
28 Martie. România pierde la limită cu Germania.
7 ÎNTREBĂRI PENTRU SELECȚIONERUL RĂDOI
Victoria României cu Macedonia de Nord nu a convins, chiar dacă jocul făcut de ai noștri a fost în bună măsură ofertant. Totuși, provocarea pe care o confruntare cu Germania o presupune este mult mai dificilă. Mirel Rădoi se vede, astfel, pus în fața celui mai dificil puzzle din cariera sa de antrenor, iar selecționerul de 40 de ani are de răspuns la câteva întrebări esențiale.
Selecționerul României a fost o apariție cumva inedită pe banca tehnică la meciul cu Macedonia. Sechestrat de Covid în propria-i locuință, fostul căpitan al Stelei a condus naționala prin intermediul tabletei. “Federația a montat camere video cu internet la Mogoșoaia așa că am putut vedea tot”, a spus la final tehnicianul. Rădoi a apărut însă cu două ore înainte de meci la stadion după cele două teste negative pe care le produsese chiar în ziua jocului și a putut să-și conducă elevii spre victorie. “A fost meritul staff-ului meu și al băieților, nu al meu”, a parat modest laudele la final.
Totuși, oricât de bine sună discursul tânărului selecționer și indiferent de imaginea foarte bună pe care și-a creat-o, există multe semne de întrebare. Meciul cu Macedonia de Nord a adus și calde, și rele, iar Germania va pedepsi mult mai aspru minusurile din jocul nostru. Mai jos, sunt câteva probleme care sigur îl macină pe Rădoi, dar și pe mulți dintre microbiștii din România.
1. Și-a câștigat Ianis Hagi postul de titular?
Încă de la început, alegerea primului ‘11’ pentru jocul cu Macedonia a surprins. Absența unui nume a stârnit în mod evident controverse: Ianis Hagi. Mijlocașul de 22 de ani a ieșit campion cu Rangers și chiar dacă nu a fost titular incontestabil la scoțieni, a reușit să devină cel mai bun pasator decisiv al echipei.
Contra Macedoniei, Ianis a intrat pe teren abia în minutul 76 și a putut asista din interior la dezastrul ce s-a prefigurat atunci când macedonenii și-au calibrat trăgaciul. După numeroasele ocazii ratate încă din startul meciului, adversarii ne-au tăiat tot elanul cu o dublă semnată de Ademi (82) și Trajkovski (83). Totuși, Hagi a avut ultimul cuvânt și în minutul 86 a adus cele 3 puncte cu un șut bine plasat din interiorul careului după o pasă a lui Răzvan Marin. În semn de bucurie, tânărul fotbalist a alergat cu degetul la gură spre selecționer pe care l-a întâmpinat cu o bărbătească lovitură piept în piept. “Gestul a fost pentru cei care susțin că există tensiuni în mine și domnul Rădoi” a explicat la final Ianis.

Va mai putea fi ținut pe bancă Hagi după primul său gol la națională sau va fi introdus titular? Dacă răspunsul e cel din urmă, interesant va fi pe cine va înlocui? Florin Tănase, omul din spatele vârfului, a marcat și el și a avut o evoluție apreciată, iar Dennis Man a făcut o risipă de efort impresionantă și a fost în mijlocul multor șarje pe banda dreaptă a României.
2. Se va ține de cuvânt și nu va abandona abordarea ofensivă?
Contra Macedoniei, Mirel Rădoi a ales un sistem 4-2-3-1 cu doi pivoți în fața apărării care nu au un profil eminamente defensiv. Răzvan Marin este, într-adevăr, un jucător de travaliu și de recuperare, dar are și veleități care-l recomandă pentru jocul de construcție. Totuși, nu are un fizic impunător și nu se va putea lua la trântă cu nemții.
Nicolae Stanciu a crescut și el foarte mult la jocul în faza defensivă și s-a văzut asta inclusiv contra Macedoniei. Toți așteaptă de la mijlocașul Slaviei să fie om decisiv, așa cum a reușit în ultimele 6 meciuri ale echipei de club, perioadă în care a marcat de 8 ori. Totuși, fotbalistul de 27 de ani a fost lăudat și de antrenorul echipei din Praga pentru contribuția pe faza defensivă, iar împotriva Macedoniei recuperarea sa a stat la baza golului 2 marcat de Mihăilă.

