Meniu

18 Martie. Slavia câștigă cu 2-0 în fața unui Rangers cu 2 oameni în minus.

VEDEM DIN NOU GOLURI ÎN AMBELE PORȚI LA RANGERS – SLAVIA?

Slavia Praga și Leicester este, probabil, cel mai interesant meci pentru mulți dintre români. Nicolae Stanciu și Ianis Hagi sunt responsabilii cu creația în echipele lor, însă doar unul va face pasul spre sferturi. După acel 1-1 din meciul tur și ținând cont de antecedentele scoțienilor în această competiție, ne așteptăm la un nou joc cu goluri.

Rangers a scăpat de grija campionatului încă dinainte de manșa tur, când a reușit să câștige al 55-lea titlu intern, performanță ce reprezintă un record mondial. Trupa lui Steven Gerrard mai are două fronturi pe care luptă pentru a desăvârși un sezon care și așa este la înălțime: Cupa Scoției și Europa League. De partea cealaltă, Slavia vrea să răzbune în Liga Europa insuccesul din Liga Campionilor, acolo unde au pierdut în faza play-off-ului contra danezilor de la Midtjylland.

Apărarea lui Rangers – ceas în Scoția, modestă în Europa

Fundația pe care Rangers și-a construit performanța din Premiership în acest sezon a fost apărarea, care în cele mai multe meciuri a performat la cel mai înalt nivel. Este adevărat că nivelul concurenței din Scoția, dincolo de Celtic, este extrem de modest, dar cifrele pe care ‘protestanții’ le-au obținut sunt fantastice. În 32 de meciuri, Rangers a primit doar 9 goluri, iar acasă, în 16 apariții, băieții lui Stevie G au scos mingea din plasă doar de două ori!

Același lucru nu este valabil și în Europa, acolo unde scoțienii au fost nevoiți să compenseze deseori în atac incapacitatea apărării de a-și face treaba. În ‘dubla’ din grupe cu Benfica a primit 5 goluri după 3-3 la Lisabona și 2-2 la Glasgow, în condițiile în care de fiecare dată a condus cu două goluri atunci când mai erau 15 minute de disputat. Nici în primul tur al fazelor eliminatorii situația nu s-a schimbat. Antwerp a reușit să marcheze de 5 ori contra lui Rangers, care a câștigat totuși cu 4-3 în Belgia și cu 5-2 pe propria arenă.

Slavia s-a dezechilibrat în favoarea atacului

S-a văzut inclusiv în meciul tur de la Praga că apărarea scoțienilor nu este aceeași în Europa, dar cei de la Slavia nu au reușit să profite și astfel că s-a terminat 1-1. Nicolae Stanciu a fost cel care a deschis scorul cu un șut fantastic, din afara careului, iar Rangers a egalat după o nesincronizare în apărarea cehilor de care Ianis Hagi a profitat. Mijlocașul de 22 de ani i-a pasat ideal lui Helander, care a egalat până în pauză și a pus astfel sare și piper și pe acest retur.

O echipă care altă dată se putea lăuda cu cifrele defensivei, Slavia s-a transformat în ultima vreme într-o formație care atac mult mai hotărât. În mod evident, această modificare de tactică nu avea cum să nu afecteze și performanțele defensivei, care odată lăsată descoperită a cedat tot mai des, lucru relevat și în precedentele partide disputate cu Ostrava (2-1), Slovako (3-2) sau Teplice (1-1).

Pentru că lucrurile stau în acest fel, e greu să nu ne gândim la GG când vine vorba de acest meci. Cota, 1.77, este poate mai mică decât ne-am aștepta dat fiind profilul celor două combatante. Atât Rangers, cât și Slavia au atuurile lor, astfel că e greu de indicat cine se va califica.

PUNCTE CHEIE:

  • Meciurile lui Rangers din acest sezon al Ligii Europa vin cu multe goluri. În 6 din ultimele 7 au marcat ambele combatante, iar golaverajul este 20-13 în favoarea scoțienilor;
  • Apărarea gazdelor a cedat mai des în fazele eliminatorii, perioadă în care a primit 6 goluri în 3 partide, față de cele 7 în 6 meciuri încasate pe parcursul fazei grupelor;
  • 4 din cele 5 meciuri care s-au jucat pe terenul lui Rangers în actualul sezon al Ligii Europa s-au terminat cu pariul GG câștigător,
  • În 5 din ultimele 7 deplasări ale Slaviei au marcat ambele echipe, golaverajul în acest timp fiind 9-21;
  • 4 din precedentele 5 meciuri oficiale jucate de cehi au venit cu goluri de ambele părți, 3 dintre acestea fiind și 3+.