Meniu

16 Martie. Real se califică în sferturi după 3 ani.

REUȘEȘTE ATALANTA SĂ MARCHEZE LA MADRID?

Real Madrid a obținut un rezultat mare în urmă cu trei săptămâni, atunci când a câștigat în Italia cu 1-0, după un meci dominat copios. Totuși, evoluția Atalantei a fost grav afectată de eliminarea din minutul 17 a lui Freuler, astfel că la retur ne putem aștepta la o replică mult mai apăsată din partea echipei lui Gasperini.

Real Madrid a fost o prezență mai degrabă discretă în precedentele două sezoane din Liga Campionilor. După cele 3 succese consecutive din 2016, 2017 și 2018, eveniment istoric de altfel, spaniolii nu s-au mai regăsit în competiția supremă și au suferit eliminări clare în fața lui Ajax și Manchester City. Nici anul acesta șansele nu arată foarte bine pentru trupa lui Zidane, dar o nouă eliminare în optimi ar fi, într-adevăr, o rușine.

Atalanta e echipă de deplasare

Chiar dacă a câștigat cu 1-0 manșa tur, cea jucată în deplasare, Realul trebuie să țină cont de adversara pe care o înfruntă. Și asta pentru că, în ciuda unui nume mai puțin rezonant decât cele ale granzilor din Europa, Atalanta joacă un fotbal de expeție în zilele bune. A arătat-o anul trecut când a fost la câteva minute de semifinale, de unde doar inspirația lui Neymar a eliminat-o, și continuă să o arate și în actuala stagiune.

Aflată pe locul 4 în Serie A, trupa pregătită de Gian Piero Gasperini s-a descurcat excelent în acest sezon al Ligii Campionilor. Fundația pe care s-au construit performanțele europene ale italienilor este reprezentată de evoluțiile din meciurile jucate pe teren străin. În acest moment, Atalanta este singura echipă care are o serie activă de 5 victorii consecutive în deplasare, perioadă în care au încheiat 4 meciuri fără să primească gol și au marcat 14. Printre acestea, se numără și victoriile din actuala stagiune obținute la Liverpool (2-0) și Amsterdam (1-0).

Real e lipsită de jucătorul fără pereche

În urmă cu aproximativ 15 ani, plecarea unui jucător aparent de duzină a reușit să dea peste cap o echipă de superstaruri a Realului din Madrid. Numele lui era Claude Makelele, iar plecarea sa a destabilizat o formație în care mai jucau Ronaldo, Zidane, Figo, Beckham sau Raul. Un rol aparent asemănător îl joacă în această eră Casemiro, un jucător fără de care Zidane, ajuns acum antrenor, nu concepe să înceapă meciurile importante.

Va trebui să o facă acum, contra Atalantei, doarece mijlocașul brazilian este suspendat din cauza cumului de cartonașe. În lipsa sa, probabil titularizat va fi Fede Valverde, noua senzație uruguayană care de un an câștigă tot mai multă încredere în tricoul Realului. Iar în această perioadă chiar este nevoie de încredere la Madrid, pentru că echipa nu stă senzațional.

În urma victoriei cu Atalanta, Real a obținut doar două remize în campionat, 1-1 cu Sociedad și Atletico Madrid, și un 2-1 chinuit cu Elche, pe care l-a smuls grație a unei 'duble' a lui Benzema. Oricum, Realul n-a avut nicidecum un sezon convingător, sinusoidala care descrie traiectoria echipei din ultimele 6 luni fiind elocventă.

Pentru că ne așteptăm ca Atalanta să își dea drumul la loc și să atace tot mai deschis pe măsură ce trece timpul, e greu de combătut perspectiva unui gol marcat de italieni. În același timp, și Real are un atac pe măsură, astfel că e cazul sa ne gândim că evităm GG-ul. Ba chiar acesta este și pronosticul nostru, care la 1.60 arată destul de bine.

PUNCTE CHEIE:

  • 17 din ultimele 20 de meciuri pe care Real Madrid le-a jucat în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor s-au terminat cu ambele formații printre marcatoare, inclusiv în ultimele 5 jucate acasă;
  • Campioana Spaniei a bifat GG-ul în ultimele 3 meciuri disputate, inclusiv în ultima etapă cu Elche;
  • Două din cele 3 meciuri pe care spaniolii le-au jucat pe teren propriu în această ediție a Ligii Campionilor s-au terminat GG5+;
  • Două din cele mai recente 3 partide jucate de Atalanta s-au terminat GG3+;
  • Atalanta înscrie des și mult în deplasare. În acest sezon, italienii au disputat 17 partide pe teren străin în toate competițiile, au marcat în 14 dintre ele, iar totalul golurilor este de 32.