Meniu

28 Ianuarie. Liverpool învinge la Tottenham și pune capăt seriei negre.

ÎȘI REVINE LIVERPOOL ÎMPOTRIVA VICTIMEI FAVORITE?

Liverpool este într-o situație dramatică după cele 5 meciuri consecutive fără victorie din campionat și, dacă nu schimbă ceva foarte rapid, va intra în ultima treime a sezonului fără șanse pentru a-și mai apăra coroana de campioană. Tottenham și-a revenit după o perioadă mai slabă de la mijlocul lunii decembrie, dar “cormoranii” au fost tot timpul kriptonita ei.

Pandemia a scos la suprafață o altă față a fotbalului, astfel că în multe campionate ecartul între echipele cu adevărat mari și cele din linia a doua s-a micșorat vizibil. Această teorie este valabilă și în Anglia, acolo unde grupul select din care fac parte Liverpool, echipele din Manchester și Tottenham a început să se amestece cu formații precum Leicester, Aston Villa, West Ham sau Everton.

Liverpool bate recorduri negative

Un exemplu negativ în ultima vreme îl reprezintă Liverpool, o formație care în ultimii doi ani și jumătate ne-a încântat de-a dreptul cu fotbalul exploziv, sclipitor pe alocuri. Finalistă a Ligii Campionilor în 2018, câștigătoare a aceleiași competiții în 2019 și campioană a Angliei în 2020, trupa lui Jurgen Klopp s-a blocat brusc de la Crăciun încoace.

Din 7 meciuri jucate, “cormoranii” au câștigat unul singur, 4-1 în Cupa Angliei la Aston Villa. Și acela a fost, practic, un favor din partea pandemiei, pentru că echipa din Birmingham a fost nevoită să se prezinte cu echipa de tineret, după ce componenții primei echipe au fost băgați în carantină din cauza unor cazuri de Covid. În perioada 27 decembrie – 24 ianuarie, Liverpool a pierdut de 3 ori, cu Southampton (0-1) și Burnley (0-1) în campionat, și cu Manchester United în Cupa Angliei (2-3 chiar duminică).

În Premier League, campioana are patru meciuri consecutive în care nu a marcat, pe lângă înfrângerile cu Burnley și Southampton venind și două egaluri albe cu Newcastle și Manchester United. Practic, e pentru prima oară în ultimii 20 de ani când acest lucru se întâmplă, iar înfrângerea cu Burnley a fost prima pe care “cormoranii” au suferit-o pe Anfield în 69 de meciuri!

Spurs e echipa primelor reprize

Tottenham încearcă să se regăsească după ce, la un moment dat, părea să fie una dintre marile favorite la câștigarea titlului în Premier League. Jose Mourinho a reușit să calibreze din punct de vedere defensiv echipa din nordul Londrei, dar o serie de patru meciuri fără victorie în perioada premergătoare Crăciunului a dat peste cap traseul lui Spurs. Printre acestea, și înfrângerile cu Liverpool (1-2) și Leicester (0-2), dar și egalul pe care Crystal Palace l-a smuls cu un gol în minutul 81 (1-1) și de la care a început toată această perioadă.

De altfel, golurile luate în ultimul sfert de oră al meciurilor nu sunt deloc o întâmplare pentru Tottenham în acest sezon. Din cele 17 încasate de Spurs în actuala ediție a Premier League, 8 au venit după minutul 75, adică 47% din ele! În prima repriză, londonezii au scos mingea din plasă doar de 4 ori în 18 meciuri, în timp ce de marcat au marcat 21, cele mai multe din campionat pe parcursul primelor 45 de minute.

Rămâne de văzut cum va reacționa Liverpool la atacurile cuplului Harry Kane (12 goluri și 11 pase decisive) - Heung-Min Son (12 goluri și 6 pase de gol) din prima repriză. Cei doi sunt pe podiumul golgheterilor din Premier League, acolo unde în vârf este Mo Salah (13 goluri și 3 assisturi), vârful de lance al lui Liverpool.

PUNCTE CHEIE:

  • Liverpool a câștigat ultimele 6 confruntări directe consecutive. În această perioadă, golaverajul este de 11-4;
  • Campioana Angliei are 5 meciuri la rând fără victorie în Premier League, 3 dintre acestea fiind egaluri;
  • Echipa lui Jurgen Klopp nu a marcat în precedentele 4 jocuri disputate în campionat, perioadă în care are un golaveraj de 0-2;
  • Oaspeții au câștigat doar două jocuri în deplasările din Premier League ale acestui sezon, iar în precedentele 8 are o singură victorie și 5 remize;
  • Tottenham are 8 meciuri la rând fără înfrângere, 6 dintre acestea fiind victorii. Golaverajul în această perioadă este de 22-5;
  • Spurs are o singură înfrângere și un egal în precedentele 6 jocuri disputate în Premier League pe propriul teren. În intervalul indicat, golaverajul este 10-4.