Meniu

România - Austria

Reușesc tricolorii să-și revină în partida cu austriecii?

Entuziasmul provocat tocmai de succesul obținut în Austria în urmă cu o lună s-a evaporat rapid sub imperiul ultimelor două evoluții ale României. Tricolorii lui Mirel Rădoi au capotat jenant atât în Islanda, cât și în Norvegia, iar partida de miercuri cu Alaba și colegii săi va fi, probabil, un meci deschis în care ambele echipe vor marca.

Selecționerul naționalei nu a putut să conserve pentru prea multă vreme atmosfera bună ce s-a creat în jurul primei reprezentative, iar criticile au început să curgă din toate părțile de patru zile încoace. În bunul stil românesc, în postura vinovaților au fost numiți jucătorii, staff-ul tehnic sau cel administrativ. Dar ce contează acum este meciul cu Austria, iar analiza ce trebuie făcută e nevoie să fie lucidă.

Apărarea României e schweitzer

Naționala României a înregistrat cele mai bune rezultate în ultimii 40 de ani bazându-se, în special, pe siguranța defensivă. Acestei impenetrabilități ridicate i s-a adăugat și un strop de talent și fantezie în faza de atac, iar calificările la turneele finale au început să se strângă, indiferent că selecționer a fost Mircea Lucescu, Emeric Ienei, Anghel Iordănescu sau Victor Pițurcă.

Pentru această triplă de meciuri (din care două au fost eșecurile cu Islanda și Norvegia), Mirel Rădoi a avut probleme de efectiv chiar în zona-cheie: axul central al apărării. Practic, antrenorul naționalei nu s-a putut baza pe cei mai buni trei stoperi ai țării. Asta pentru că Vlad Chiricheș s-a accidentat în ultimul meci jucat la echipa de club, Dragoș Grigore a acuzat și el dureri, iar Ionuț Nedelcearu a preferat să își finalizeze transferul de la UFA la AEK Atena.

În aceste condiții, Islanda ne-a marcat două goluri aproape ca în curtea școlii, în ciuda unei forțe ofensive limitate, iar Norvegia s-a distrat de-a dreptul cu apărarea română. Atât de tare se simte slăbiciunea noastră încât Haaland spunea după meci că ar fi trebuit să marcheze “măcar cinci sau șase goluri”.

Alaba a revenit, dar austriecii au iar absențe importante

Pentru trupa lui Franco Fado, problemele de efectiv sunt mai vechi decât cele ale României. Accidentările lovesc în continuare în trupa de la Viena, astfel că lista jucătorilor importanți care absentează iar din această cauză a fost completată cu alte nume importante. Dacă la meciul tur Austria nu s-a putut baza pe Valentino Lazaro (Borussia Monchengladbach), Konrad Laimer (RB Leipzig) și Florian Kainz (FC Koln), printre indisponibili se află acum și Marcel Sabitzer (RB Leipzig) sau Philipp Lienhart (Freiburg).

Singura veste bună în privința efectivului este revenirea lui David Alaba, probabil cel mai valoros fotbalist pe care Fado se poate baza în acest moment.

În aceste condiții, meciul se anunță unul deschis, în ciuda faptului că românii sunt cu moralul la pământ. Faptul că joacă pe teren propriu ar trebui să-i impulsioneze cumva pe Stanciu și colegii săi, iar lacunele din apărarea ar putea să provoace iar intervenții ale lui Tătărușanu. Tocmai de aceea, miza la acest meci pare să fie pe goluri, rezultatul stând sub semnul imprevizibilului.


KEY POINTS:

  • România a primit gol în toate cele patru meciuri disputate în 2020, de când Mirel Rădoi a fost instalat ca selecționer (golaveraj 5-9 în această perioadă)
  • Naționala țării noastre are o singură victorie în ultimele cinci partide disputate pe teren propriu, 1-0 cu Malta
  • Tricolorii au învins în septembrie în Austria, 3-2, dar adversarilor le-au lipsit mai mulți jucători importanți, în frunte cu vedeta David Alaba (Bayern Munchen)
  • Austriecii au primit gol în cinci din ultimele șase partide disputate (golaveraj 9-7 în acest interval)
  • Austria a câștigat ultimele două jocuri, 2-1 cu Grecia și 1-0 în Irlanda de Nord
  • Oaspeții de miercuri au patru victorii și un egal în cele mai recente șase deplasări