Meniu

12 Decembrie. Simeone bătut cu propriile arme.

SE ÎNCHID IAR PORȚILE LA MADRID?

Atletico Madrid este arhicunoscută pentru forța defensivă, iar în ultimele derby-uri cu Real Madrid, acest aspect a influențat decisiv și deznodământul jocurilor. Campioana Spaniei a arătat că știe să se și apere atunci când e cazul, iar într-un meci de asemenea importanță, ne așteptăm la multă atenție și puține goluri.

Diego Simeone este un antrenor de-a dreptul diabolic atunci când vine vorba de organizarea jocului propriei echipe. Atent la orice detaliu, “El Cholo” și-a făcut o marcă din a pune nucleul în fața oricărei individualități, iar declarațiile jucătorilor săi după confruntarea cu Salzburg din Liga Campionilor (2-0) spun totul. Luis Suarez, Angel Correa și Saul Niguez au vorbit toți despre cum Atletico a jucat ca “o mare echipă”, iar acel mare din spaniolă vrea să sublinieze mai degrabă spiritul echipă pe care băieții lui Simeone l-au arătat pe teren.

Spania înseamnă NGG în lumea pariurilor

Stilul impus de Atletico de atâția ani pare să îi fi contaminat și pe ceilalți “actori” ai fotbalului din Spania, deoarece în ultimii ani procentajele în privința echipelor care nu marchează într-un meci sau cele ale NGG-ului au început să crească. Evident, în mod direct proporțional, deși nu e o corelare tocmai directă, a scăzut și media golurilor din La Liga.

În acest sezon, cel puțin până acum, s-a atins minimul absolut în toate privințele. Înaintea etapei din acest weekend, media de goluri din prima ligă spaniolă era de 2,37 pe meci, în scădere față de cea din anii trecuți (2019/20 - 2,48; 2018/19 - 2,59; 2017/18 - 2,59). În plus, așa cum am mai scris și în alte analize, este de departe cea mai mică din primele cinci campionate ale Europei, foarte mult sub Germania (3,32) sau Italia (3,13), dar și inferioară Angliei (2,99) și chiar Franței (2,78). Practic, în Spania se marchează cu un gol mai puțin pe meci decât în Bundesliga și cu aproape jumătate mai puțin decât în Ligue 1.

Situația nu stă foarte bine nici când vorbim despre meciurile în care marchează ambele echipe. În privința GG-urilor, din top 5-ul continentului, Germania e la distanță foarte mare de celelalte campionate tari cu un procent de 73%! În urma ei, vin grupate Italia (59%), Franța și Anglia (ambele cu 51%) și abia apoi Spania (46%). Practic, La Liga este singura competiție din cele cinci în care NGG-ul (adică “NU marchează ambele echipe”) se aplică la peste jumătate din meciuri.

În fine, când vorbim de numărul echipelor care nu au marcat într-un anumit meci, acele “clean sheet”-uri din engleză, liga spaniolă este din nou la mare distanță în acest clasament al ineficacității cu un procentaj de 65%! Spre comparație, Germania are un procentaj de doar 30%, Italia 48%, Anglia 53% și Franța 55%, adică la zece procente de cel al Spaniei.

Simeone a schimbat și fața clasicului din Madrid

Diego Simeone nu a schimbat doar fața lui Atletico sau trendul în Spania, ci, inerent, și evoluția în materie de goluri a derby-ului cu Real Madrid. Dacă luăm ca etalon cele zece confruntări directe disputate înainte de 23 decembrie 2011 (data venirii argentinianului la Atletico) între rivale din campionat, vedem că în opt dintre acestea se “împlinise” GG-ul.

Cum spectacolul părea să nu avantajeze noua (și vechea, ca jucător) echipă a lui “El Cholo”, care nu mai învinsese din 1999 marea rivală (14 victorii pentru Real și șase egaluri!), acesta a schimbat total fața derby-ului. Los Blancos au câștigat și primele trei dueluri contra lui Simeone, dar apoi au urmat șapte meciuri în care Atletico nu doar că nu a mai pierdut, dar a și reușit s-și bată marea rivală de patru ori! În acest interval de zece partide, patru au fost NGG.