Singurul închizător veritabil pe care îl are România în lot este Alexandru Crețu. Jucătorul lui Maribor a fost inovația lui Rădoi încă de la începutul mandatului său, dar nu a prins niciun minut cu Macedonia. În schimb, a intrat Eric Bicfalvi, care i-a luat locul lui Stanciu. Mijlocașul lui FC Ural din Rusia a fost la un pas de gol chiar la prima atingere de balon, dar și el reprezintă un jucător mai degrabă ofensiv.
Selecționerul României a susținut că nu va face rabat de la principii, printre care se numără și jocul ofensiv. Ne vom permite totuși să jucăm contra Germaniei fără un distrugător veritabil precum Crețu? S-a văzut în dese rânduri contra Macedoniei cum zona din fața careului a fost lăsată la dispoziția adversarilor, de acolo pornind cele mai multe faze periculoase de la poarta lui Niță.
3. Va fi titularizat Pușcaș în locul lui Keșeru?
George Pușcaș era considerat titularul de drept al postului de vârf de atac al naționalei, dar cu Macedonia a fost folosit Keșeru. Mai mobil, fotbalistul lui Ludogorets a fost preferat de Rădoi joi seara, dar contra Germaniei este posibil să avem nevoie de un punct fix. Fiind clar că vom petrece o bună bucată din meci în defensivă, e nevoie de cineva care să țină mingea până când ceilalți tricolori vor face tranziția spre poarta nemților, iar Pușcaș pare singurul capabil să facă asta. Totuși, vârful lui Reading a marcat un singur gol în cele 8 meciuri pe care le-a jucat în Anglia de la revenirea după accidentarea care l-a ținut pe bară 3 luni.

4. Mai poate renunța la Mihăilă?
Valentin Mihăilă are un început de 2021 excelent și a confirmat asta inclusiv joi seara. În ciuda faptului că la Parma își câștigă tot mai mulți admiratori grație jocului său, aripa stânga de 20 de ani a început meciul pe banca de rezerve. Fostul fotbalist al Universității Craiova a intrat repede pe teren, după accidentarea lui Coman din minutul 13, iar apărarea macedoneană s-a chinuit tare din acel moment. Mihăilă a fost cel mai periculos om al nostru și, în afara super-golului marcat în startul reprizei secunde, olteanul a mai ratat cel puțin două ocazii importante și i-a amețit pe adversari cu sprinturile sale.
5. Rămâne Ovidiu Popescu titular sau apare Mogoș?
Numele lui Ovidiu Popescu a surprins chiar și pentru că a prins lotul convocat pentru această acțiune, astfel că titularizarea sa a ridicat și mai multe sprâncene. Mijlocașul defensiv transformat la FCSB în omul bun la toate a devenit, pare-se, ce are România mai bun pe postul de fundaș dreapta.
Contra Macedoniei, a alergat enorm, a ajutat pe faza ofensivă și a fost extrem de agresiv în dueluri, aspecte care i-au adus destule laude. Totuși, în plan defensiv a părut de câteva ori din alt film, iar contra lui Gnabry, Sane, Havertz sau Werner va fi mult, mult mai greu.
Va rămâne Popescu în garnitura de start sau va fi introdus Vasile Mogoș, cel care la Chievo, locul 8 din Serie B, a prins doar 12 minute în ultimele două jocuri?
6. Ofensivul Bancu sau controversatul Camora?
Naturalizarea lui Mario Camora și titularizarea sa în barajul cu Islanda a născut destule controverse, mai ales că prestația căpitanului de la CFR Cluj a fost modestă. Fundașul stânga de 34 de ani a mai prins un meci, cel cu Irlanda de Nord, astfel că afinitatea lui Rădoi pentru acesta e evidentă.
Contra Macedoniei a jucat însă Nicușor Bancu, jucător considerat mai ofensiv și potrivit pentru un meci în care vom avea posesia. Cu Germania, partidă în care atacurile adversarei vor fi probabil mai numeroase decât cele de joi seara, e posibil să asistăm la revenirea lui Camora, dar poate față clujeanul calității pe care nemții o arată pe flancul drept?

7. Este Niță soluția pentru poarta naționalei sau intră Ionuț Radu?
Retragerea intempestivă a lui Ciprian Tătărușanu de la finalul lui 2020 a lăsat un mare gol în poartă și multe incertitudini. La revenirea naționalei în 2021, locul de titular a fost oferit lui Florin Niță, cel care și-a recâștigat poziția și la Sparta Praga. Om de echipă, fotbalist muncitor și cu atitudine, bucureșteanul a avut câteva intervenții bune cu Macedonia, dar a făcut și o mare greșeală.
În a doua repriză, Niță a preluat pe piept în propriul careu o minge trimisă de la mare depărtare de Stanciu, dar a așteptat presingul adverarilor și, în mod inexplicabil, a luat mingea în brațe. Lovitura liberă indirectă de la 12 metri pe care Macedonia a primit-o a fost blocată în cele din urmă cu Răzvan Marin, dar lucrurile puteau ieși mai rău.
Acum, consecvența lui Rădoi va fi pusă în fața unui test. David Lazar, portarul Astrei, a debutat deja în amicalul cu Belarus și a parat o lovitură de la 11 metri în acel meci, iar Ionuț Radu este căpitanul care l-a ajutat pe selecționer să ajungă în semifinalele Europeanului de tineret din 2019.