Meniu

10 Octombrie, la 21:45. Spania, răpusă de arbitru

Liga Națiunilor, ediția 2020-21, ajunge la un final ispititor duminică seară, pe San Siro, când Spania și Franța se vor lupta pentru trofeul continental. Echipa lui Luis Enrique a învins Italia, câștigătoarea Euro 2020, cu 2-1, într-o reeditare a semifinalei Campionatului European, în timp ce Les Bleus au reușit o revenire furtunoasă pentru a învinge Belgia cu 3-2 joi seara, după ce la pauză Diavolii Roșii conduceau cu 2-0 iar Lukaku a avut un gol anulat în prelungirile partidei.

Spania și-a găsit noua vedetă

În ceea ce ar putea fi perceput ca un mesaj clar pentru Pep Guardiola, Ferran Torres a operat cu mare precizie în vârful atacului Spaniei în timpul semifinalei cu Italia și s-ar putea să-i fi demonstrat, în sfârșit, antrenorului lui Manchester City că nu este necesar să cheltuiască bani mulți pentru Harry Kane sau Dusan Vlahovic.

Torres a punctat de două ori încă înainte de pauză în fața campioanei Euro 2020, care a avut de furcă în cele 45 de minute, după ce Leonardo Bonucci a fost trimis devreme la vestiare, iar La Roja a rezistat în ciuda golului lui Lorenzo Pellegrini care a tensionat finalul.

Deși ieșirea șchiopătând de pe teren a cam înrăutățit atmosfera, Spania se află în al nouălea cer după ce a eliminat campionii continentali din turneu, încercând să calce pe urmele vecinilor iberici din Portugalia, a căror coroană din Liga Națiunilor 2019 le va scăpa în curând din mână.

Acum sunt trei victorii la rând pentru Spania în toate turneele de la înfrângerea cu 2-1 din calificările pentru Cupa Mondială în fața Suediei de luna trecută și, în timp ce faza grupelor Ligii Națiunilor a fost departe de a fi perfectă, acea victorie istorică cu 6-0 împotriva Germaniei i-a pregătit perfect pentru evenimentele de vârf.

De la Euro 2012, Spania nu a mai pus mâna pe un trofeu internațional major, iar dacă vrem să revenim la zilele de glorie ale domniei lui Vicente del Bosque, depășirea campioanei mondiale în exercițiu în finala de duminică ar fi un bun punct de plecare. În plus, după startul greoi de la turneul final din această vară, atacanții spanioli, în frunte cu Torres, au demontrsat că pot găsi cu ușurință plasa porții adverse, chiar dacă defensiva nu s-a dovedit la fel de inspirată.

Remontada Franței

Intrând în semifinală cu o singură victorie în ultimele șase meciuri în toate competițiile, Franța nu a avut o formă de joc demnă de o campioană mondială înainte de a înfrunta o echipă belgiană disperată să își transforme locul în fruntea clasamentului FIFA într-un trofeu.

Selecționata lui Didier Deschamps părea destinată unei noi dezamăgiri continentale, după ce Yannick Carrasco și Romelu Lukaku au marcat pentru a o lăsa pe Belgia cu un avans de două goluri la intrarea la cabine. Se pare însă că managerul Les Bleus a avut, la pauză, un discurs ce a făcut minuni, iar Karim Benzema, Kylian Mbappe și Theo Hernandez au întors soarta meciului.

Acesta din urmă - care a jucat doar al doilea meci în albastru alături de fratele său Lucas Hernandez - a marcat un gol în minutul 90, imediat după ce Lukaku a avut un gol anulat, pentru a trimite suporterii cocoșului galic în delir, în timp ce Franța încearcă să îndrepte greșelile dezamăgirii de la Euro 2020 cu un succes în Liga Națiunilor.

După ce a măturat cu relativă ușurință Portugalia, Croația și Suedia în faza grupelor, Franța - care a avut o medie de peste două goluri pe meci în Liga Națiunilor 2020-21 - călătorește la San Siro cu intenția de a strica petrecerea spaniolă, dar nu a reușit să facă acest lucru în mod constant de-a lungul anilor.

Într-adevăr, Les Bleus au învins Spania doar o singură dată în ultimele șapte încercări în toate competițiile - o victorie amicală 1-0 în 2014, grație golului lui Loic Remy - și Franța a fost închisă în cinci dintre acele meciuri, dar astfel de statistici pălesc în nesemnificativ în timpul unei finale internaționale.

PUNCTE CHEIE:

  • 5 din ultimele 7 meciuri ale Spaniei au bifat câștigător pariul GG;
  • Spania are doar două meciuri din ultimele 18 în care nu a marcat;
  • Ambele echipe au marcat în 6 din ultimele 7 meciuri ale Franței;
  • Francezii au marcat de fiecare dată în ultimele 15 meciuri.