În ultimele șapte din cele 17 dueluri Real – Atletico din campionat la care a participat antrenorul argentinian, pariul “NGG” a ieșit câștigător de încă cinci ori, adică în 71% din cazuri, trei dintre acestea fiind chiar 0-0. Ca o comparație, până la venirea lui Simeone, ca să găsim trei egaluri “albe” în campionat în derby a trebuit să căutăm până în anul 1983, iar al patrulea s-a găsit abia în toamna lui 1968! Practic, din primăvara lui 1969 și până în decembrie 2011, s-au disputat 82 de meciuri Real Madrid – Atletico Madrid în La Liga și doar trei dintre acestea s-au terminat 0-0. În cele 17 jucate cu Simeone pe bancă, s-a înregistrat același număr, toate trei chiar în ultimele cinci! Dar să revenim la actualitate...

Real scârțâie rău, Atletico abia se încălzește

Partida de sâmbătă le găsește pe cele două în momente cumva diferite, chiar dacă ambele savurează, probabil, calificarea în optimile Ligii Campionilor. Pentru Atletico, misiunea a fost mai lejeră, deoarece avea nevoie de doar un punct în deplasarea de la Salzburg, câștigată cu 2-0. În schimb, Realul avea nevoie de un succes contra Borussiei Monchengladbach, pe care l-a și obținut (2-0), semn că Zidane încă nu și-a pierdut simțul când vine vorba de meciuri decisive.

Problema antrenorului francez nu a fost și este felul în care gestionează partidele cu coeficient de risc aparent mai mic. În acest sezon doar, Real Madrid a pierdut puncte importante contra echipelor de rang inferior, cum ar fi Cadiz (0-1) și Alaves (1-2), ambele pe teren propriu. În aceeași categorie ar putea intra și Valencia, o echipă aflată în reconstrucție și care se zbate în mediocritate, dar care a bătut campioana cu 4-1 pe Mestalla.

Cele trei înfrângeri, dar și egalurile din deplasările dificile de la Villarreal (1-1) și Sociedad (0-0) au dus Realul pe locul 4, la șase puncte în spatele liderului Atletico Madrid, care are și un meci mai puțin disputat decât rivala. Practic, singurele raze de soare din palmaresul stagional al campioanei sunt victoriile cu FC Sevilla (1-0) și FC Barcelona (3-1 pe Nou Camp).

Atletico, în schimb, are un traseu intern aproape fără pată. S-a încălzit mai greu, iar în primele trei meciuri a înregistrat două egaluri “albe” cu Huesca și Villarreal, dar a dat drumul la motoare apoi și a ținut-o numai în victorii (șapte la rând). Neînvinsă după zece meciuri (cu două mai puțin decât majoritatea competitoarelor) și doar cu două goluri primite (6-1 cu Granada și 4-1 la Osasuna), trupa lui Luis Suarez s-a instalat pe primul loc și pare extrem de solidă la ora aceasta.

Tocmai pentru că Simeone are ca prim obiectiv evitarea înfrângerii contra rivalei pentru a conserva diferența de puncte ce separă cele două echipe în clasament, ne așteptăm la un nou meci super-tacticizat din partea lui Atletico. Iar asta înseamnă, în mod tradițional, goluri puține spre deloc, motiv pentru care NGG pare cea mai viabilă opțiune din punctul de vedere al pariorului.

PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele patru meciuri din La Liga ale echipei lui Simeone s-au terminat NGG. De altfel, oaspeții de sâmbătă au primit gol în doar două din cele zece etape jucate până acum;
  • Atletico nu a mai pierdut de 26 de meciuri în campionat, acolo unde a strâns 17 victorii și 9 remize. În acest interval, a ținut poarta închisă de 15 ori în acest timp;
  • Patru din precedentele cinci meciuri ale Realului s-au terminat cu maximum o echipă printre marcatoare;
  • Șase din cele mai recente șapte derby-uri ale Madridului s-au terminat cu scorul de 0-0 după prima repriză;
  • Patru din precedentele cinci confruntări directe s-au terminat cu maximum una dintre combatante pe tabelă. Trei au fost 0-0, iar golaverajul în acest interval e 4-1 pentru Real.