Meniu

4 Februarie. Chelsea câștigă în fața unui Tottenham steril.

VEDEM UN NOU MECI ÎNCHIS ÎNTRE TOTTENHAM ȘI CHELSEA?

Duelul între Tottenham și Chelsea a devenit capul de afiș al vieții fotbalistice din Londra, după ce Arsenal s-a prăbușit în ierarhia fotbalistică din Anglia. Echipa lui Mourinho traversează un moment delicat și nici nu se poate baza pe golgheterul Harry Kane. În același timp, Thomas Tuchel a început cu o victorie mandatul la cârma albaștrilor și vrea să profite de starea precară a celor de la Spurs.

Fotbalul pe timp de pandemie a luat-o razna într-un mod cum era greu de imaginat în urmă cu un an, iar printre cele mai afectate sunt echipele importante. Inclusiv exemplele lui Tottenham și Chelsea ne ajută să probăm afirmația mai devreme, cele două reprezentante ale Londrei fiind înaintea confruntării directe de joi seara abia pe locurile 7 și 8 în Premier League.

Spurs a bătut Manchesterul fruntaș

Un caz curios este cel al lui Tottenham, o echipă care la un moment dat părea să fie printre favoritele la titlu, dar care s-a stins la fel de repede precum s-a aprins. În ultimele 9 etape, trupa lui Jose Mourinho are doar două victorii: 3-1 la Sheffield, cu United, și 3-0 acasă cu Leeds. În rest, Spurs a pierdut de două ori cu Liverpool, o dată cu Leicester și cu Brighton, iar la capitolul egaluri le-a bifat pe Crystal Palace, Wolves și Fulham.

Campionatul englez este dominat în acest moment de cele două echipe din Manchester, cu un plus pentru City, care la ora actuală pare de neatins. La începutul sezonului, echipa pregătită de Pep Guardiola a arătat însă destule slăbiciuni, iar una dintre cele care le-a exploatat a fost chiar Spurs, care a câștigat duelul de acasă cu 2-0, după un meci cinic. Tottenham a reușit s-o spulbere și pe United, pe care a zdrobit-o pe Old Trafford cu 6-1. Însă la ce folos dacă acum diferența de puncte din clasament este de 11, respectiv 14 lungimi?

Chelsea mai trage la Ligă

Într-o situație similară este și Chelsea, cea care la începutul lui decembrie părea să se numere printre favoritele la câștigarea titlului. Frank Lampard a avertizat atunci că este încă prea devreme pentru o asemenea discuție, părerea fostului mijlocaș fiind că echipa care reușește să iasă cu bine din perioada sărbătorilor de iarnă va fi cea care va avea șansele cele mai mari la supremație în Premier League.

Iar tânărul antrenor a avut dreptate, pentru că Chelsea s-a prăbușit și, la fel ca Tottenham, nu a mai câștigat decât două meciuri din ultimele nouă ale mandatului acestuia. Lapmpard a fost eliberat din funcție în urmă cu 10 zile, după înfrângerea din deplasarea de la Leicester (0-2).

Thomas Tuchel, noul antrenor, a preluat frâiele și a reușit să readucă organizarea defensivă în jocul lui Chelsea, iar în cele două partide din mandatul neamțului echipa nu a mai primit niciun gol. A remizat alb cu Wolves, pentru ca în weekend să reușească o victorie de moral cu Burnley (2-0), iar obiectivul echipei acum este clasarea pe un loc din primele 4, care ar garanta prezența în grupele Ligii Campionilor și sezonul viitor.

Acum, lucrurile par extrem de neclare. Tottenham nu se va putea baza pe Harry Kane, cel care a marcat 12 goluri și a oferit 11 pase decisive în acest sezon de Premier League, iar absența căpitanului Angliei este o mare pierdere. Printre jucătorii incerți ai lui Spurs se mai numărăși Dele Alli, Sergio Reguilon și Giovani Lo Celso.

Chelsea, în schimb, nu are niciun absent, iar acesta poate fi unul dintre motivele care înclină balanța spre un ‘sub 2,5 goluri’, deoarece e destul de clar că Tottenham se va apăra. Nici cota pentru 1X nu este rea deloc, însă e greu de citit acest meci la nivel de 1X2.

PUNCTE CHEIE:

  • Chelsea are 4 înfrângeri în precedentele 5 deplasări, perioadă în care a acumulat un golaveraj de 3-8;
  • Albaștrii nu au câștigat nicio deplasare din cele 5 pe care le-a făcut la echipele din Top 14 al Premier League și are doar un egal în aceste meciuri (golaveraj 2-8);
  • Ultimele două confruntări directe s-au terminat egal, dar Chelsea le-a câștigat pe precedentele 4;
  • Chelsea a câștigat o singură dată în ultimele patru deplasări pe terenul lui Spurs, în timp ce Tottenham are două victorii în acest interval;
  • Echipa lui Mourinho vine după două înfrângeri în campionat, dar acasă au pierdut doar două meciuri din ultimele 15 jucate în toate competițiile;
  • Tottenham este singura echipă londoneză din Premier League care încă nu a pierdut cu o concitadină. Are o victorie și 5 egaluri, iar 5 meciuri au fost ‘sub 2,5 goluri’.