Meniu

19 Februarie. Medvedev îl învinge clar pe Tsitsipas.

REUȘEȘTE TSITSIPAS SĂ-ȘI IMPUNĂ SERVICIUL CONTRA LUI MEDVEDEV?

Novak Djokovic s-a calificat joi în a 9-a sa finală la Australian Open, acolo unde nu a pierdut niciodată în ultimul act, iar acum își așteaptă adversarul. Acesta se va alege vineri dimineață dintre Daniil Medvedev și Stefanos Tsitsipas, doi tineri jucători care au o relație cu năbădăi, lucru care face semifinala extrem de atractivă.

Supremația lui Novak Djokovic în Australia este fascinantă și trebuie spus din capul locului că, indiferent cine îi va fi adversar, va porni din postura de mare outsider. Chiar și în aceste condiții, match-up-ul pe care cuplul Medvedev – Tsitsipas îl oferă este unul extrem de intrigant, toate întâlnirile celor doi fiind jucate cu pedala accelerației călcată la maximum, iar lucrurile nu vor fi diferite nici de data asta.

Medvedev e jupânul noii generații

De câțiva ani buni, se tot așteaptă un jucător din așa zisa “nouă generație” care să poată față în mod constant monștrilor sacrii Rafael Nadal și Novak Djokovic, dar până acum tinerii au avut viață grea în cele mai multe situații contra celor doi mari campioni. Din multitudinea de jucători sub 25 de ani, cel care s-a remarcat în mod deosebit a fost Daniil Medvedev.

Rusul, care a împlinit 25 de ani chiar săptămâna trecută, a fost primul din grupul tinerilor care a jucat o finală de Grand Slam. Acest lucru s-a întâmplat în 2019, atunci când a ajuns până în ultimul act de la US Open într-un mod entuziasmant și a fost nevoie de o prestație de excepție a lui Rafa Nadal pentru a-l învinge. Actualmente pe locul 4 în clasament, Medvedev are deja în palmares 3 Mastersuri (Cincinnati 2019, Shanghai 2019 și Paris 2020), dar și Turneul Campionilor câștigat în urmă cu 3 luni, performanțe care îl pun cu siguranță în vârful plutonului format din lupii tineri.

La un pas de bătaie în 2018

Relația lui Daniil cu adversarul de vineri dimineață este una care s-a deteriorat încă de la primul meci direct. Aflați în relații amicale, cei doi au avut un conflict destul de dur în aprilie 2018, după confruntarea de la Miami, câștigată de rus cu 2-6, 6-4,6-2 (documentarea video a relației Medvedev – Tsitsipas poate fi găsită AICI).

De atunci, cei doi s-au mai întâlnit 5 ori și chiar dacă a fost redutabil aproape de fiecare dată, grecul a câștigat abia ultima oară, în noiembrie 2019. Stefanos s-a impus în meciul din grupele Turneului Campionilor, turneu pe care ulterior l-a și câștigat pentru a bifa cea mai mare performanță a carierei sale de până acum.

Tsitsipas e campion pe serviciul al doilea

Mai tânăr cu doi ani și jumătate decât adversarul său (va împlini 23 de ani în august), Tsitsipas este și el unul din remarcații din grupul speranțelor. Actualmente pe locul 6 în ATP, grecul a bifat și el două semifinale de Mare Șlem, dar și două finale de Masters (Canada 2018 și Madrid 2019), însă nu a reușit să câștige niciodată.

Totuși, jocul tânărului cizelat la academia lui Patrick Mouratoglou a crescut constant, iar una dintre cele mai vizibile îmbunătățiri a venit pe serviciul al doilea, esențial pentru orice mare campion. Dacă la începutul carierei, în 2017, procentajul lui Tsitsipas pe serviciul secund era de doar 46,7%, al 85-lea din circuitul ATP, acesta a evoluat la 54,5% în 2018 (locul 12 în ATP) și la 57,8% în 2020 (locul 2 în ATP).

Este adevărat că în meciurile cu Medvedev acesta a fost aproape de fiecare dată scăzut, dar asta și pentru că emoțiile au luat, probabil, ce e mai bun din grec. Din 6 întâlniri, doar într-una a reușit Tsitsipas să-și câștige mai mult de jumătate din punctele jucate cu al doilea serviciu, așa că rămâne de văzut cum va reacționa acum, după ce l-a bătut deja o dată pe Medvedev.

La Australian Open are 64%

Totuși, la această ediție a Australian Open, Tsitsipas are un procentaj impresionant la acest capitol: 64%! Doar în turul doi, cu australianul Kokkinakis, acesta a scăzut sub 60%, mai exact la 56%, pentru că în rest serviciul numărului 6 ATP a mers excelent și cu Simon (74%), și cu Ymer (62%), și în sferturi cu Rafa Nadal (69%). Performanța contra spaniolului este chiar remarcabilă, mai ales că a păstrat un nivel excelent la serviciul secund pe tot parcursul meciului în fața celui mai bun jucător la retur din ATP. Iar dacă ne gândim că Rafa este singurul jucător din ultimii 10 adversari înfruntați de Tsitsipas care l-au coborât sub nivelul de 56% (la Turneul Campionilor grecul a avut doar 44%), îmbunătățirea e demnă de o mențiune.

De serviciul al doilea al grecului se leagă și pontul nostru, deoarece Betano oferă o cotă de 1.85 pentru un procentaj de peste 52,5% la serviciul secund al lui Stefanos. Pare o cotă facilă dacă ne raportăm la cifrele lui Tsitsipas de la acest turneu și din ultimul an, însă istoricul cu Medvedev a fost tot timpul unul încâlcit și va depinde mult de atitudinea pe care numărul 6 o va avea pe teren vineri.

PUNCTE CHEIE:

  • Procentajul de puncte câștigate cu al doilea serviciu de Stefanos Tsitsipas este de 64%, adică 99 din 155;
  • În ultimele 10 partide disputate, procentajul punctelor câștigate de grec pe al doilea serviciu a scăzut sub 54%;
  • Tsitsipas și-a îmbunătățit de la an la an calitatea serviciului secund și a ajuns de la un procentaj de 46,7% în 2017 la 57,8% în 2020;
  • La singurul meci în care a întâlnit un jucător din Top 30, contra lui Rublev, Medvedev a câștigat doar 38% din punctele jucate pe serviciul al doilea al adversarului.