Meniu

7 Februarie. City o zdrobește pe Liverpool și zboară spre titlu.

RĂZBUNĂ CITY EȘECURILE ÎN SERIE SUFERITE CONTRA LUI LIVERPOOL PE ANFIELD?

Nu și-ar fi imaginat nimeni după primele 8 etape că Manchester City va intra în luna februarie a acestui an în postura de favorită clară la titlu în Premier League, dar asta e realitatea. Echipa lui Pep Guardiola are o serie incredibilă și e gata să obțină un succes istoric pe Anfield. O victorie în fața campioanei Liverpool ar aduce-o pe City cu o mână pe trofeu, iar toate indiciile conduc către acest deznodământ.

În ultimii doi ani, afacerea Premier League a fost o chestiune disputată în doi, adică între Liverpool și Manchester City. Dacă în stagiunea 2018/19 cursa s-a dus până în ultima etapă, iar cele două echipe au obținut un număr de puncte record, 98 pentru City și 97 pentru ‘cormorani’, ediția trecută a fost dominată autoritar de Liverpool. Echipa lui Klopp a câștigat trofeul suprem din Anglia cu un avans de 18 puncte față de rivală, 99 față de 81, iar distanța față de locul 3 ocupat de United a fost colosală (‘diavolii’ au terminat cu 66 de puncte).

City a găsit fundașul-minune

Anul acesta pare să fie al lui City, care a înviat parcă din morți după un start modest și a strâns o serie incredibilă de victorii. În primele etape, trupa lui Guardiola a fost învinsă de Leicester acasă cu 5-2 în ceea ce părea un nou sezon negru. Egalurile din deplasările la Leeds și West Ham și cel obținut cu Liverpool acasă (toate trei 1-1) conturau o nouă dezamăgire, iar eșecul de la Tottenham (0-2) părea să fie bomboana de pe colivă.

Dar...Ruben Dias. Fundașul de 23 de ani adus de la Benfica a început să joace precum ceasul, a reușit să-l resusciteze pe John Stones (care abia acum, în al 5-lea sezon la City a început să justifice cele 50 de milioane de lire plătite pe el) și a transformat radical jocul lui City. În ultimele 13 etape din Premier League, echipa lui Guardiola a luat doar două goluri (1-1 acasă cu West Brom și 3-1 în deplasare la Cheslea), iar dintr-un maximum de 39 de puncte a obținut 35!

În ultimele 10 etape, City a strâns 28 de puncte, cu 8 mai multe decât următoarea clasată în acest interval, Everton, și cu 13 mai multe decât rivala Liverpool. În acest moment, planetele par aliniate pentru ca albaștrii din Manchester să-și răpună adversara și pe Anfield.

Liverpool, record negativ bătut după 36 de ani!

Nu doar forma lui City este cea care dă speranțe, ci și transformarea negativă a lui Liverpool. Campioana joacă fără cei mai buni 3 fundași centrali din lot, a fost nevoită să apeleze la improvizații gen Jordan Henderson sau Fabinho și pare să fi obosit.

Nu e vorba doar de apărare, ci și de atac, unde nu găsim soluții. Asta se întâmplă și din cauza oboselii fizice, dar mai ales a celei psihice. Noi am vrea să câștigăm campionatul, dar cum putem să vorbim despre asta când jucăm cum jucăm? Trebuie să ne gândim doar la următorul meci și să încercăm să reparăm ce mai e de reparat”, a spus Klopp înainte de acest joc. Vizibil iritat de insistența jurnaliștilor de a sublinia criza în care se află Liverpool, antrenorul german a fost sincer în privința situației echipei sale.

Iar dezastrul poate fi ilustrat doar cu o simplă statistică. Cele trei meciuri la rând fără gol marcat pe Anfield reprezintă prima asemenea contraperformanță din ultimii 36 de ani, adică din toamna lui 1984 și până acum. În plus, dacă Liverpool nu mai pierduse pe Anfield în campionat din 2015, acum are o serie de două înfrângeri consecutive. Și în fața cui? A lui Burnley (0-1) și a lui Brighton (0-1), adică echipele de pe locurile 17 și 15.

Să fie momentul în care o vedem pe Liverpool răpusă și de City în fortăreața Anfield? E greu de spus, mai ales că echipa din Manchester pare să aibă un veritabil complex în acest sens. Dar e greu de crezut că gazdele vor putea găsi calea către o victorie care să reanimeze cursa pentru titlu, mai ales în fața unei asemenea defensive, tocmai de aceea cota de 2.10 primită de oaspeți pare destul de mare în raport cu realitatea.

PUNCTE CHEIE:

  • Manchester City are 13 victorii la rând! A primit gol doar în 3 dintre aceste meciuri, iar golaverajul în intervalul indicat este 33-3;
  • Vicecampioana Angliei are 20 de meciuri consecutive fără înfrângere. În această perioadă, are doar 3 egaluri și 4 meciuri în care a primit gol;
  • City are 7 victorii consecutive în deplasările din acest sezon și 10 meciuri la rând fără înfrângere. Dintre acestea, 7 sunt fără gol primit, iar golaverajul este de 21-3;
  • Liverpool are 4 meciuri fără victorie pe propriul teren și 3 jocuri consecutive pe Anfield în care nu a reușit să marcheze;
  • În meciul tur, scorul a fost 1-1;
  • Liverpool este neînvinsă pe Anfield în fața lui City din 2003. De atunci, a obținut 12 victorii pe propriul teren în directe din Premier League și 5 egaluri.