Meniu

8 Iunie, la 19:00. Polonia, doar egal contra Islandei

În ultimul meci de pregătire înainte de startul oficial al Euro 2020, Polonia întâlnește Islanda. Este momentul perfect ca Paulo Sousa să facă ultimele reglaje înaintea meciului cu Slovacia, de pe 14 iunie. Chiar dacă nu traversează cea mai bună perioadă, Polonia ar trebui să câștige acest meci, mai ales pentru un plus de încredere. Islanda este o echipă modestă și înregistrează o lungă serie e rezultate negative. În timp ce pentru gazde victoria ar aduce un plus de moral înainte de Euro, pentru Islanda meciul este doar unul de orgoliu.

Când confirmă polonezii?

În ultimii ani, Polonia a reușit o serie de performanțe notabile și s-a evidențiat ca un adversar redutabil în zona Euro. În drumul de calificare către Euro, echipa a terminat pe primul loc în grupă, în fața Austriei, cu 8 victorii în cele 10 meciuri. Remarcabilă a fost și apărarea polonezilor, care a cedat de doar 5 ori în cele 10 meciuri. În Liga Națiunilor a reușit să se mențină în Liga A, după ce a terminat pe locul 3 într-o grupă cu Italia, Olanda și Bosnia (pe care a învins-o de două ori). Altăuri de egalul Italia, aceste rezultate arată puterea Poloniei de a se opune chiar și echipelor de top ale Europei. Din 2019, excluzând meciurile cu Anglia, Olanda și Italia, coechipierii lui Lewandowski au bifat 13 victorii, 3 egaluri și o singură înfrângere. Echipa Poloniei numără câțiva jucători de top, precum Glik, Zielinski, Krychowiak sau Lewandowski, probabil cel mai în formă atacant la ora actuală.

Islanda, în cădere liberă

După ce au uimit la Euro 2016 și s-au calificat la Mondialul din 2018 (unde au și obținut un egal contra Argentinei), Islanda s-a chinuit să mai obțină vreun rezultat notabil. În drumul către Euro 2020 a terminat pe locul 3 în grupă (după Franța și Turcia) iar în play-off a trecut de România însă a pierdut finala cu Ungaria. Calificarea în Liga A din Liga Națiunilor le-a adus islandezilor o perioadă dificilă, în care au bifat 6 înfrângeri din tot atâtea meciuri (ce-i drept, adversari au fost Belgia, Anglia și Danemarca), iar golaverajul a fost pe măsură - doar 3 goluri marcate și 17 primite. Aceste rezultate arată dificultatea oaspeților atunci când întâlnesc echipe de prim rang. Nici startul pentru Mondialul din Qatar nu a fost mai reușit, cu înfrângeri în fața Germaniei și a Armeniei, plus o victorie contra modestei Liechetenstein. Nici amicalul contra Mexicului nu a consemnat un rezultat mai bun (înfrângere cu 1-2), ca apoi islandezii să își mai lingă puțin rănile cu modesta reprezentativă a Insulelor Feroe (de care au trecut cu 1-0). Practic, singurele rezultate pozitive sunt cu două din cele mai slabe echipe din Europa, alături de victoria contra României (care din păcate traversează o perioadă la fel de neagră). Islanda nu pare să aibe armele necesare pentru a lupta cu un adversar de calibru și ne așteptăm ca asta să se vadă și în meciul cu Polonia.

Toate argumentele expuse mai sus ne fac să mizăm pe o victorie a Poloniei, iar cota de 1.55 pare una suficient de atractivă.

PUNCTE CHEIE:

  • Islanda a pierdut 8 din ultimele 10 meciuri (a câștigat doar cu Insulele Feroe și cu Liechetenstein);
  • Nici în deplasare echipa nu stă mai bine, cu 7 înfrângeri în ultimele 9 meciuri pe teren străin;
  • Chiar dacă s-a încurcat cu Rusia și Olanda, Polonia a bifat 6 victorii în ultimele 9 meciuri acasă;
  • Și în ultimul amical, jucat în 2015, polonezii s-au impus cu 4-2.