Meniu

19 Ianuarie. Sporting întoarce meciul cu FC Porto și ajunge în finală.

NE ONOREAZĂ CU GOLURI DERBY-UL CELOR DOUĂ RIVALE DIN PORTUGALIA?

Sporting Lisabona a revenit în topul fotbalului din Portugalia și a aruncat la coșul de gunoi ecartul care fusese pus de celelalte două rivale în ultimii ani. Alb-verzii întâlnesc în semifinalele Cupei Portugaliei pe FC Porto, iar meciul se anunță a fi unul cu scântei din cauza unor probleme apărute din cauza pandemiei.

Fotbalul lusitan a ieșit din monotonia creată de veșnicul duel Benfica – FC Porto de la vârf odată cu revenirea celei de-a treia mari echipe portugheze. Sporting a trecut prin clipe grele în ultimii ani, după ce în 2018 un grup de 50 de fani au luat cu asalt baza de pregătire a echipei și i-au bătut pe jucători și pe membrii staff-ului tehnic. Lucrurile s-au așezat însă în ultima perioadă, iar rezultatele au apărut odată cu o mutare decisivă făcută în privința băncii tehnice.

Antrenorul de 10 milioane de euro a schimbat fața echipei

Numele lui Ruben Amorim poate nu spune prea multe, dar e important de știut că vorbim de un antrenor extrem de tânăr, care la 35 de ani este deja văzut drept un viitor superstar al fotbalului mondial. Fost mijlocaș la Benfica, Braga și Belenenses, Amorim a strâns 17 selecții la naționala Portugaliei, în lotul căreia a fost la Cupele Mondiale din 2010 și 2014. Accidentările l-au obligat însă să se retragă de tânăr și, după ce a debutat în fotbalul mare pe banca lui Braga în decembrie 2019, a fost adus de Sporting doar patru luni mai târziu. Interesant este că “leii” au plătit 10 milioane pentru a-și asigura serviciile tehnicianului, dar mutarea s-ar putea să devină una din cele mai bune investiții făcute de clubul din Lisabona.

Sub comanda sa, alb-verzii au pierdut doar 4 meciuri din 31, iar în acest moment sunt pe primul loc în prima ligă a Portugaliei. Amorim este responsabil și pentru promovarea câtorva tineri jucători de mare valoare, cel mai important nume fiind cel al lui Nuno Mendes, un fundaș stânga de 18 ani care este deja dorit de cele mai mari cluburi din Europa.

Porto amenință că nu se prezintă

În jurul apărătorului lateral și al colegului Andraz Sporar a și izbucnit un scandal cu o zi înainte de meci, după ce conducerea clubului a anunțat că cei doi au fost declarați “falși pozitivi” la testele Covid realizate. Mendes și Sporar, alături de Luis Neto, fuseseră diagnosticat cu virusul ucigaș în urmă cu o săptămână și au și lipsit de la meciul cu Rio Ave din weekend (1-1). Luni, însă, rezultatele lor au venit negative astfel că cei doi au fost anunțați în lotul pentru confruntarea cu FC Porto.

“Dragonii” au reacționat vehement însă și au acuzat conducerea lui Sporting de “acțiune criminală”. În plus, conducerea campioanei Portugaliei a anunțat că ia în considerare să nu se prezinte la meci, dar acest lucru este destul de puțin probabil, mai ales că ar atrage sancțiuni serioase, care s-ar răsfrânge inclusiv asupra situației din campionat.

Interesant este că și FC Porto are trei jucători importanți care au fost diagnosticați cu Covid. Vorbim de atacantul Sergio Oliveira, marcator a 12 goluri în acest sezon, de Luis Diaz (8 goluri și 4 pase de gol), dar și de mijlocașul Evanilson. Sporting mai are doar doi jucători în această situație: fundașul Neto, care e în carantină de săptămâna trecută și aripa Tabata, care a fost declarat inapt marți.

În acest condiții, ambiția jucătorilor va fi și mai mare și ne așteptăm la un joc cu scântei. Precedentele confruntări directe au fost oricum spectaculoase, partida din acest tur de campionat fiind terminată cu scorul de 2-2. Un meci cu ambele formații printre marcatoare așteptăm și acum, GG având o cotă foarte bună pentru conjunctura actuală.

PUNCTE CHEIE:

  • În ultimele 5 confruntări directe, 4 s-au terminat cu ambele echipe printre marcatoare;
  • Sporting a primit 3 goluri în precedentele două meciuri oficiale jucate;
  • Porto a terminat ultimele 3 meciuri cu pariul GG câștigător;
  • “Dragonii” au terminat în zona GG ultimele 3 jocuri pe care le-au jucat în Cupa Ligii sau Cupa Portugaliei.