Meniu

30 Mai, la 20:30. Fac Viitorul și Sepsi valuri în drumul spre Europa?

Viitorul și Sepsi se luptă pentru ultimul bilet pe care Liga 1 îl oferă în acest sezon pentru cupele europene. Cele două au avut sezoane diametral opuse, dar finalurile au schimbat cursul pe care o luaseră fiecare. Ajunse în fața obiectivului final, cele două se amenință cu goluri, dacă e să judecăm în funcție de evoluțiile recente și istoricul direct.

CFR Cluj se duce în preliminariile Ligii Campionilor, în timp ce FCSB și Universitatea Craiova și-au asigurat deja prezența în Conference League grație locului 2, respectiv Cupei României câștigată. Ultimul loc de cupe europene se dispută, de anul acesta, între locul 4 din play-off și câștigătoarea barajului dat de primele două formații din play-out.

Viitorul s-a redresat miraculos

Multă vreme în prima parte a acestui an, Viitorul a trăit cu pulsul spre borna 200. Altădată o echipă care se bătea la locurile fruntașe, echipa constănțeană a ajuns în acest sezon pentru a doua oară consecutiv în play-out. Și nu asta ar fi fost problema pentru campioana din 2017, care anul trecut a câștigat fără probleme competiția codașelor, dar în stagiunea 2020/21 lucrurile au stat rău, foarte rău. Atât de rău încât conducerea dobrogeană a trebuit să renunțe la doi antrenori: Ruben de la Barrera și Mircea Rednic.

Amenințată cu retrogradarea într-un play-out echilibrat, Viitorul a avut un forcing de final impresionant. După un egal alb la Hermannstadt (0-0), trupa lui Hagi a câștigat fără gol primit următoarele 3 meciuri: 1-0 cu FC Argeș, 2-0 cu Chindia și 1-0 cu Astra. Interesant este că înaintea duelului cu giurgiuvenii, din ultima etapă, Viitorul ar fi putut inclusiv să ajungă în barajul pentru evitarea retrogradării. Nu a făcut-o, dar în schimb a ajuns pe al doilea loc din play-out și, implicit, în semifinala pentru Europa cu Chindia. Formația din Târgoviște, una din revelațiile sezonului, n-a făcut față și a capotat, 2-3, după ce a condus cu 1-0.

Sepsi a băgat spaima în granzi

În nesperata finală pentru Conference League, Viitorul urmează să o întâlnească pe Sepsi, poate cea mai plăcută surpriză a acestui sezon. Echipa pregătită de Leo Grozavu a avut perioadele ei, dar în prima parte a sezonului și mai ales în play-off a arătat că merită locul în elita Ligii 1.

După ce și-a asigurat cu destulă ușurință locul în primele 6 echipe din România, trupa din Sfântu Gheorghe a băgat frica și în adversarele din play-off. A bătut campioana CFR chiar la Cluj (1-0), pe Craiova n-a lăsat-o să-i dea gol (0-0 și 2-0), iar pe FCSB a fost la un pas să o sece de toate punctele (2-1 în deplasare și un 2-2 acasă după ce în minutul 80 conducea cu 2-0).

Vedem astfel că vorbim de două echipe care sunt într-o formă deosebită și care arată o forță ofensivă importantă. Dacă peste aceste amănunte mai punem și istoricul confruntărilor directe din ultimii ani, vedem că ne paște un meci cu goluri. În ciuda cotei de 2.00, care ar putea inspira altceva, mergem pe GG la acest meci, pariu care a ieșit mai mereu la duelurile Viitorul – Sepsi.

PUNCTE CHEIE:

  • Două din ultimele 3 meciuri jucate de Sepsi în acest sezon s-au sfârșit cu goluri de ambele părți, excepția fiind ultimul meci cu Botoșani;
  • Sepsi a încasat gol în 8 din precedentele 12 jocuri disputate pe teren propriu, interval în care a scos mingea din propria poartă de 13 ori;
  • Viitorul a provocat un fluviu de goluri în barajul cu Chindia, terminat cu scorul de 3-2 în favoarea constănțenilor;
  • Ultimele 3 confruntări directe desfășurate la Sfântu Gheorghe s-au terminat de fiecare dată cu goluri de ambele părți și de fiecare dată la egalitate, scorurile fiind, în ordine, 1-1, 3-3 și 2-2;
  • În 6 din precedentele 7 întâlniri între Viitorul și Sepsi au marcat ambele formații. Dintre acestea, 5 au fost 3+, iar golaverajul este de 16-14 pentru dobrogeni, deci media e de 4,3 goluri pe meci.