Meniu

27 Martie. Tineretul României câștigă cu greu.

NE PRODUC TINERII TRICOLORI O NOUĂ BUCURIE CONTRA UNGARIEI?

Tineretul României ne-a dat speranțe după primul meci cu Olanda, iar acum speranțele sunt într-o victorie contra Ungariei. Gazdele turneului au pierdut debutul în mod usturător cu Germania și nu au demonstrat că au calibrul pentru a emite mari pretenții în fața selecționatei lui Moruțan și Ciobanu.

Semifinala din 2019 obținută de generația lui Hagi, Coman, Man și Pușcaș a ridicat ștacheta așteptărilor în ceea ce privește naționala de tineret. Selecționata pregătită de Adrian Mutu a plecat astfel la Budapesta cu așteptări mari, iar antrenorul a pus și el mai multă presiune pe elevii săi atunci când i-a numit ‘genii’ pe unii dintre ei.

Olanda ne-a dat măsura, dar să nu ne-o și ia

Debutul în noul European de tineret era așteptat astfel cu sufletul la gură, dar și cu înfrigurare. Emoțiile negative veneau în special din cauza comparației între cele două loturi, pentru că ‘Portocala Mecanică’ are în componență jucători care sunt titulari la PSG, Ajax, PSV sau AZ Alkmaar, în timp ce ai noștri nu au o cotă chiar atât de ridicată.

Lucrurile nu au stat însă așa, chiar dacă pentru o bună bucată de vreme superioritatea tehnică a adversarilor s-a manifestat într-o posesie prelungită. Totuși, ocaziile nu au apărut la poarta excelentului Andrei Vlad, și doar o inexactitate la o fază fixă le-a dat prilej olandezilor să înscrie. Greșeala lui Ciobotariu a fost reparată rapid de Andrei Ciobanu, cel care a pus parcă cu mâna o minge peste zid și în vinclul porții adverse. În a doua repriză, naționala lui Mutu a fost echipa mai concretă de pe gazon, dar deși ocaziile ne-au aparținut, mai ales în ultimul sfert de oră, victoria nu a putut fi obținută.


Ungurii au doar orgoliu

În România, se tot vorbește despre evoluția fotbalului maghiar și banii pe care guvernul îi investește în sport, în general, și în cluburile ungurești de fotbal, în particular. Acest Campionat European trebuia să dea măsura valorii vecinilor din vest, dar momentan nu a fost cazul.

Naționala Ungariei a pierdut primul meci fără drept de apel, 0-3 cu Germania, asta deși preț de o oră s-a ținut bine și a rezistat asalturilor nemților. Totuși, ‘panzerele’ s-au dezlănțuit în ultima jumătate de ceas și au dus tabela la cota scorului de neprezentare, după o partidă în care posesia le-a aparținut în mod clar: 68% - 32%. Ungurii nu au contat nici măcar la capitolul șuturi (18 –2 la poartă și 8-1 pe poartă), semn că misiunea echipei lui Mutu poate fi mai ușoară decât ne așteptăm.

Pentru a spera la calificare, o victorie a României este obligatorie împotriva Ungairiei. Adversara va începe probabil cu foarte mult aplomb din cauza orgoliilor aprinse între cele două națiuni, dar sunt șanse ca un gol rapid al tricolorilor să liniștească spiritele. Cum diferența din punct de vedere fotbalistic este mare, pronosticul nostru este ‘2 solist’, mai ales că are și o cotă de 1.80, care îl face foarte avantajos.

PUNCTE CHEIE:

  • În precedentele 5 meciuri disputate pe teren propriu, Ungaria a bifat GG-ul de 4 ori. Singura excepție este jocul cu Turcia, când oaspeții nu au înscris;
  • Ungaria a înscris în ultimele 13 meciuri disputate acasă, perioadă în care a contabilizat 20 de goluri. În acest interval, 8 dintre partide s-au terminat cu ambele formații printre marcatoare;
  • Polonia a bifat GG-ul în două din ultimele 4 deplasări;
  • 50% din ultimele 10 jocuri ale Poloniei s-au sfârșit cu ambele formații printre marcatoare. Trebuie menționat însă faptul că oaspeții de joi au evoluat în grupa 1 valorică a Ligii Națiunilor;
  • Polonezii au înscris minimum două goluri în 9 din precedentele 10 partide pe care le-au disputat în preliminariile pentru Cupa Mondială;