Meniu

Olanda – Spania

Se anulează reciproc cele două legende ale fotbalului european?

Olanda și Spania sunt într-un moment de reconstrucție și ambele oferă în această perioadă mai multă atenție defensivelor. Obișnuite cu jocul spectacol, cele două naționale de tradiție ale Europei se întrec în ultima vreme în rezultate contra pariul “ambele marchează”, lucru care ne așteptăm să se repete și acum.

De aproximativ cinci ani, naționala Olandei nu se mai regăsește, semnul clar fiind necalificările de la Euro 2016 și Mondialul din 2018. Cu un fond de jucători de valoare tot mai redus, olandezii au revenit în prim-plan în ultimii doi ani, dar traseul naționalei portocalii nu a mai fost atât de lin.

Frank de Boer caută încă prima victorie

În vară, Olanda și-a pierdut și antrenorul, după ce Ronald Koeman a decis să semneze cu FC Barcelona și să abandoneze cârma primei reprezentative. În locul său a fost adus Frank de Boer, un alt mare fost fotbalist, dar adaptarea acestuia pare să dureze.

Primele trei meciuri ale portocaliilor sub comanda fostului fundaș nu s-au desfășurat așa cum acesta și-ar fi dorit. Olanda a pierdut astfel amicalul cu Mexic (0-1) și a remizat în ambele meciuri din Liga Națiunilor: deplasările din Bosnia (0-0) și Italia (1-1). De altfel, meciul cu italienii a fost singurul cu ambele formații printre marcatoare dintre cele disputate în ultimele 12 luni de gazdele de miercuri.

Înaintea partidei cu Spania, problemele lui De Boer se leagă de zona centrală a defensivei, acolo unde Olanda are poate cei mai buni jucători. Atât Virgil Van Dijk, cât și Matthijs de Ligt sunt accidentați, astfel că locul lor va fi luat probabil de cuplul Blind – De Vrij.

Spania nu a mai câștigat din România

Nici pentru naționala Spaniei vremurile actuale nu sunt cele mai bune. Campioană a Europei în 2008 și 2012 și câștigătoare a Cupei Mondiale în 2010, după o finală în care a trecut chiar de Olanda, Furia Roșie și-a pierdut din strălucire.

Vremurile în care Xavi, Iniesta, David Silva, Torres sau Villa făceau spectacol în atacul ibericilor s-au dus, alternativele din ofensivă numindu-se acum Morata, Gerard sau Canales, jucători net inferiori celor amintiți mai devreme. Ca un exemplu, Ansu Fati a ajuns să fie la 18 ani abia împliniți probabil cel mai bun jucător de atac al echipei lui Luis Enrique, absența fotbalistului Barcelonei fiind văzută acum drept o lovitură importantă.

În deplasare, Spania nu stă deloc bine, iar evoluția din ofensivă este tot mai ștearsă. În ultima partidă, fosta campioană mondială a fost învinsă de Ucraina (0-1), o echipă care avea o sumedenie de indisponibili din cauza infectărilor cu Covid. Înaintea partidei de la Kiev, ibericii strânseseră patru egaluri (cu Norvegia, Suedia, Portugalia și Germania), ultima victorie datând din septembrie 2019, când au trecut de România la București cu 2-1.

Tocmai de aceea ne așteptăm la un joc prudent din partea ambelor formații, în ciuda faptului că întâlnirea are un caracter amical. În plus, istoricul recent al celor două combatante ne face să ne gândim serios la un “NGG” pentru Olanda – Spania, mai ales că prețul oferit de casele de pariuri este unul extrem de bun.

PUNCT CHEIE:

  • În șase din precedentele șapte meciuri disputate de Olanda a marcat o singură echipă. În cinci dintre acestea, s-a înscris maximum un gol
  • Ultimele patru și șapte din cele mai recente zece jocuri disputate de olandezi s-au terminat doar cu o singură echipă printre marcatoare
  • Trei din ultimele patru meciuri directe s-au terminat cu pariul “ambele marchează” necâștigător. Dintre acestea, două au fost câștigate de Olanda, iar a treia a fost finala Mondialului din 2010, 1-0 pentru Spania
  • Echipa lui Luis Enrique nu a marcat mai mult de un gol în ultimele cinci deplasări, dar nici nu a marcat mai mult de atât
  • Precedentele patru meciuri ale Spaniei, dar și șase din cele mai recente șapte s-au terminat doar cu o echipă printre marcatoare (golaverajul ibericilor este de 18-2 în acest interval)