Meniu

27 Mai, la 20:00. Reușește Turcia un joc solid contra Azerbaidjanului?

Turcia se pregătește pentru Campionatul European cu o serie de amicale deloc solicitante. Primul adversar din lista celor 3 pe care-i va înfrunta înainte de Euro este Azerbaidjan, o echipă care nu prea pune probleme pe faza ofensivă, iar de aceea ne așteptăm la un meci în care golurile să nu curgă fluviu.

Europeanul din această vară este, cu siguranță, atracția anului pentru iubitorii de fotbal. Chiar dacă există un grup de echipe de prim rang care se numără printre favorite, microbiștii caută și surprizele. Mulți pomenesc numele Danemarcei, dar și Turcia are trecere în enumerarea posibilelor revelații.

Senol Gunes și locul 3 la Mondiale

După îndepărtarea lui Mircea Lucescu de la cârma naționalei otomane, postul de selecționer al Turciei i-a fost încredințat lui Senol Guneș. Ajuns la aproape 69 de ani, pe care-i va împlini pe 1 iunie, experimentatul tehnician a rămas în istoria fotbalului turc grație performanței din vara lui 2002. Aflată la prima participare după 48 de ani, naționala de la Istanbul a reușit să obțină bronzul acelei competiții după evoluții minunate, fiind la un pas să producă surpriza în fața viitoarei câștigătoare, Brazilia.

Generația actuală are și ea parte de nume importante și, poate mai important, de jucători care vin după performanțe foarte bune la echipele de club. În primul rând, vorbim de căpitanul și golgheterul Burak Yilmaz, care a avut un aport esențial în surpriza produsă de Lille în Franța. De la noua campioană a Franței mai vin și mijlocașul Yusuf Yazici, dar și fundașul Zeki Celik. Hakan Calhanoglu a fost decarul ideal pentru AC Milan în cursa acesteia finalizată cu o calificare în grupele Ligii Campionilor, în timp ce din Italia mai vin trei jucători: Demiral, de la Juventus, și cuplul Ayhan – Muldur de la Sassuolo. Merită menționat și cei doi jucători pe care Leicester îi oferă Turciei, Caglar Soyunucu și Cengiz Under.

Azerii nu au nume importante și nici vreo competiție pentru care să se pregătească, astfel că nu ne putem aștepta la prea multe de la naționala din Caucaz. Pentru că ofensiva lor nu performează la parametrii înalți nici atunci când e motivată, e de așteptat ca Turcia să poată face o repetiție defensivă strălucită. Asta înseamnă un NGG care, cotat la 1.70, pare un pronostic foarte bun.

PUNCTE CHEIE:

  • În ultimele 8 meciuri pe care le-a jucat, Azerbaidjan a bifat pariul NGG în 6 rânduri, 3 dintre aceste jocuri terminându-se cu scorul de 0-0;
  • În această perioadă, azerii au avut probleme în ofensivă, cele 3 goluri marcate în 8 meciuri fiind mărturie în acest sens;
  • În ultimii ani, Turcia are o defensivă redutabilă. În precedentele 19 meciuri, a primit doar 16 goluri;
  • Turcia are fundași centralie excelenți în lot, precum Soyuncu (Leicester), Demiral (Juventus) sau Kabak (Liverpool);
  • În ultimele 3 meciuri directe, pariul NGG a ieșit câștigător de fiecare dată. Dintre acestea, două au fost câștigate de turci, iar unul de către azeri.