Meniu

4 Iunie, la 20:30. Meci anost între fostele campioane europene

Spania și Portugalia încep pregătirile pentru turneul final Euro 2020 și se vor confrunta într-un amical programat vineri seara. Ultimele două câștigătoare ale Campionatului European au mare apetit ofensiv, dar și probleme defensive, iar un meci bun le poate da imboldul necesar înainte de Euro. La Roja va începe Europeanul contra Suediei, pe 14 iunie, în timp ce portughezii vor avea de așteptat o zi în plus până să dea piept cu selecționata Ungariei.

O nouă Spanie

Va fi fascinant de văzut cum se va descurca Spania la acest turneu final, cu antrenorul Luis Enrique conducând echipa spre o transformare completă. Multe dintre marile vedete nu mai sunt disponibile pentru selecție, astfel că mai multor jucători tineri li s-a oferit oportunitatea de a juca la acest nivel.

Așa cum am menționat, La Roja va începe turneul final contra Suediei, pe 14 iunie, urmând ca apoi să le înfrunte pe Polonia și Slovacia în cadrul grupei E. Pe hârtie, lucrurile arată simplu pentru spanioli, care ar trebui să câștige grupa fără mari emoții, dar trebuie menționat că această echipă nu mai este aceeași cu cea care câștiga Euro 2008, Euro 2012 sau Cupa Mondială în 2010.

Echipa lui Enrique a adunat 7 puncte în cele 3 meciuri jucate pentru calificarea la Mondial, dar nu a convins deloc - un egal acasă contra Greciei, o victorie obținută în prelungiri cu Georgia și o victorie ceva mai relaxată contra lui Kosovo (3-1). Chiar dacă Spania a câștigat două din ultimele 3 turnee finale, la Euro 2016 a avut o prestație lamentabilă și a fost eliminată în optimi de Italia. Trebuie amintite însă două victorii impresionante ale spaniolilor în grupa de Liga Națiunilor, 6-0 contra Germaniei și 4-0 cu Ucraina, ambele acasă.

Portugalia e în grupa infernală

Portugalia a avut ghinion la tragerea la sorți și a căzut în grupa F, alături de Franța, Germania și Ungaria. Ronaldo & co vor debuta la Budapesta pe 15 iunie, pe un teren pe care cu siguranță nu este ușor să câștigi. Chiar dacă locul 3 ar putea fi suficient pentru calificarea în optimi, Portugalia nu va vrea să își asume riscuri iar elevii lui Fernando Santos vor vrea să își demonstreze valoarea în fața unor adversari de calibru.

Așteptările rămân însă mari de la deținătoarea trofeului (Portugalia a învins Franța în finala din 2016) și una din semi-finalistele din 2012 (eliminată chiar de Spania la penalty-uri). Echipa lui Santos este așteptată să facă o impresie frumoasă în această vară, ținând cont de calitatea și experiența jucătorilor pe care îi are în lot.

La fel ca Spania, Portugalia a strâns 7 puncte din cele 3 meciuri pentru calificarea la Campionatul Mondial - un egal 2-2 pe terenul Serbiei, o victorie la limită, 1-0 cu Azerbaijan și o altă victorie 3-1 în Luxemburg, după ce gazdele deschiseseră scorul.

Faptul că ambele echipe au luat goluri cu destul de mare ușurință în ultima vreme, dar și apetitul ofensiv pe care îl arată cele două combatante ne fac să mizăm pe selecția GG (ambele marchează) la o cotă de 1.75. În aceeași direcție, pariul GG3+ la cota 2.30 este unul de luat în seamă.

PUNCTE CHEIE:

  • În 2021, toate cele 3 meciuri ale Spaniei s-au încheiat cu ambele echipe printre marcatoare (două victorii și un egal), toate cu echipe mai mici;
  • În ultimele 19 meciuri, Spania nu a reușit să înscrie o singură dată, contra Ucrainei;
  • Nici Portugalia nu stă mai rău la acest capitol, după ce a punctat în 15 din ultimele 17 meciuri (a rămas fără gol marcat în dubla cu Franța);
  • 3 din ultimele 4 meciuri ale Portugaliei s-au terminat cu ambele echipe printre marcatoare;
  • Ultimul joc oficial dintre cele două, din cadrul Campionatului Mondial 2018, s-a terminat cu un generos 3-3.