
6 Iunie, la 19:00. Olanda face instrucție cu Georgia.
Georgia a produs o surpriză neplăcută pentru fanii naționalei, câștigând în premieră contra României, chiar la Ploiești. Situația pare însă greu să se repete și pe terenul Olandei, mai ales că georgienii au arătat multe probleme în defensivă și doar ineficiența atacului nostru a făcut să punctăm o singură dată.
Pe măsură ce ne apropiem de începutul Euro 2020, Olanda va găzdui Georgia în ultimul meci de pregătire înainte de startul oficial, pe 13 iunie, contra Ucrainei. Echipa Olandei pare mult mai capabilă și ar trebui să câștige acest meci pentru un plus de încredere, mai ales că Georgia nu are nici un interes în competiția Regină a continentului.
Olanda nu mai e o forță
De mulți ani, Olanda a rămas doar cu imaginea unei echipe bune, dar care nu se numără printre formațiile de top. După ce a ratat prezența la ultimele două turnee finale (Euro 2016 și Campionatul Mondial din 2018), Olanda a reușit să lege o serie de rezultate mai bune, dar tot nu a făcut pasul către liga mare. Calificarea la Euro a venit după ce a terminat pe locul 2, în urma Germaniei, cu un total de 19 puncte (singurul adversar mai puternic din acea grupă, în afară de nemți, a fost Irlanda de Nord).
Anul trecut, Portocala Mecanică a terminat din nou pe locul 2, de data aceasta în grupa de Liga Națiunilor, în urma Italiei. Este de notat însă că au avut o singură înfrângere în această grupă și au reușit să învingă de două ori Polonia. În campania de calificare pentru Mondialul din Qatar, au adunat două victorii (7-0 cu Gibraltar și 2-0 cu Letonia), dar au pierdut lamentabil, 2-4 contra Turciei. Aparent, principala problemă a echipei o constituie defensiva, după ce și scoțienii au reușit să găsească poarta de două ori în ultimul amical. Lipsa lui Van Dijk se simte mai mult decât ar fi anticipat mulți fani, căci și Bosnia sau Polonia au găsit la fel de ușor drumul spre gol.
Apărarea este însă deseori compensată de atac, astfel că meciurile Olandei sunt bogate în goluri, cu 5 din ultimele 6 partide bifând cel puțin 3 reușite pe tabelă.
Georgia, succes doar cu România
Până la meciul cu România, Georgia venea după o serie de 8 meciuri fără victorie, deși adversarii au fost echipe mediocre, precum Armenia, Estonia sau Macedonia de Nord. În Liga Națiunilor, Georgia a terminat pe locul 3 în grupa sa din Liga C, având o singură victorie în cele 6 meciuri (contra Estoniei). Ca și în cazul olandezilor, principala problemă a Georgiei o constituie defensiva - în ultimele 9 meciuri, Georgia a reușit să termine un singur meci fără gol primit, egalul 0-0 cu Estonia.
Până la succesul cu România, Georgia mai înregistrase doar 4 victorii în ultimele 22 de meciuri - 1-0 cu Belarus și Estonia, 3-2 în Gibraltar și 3-0 tot cu Gibraltar, dar acasă. Ar mai fi de notat că victoria cu România este prima din ultimii 5 ani în care nu a fost cotată ca favorită.
La ce să ne așteptăm?
Indiferent de rezultatele anterioare ale celor două echipe precum și de primul 11 aliniat, o victorie a Olandei pare destul de evidentă. Cu atacanți precum Depay, Luuk de Jong sau Weghorst care vor vrea să facă un meci bun pentru a căpăta încredere înainte de startul EURO, Olanda are puterea să marcheze în aproape orice moment al jocului. Meciul are o încărcătură specială pentru gazde, fiind ultimul înainte de debutul contra Ucrainei. La fel ca la alte partide amicale, diferența din clasamentul FIFA între cele două este uriașă - Olanda este pe locul 16, în timp ce Georgia se situează abia pe locul 91.
Din toate considerentele de mai sus, meciul ar trebui să fie unul bogat în goluri. Georgia nu ar trebui să caute doar să se apere ci să și marcheze, în timp ce atacanții olandezi vor forța golul. Pariul de Peste 2.5 goluri în meci, la o cotă de 1,50, pare unul justificat.
PUNCTE CHEIE:
- 5 din ultimele 6 meciuri ale Olandei au adus cel puțin 3 goluri pe tabelă (și au fost doar două în meciul cu Letonia). Golaverajul acestor 6 meciuri este un impresionant 18 - 8 în favoarea Olandei;
- Olanda a marcat de cel puțin două ori în ultimele 6 meciuri;
- Georgia vine după 3 meciuri în care a punctat - cu Grecia, Spania și România. Două dintre aceste 3 meciuri au adus și minim 3 goluri pe tabelă;
- Georgia are o singură deplasare din ultimele 13 în care nu a primit gol, indiferent că adversare au fost echipe precum Armenia, Gibraltar sau Andorra.