa Mondială și clasată pe ultimul loc în precedentele preliminarii, Venezuela nu este o echipă care să sperie pe nimeni în America de Sud. Chile, de partea cealaltă, trage cât mai poate de vedetele Arturo Vidal și Alexis Sanchez, vârfurile celei mai bune generații de fotbaliști din țara lor, iar Mondialul din 2022 poate fi ultima șansă a acestora să strălucească în fața întregii lumi.

Venezuela, cifre modeste în preliminarii

Ca să ajungă în Qatar, Chile trebuie să treacă de echipe precum Venezuela, la fel cum a făcut și în calificările pentru competiția din 2018, când a învins cu 4-1 la Caracas. Gazdele de marți sunt obișnuite cu înfrângerile din preliminarii, acolo unde au pierdut 93 din cele 143 de partide disputate.

La capitolul victorii, statistica e în continuare necruțătoare: doar 25, ceea ce reprezintă un procent de 17% din totalul meciurilor. Spre comparație, procentajul succeselor obținute de Chile este de 42% și chiar și Bolivia, o altă “pitică” a Americii de Sud, are 25%, adică o victorie din patru apariții.

În actuala stagiune, Venezuela a pierdut toate cele trei meciuri, dar ultimele două înfrângeri au fost la limită, 0-1, cu Brazilia și Paraguay. În prima etapă, Columbia învinsese cu 3-0.

Cât îi pot ține în spate bătrânii?

Chile a reușit în ultimii ani să impresioneze prin performanțele obținute. Au obținut calificări la Mondialele din 2010 și 2014, iar în Copa America au câștigat două dintre ultimele trei trofee, în 2015 și 2016.

În actualele preliminarii pentru Mondial, Chile a început prost, 1-2 cu Uruguay. A urmat o redresare discretă cu naționala Columbiei (2-2), pentru ca în urmă cu câteva zile să treacă de Peru cu 2-0. Pilonii echipei sunt în continuare Alexis Sanchez și Arturo Vidal, care la 31, respectiv 33 de ani au ajuns în ultima sută de metri a carierelor lor, de unde și ambiția de a revenit la un turneu final după ratarea calificării în 2018

E clar că oaspeții pornesc ca favoriți în confruntarea ce va avea loc marți seară la Caracas, iar cotele stabilite de bookmakeri pot dubla banii investiți.

PUNCTE CHEIE:

  • Venezuela a pierdut toate cele trei partide disputate până acum în actualele preliminarii și n-a reușit nici măcar să marcheze (golaveraj 0-5 în această perioadă)
  • Chile a câștigat precedentele cinci meciuri directe, trei dintre ele fără să primească gol
  • Venezuela a pierdut ultimele șase confruntări de pe teren propriu cu Chile, iar în patru dintre acestea nici nu a marcat. Gazdele nu au niciun succes acasă în toată istoria contra echipei din Anzi
  • În precedentele preliminarii, Chile a obținut doar două victorii în deplasare, una dintre ele fiind împotriva Venezuelei. Gazdele au strâns patru eșecuri și patru egaluri
  • Venezuela nu a marcat în precedentele trei întâlniri de pe teren propriu din preliminariile pentru Mondiale