Meniu

PAOK Salonic – Omonia Nicosia

Expun grecii slăbiciunile “fraților” ciprioți?

PAOK Salonic își va linge rănile europene în Europa League, după ce a fost “retrogradată” aici de Krasnodar. Debutul în competiție a fost programat pe Toumba, iar oaspete îi va fi Omonia Nicosia. Ciprioții vin și ei după o dramă grecească în Liga Campionilor, iar șansele să adâncească complexul elen sunt mari.

Grecia și Cipru sunt aproape surori. Împart același imn, vorbesc aceeași limbă și au aceleași crezuri și vin din aceleași rădăcini. La fotbal, se pare că asta nu prea i-a priit moment Omoniei Nicosia. Campioana cipriotă a fost eliminată din play-off-ul Ligii Campionilor de Olympiakos Pireu, după o dublă manșă (2-0 în Grecia și 0-0 la retur) în care a tras pe poartă de trei ori în 180 de minute plus prelungiri.

PAOK nu prea iartă vizitatorii

În campionat, Omoniei îi merge mai bine. Echipa antrenată de fostul mare fundaș Henning Berg e pe locul 2, neînvinsă, la doar două puncte de lider și nu pare să aibă probleme pe teren propriu, unde a strâns trei victorii, din care două la zero. Probleme apar la meciurile din deplasare, acolo unde a încasat gol cu fiecare ocazie. Acest aspect nu-i va folosi aproape sigur în deplasarea de joi din Grecia.

Acolo o așteaptă PAOK, care este o maestră aproape infailibilă în privința jocurilor pe teren propriu. Toumba, chiar și fără fani, rămâne o fortăreață greu de spart, atât în apărare, cât și în atac. Mai ales în privința ofensivei, e greu de crezut că Omonia îi poate rezista. Benfica a luat două, Beșiktaș trei, iar în campionatul intern e neînvinsă, cu șapte puncte din trei meciuri și un golaveraj de 5-1. Singura înfrângere a venit în fața Krasnodarului, care e trecut cu 2-1 de gazde în returul ultimului tur preliminar al Ligii.

Dar Omonia nu e un adversar de același calibru, astfel că ne așteptăm ca PAOK să îi expună slăbiciunile de la ambele capete ale terenului aproximativ în același fel ca Olympiakos. Tocmai de aceea, mizăm pe o victorie a gazdelor, eventual fără să primească gol. Mai greu de prezis este însă nivelul de productivitate al echipei din Salonic, dar asta rămâne de văzut joi seară.

KEY POINTS:

  • Omonia a câștigat doar un joc din cele șase oficiale pe care le-a avut programate pe teren advers în acest sezon și a marcat în jumătate din ele. Celelalte sunt patru egaluri și o înfrângere (golaveraj 5-6)
  • Ultimele 39 de meciuri disputate de ciprioți în Europa s-au desfășurat în tururile preliminare, aceasta fiind prima apariție în această fază din 2008
  • Patru din ultimele șase dispute de pe teren propriu ale lui PAOK au fost victorii. Singura înfrângere a venit contra lui Krasnodar, în play-off-ul Ligii Campionilor (1-2)
  • PAOK Salonic a învins în acest sezon pe teren propriu echipe precum Benfica Lisabona (2-1) și Beșiktaș Istanbul (3-1), ambele meciuri fiind programate în preliminariile Ligii Campionilor
  • Grecii au marcat în fiecare meci disputat pe teren propriu și au un golaveraj de 11-5 în acest interval