Meniu

Portugalia - Franța

Continuă portughezii să fie coșmarul Franței?

Cristiano Ronanldo și colegii săi vor să se transforme ușor, ușor în sperietoarea Franței. Super-echipa Portugaliei e în mare formă, apărarea merge ceas, iar atacul are tot ce îi trebuie, inclusiv pe Cristiano, pentru a face ravagii la poarta apărată de Hugo Lloris.

Franța este campioana mondială en titre, dar jucătorii lui Didier Deschamps sunt și ei oameni și mai pot ceda. Fizic, acest start de sezon este probabil cel mai istovitor, iar fotbaliștii fac apeluri tot mai dese către decidenții din fotbal pentru a limita cumva numărul de meciuri pe care sunt obligați să le joace.

Finala din 2016 e încă în memorie

Acest lucru s-a putut observa miercuri, când Franța a întâlnit Finlanda și a pierdut lamentabil, 0-2. Deși a avut mai toți jucătorii importanți la dispoziție, Deschamps nu a putut face nimic pentru a împiedica rușinoasa înfrângere a echipei sale care a întrerupt seria de 12 meciuri fără înfrângere a campioanei mondiale. Oboseala este și psihică, pentru că mai ales francezii știu ce înseamnă ca suporterii să aibă așteptări ridicate.

“Cocoșii galici” au jucat finala la ambele turnee finale la care au participat în ultimii cinci ani. Dacă la Mondialul din Rusia au câștigat trofeul fără să primească prea multe bătăi de cap, la Europeanul de acum 4 ani lucrurile au stat diferit.

Ajunsă în ultimul act al competiției care s-a desfășurat în Franța, trupa lui Deschamps nu a putut profita de ieșirea lui Ronaldo, care s-a accidentat în prima repriză și a pierdut trofeul. Lusitanii s-au impus atunci în prelungiri, grație golului marcat de Eder și au reușit astfel să câștige primul lor trofeu important la nivel de echipă națională.

Portughezii au închis poarta în 2020

Dovada că isprava din 2016 nu a fost o întâmplare a venit anul trecut, când Portugalia a recidivat la nivel continental și a cucerit și primul trofeu al Ligii Națiunilor. Chiar dacă este o competiție semi-amicală, faptul că pentru a ajunge să pui mâna pe trofeu trebuie să treci de niște echipe dintre cele mai importante dă greutate turneului.

Un exemplu este și traseul pe care echipa antrenată de Fernando Santos l-a avut anul acesta. A început grupa cu un 4-1 administrat Croației, iar în următoarele cinci partide nici măcar nu a mai primit gol. Pe Suedia a învins-o tur-retur, 2-0 în deplasare și 3-0 acasă, iar cu Franța a făcut un egal sec la Paris, 0-0.

Portughezii nu au primit gol nici măcar în amicale, remizând 0-0 cu Spania și învingând la mijlocul săptămânii Andorra, cu 7-0. Ronaldo a marcat doar o dată contra micuței reprezentative din Pirrinei și a ajuns la 102 goluri pentru echipa națională, la șapte lungimi de recordul all-time deținut de iranianul Ali Daei.

Dar Ronaldo nu e singurul jucător în mare formă al Portugaliei. Joao Felix a marcat șapte goluri în precedentele cinci partide pentru club și țară, iar Diego Jota a înscris de opt ori în ultimele nouă partide pentru Liverpool și Portugalia.

Cu aceste informații puse cap la cap, este destul de clar că Franța trebuie să tragă foarte tare la Lisabona pentru a scăpa neînvinsă. O victorie pare destul de departe, tocmai de aceea merită asumat riscul de a investi ceva bani pe o victorie a gazdelor.

PUNCTE CHEIE:

  • Franța a pierdut surprinzător ultima partidă, 0-2 acasă cu Finlanda, asta deși a avut la dispoziție aproape toate vedetele în afara lui Kylian Mbappe.
  • “Cocoșii” nu au marcat în ultimele două dueluri directe cu echipa lui Ronaldo
  • Portugalia nu a primit gol în precedentele cinci partide și în opt din cele mai recente zece. În acest interval, golaverajul e uluitor: 28-3!
  • Lusitanii nu au primit decât un singur gol în cele mai recente șapte partide jucate pe teren propriu, cele mai recente trei dintre acestea terminându-se cu poarta curată
  • Ronaldo și ai lui au înscris 20 de goluri în ultimele cinci partide jucate acasă, ceea ce reprezintă o medie de patru pe meci