Meniu

MBAPPE O RĂPUNE PE JUVENTUS

Paris Saint-Germain o întâlnește marți seară pe Juventus în Liga Campionilor în prima rundă a grupei H, o grupă unde Benfica stă cu siguranță la pândă pentru un nou traseu frumos, ca cel din sezonul trecut.

În mod surprinzător, cei doi giganți europeni nu s-au mai întâlnit într-un meci competitiv de când Juventus s-a impus cu 9-2 la general în Supercupa UEFA din 1996. Chiar dacă au trecut aproape 30 de ani de atunci, PSG are acum șansa unei revanșe, dată fiind diferența de valoare. Multe s-au schimbat de atunci, bineînțeles: traiectoria lui PSG a urmat o pantă ascendentă de când a fost preluată de Qatar Sports Investments în 2011, ceea ce i-a ajutat să achiziționeze superstaruri precum Kylian Mbappe, Neymar și Lionel Messi.

TITLUL, O FORMALITATE. LIGA, UN VIS DIFICIL

Cu toate acestea, Liga Campionilor continuă să îi ocolească pe parizieni, înfrângerea cu 1-0 în fața lui Bayern Munchen în finala din 2020 fiind cea mai aproape de a ridica pentru prima dată trofeul suprem al Europei.

Sezonul trecut, au fost eliminați de Real Madrid în faza optimilor de finală, deși aveau un avantaj de 2-0 la general cu doar o jumătate de oră înainte de fluierul final de pe Bernabeu, dar hat-trick-ul rapid al lui Karim Benzema a întors soarta meciului, într-o nouă prăbușire la cel mai înalt nivel din partea PSG.

Christophe Galtier i-a succedat lui Mauricio Pochettino în această vară pe postul de tehnician, iar fostul antrenor de la Lille pare să fi făcut deja din PSG o unitate mai echilibrată, după ce a trecut la o formație 3-5-2 în primele săptămâni ale mandatului său. Cinci victorii și o remiză - inclusiv o victorie confortabilă cu 3-0 în deplasare la Nantes în weekend - le-a permis să treacă în fruntea Ligue 1, devansând-o pe Marseille la diferența de goluri și dând impresia că titlul va fi din nou doar o formalitate, așa cum s-a întâmplat și în stagiunea precedentă.

Ca în cazul oricărui tehnician al PSG din ultima vreme, rezultatele și progresul din Liga Campionilor vor fi cele care trebuiesc analizate, iar Galtier va aborda cu maximă seriozitate această competiție. Cu Maccabi Haifa, Benfica și viitoarea adversară Juventus, care au fost trase la sorți alături de ei în Grupa H, progresul în fazele eliminatorii pentru un al 11-lea sezon consecutiv nu ar trebui să fie o problemă majoră, iar primul loc în grupă este singura opțiune viabilă a parizienilor.


JUVENTUS A RĂMAS BLOCATĂ ÎN OPTIMI

Juventus, între timp, a câștigat Cupa Europei de două ori în istoria sa, deși este considerată eterna perdantă, fiind învinsă în alte șapte finale.

De la înfrângerea în finală în fața giganților spanioli Barcelona și Real Madrid în 2015 și, respectiv, 2017, formația din Torino nu a mai trecut de sferturile de finală ale Ligii Campionilor, pierzând dezamăgitor în fața lui Lyon, Benfica și Villarreal în faza optimilor în fiecare dintre ultimele trei sezoane.

În timp ce așteptările sunt mai mici la Juventus în aceste zile - nu au mai câștigat Serie A din 2020 și au șanse minime să o facă în acest sezon (cele două echipe din Milano părând să se îmbunătățească tot mai mult iar cu Napoli o echipă clar superioară) - Massimiliano Allegri va spera să facă cel puțin un pas mai departe de data aceasta în Europa și poate să prindă și podiumul în competiția internă.

Ei rămân neînvinși în Serie A după cinci meciuri de până acum, deși trei remize înseamnă că sunt la câteva puncte în spatele lui AC Milan și Napoli în fruntea clasamentului, dar, având doar două goluri primite în aceste jocuri, există în mod clar o platformă solidă pe care să construiască. E de notat însă că doar norocul i-a făcut să se întoarcă cu un punct de la Fiorentina, unde gazdele au ratat cât pentru mai multe meciuri, inclusiv un penalty la scorul de 1-1.

Apărarea lor va trebui cu siguranță să fie la cel mai bun nivel marți, dacă vor să îi împiedice pe jucătorii de atac ai celor de la PSG să se dezlănțuie pe Parc des Princes.

Chiar dacă în campionat este în continuare neînvinsă în campionat, Juventus are șanse minime să se întoarcă cu un rezultat pozitivi de la Paris. Mizăm așadar pe o victorie a gazdelor, poate chiar la mai mult de un gol diferență.

PUNCTE CHEIE:

  • PSG a câștigat 8 din ultimele 9 partide oficiale, de fiecare dată marcând minim 3 goluri;
  • PSG a câștigat toate cele 4 meciuri de Liga Campionilor jucate pe teren propriu în sezonul trecut;
  • Juventus are doar două remize și două înfrângeri în ultimele 4 deplasări oficiale;
  • Și în amicale, Juventus a fost umilită de Atletico și Real Madrid;
  • Chiar dacă a reușit să își câștige grupa din sezonul trecut, Juventus a fost umilită la Londra (0-4 cu Chelsea) dar și de Villarreal (0-3) în faza eliminatorie.