Meniu

8 Mai, la 19:30. Vedem goluri în prefața finalei dintre City și Chelsea?

Misiunea titlului este ca și împlinită de Manchester Ciy, dar pentru formația lui Guardiola urmează o confruntare internă tocmai cu singura echipă care poate distruge marele vis al ‘cetățenilor’. Vorbim aici de Chelsea, cea care va juca finala Ligii Campionilor cu viitoarea campioană a Angliei, iar așteptările sunt cumpătate în ceea ce privește spectacolul.

Pentru a doua oară în ultimii 3 ani și pentru a treia oară în istorie, finala Ligii Campionilor va fi disputată de două echipe din Anglia. Manchester City a trecut de PSG cu victorii în dublă manșă, în timp ce Chelsea nu i-a dat prea multe șanse lui Real Madrid și a obținut o performanță aparent surprinzătoare.

Tuchel și Kante, pivoții succesului

Spunem aparent, pentru că cei care au privit meciurile lui Chelsea, mai ales de la sosirea lui Thomas Tuchel, pot înțelege cum s-a ajuns în acest punct. Aflată pe locul 4 în campionat în acest moment, trupa londoneză a trecut prin momente grele în timpul mandatului avut de Frank Lampard. În cele 19 etape cu fostul manager, albaștrii au stat doar 4 runde în primele 4 echipe ale Premier League. Tuchel a preluat de pe locul 9 echipa, iar de acolo a început urcușul. Aflată momentan pe ultima poziție calificantă în Liga Campionilor, Chelsea trebuie să fie atentă, pentru că West Ham și Tottenham pândesc de la 3, respectiv 5 puncte diferență.

Din afară, lucrurile par destul de simple, mai ales că seria de rezultate a lui Chelsea este impresionantă. Pe lângă traseul din campionat, acolo unde a pierdut doar o dată în 15 meciuri cu Tuchel pe bancă (un 2-5 cu WBA, care a întors de la 1-0 pentru londonezi după eliminarea lui Thiago Silva), evoluțiile din Liga Campionilor dau încredere. 'Dubla' cu Atletico Madrid a fost câștigată fără drept de apel (1-0 în tur și 2-0 la retur), iar lui FC Porto i-a retezat șansele încă de la turul din Portugalia (2-0). Cu Real, imprecizia din fața porții a contat mai mult la turul de la Madrid (1-1), pentru că la retur ocaziile au fost așa multe încât Chelsea nu avea cum să piardă (2-0).

În toată această poveste, există și un mic erou. Chiar dacă putem vorbi de paradele lui Mendy, de siguranța defensivă dată de Thiago Silva sau de șarjele ofensive realizate de Mason Mount, un nume se remarcă mai de fiecare dată. Vorbim aici de N’Golo Kante, neobositul mijlocaș defensiv care acoperă tot terenul din minutul 1 până la final. Cele două trofee de om al meciului obținute contra lui Real Madrid sunt doar o măruntă apreciere pentru un fotbalist de-o modestie rarisimă.

Se cenzurează City sau răzbună înfrângerea din Cupă?

Manchester City nu își mai pune cu siguranță problema campionatului. Are 13 puncte avans, față de United și mai are nevoie de doar o victorie până la final pentru a-și asigura titlul și matematic. În acest context, singurul obiectiv rămas pentru ‘cetățeni’ este Liga Campionilor, cea după care Guardiola și elevii săi aleargă de 5 ani.

Totuși, meciul cu Chelsea are o dublă însemnătate. Nu doar că poate servi drept o prefață a finalei care se va juca pe 29 mai la Istanbul, dar este și prilejul unei revanșe pentru eliminarea din FA Cup. În urmă cu 3 săptămâni, cele două rivale s-au întâlnit pe Wembley în semifinalele Cupei Angliei, iar golul lui Ziyech a scos-o pe City din cursa pentru o cvadruplă istorică pe care o țintea.

Totuși, ne așteptăm ca cele două să nu pună toate cărțile pe față în acest meci și să se menajeze pentru ciocnirea din finala Ligii. Cum Chelsea s-a afirmat deja ca o forță defensivă, e de așteptat un meci în care londonezii se vor apăra, iar echipa din Manchester va controla steril jocul. Un NGG, care vine cu o cotă de aproape 2.00, pare alegerea potrivită.

PUNCTE CHEIE:

  • Chelsea a bifat câștigător pariul NGG în 6 din ultimele 7 partide disputate în toate competițiile;
  • 11 din cele 12 meciuri pe care londonezii le-au jucat în acest sezon de Premier League contra echipelor din Top 8 s-au terminat cu maximum o singură marcatoare;
  • 7 din cele mai recente 9 meciuri pe care echipa lui Tuchel le-a jucat în campionat s-au terminat fără gol în poarta lui Mendy;
  • 3 din ultimele 5 confruntări directe disputate la Manchester s-au încadrat în limitele pariului NGG. De asemenea, ultima dispută City – Chelsea a fost câștigată de ultimii cu 1-0 pe Wembley, în FA Cup;
  • În 3 din precedentele 4 meciuri pe care Manchester City le-a jucat în toate competițiile a marcat o singură echipă.