Meniu

Ungaria - Turcia

CALIFICAREA SE JOACĂ ÎN TREI. VIN ȘI GOLURILE?

Ungaria s-a calificat la al doilea turneu consecutiv al Euro joia trecută, iar acum e la un pas de promovarea în primul eșalon valoric al Ligii Națiunilor. Turcia vine la Budapesta cu aceeași șansă, ceea ce va da categoric dinamism partidei de miercuri seară, ceea ce ne gândim că se va transforma în goluri.

În grupa B din seria a doua valorică a competiției este o luptă în trei pentru promovare, și una în doi pentru retrogradare, ceea ce face lucrurile extrem de interesante, dar și complicate. Singura echipă care este la mâna ei e Rusia, care se deplasează la Belgrad pentru meciul decisiv cu Serbia, dar atenția noastră se îndreaptă spre cealaltă partidă a grupei.

Maghiarii s-au calificat cu noroc

Ungaria – Turcia este un duel între două din naționalele care s-au calificat la Euro 2020. Oaspeții s-au calificat direct la turneul continental după ce au obținut locul 2 într-o grupă cu Franța, Islanda și Albania, printre altele și vor bifa astfel al cincilea Euro din precedentele șapte.

De partea cealaltă, ungurii sunt pentru a doua oară consecutiv la regalul fotbalistic al continentului și pentru a patra oară în istorie. Vecinii de la vest au avut un traseu mult mai palpitant până și-au asigurat in extremis biletele. Inițial, au ocupat locul 4 într-o grupă echilibrată cu Croația, Țara Galilor, Slovacia și Israel, pentru ca apoi să ajungă la baraj grație Ligii Națiunilor. Acolo, au trecut inițial de Bulgaria, cu 3-1, pentru ca apoi să întoarcă pe final meciul cu Islanda (2-1).

Calculele calificării sunt extrem de complicate

Revenind la partida de față, trebuie să explicăm exact ce calcule are fiecare echipă. În acest moment, Rusia și Ungaria sunt la egalitate cu câte opt puncte, Turcia are șase puncte, iar Serbia doar trei. În privința meciurilor directe, Rusia are avantaj față de Ungaria (3-2 la Budapesta și 0-0 la retur), Turcia față de Rusia (1-1 la Moscova și 3-2 în weekend-ul trecut) și Serbia față de Turcia (două remize care implică avantajul golurilor date în deplasare: 2-2 la Istanbul și 0-0 la Belgrad).

Există, practic, mai multe posibilități:

  1. Dacă Rusia bate, ex-sovieticii promovează în grupa 1 valorică în timp ce sârbii retrogradează în eșalonul trei, iar Ungaria – Turcia devine un meci de clasament.
  1. Rusia face egal. În acest caz, sârbii rămân retrogradați, dar partida dintre Ungaria și Turcia are o miză importantă. În caz de egal, Rusia promovează, în timp ce orice victorie o duce pe cea care o obține în prima rundă valorică.
  1. Dacă Serbia învinge, lucrurile se complică. Ungaria ar fi promovată în urna 1 valorică și cu un egal, dar acest rezultat i-ar retrograda pe sârbi. Dacă Turcia învinge, se duce în urna 1, iar plavii iau drumul eșalonului trei, în timp ce dacă maghiarii bat, Turcia retrogradează.

Practic, sârbii se pot salva, dar nu depind doar de ei, turcii au șanse să joace în ediția viitoare în oricare din primele trei eșaloane valorice, în timp ce Ungaria așteaptă rezultatul Rusiei și speră să obțină ceva mai mult decât echipa lui Cherchesov. Singurii care stau la mâna lor sunt rușii, dar rămâne de văzut cum se vor descurca în dificila deplasare de la Belgrad.

În atare condiții, ne așteptăm ca atât Turcia, cât și Ungaria să caute victoria, mai ales că egalul nu îi avantajează deloc pe oaspeți. Pentru victorie, otomanii trebuie să alerge și să atace, lucru care va oferi o deschidere importantă partidei către goluri în ambele porți.

PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele patru partide pe care Ungaria le-a disputat pe propriul teren s-au terminat cu ambele echipe marcând. Trei dintre acestea au fost chiar GG3+
  • Maghiarii au înscris în șase din precedentele jocuri pe care le-au disputat și au un golaveraj de 10-6 în acest interval
  • Două din ultimele trei partide directe s-au terminat cu ambele combatante printre marcatoare
  • Turcia are a terminat și ea precedentele cinci jocuri cu pariul “GG” câștigător, cele mai recente patru fiind inclusiv 3+. Golaverajul în acest interval e 12-11, adică 4,6 goluri pe meci
  • Otomanii au înscris în 11 din cele 13 deplasări efectuate din 2018 până în prezent și au un total de 22 de goluri marcate în această perioadă