Meniu

14 Iunie, la 19:00. Debutează Polonia cu o victorie?

Primul meci al grupei E se joacă de la ora 19:00 la St. Petersburg și le pune față în față pe Polonia și Slovacia. Fără să fie o favorită a turneului sau să treacă printr-o perioadă prea bună, Polonia a fost avantajată de tragerea la sorți și are șanse reale să ajungă în optimi. Pentru slovaci depășirea grupelor ar fi un adevărat miracol, mai ales că doar norocul a făcut ca o echipă ce a retrogradat în Liga C în Liga Națiunilor să prindă acest turneu final. Polonezii sunt favoriții acestui meci și cum duelurile cu Spania și Suedia vor fi cele care vor decide cu adevărat calificarea, este clar că singurul rezultat așteptat în tabăra coechipierilor lui Lewandowski este victoria.

Calificare la pas pentru polonezi

Polonia nu a avut nici o emoție în a se califica la Euro, terminând pe primul loc o grupă din care au mai făcut parte Austria, Macedonia de Nord, Slovenia, Israel și Letonia. Grație celor 8 victorii și un egal, Lewa&co au avut un avans de 6 puncte față de austrieci și 11 față de macedoneni. De remarcat însă că defensiva a cedat doar de 5 ori, iar 7 din cele 10 meciuri s-au terminat fără gol primit, demonstrând puterea defensivei.

Participarea în Grupa A din Liga Națiunilor s-a dovedit desigur dificilă, dar echipa a reușit să termine pe 3, peste Bosnia (însă în urma mai puternicelor Olanda și Italia). Cele 3 înfrângeri suferite au fost însă la limită, iar polonezii au reușit să îi smulgă un punct Italiei, demonstrând că sunt o echipă redutabilă chiar și împotriva unor adversari puternici.

Drumul spre Qatar a început anevoios, cu doar 4 puncte în 3 meciuri, dar adversarii au fost dificili - Polonia a remizat 3-3 în Ungaria și a pierdut 1-2 în Anglia (unde au fost chiar aproape de un egal), plus o victorie fără emoții acasă cu Andorra (3-0). Cele două meciuri amicale s-au terminat la egalitate, 1-1 cu Rusia și 2-2 cu Islanda. Faptul că echipa a marcat 10 goluri în aceste 5 meciuri iar atacul se bazează pe cel mai bun atacant al lumii dă mare încredere în capacitatea de a înscrie contra unui adversar de talia Slovaciei.

Cât poate să mai țină norocul pentru slovaci?

Slovacia a ajuns la Euro după ce a terminat pe locul 3 grupa E (cu Croația, Țara Galilor, Ungaria și Azerbaijan), iar apoi a trecut la penalty-uri de Irlanda și în prelungiri de Irlanda de Nord. Astfel, norocul a funcționat din plin pentru slovaci, dar acest lucru nu poate ține la nesfârșit. În plus, cele 11 goluri primite în calificări (dintre care 7 în dubla contra Croației), demonstrează fragilitatea defensivei. Slovacia are unul dintre cele mai slab evaluate loturi de la acest turneu final, cu o valoare de 130 milioane de euro, dintre care jumătate este dată de fundașul lui Inter, Milan Skriniar. Fără nici un om care să facă însă diferența de la mijloc în sus, este greu de crezut că slovacii pot obține vreun rezultat mare la acest turneu.

Liga Națiunilor a adus rezultate și mai slabe, echipa retrogradând în Liga C după 4 înfrângeri, un egal și o singură victorie în cele 6 meciuri, deși adversari au fost modestele Israel, Scoția și Cehia. Slovacii au bifat și cel mai slab atac din grupă (doar 5 goluri marcate), dar și cea mai slabă defensivă (10 goluri primite).

Drumul spre Mondialul de anul viitor a început anevoios, cu două egaluri contra modestelor Cipru și Malta (asta după ce Malta a și condus cu 2-0). Victoria norocoasă cu Rusia, 2-1, s-a dovedit doar un foc de paie, pentru că slovacii au arătat din nou rău în amicalele cu Bulgaria (1-1) și cu Austria (0-0). Dacă la aceste meciuri adăugăm și înfrângerea cu Cehia, 0-2, din Liga Națiunilor, slovacii au 3 meciuri fără gol marcat contra unor adversari fără mari pretenții în fotbalul mare.

Polonia este obligată să câștige acest meci pentru a putea trece de grupe. Cu jucători precum Lewandowksi sau Zielinski, ofensvia poloneză nu ar trebui să aibe probleme în a găsi drumul spre gol, în timp ce defensiva nu ar trebui să fie pusă la mare încercare de necunoscuții atacanți slovaci. Cota de 1,87 pentru victoria polonezilor pare excelentă în aceste condiții.PUNCTE CHEIE:

  • Chiar dacă este neînvinsă, Slovacia a reușit doar egaluri cu modestele Cipru, Malta sau Bulgaria, de departe unele dintre cele mai slabe echipe din Europa;
  • Slovacia a terminat pe ultimul loc în Liga Națiunilor cu doar 5 puncte acumulate o grupă cu Israel, Scoția și Cehia (spre comparație, Cehia a fost zdrobită în ultimul amical, 0-4 de Italia, Israelul cu același scor de Portugalia);
  • În grupa de Euro, Polonia a câștigat 8 din cele 10 meciuri, iar printre adversari au fost Israel, Austria și Macedonia de Nord (echipe care s-au dovedit superioare Slovaciei).