Meniu

27 Iunie, la 19:00. Cehia produce surpriza cu Olanda

În cadrul celui de-al 3-lea meci din optimile de finală ale Euro, Olanda va înfrunta Cehia la Budapesta, pentru o partidă care pare să-și fi definit deja favorita. Cu toate acestea, Cehia a reușit să obțină 4 puncte într-o grupă nu chiar ușoară și va încerca să sfideze pronosticurile specialiștilor. În orice caz, Olanda va aborda acest meci cu mare încredere după forma arătată în grupe, iar orice alt rezultat decât un succes ar fi o mare dezamăgire pentru portocalii.

Portocala Mecanică, la turație maximă

Chiar dacă în urmă cu câteva săptămâni echipa nu era văzută ca o mare pretendentă la câștigarea Euro, Olanda a impresionat progresiv pe parcursul fazei grupelor și acum este considerată o candidată serioasă pentru faza a doua a turneului.

Primul meci al competiției nu a fost unul ușor pentru olandezi, care au reușit să se impună după un joc istovitor, 3-2 contra Ucrainei, după ce oaspeții reușiseră să revină de la 0-2. Chiar dacă compartimentul defensiv a fost destul de îngrijorător, următoarele meciuri au adus liniștea în privința acestui aspect, deoarece nici Austria nici Macedonia nu au mai găsit drumul spre gol.

Într-adevăr, Olanda a avut o prestație perfectă în a doua zi, cu o victorie facilă împotriva Austriei, în timpul unui meci foarte bine gestionat: echipa a primit doar un singur șut pe poartă. Grație acestei victorii, Olanda a obținut locul 1 în grupa C, poziție care a fost confirmată în ultima zi de meci, cu un succes clar, 3-0 împotriva Macedoniei, cu din nou un singur șut pe poarta olandezilor. După cum se poate observa, apărarea Olandei pare să-și fi recăpătat încrederea, în timp ce partea ofensivă face minuni, fiind cea mai bună dintre toate echipele la finalul fazei grupelor. Cu 8 goluri marcate, olandezii se află într-o formă ofensivă excelentă, mai ales datorită proaspătului jucător de la PSG, Wijnaldum (3 goluri), în timp ce Depay și Dumfries au confirmat așteptările și au marcat deja de câte două ori. În consecință, Olanda se impune ca un candidat serios pentru viitorul turneului.

Nimic impresionant din partea cehilor

De cealaltă parte, Cehia a bifat toate cele 3 rezultate posibile în faza grupelor, cu o victorie, o remiză și o înfrângere. În cursul primului meci, împotriva Scoției, echipa a impresionat printr-un joc foarte consistent, cu o victorie cu 2-0, grație unei duble a lui Schick (al doilea gol venind de la circa 50 de metri). În timpul acestui meci, cehii au fost nevoiți să respingă multe ocazii ale Scoției, dar au demonstrat o soliditate defensivă și au reușit să plece cu cele 3 puncte. Merită menționat însă că cele două goluri au avut o mare doză de noroc (mai ales golul doi fiind o execuție pe care un fotbalist o prinde cel mult o dată în carieră) și un egal ar fi părut echitabil.

Apoi, meciul cu Croația a fost unul foarte disputat, cu două echipe de nivel aproximativ egal care s-au luptat pentru victorie. În cele din urmă, acest meci s-a încheiat cu o remiză care aproape că a asigurat calificarea cehilor în optimi. Ultima zi a fost, evident, cea mai dificilă, cu o înfrângere cu 1-0 pe Wembley împotriva Angliei, într-un meci în care Cehia s-a chinuit să-și creeze ocazii, subliniind dificultățile în fața unor echipe mai mari. De altfel, această constatare nu este nouă, deoarece echipa s-a confruntat deja cu mari dificultăți într-un meci amical cu Italia în urmă cu câteva săptămâni, cu o înfrângere teribilă de 4-0, în cursul unui meci fără niciun șut pe poartă pentru cehi, precum și în înfrângerea cu Țara Galilor (unde însă au avut un om mai puțin pe teren aproape o repriză). În afara egalului smuls Belgiei pe teren propriu, cehii nu au însă nici un rezultat notabil cu un adversar mai bun și este greu de crezut că o vor face tocmai în optimea cu Olanda.

Cehia s-a confruntat mereu cu dificultăți atunci când nivelul adversarilor a fost crescut, iar echipa nu pare a fi capabilă să concureze cu cele mai bune echipe. Mai mult, când nu au jucat pe propriul teren cehii s-au făcut de râs cu echipe precum Kosovo și Bulgaria. În plus, Olanda se poate baza pe o echipă ofensivă foarte eficientă, cea mai bună de până acum de la Euro.

Din toate aceste motive, putem presupune că Olanda va câștiga acest meci, pronostic pentru care avem o cotă de 1,70. Nici o nouă performanță ofensivă a olandezilor nu ar surprinde și putem paria G2+ (Olanda marchează minim două goluri) la o cotă de 1.72.

PUNCTE CHEIE:

  • Olanda a ajuns la 10 meciuri consecutive în care a marcat cel puțin două goluri;
  • 8 din ultimele 10 meciuri ale Olandei au fost victorii;
  • Cehia joacă foarte slab pe teren străin - a pierdut categoric cu Italia (0-4), Țara Galilor, Germania, Scoția, Anglia (0-5), și chiar cu modestele Bulgaria și Kosovo;
  • Cehii au mari dificultăți în a înscrie pe teren străin, cu 5 meciuri fără gol înscris din ultimele 8;
  • Cehia nu face față adversarilor de calibru - are înfrângeri aproape pe linie cu echipe precum Anglia, Italia, Germania, Brazilia, Țara Galilor sau Ucraina (în total 7 înfrângeri în 8 meciuri) și o singură victorie contra unui astfel de adversar (cu Anglia, în urmă cu doi ani).