Meniu

16 Martie. City se califică fără probleme în sferturi.

PIERDE IAR GLADBACH LA ZERO ÎN FAȚA LUI CITY?

Manchester City joacă marți seară returul optimilor Ligii Campionilor cu Borussia Monchengladbach, pe care în prima manșă a învins-o cu 2-0. Meciul, care se joacă la Budapesta, pe același teren unde s-a desfășurat și turul, o are din nou drept mare favorită pe vicecampioana Angliei, singura necunoscută fiind diferența de scor și natura acestuia.

Prestațiile din ultimii ani i-au ajutat pe bookmakeri să se hotărască în privința favoritei la câștigarea trofeului Ligii Campionilor. Dacă până de curând Bayern Munchen, campioana en titre, a mers cap la cap cu City, pașii greșiți ai nemților și spiritul de anduranță dovedit de englezi i-au transformat pe aceștia din urmă în echipa de bătut a competiției.

Înfrângerea cu United – un accident

Cota pe care City a primit-o pentru câștigarea trofeului este una destul de mică dacă ne gândim ce echipe au mai rămas în competiție. Un succes al ‘cetățenilor’ aduce o triplare a mizei (cotă 3.25), în timp ce Bayern a fost creditată cu o cotă de 4.50. Celelalte două echipe din topul bookmakerilor sunt PSG (6.00) și Liverpool (8.00), adică două din cele 4 care deja și-au obținut locul în sferturi (celelalte două sunt FC Porto – 40.00 și Borussia Dortmund – 18.00)

Forma lui City susține întru totul această evaluare făcută de cei care calculează cotele, și asta pentru că în ultimele luni trupa lui Pep Guardiola a părut aproape invincibilă. Spunem ‘aproape’ din simplul motiv că înfrângerea din urmă cu 9 zile suferită în derby-ul cu Manchester United (0-2) poate servi drept obiectiv de studiu pentru următoarele adversare ale lui De Bruyne și compania. Totuși, de atunci, Man. City a mai jucat două meciuri, iar ambele au fost câștigate într-o manieră spectaculoasă: 5-2 cu Southampton și 3-0 cu Fulham.

Gladbach se prăbușește în Bundesliga

Borussia Monchengladbach se prăbușește încetul cu încetul după ce până la începutul lui 2021 avea un parcurs destul de promițător. Ajunși până pe locul 5 după victoria cu 4-2 obținută în fața Borussiei Dortmund la sfârșitul lui ianuarie, cei de la Gladbach sunt în acest moment pe poziția a 10-a în Bundesliga. Aflați la 12 puncte deasupra liniei retrogradării și la 11 de locul 4, ultimul care aduce calificarea în Liga Campionilor, alb-negrii pot spune oficial că au ajuns în zona mediocrității a primei divizii germane.

De altfel, victoria cu Dortmund a fost și ultima pe care Gladbach a obținut-o în campionat, pentru că de atunci doar succesul cu Stuttgart din Cupa Germaniei mai poate fi trecut cu verde în calendar. În ultimele 7 etape, Borussia a pierdut de 5 ori, inclusiv în ultimele 4 meciuri: 1-3 cu Augsburg, 0-1 cu Leverkusen, 2-3 cu Leipzig și 0-2 cu Mainz. Pentru o echipă care în ianuarie o învingea inclusiv pe Bayern Munchen (3-2), căderea pare extrem de abruptă.

În acest context, o victorie la zero a celor de la City nu e deloc de neglijat. Apărarea lui Guardiola a arătat că este de netrecut în mai multe rânduri în acest sezon, iar Gladbach nu mai pare să dețină forța ofensivă necesară unei surprize. Cum trupa din Manchester nu a mai luat gol din prima etapă, adică de 616 minute, cota de peste 2.00 pentru o victorie la zero a gazdelor pare excelentă.

PUNCTE CHEIE:

  • Gladbach este într-o formă execrabilă și vine după 6 înfrângeri consecutive. În 3 dintre acestea nemții nici nu au marcat, iar golaverajul acumulat în perioada indicată este 4-12;
  • Borussia a pierdut ultimele 3 jocuri disputate în Liga Campionilor, pe cele mai recente două fără să marcheze;
  • Manchester City și Gladbach s-au întâlnit de 5 ori în Liga Campionilor în precedentele 6 sezoane, iar englezii sunt neînvinși. Au 4 victorii și un golaveraj de 13-4;
  • Echipa lui Guardiola are 23 de victorii în precedentele 24 de meciuri, singura care a reușit s-o învingă în acest interval fiind Man. United. Din cele 23 de succese, 14 au venit la zero;
  • Vicecampioana Angliei e neînvinsă în acest sezon al Ligii Campionilor. Palmaresul ei conține 6 victorii, un egal și un golaveraj impresionant de 15-1.