Meniu

30 Ianuarie. Leipzig își confirmă supremația în fața lui Leverkusen.

REUȘEȘTE LEVERKUSEN SĂ SCAPE NEÎNVINSĂ DIN INFERNUL DE LA LEIPZIG?

RB Leipzig și Bayern Leverkusen ocupă locurile 2 și 3 în Bundesliga, dar, din păcate pentru cei care speră la un campionat german mai competitiv, niciuna nu pare să aibă forța de a pune probleme gigantului Bayern Munchen. Astfel, celor două le rămâne să se lupte între ele pentru premiul de consolare, iar derby-ul de sâmbătă poate fi decisiv în vederea ocupării locului secund la finalul sezonului.

Este deja clar, chiar dacă abia s-a jucat o etapă din retur: Bayern Munchen nu pare să aibă adversar nici în acest sezon. Borussia Dortmund este pe locul 7 și va avea emoții inclusiv pentru Liga Campionilor, iar Leipzig începe să se înece deși nu s-a ajuns încă în ultima treime, atunci când presiunea și oboseala intervin decisiv. Celelalte, în frunte cu Bayer Leverkusen, nu par capabile decât să culeagă firimiturile de la masa bogaților, chiar dacă echipa “aspirinelor” a dat semne că poate mai mult în acest sezon.

Lewandowski i-a distrus psihic

În primele 12 runde, Leverkusen nu cunoscuse gustul înfrângerii, chiar dacă întâlnise echipe importante din Bundesliga. Câștigase cu Monchengladbach (4-3) sau Hoffenheim (4-1) și remizase cu Leipzig (1-1) sau Wolfsburg (0-0), iar cursa pentru un titlu nesperat părea că prinde cheag.

Testul suprem era însă meciul cu Bayern Munchen, pe care a primit-o acasă în etapa a 13-a. Iar după 30 de minute, surpriza se contura tot mai apăsat, după ce Patrik Schick marcase de două ori, chiar dacă unul din goluri i-a fost anulat. Campioana a egalat însă în pragul pauzei prin Lewandowski și tot polonezul-minune a dat lovitura decisivă în minutul 90+3.

Chiar dacă meciul cu bavarezii a fost ultimul din 2020 și au avut la dispoziție două săptămâni pentru a se reface psihic, jucătorii lui Leverkusen au venit aproape în genunchi în 2021. Trei înfrângeri (0-1 cu Wolfsburg, 0-1 cu Union Berlin și 1-2 cu Frankfurt) au venit alături de un egal cu Werder (1-1) și două victorii. E drept, acestea din urmă au fost obținute în fața unor adversari cu nume, 4-1 cu Eintracht în Cupa Germaniei și 2-1 cu Borussia Dortmund, așa că speranțe încă există pentru echipa “aspirinelor”.

Leipzig s-a înmuiat în noul an

Dacă șansele lui Leverkusen la titlu erau, totuși, analizate cu scepticism, Leipzig are alt statut în Germania după prestațiile din ultimii ani. Semifinalistă a Ligii Campionilor și singura echipă care nu a pierdut cu Bayern în 2020 (are două egaluri contra campioanei Europei), trupa lui Julian Nagelsmann pare singura capabilă la ora actuală să se bată parte-n parte cu bavarezii.

Totuși, se știe că titlurile sunt câștigate, în genere, cu echipele mici, iar Leipzig n-a reușit să își însușească în totalitate această lecție. Mai ales în 2021, traseul “taurilor” a fost deraiat de câteva ori, cel mai surprinzător fiind eșecul cu Mainz din ultima etapă (2-3). În afară de acest insucces, au mai fost și înfrângerile cu Dortmund (1-2 acasă) și egalurile cu Wolfsburg (2-2) și Köln (0-0 acasă, în ultima etapă din 2020). Cu vulnerabilitățile la vedere, Leipzig le-a dat astfel încredere adversarelor care se temeau că Germania are parte de o nouă echipă cu porniri dictatoriale.

Vizita lui Leverkusen de sâmbătă este deschisă oricărui rezultat, dar cota pe care oaspeții au primit-o pentru a pleca fără eșec de la Leipzig (1.90) pare cam mare, în ciuda evoluțiilor pe care gazdele au avut-o pe propriul teren în acest sezon. Totuși, meciul se anunță unul disputat și care, probabil, va aduce destule goluri, astfel că pentru privitorii neutri ar putea fi un adevărat deliciu.

PUNCTE CHEIE:

  • Leipzig a obținut un singur succes în precedentele 4 jocuri, dintre care două sunt înfrângeri (golaveraj 6-8 în intervalul indicat);
  • Gazdele au o singură victorie în cele mai recente 3 jocuri pe care le-au disputat pe propriul teren (golaverajul în această perioadă este 2-3);
  • Leverkusen are două înfrângeri la rând în deplasare, dar înaintea acestora obținuse 6 victorii consecutive pe terenuri străine (golaveraj 21-10 pe parcursul celor 8 partide);
  • Bayer a obținut două victorii în ultimele 4 jocuri, dar în fața unor adversari importanți: Borussia Dortmund și Eintracht Frankfurt;
  • Ultimele 3 confruntări directe s-au terminat la egalitate, cu același scor: 1-1.