Meniu

Lech Poznan – Benfica Lisabona

Ar putea surpriza poloneză să împiedice super-campioana din Portugalia?

Benfica Lisabona a ratat a 11-a participarea consecutivă în grupele Ligii Campionilor, astfel că sezonul actual se va mulțumi cu Europa League. Debutul îl au programat pe terenul interesantei Lech Poznan, dar polonezii par la distanță mare în termeni fotbalistici pentru a pune mari probleme portughezilor.

Lech Poznan s-a calificat din nou după un an de pauză în competițiile europene după ce campionatul trecut a reușit să termine pe locul doi în campionatul Poloniei. Leșii au devenit o prezență constantă pe scena continentală în ultimii 15 ani, însă de cele mai multe ori s-au oprit în tururile preliminare.

Lech face pozne când ajunge în grupe

Aceasta este a patra participare în ultimii 12 ani în grupele Ligii Europa (sau ale Cupei UEFA, cum se numea anterior), iar precedentele prezențe au venit cu surprize. În sezonul 2008/09, polonezii au ocupat locul 3 într-o serie cu Deportivo La Coruna, Feyenoord Rotterdam, Lokomotiv Moscova și Nancy, fiind eliminați în primăvara europeană de Udinese.

Apoi, în ediția 2010/11 au ieșit dintr-o grupă extrem de grea, cu Juventus, Manchester City și Salzburg. Pe austrieci i-au bătut tur-retur, cu italienii nu au pierdut, în timp ce contra englezilor au preferat să împartă victoriile. Ajunși în 16-imi, au fost scoși cu destulă dificultate de Braga (1-0 acasă și 0-2 în deplasare).

În fine, ultima reprezentație în grupe a celor de la Lech Poznan s-a petrecut în sezonul 2015/16. Atunci, singura realizare notabilă a fost o victorie în deplasare contra Fiorentinei, pentru că FC Basel i-a bătut tur-retur, iar contra modestei Belenenses au păcălit fotbalul cu două remize albe, 0-0.

În actualul sezon al ligii poloneze, Lech ocupă abia locul 6, cu opt puncte din șase etape, și are una din cele mai slabe apărări din competiția internă (10 goluri primite), lucru care va fi speculat în mod cert de Benfica.

“Vulturii” au start de titlu

Pentru portughezi, sezonul a început abrupt și dureros, cu o înfrângere în turul preliminar din Liga Campionilor suferită în fața lui PAOK Salonic. Grecii au învins cu 2-1 după un meci dominat de Benfica, dar lipsa de ritm cauzată de absența partidelor oficiale i-a costat pe lusitani.

Drept răspuns, multipla campioană a Portugaliei a început în trombă sezonul intern și a înlănțuit patru victorii în tot atâtea etape. Astfel, a pus deja cinci puncte diferență între ea și principalele urmăritoare, FC Porto și Sporting Lisabona, și vrea să își garanteze prezența în ediția viitoare a Ligii Campionilor prin câștigarea titlului.

Pedigree-ul european nu o lasă pe Benfica să neglijeze nici partida cu Lech Poznan, tocmai de aceea ne așteptăm ca portughezii să își probeze pe teren statutul de favorită. Este, într-adevăr, posibil ca polonezii să înscrie, mai ales că pe tot parcursul acestui sezon și-au etalat din plin apetitul ofensiv, dar lusitanii au de departe prima șansă la victorie.

KEY POINTS:

  • Lech Poznan a trecut de patru tururi preliminare până la grupe, toate victorioase, din care ultimele trei în deplasare: Charleroi (2-1), Apollon (5-0) și Hammarby (5-0)
  • Polonezii sunt neînvinși în precedentele nouă partide disputate acasă, șase dintre acestea reprezentând victorii (golaveraj 20-6 în acest interval)
  • Cele mai recente trei partide disputate de gazde s-au terminat cu pariul “câștigător”(golaveraj 7-4 în acest timp)
  • Benfica a învins în ultimele patru partide disputate, în două dintre ele la zero (golaverajul pentru acest interval e 13-3)
  • Portughezii au înscris în ultimele lor cinci deplasări din Europa, însă au pierdut șase din precedentele șapte (golaveraj 6-15)