
25 Martie. România câștigă grație tripletei Mihăilă-Hagi-Tănase
STRIGĂM IAR DE BUCURIE DATORITĂ NAȚIONALEI ROMÂNIEI?
România începe un nou drum al calificării către acest munte Olimp al fotbalului numit Cupa Mondială. Adversara de joi seara, Macedonia de Nord, pare să aibă profilul perfect al echipei care să poată produce surpriza, dar forma pe care mulți dintre jucătorii lui Mirel Rădoi au arătat-o în ultima vreme la echipa de club dă speranțe pentru o victorie.
Au trecut aproape 23 de ani de când nu am mai apărut pe scena unei Cupe Mondiale, iar pentru cei mai tineri dintre noi doar Youtube-ul ne mai poate ajuta cu imaginea unei naționalei a României printre marile forțe ale mapamondului. Într-un eră în care echilibrul descrie cel mai bine situația de la un nivel în jos, apelăm la clișeul ‘nu mai sunt echipe mici’ pentru a ne pune în gardă înaintea confruntării cu Macedonia, dar haideți să aprofundăm puțin felul în care se aplică această zicală și în situația partidei de față.
Calificare la Euro și jucători de milioane
Antrenată de Igor Angelovski, un selecționer de 44 de ani a cărui performanță supremă este câștigarea unui campionat intern cu Rabotniki, Macedonia de Nord a dat lovitura toamna trecută. În timp ce noi ne lingeam rănile după eșecul din semifinala pierdută cu Islanda, macedonenii se duceau în Georgia și câștiga finala dedicată naționalelor din urna a 4-a valorică. Și, pentru că UEFA a decis că și cei mici merită un loc la masa bogaților, Macedonia a prins locul pe care ar fi intrat România în grupa C, alături de Olanda, Ucraina și Austria.
Condusă din teren de nemuritorul Goran Pandev, care încă mai activează în Serie A la Genoa, naționala de la Skopje mai are câteva nume importante din fotbalul european în componență. Vorbim aici de Elif Elmas, mijlocașul de 21 de ani și 18 milioane de euro al lui Napoli, dar și de Enis Bardhi (25 de ani, Levante), Arijan Ademi (29 de ani, Dinamo Zagreb) sau Ezgjan Alioski (29 de ani, Leeds). Un nume care ar putea să mai spună ceva este cel al lui Boban Nikolov, mijlocașul de 26 de ani care după ce a fost crescut de Viitorul Constanța a trecut pe la Mol Vidi, iar în iarnă s-a transferat în Serie B, la Lecce.
Stanciu schimbă numărul la națională. Schimbă și norocul liderul tricolorilor?
Faptul că Macedonia nu mai e acea echipă pe care în urmă cu 20-25 de ani o învingeam cu destulă ușurință e destul de clar. Totuși, chiar dacă nici România nu mai e la nivelul cu care ne-am obișnuit, există destule argumente și în favoarea naționalei noastre.
În primul rând, vorbim de forma de moment, pentru că Mirel Rădoi are sub comandă câțiva jucători care sunt la un nivel destul de bun la acest moment. În primul rând, vorbim de Nicolae Stanciu, marcator a 8 goluri în precedentele 6 partide jucate pentru Slavia Praga, multe dintre ele decisive (cele două cu Rangers din Europa League sunt elocvente în acest sens). Mijlocașul de 27 de ani este așteptat să explodeze și sub tricolor, iar pentru a provoca oarecum karma acesta a decis să schimbe numărul de pe tricou și să joace cu 7 pe spate contra Macedoniei.
În afara lui Stanciu, Dennis Man și Valentin Mihăilă au început să se impună la Parma și, chiar dacă formația lor nu traversează un moment bun, cei doi au cu siguranță un moral foarte bun. Ianis Hagi este și el pe un trend ascendent la Rangers, chiar dacă Steven Gerrard îl folosește cu o frecvență care ridică semne de întrebare și printre suporterii noii campioane a Scoției. Căpitanul Vlad Chiricheș și vârful George Pușcaș au revenit după accidentări și, chiar dacă n-au ritm, cei doi au evoluat mereu la un nivel cel puțin decent la națională. În plus, și Florin Niță și-a recâștigat locul de titular la Sparta Praga și pare pregătit să îi ia locul lui Tătărușanu în poarta naționalei.
Istoria ne spune că victoria înseamnă cel puțin baraj
Dacă se permite invocarea unui alt citat, vrem să îl amintim pe cel care spune că cei ce nu cunosc istoria sunt condamnați să o repete. Iar în cei 23 de ani ce au trecut din 1998 încoace, adică de la ultima calificare la Mondial, am mai participat în 5 preliminarii. Cel mai aproape de calificare am fost în 2002 și 2014, atunci când am jucat barajul, dar am pierdut de fiecare dată: prima oară în mod dramatic, cu Slovenia, iar apoi cu Grecia, când elenii nu ne-au prea dat șanse. De fiecare dată, România a început cu victorii preliminariile respective: în 2002 cu un 1-0 în fața Lituaniei, iar în 2014 cu un 2-0 în deplasarea din Estonia. Tot o victorie la debut am obținut și înaintea Mondialului din 2006, dar suspendarea lui Mutu pentru dopaj ne-a lăsat la două puncte în spatele Cehiei, pe locul 3.
În celelalte două campanii de calificare, meciul de debut a reprezentat o dezamăgire. În toamna lui 2008, imediat după Euro 2008, România pierdea lamentabil la Cluj cu Lituania (0-3) într-o grupă pe care am terminat-o în genunchi, pe locul 5, cea mai slabă clasare din istorie. Apoi, pentru ultimul Mondial, România a bifat a doua cea mai slabă clasare, locul 4, în spatele Poloniei, Danemarcei și Muntenegrului. Debutul în acea campanie a fost ratat tocmai de dreptul lui Stanciu, care în minutul 97 al meciului cu Muntenegru a ratat un penalty care ne-ar fi putut aduce toate cele 3 puncte.
Acum, a venit clipa revanșei pentru mijlocașul Slaviei, dar nu numai. Speranțe sunt, iar emulația care se creează în jurul unui asemenea meci ar trebui să-i ajute pe tricolori să obțină o victorie care să ne ofere moral pentru celelalte două meciuri din acest calup, cu Germania și Armenia. Victoria României este cotată destul de bine, în jurul bornei 1.90, motiv pentru care credem că ‘1 solist’ poate fi o alegere inspirată.
PUNCTE CHEIE:
- România este neînvinsă în ultimele 3 meciuri, cu două victorii și un egal obținute în acest timp, unul dintre succese venind la ‘masa verde’, contra Norvegiei;
- Naționala a câștigat în precedentele 3 preliminarii meciurile de acasă cu echipele din urnele inferioare;
- Macedonia a câștigat doar o singură deplasare din ultimele 6, în Georgia, în finala play-off-ului pentru calificarea la Euro 2020. 3 din celelalte 5 sunt înfrângeri;
- În preliminariile pentru Euro, macedonenii nu au mișcat în fața adversarelor din primele două urne valorice. Adversarii de joi au pierdut toate cele 4 meciuri cu Polonia și Austria (golaveraj 2-9);
- În cele mai recente meciuri oficiale, în Liga Națiunilor, Macedonia de Nord nu a câștigat niciun joc din deplasare, acolo unde a pierdut contra Armeniei și a remizat cu Georgia și Estonia;
- Macedonia nu a terminat niciodată mai sus de locul 4 vreo grupă preliminară pentru CM. În total, are 34 de înfrângeri în 60 de jocuri disputate în calificări și doar 14 victorii.