Meniu

24 Martie. Croația pierde surprinzător în Slovenia.

ÎNVINGE CROAȚIA PE TERENUL “FRAȚILOR” DIN SLOVENIA?

Croația rămâne una dintre echipele tari ale continentului, iar performanța de la ultima Cupa Mondială a confirmat nivelul ridicat al țării de pe malul Mării Adriatice. Trupa lui Luka Modric începe preliminariile pentru ediția din 2022 a CM pe terenul Sloveniei, cea care nu mai impresionează deloc în ultima vreme și care a pierdut de fiecare dată contra fostei surori din cadrul Iugoslaviei.

Finala din 2018, atunci când a fost învinsă de Franța cu 2-4 este, în mod sigur, perla coroanei fotbalului croat. De atunci, câteva lucruri s-au schimbat în componența reprezentativei Zlatko Dalic și aici ne referim în special la retragerile lui Ivan Rakitic și Mario Mandzukic, doi dintre pilonii de bază ai alb-roșiilor. Totuși, scheletul pe care s-a construit marea performanță de acum 3 ani a rămas, în frunte cu Luka Modric, astfel că ex-iugoslavii au toate motivele să fie optimiști.

Performanțele au stricat palmaresul croaților

Paradoxul actualului sistem în care Europa își implică naționalele este acela că pe măsură ce obții rezultate mai bune, adversari pe care-i înfrunți sunt tot mai dificili, în special în Liga Națiunilor. Iar pentru o echipă cum e Croația, acest lucru s-a transformat într-o corvoadă.

Calificată de pe primul loc la Euro 2020 dintr-o grupă destul de dificilă cu Ungaria, Țara Galilor și Slovacia, vicecampioana mondială nu a făcut o figură la fel de frumoasă în ediția recentă a Ligii Națiunilor. Trimiși într-o serie cu Franța, Portugalia și Suedia, croații au supraviețuit în eșalonul prim al competiției doar grație golaverajului, după ce și-au împărțit punctele cu nordicii și au reușit să piardă mai decent contra celorlalte două adversare.

Totuși, Croația rămâne în continuare o forță a continentului și doar o trecere în revistă a fotbaliștilor din lotul lui Dalic face invidioase multe naționale din Europa. Luka Modric este căpitanul și vedeta incontestabilă a echipei, dar Balonul de Aur din 2018 nu este singurul. Mateo Kovacic (Chelsea), Ivan Perisic și Marcelo Brozovic (ambii Inter Milano), Mario Pasalic (Atalanta) sau Sime Vrsaljko (Atletico Madrid) sunt ceilalți jucători reprezentativi cu care Croația va ataca Slovenia miercuri.

Oblak și cam atât

Echipa de la Ljublijana e departe de performanțele obținute în urmă cu 20 de ani, la trecerea dintre secole, atunci când bifau două calificări la Cupa Mondială (2002 – ce amintire! - și 2008) și la un European (2000). Pregătită de Matjaz Kek, cel care în 2017 producea surpriza în campionatul Croației, unde lua titlul cu Rijeka, Slovenia este în acest moment o echipă de rang inferior în Europa.

Singurul jucător important care se află la ora aceasta în lotul sloven este Jan Oblak, portarul lui Atletico Madrid, cel care are o cotă de 90 de milioane de euro pe portarul Transfermarkt. În afara acestuia, o mențiune mai merită și Josip Ilicic, jucătorul de 33 de ani al Atalantei care pare să nu-și mai regăsească forma din sezoanele trecute, dar și Andrasz Sporar, vârful lui Braga.

Totuși, Slovenia nu se poate compara din niciun punct de vedere cu Croația în acest moment, iar palmaresul din meciurile directe cu viitoarea adversară este extrem de slab. Din acest motiv, ne bazăm pe un început cu dreptul al vicecampioanei, iar cota pentru ‘2 solist’, undeva la 1.80, pare apetisantă în condițiile date.

PUNCTE CHEIE:

  • Croația a câștigat lejer grupa din ultima campanie de calificare, cea pentru Euro 2020. Din 8 meciuri, croații au câștigat 5 și au pierdut doar unul;
  • Vicecampioana mondială a fost cap de serie la tragerea la sorți și este principala favorită pentru câștigarea acestei grupe din preliminarii. Slovenia a fost, în schimb, abia în a 4-a urnă;
  • Oaspeții au doi jucători de atac în mare formă, Kramaric și Orsic. Cei doi au înscris câte 19 goluri în acest sezon, iar ultimul a impresionat recent contra lui Tottenham, contra căreia a marcat de 3 ori în Europa League;
  • Slovenia a terminat pe locul 4 ultima grupă de calificare, cea pentru Euro 2020;
  • În cele 8 confruntări directe, slovenii nu au nicio victorie în fața croaților. Oaspeții au câștigat toate cele 4 meciuri pe care le-au jucat în Slovenia.