Meniu

R. Nadal – D. Thiem

CONTINUĂ seria încleștărilor pe muchie de cuțit între cei doi?

Dominic Thiem și Rafael Nadal au oferit o mulțime de jocuri spectaculoase în ultimii ani, indiferent de câștigător. Stilul austriacului îi pune probleme spaniolului, tocmai de aceea scorurile recente au fost echilibrate. Marți vom vedea, probabil, o nouă confruntare cu game-uri multe și, eventual, cu set decisiv.

Dictatura lui Rafa Nadal pe zgură este deja arhicunoscută, spaniolul fiind o adevărată legendă vie a sportului în privința suprafeței cărămizii. După ani întregi în care nimeni nu a reușit să-i conteste supremația în această zonă, a apărut Dominic Thiem, cel care și-a construit jocul de așa natură încât să poată să-l pună în pericol pe cel care a câștigat de 13 ori turneul de la Roland Garros.

Pe hard scorul directelor este 1-1

Din cele 14 confruntări directe, 12 s-au disputat pe zgură, ceea ce, ca procentaj, reprezintă probabil un record în circuit. Din acestea, opt au fost câștigate de Nadal, iar celelalte patru de Thiem. Austriacul a recuperat însă ecartul valoric în ultimii ani, iar scorul ultimelor patru confruntări este egal: 2-2.

Interesant este că victoriile spaniolului au venit de fiecare dată la Roland Garros, în finalele din 2018 și 2019, în timp ce austriacul a câștigat ambele partide chiar la Nadal acasă, adică la Madrid și la Barcelona.

În privința confruntărilor pe suprafață rapidă, scorul este egal, 1-1, fiecare din cele două partide fiind programată la un Grand Slam. Prima datează din 2018, de la US Open, atunci când Nadal a câștigat dramatic, în cinci seturi, sfertul de finală: 0-6, 6-4, 7-5, 6-7, 7-6.

Anul acesta a venit și a doua încleștare a celor doi pe hard, dar câștigător a ieșit Thiem. Austriacul a trecut de rivalul spaniol în patru seturi în semifinala de la Australian Open, trei dintre ele fiind decise la tiebreak: 7-6, 7-6, 4-6, 7-6.

Nadal aleargă și nu prea după Turneul Campionilor

În privința partidei de marți, e nevoie să punctăm câteva aspecte. În primul rând, cel legat de dorința lui Nadal de a câștiga Turneul Campionilor, singura competiție de anvergură care îi lipsește din palmares.

Până în prezent, spaniolul are nouă participări la ATP Finals, unde a apărut de cinci ori în semifinale, din care două s-au transformat în finale (în 2010 și 2013). Pentru că tenisul său este istovitor, iar accidentările i-au afectat constant cariera, Nadal a fost forțat în șase rânduri să decline participarea la Turneul Campionilor, o altă ediție fiind abandonată după doar un meci de iberic.

Anul trecut, Nadal a fost eliminat din grupe deși a obținut două victorii, semn că apropierea finalului de carieră i-a aprins și mai tare dorința de a câștiga pe o suprafață care nu îi priește: carpeta indoor. Thiem vine după finala pierdută contra lui Stefanos Tsitsipas, ediția din 2019 fiind prima din cele patru participări la care austriacul reușește să iasă din grupe.

În concluzie, confruntarea de marți pare să fie una care poate fi tranșată de fiecare dintre cei doi, chiar dacă Nadal este favorit la casele de pariuri. Alegerea care inspiră siguranță este cea legată de totalul gameu-rilor din meci. Este foarte posibil să avem trei seturi, dar chiar și în cazul unei victorii în două manșe, ne așteptăm să vedem cel puțin un tiebreak.

PUNCTE CHEIE:

  • Nadal conduce cu 9-5 în meciurile directe, însă doar două dintre acestea s-au desfășurat pe suprafață rapidă. În privința acestora, scorul este 1-1
  • Ambele confruntări directe pe hard s-au petrecut la un Grand Slam. De fiecare dată, pariul câștigător a fost “peste” în privința game-urilor din meci
  • Thiem a jucat finala Turneului Campionilor anul trecut, dar în precedentele trei ediții nu a trecut niciodată de faza grupelor. Nadal are cinci semifinale din nouă participări
  • Opt din cele nouă seturi pe care cei doi le-au disputat în directele pe hard s-au terminat cu peste 9,5 game-uri. Au fost cinci tiebreak-uri, un 7-5 și două 6-4