Meniu

20 Decembrie. Lazio reușește să câștige cu Napoli

PROFITĂ NAPOLI DE FORMA MODESTĂ A LUI LAZIO?

Lazio e departe de forma din sezonul trecut atunci când, în același punct din an, era cotată cu șanse la titlu după ce reușise inclusiv s-o învingă pe Juventus. Acum, trupa lui Ștefan Radu se chinuiește să mențină contactul cu plutonul fruntaș, iar Napoli, chiar și cu câteva absențe, are șansa unei lovituri de imagine pe Olimpico.

Serie A și-a cam schimbat polii de putere în doar 12 luni. Juventus nu mai e aceeași forță dominatoare, Inter strânge puncte, dar nu convinge, în timp ce Lazio se chinuiește să rămână relevantă, adică în prima jumătate a clasamentului. În același timp, AC Milan conduce cursa pentru titlu, AS Roma e și ea în primele patru, iar Napoli, dacă nu ar fi fost incidentul rezolvat la “masa verde” cu Juventus (0-3 și un punct penalizare), ar fi fost și ea pe podium.

Gattuso trebuie să găsească soluții în atac

Exceptând ultima ieșire din oraș, când au pierdut la Milano cu Inter (0-1), băieții lui Gennaro Gattuso s-au descurcat de minune atunci când au jucat pe teren străin. Celelalte patru deplasări (cea cu Juventus nu se pune la socoteală) au fost câștigate fără mari emoții, Napoli primind doar un gol în acest interval: 4-0 cu Crotone, 1-0 cu Bologna, 2-1 cu Benevento și 2-0 cu Parma.

Oaspeții de duminică au obținut câteva victorii importante și acasă, acolo unde au spulberat pe Atalanta (4-1), Roma (4-0) sau Genoa (6-0), iar asta grație forței din atac. E drept că la meciul cu Lazio vor lipsi Mertens, Insigne și Osimhen, dar golgheterul Hirving Lozano (șase goluri în Serie A sezonul acesta) va fi pe teren.

Lazio e la retrogradare pe Olimpico

Participarea în grupele Ligii Campionilor i-a făcut și deservicii lui Lazio, care nu a mai putut da același randament și în campionat. Dacă în Europa a ajuns în optimile celei mai importante competiții, în Serie A se află abia pe locul 9, la zece puncte de primul loc ocupat de Milan.

Pentru romani, problemele cele mai mari au venit chiar pe Stadio Olimpico, acolo unde a câștigat un singur meci din cele șase pe care le-a avut programate în campionat: 2-1 cu Bologna. În rest, două egaluri cu Juventus și Inter (ambele 1-1) și înfrângeri cu Verona (1-2), Udinese (1-3) și Atalanta (1-4), rezultate care o așază pe locul 15 în clasamentul meciurilor jucate acasă.

Pentru Napoli, dacă ar fi avut efectivul complet, ar fi fost condiții ideale pentru ale trei puncte obținute pe Olimpico. Totuși, chiar și în această conjunctură o victorie a oaspeților pare plauzibilă, mai ales dacă Lazio nu are o răbufnire de orgoliu și va continua pe linia ultimelor partide.

PUNCTE CHEIE:

  • Lazio a pierdut ultimele două meciuri pe care le-a disputat acasă în fața unor echipe fără mari aspirații, Verona și Udinese;
  • Romanii au câștigat un singur meci din cele șase pe care le-au disputat pe propriul teren în Serie A, trei dintre ele fiind înfrângeri (golaveraj 7-12 în intervalul indicat);
  • Napoli a câștigat patru din cele cinci meciuri pe care le-a disputat în deplasare în acest sezon de campionat (golaveraj 9-2);
  • Oaspeții au câștigat trei din cele mai recente patru jocuri din Serie A, iar golaverajul în acest timp e 10-2;
  • Napolitanii au câștigat șapte din precedentele opt confruntări directe, interval în care golaverajul este 19-6.