Meniu

N. Podoroska – I. Begu

Va fi hotărâtoare experiența lui Begu?

Irina Begu caută puncte chiar și când alte jucătoare sunt deja în vacanță, jucătoarea din București fiind prezentă și la startul ultimului turneu al anului, la Linz. În Austria, românca de 30 de ani dă peste surpriza de la Roland Garros, Nadia Podoroska. Pentru că vorbim de o altă suprafață, mai rapidă, ne așteptăm ca Begu să își etaleze experiența superioară și să câștige.

De mai bine de un an, poate cea mai constantă jucătoare a României la simplu în afara lui Halep își caută ritmul. Accidentările au scos-o pe Begu de pe trasa ideală în precedentele două sezoane, iar evoluțiile bune au venit pentru româncă în turneele de rang doi.

A câștigat două turnee ITF pe hard

O jucătoare completă, care a arătat un nivel bun atât pe zgură, cât și pe hard, Irina a găsit satisfacție mai multă în sezonul 2020 în jocul pe ciment. Aceasta a câștigat două turnee de importanță redusă la Cairo și la challengerul de la Indian Wells, unde a obținut 13 din cele 15 victorii ale lui 2020 pe hard.

La Australian Open și la US Open, Begu a fost învinsă încă din primul tur, dar de fiecare dată a avut o tragere la sorți neprietenoasă. În ianuarie, a dat la Melbourne peste Kiki Bertens, în timp ce în America a jucat contra Petrei Kvitova.

De partea cealaltă, Podoroska a avut un traseu impetuos pe zgură, încununat cu cele opt victorii obținute la Roland Garros, care au dus-o din calificări tocmai până în semifinale. Înainte de Grand Slamul de la Paris, Nadia mai câștigase un challenger la Saint-Malo și bifase o semifinală la Praga.

Pe hard, jucătoarea din Argentina are și ea două succese la turnee din zona ITF, la Malibu 2 și la Petit Bourge, în timp ce în circuitul WTA a jucat o semifinală la Newport Beach. În schimb, clasamentul nu i-a permis să mai participe la niciun Grand Slam până la Roland Garros, prima și ultima apariție pe tabloul principal la un turneu de Mare Șlem fiind înregistrată în 2016.

Pentru că are o experiență superioară, care îi va permite să încline balanța în momentele importante ale meciului, dar și pentru că este o jucătoare superioară pe hard, ne așteptăm ca Begu să câștige în fața jucătoarei de 23 de ani. Totuși, ne așteptăm ca partida să fie destul de dificilă și nu este exclus ca Podoroska să câștige măcar un set și astfel să vedem un meci cu game-uri multe.

KEY POINTS:

  • Cinci tiebreakuri s-au jucat în cele 12 seturi disputate în precedentele cinci meciuri pe hard ale Nadiei Podoroska
  • Cinci din cele zece meciuri jucate de argentiniană pe hard în circuitul WTA în acest sezon s-au terminat în trei seturi
  • Irina Begu are 15 victorii în acest sezon pe hard, 121 în carieră și un procentaj de peste 55% în meciurile disputate pe această suprafață