Meniu

5 Mai, la 18:30. Câștigă Slavia un nou derby al Cehiei cu Sparta?

Sparta Praga și-a mai revenit în acest sezon după o perioadă de agonie, dar asta nu înseamnă că a putut amenința în vreun fel supremația internă a rivalei Slavia. Echipa lui Stanciu tocmai a parafat câștigarea unui nou titlu, al 7-lea de la destrămarea Cehoslovaciei, iar acum are drept obiectiv eventul.

Fotbalul din Cehia și-a schimbat polii de putere în ultimii ani, iar după sezoane bune în care competițiile interne au fost dominate de cuplul Plzen – Sparta, a venit rândul Slaviei să conducă ostilitățile. Cu 3 titluri la rând, ultimul cucerit chiar duminică seara, alb-roșii sunt pe cai mari și nu par să piardă din turație.

Stanciu e în forma carierei

Unul dintre cei mai importanți jucători ai campioanei din Praga este, cu siguranță, Nicolae Stanciu. Cu 16 goluri și 9 pase decisive, fotbalistul care pe 7 mai va împlini 28 de ani a arătat o poftă de joc care i-a cam speriat pe adversari. Mijlocașul nu a avut nevoie de prea multe minute să strălucească nici în ultimul meci, cel cu Plzen. Odihnit de antrenorul Trpisovsky special pentru confruntarea cu Sparta din Cupă, Stanciu a intrat la pauză, când scorul era deja 2-0 pentru echipa sa. Pe final de meci, mijlocașul a oferit o pasă de gol, pentru ca într-un final să parafeze scorul final, 5-1.

Cu 4 etape înainte de final, Slavia a acumulat un avantaj de 16 puncte față de Jablonec, a doua clasată, cea care se află și ea la 3 lungimi în fața Spartei.

Blochează Niță calea Slaviei?

Pentru cealaltă mare forță a Cehiei, sezonul acesta a fost puțin mai răsărit decât cele anterioare. Sparta a reușit să pună ceva presiune pe Slavia și s-a ținut aproape pe mai tot parcursul anului. Totuși, pe final de sezon lucrurile s-au mai împotmolit, astfel că titlul a fost tot o afacere câștigată de trupa lui Stanciu.

Printre jucătorii care au contribuit la revenirea în top a Spartei se află și Florin Niță. Portarul naționalei și-a recâștigat în acest sezon postul de titular și a fost răsplătit inclusiv cu un contract nou. Fotbalistul de 33 de ani nu are parte de o apărarea prea bună însă, motiv pentru care a primit destule goluri.

La același lucru ne așteptăm și cu Slavia, care în ultimele confruntări a spulberat-o pe rivală. 2 solist are o cotă mare, chiar și așa, astfel că o dublare a mizei pentru un succes al echipei lui Stanciu pare un pariu destul de inspirat.

PUNCTE CHEIE:

  • Slavia nu a pierdut niciun meci oficial în acest sezon în competițiile interne, reușind deja să câștige campionatul;
  • Echipa lui Stanciu are 5 victorii și un egal în cele mai recente 6 meciuri disputate în competițiile interne;
  • Slavia a câștigat la minimum 3 goluri diferență toate cele 3 meciuri disputate până acum în Cupa Cehiei, golaverajul acumulat fiind de 17-4;
  • Sparta a obținut doar două succese în precedentele 6 meciuri oficiale disputate, timp în care a și pierdut de două ori;
  • Slavia a câștigat fără gol primit și la handicap cele două confruntări directe disputate în acest campionat, golaverajul fiind de 5-0;
  • Slavia a câștigat cu 3-0 ultimele două deplasări pe terenul rivalei Sparta. Aceasta din urmă nu a obținut nicio victorie în precedentele 5 derby-uri.