Meniu

13 Iunie, la 22:00. Spectacol total în Olanda - Ucraina

Olanda își face debutul la Euro pe Amsterdam Arena în compania Ucrainei, principala contra-candidată la primul loc în grupă. Deși lotul gazdelor pare mai valoros, rezultatele recente ale oaspeților le dau dreptul să spere la un rezultat pozitiv. Ambele echipe își bazează jocul pe ofensivă, astfel că avem ingredientele necesare pentru a ne aștepta la un meci plăcut, cu multe goluri.

Încă în top

Chiar dacă nu mai este o echipă de top a Europei, Olanda continuă să obțină rezultate frumoase. Calificarea la Euro a venit după un meritat loc 2 în grupa C (cu Germania câștigătoare și modestele Irlanda de Nord, Belarus și Estonia în urma sa) în care Portocala Mecanică a acumulat 19 puncte din 24 posibile (a reușit să învingă o dată Germania, dar a remizat oarecum surprinzător cu Irlanda).

Aceeași poziție și-au asigurat Depay și colegii săi și în Liga Națiunilor, unde au terminat la doar un punct în urma Italiei, dar în fața Poloniei și a Bosniei. Totuși, doar în două din cele 6 meciuri olandezii au terminat fără gol primit. În schimb, 2021 a început prost, cu o înfrângere usturătoare, 2-4 pe terenul Turciei, în lupta pentru biletele la Mondialul din Qatar. Cele 3 victorii fără gol primit (cu Georgia, Letonia și Gibrlatar) nu sunt reprezentative, căci aceste formații sunt departe de ce înseamnă fotbalul modern. În schimb, defensiva a cedat de două ori și în egalul smuls pe final Scoției, deși meciul s-a jucat tot pe teren batav. Aceste stângăcii în jocul defensivei sunt puse mai ales pe seama căpitanului Van Dijk (a cărui absență a fost resimțită din plin și de Liverpool). La Euro un alt mare absent va fi portarul titular Cillessen, retras din echipă după ce a fost depistat pozitiv cu Covid. Și de Ligt este incert, astfel că apărarea ar putea fi lipsită de 3 piese importante.

Chiar și așa, lotul Olandei este unul valoros (estimat la peste 600 milioane de euro), în care se regăsesc jucători precum Frenkie de Jong (Barcelona), M. Depay (care urmează să plece de la Lyon), Luuk de Jong (Sevilla), D. Malen (PSV), G. Wijnaldum (Liverpool), toți capabili să decidă soarta unui meci cu un adversar precum Ucraina.

Ucraina, pe un trend ascendent

Fotbalul ucrainean este în creștere, atât la nivel de echipe de club cât și la nivelul naționalei. Ucraina a reușit o performanță fantastică în drumul spre Euro, terminând pe primul loc în grupa B, fără nici o înfrângere (deși adversare au fost Portugalia și Serbia). Ucrainenii au acumulat 20 de puncte (6 victorii și două egaluri) și cel mai impresionant este faptul că au scos mingea din poartă de doar 4 ori în cele 8 meciuri.

Performanța nu s-a repetat în Liga Națiunilor, echipa fiind retrogradă din Grupa A, deși au câștigat câte un meci contra Spaniei și Elveției (pe lângă cele 3, din grupă a mai făcut parte și Germania). Chiar dacă au terminat pe ultimul loc, putem nota aici faptul că au fost la egalitate de puncte cu elvețienii și cu 3 mai puține decât nemții. Defensiva în schimb a cedat de 13 ori pe parcursul celor 6 meciuri.

Drumul Ucrainei către Qatar a început cu 3 egaluri identice, 1-1, contra Franței, Finlandei și Kazakhstanului. Golurile primite subliniează încă o dată fragilitatea defensivei, care nu a reușit să închidă drumul spre poartă nici cu cei doi adversari mai modești. Același scor de 1-1 s-a întipărit pe tabelă și la finalul amicalului cu Bahrain, o altă echipă modestă, pentru ca ulterior să vină și primele două succese din acest an - 1-0 cu Irlanda de Nord și 4-0 cu Cipru. Marea problemă a ucrainienilor nu este atacul (echipa marcând în 20 din ultimele 23 de partide) ci defensiva care se clatină indiferent de adversar. Ucrainienii par însă pregătiți să creeze surprize la acest turneu, astfel că un rezultat bun contra Olandei nu ar surprinde.

Pentru acest meci, cota de 2,20 ca ambele echipe să marcheze pare una generoasă, astfel că reprezintă și alegerea noastră.

PUNCTE CHEIE:

  • Ucraina a primit gol în ultimele 7 deplasări, dar a și reușit să marcheze în 20 din ultimele 23 meciuri (inclusiv cele de acasă);
  • 6 din ultimele 9 meciuri ale Olandei au adus goluri la ambele porți;
  • 4 din ultimele 6 meciuri ale Ucrainei au bifat câștigător pariul GG.