Meniu

Juventus Torino – FC Barcelona

Reușește echipa lui Pirlo să profite de o sângerânda trupă a lui Messi?

FC Barcelona traversează cea mai profundă criză din ultimii 15 ani, iar înfrângerea cu Real Madrid din weekend doar a subliniat problemele catalanilor. Juventus se adaptează și ea la stilul lui Andrea Pirlo, dar gazdele par să fie capabile să profite de impasul spaniolilor chiar și în absența lui Cristiano Ronaldo.

Juventus – FC Barcelona este derby-ul acestei săptămâni în Liga Campionilor și o partidă între două echipe care și-au schimbat în vara ce-a trecut antrenorii. În plină criză existențială, conducerea catalanilor l-a adus pe Ronald Koeman, fost fundaș central de poveste al trupei blaugrana. De partea cealaltă, torinezii au aplicat aceeași rețetă și l-au instalat pe Andrea Pirlo, o legendă a fotbalului italian și a lui Juventus.

Koeman și casa care arde sub el

Pentru olandezul de la cârma catalanilor, această învestitură nu putea veni într-un moment mai nepotrivit, deoarece nimic nu pare să fie la locul lui în acest moment la trupa din Barcelona. Lionel Messi a forțat din toate puterile plecarea în această vară, iar finalul sezonului ar putea fi chiar momentul despărțirii de emblematicul argentinian. Instabilitatea de la nivelul conducerii, care tocmai și-a dat demisia marți e un alt element ce creează confuzie. În fine, o echipă îmbătrânită și tentativa de a schimba liniile cu jucători mai tineri este și ea o strategie care necesită timp, răbdare și, mai ales, liniște. Ceea ce, nu e un secret, nu are cum să apară în sumbrul cadru creat în ultimele luni la Barcelona.

Vicecampioana Spaniei a încercat să mascheze toate acestea cu două victorii obținute în primele două etape (4-0 cu Villarreal și 3-0 la Vigo, cu Celta), dar rănile au început să sângereze rapid de sub bandaje. Întâi a fost un 1-1 cu Sevilla, pentru ca apoi să apară și înfrângerile: 0-1 la Getafe și 1-3 acasă cu Real Madrid, într-un El Clasico ce nu prea a avut istoric. Singura consolare, victoria cu 5-1 în fața lui Ferencvaros, care însă a venit și cu pierderea lui Gerard Pique, eliminat în partida cu ungurii.

Pirlo cere timp pentru aprofundare

Nici Juventus nu a început în mod strălucit acest sezon, dar în cazul “Bătrânei Doamne” problemele măcar se răsfrâng la zona tehnico-tactică. Andrea Pirlo, un geniu al balonului și un fotbalist cu viziune rară, a fost instalat cu obiectivul clar de a crea o echipă capabilă să câștige Liga Campionilor în următorii trei ani. Cumva normal, pentru că de nouă sezoane, Juventus aproape că nu are adversar în campionatul intern.

Iar echipa din Torino arată ca o mașinărie ce încă nu are mecanismul bine uns, lucru pe care Pirlo îl repetă la aproape orice conferință de presă. Este adevărat că pe torinezi i-au afectat și numeroasele absențe. În acest moment, Juventus nu se poate baza pe Cristiano Ronaldo, infectat cu Covid, Alex Sandro (probleme la coapsă), dar nici pe cei trei fundași centrali, Bonucci, Chiellini și De Ligt, toți trași pe linie moartă de diverse accidentări.

Din acest motiv, nici traseul echipei în Serie A nu a fost cel mai strălucit, acolo unde a obținut doar două victorii (una la “masa verde” cu Napoli) și trei egaluri (cu Roma, Crotone și Verona). O bilă albă pentru italieni a fost debutul în Liga Campionilor, 2-0 la Kiev, în fața unui Dynamo căruia nu i-au dat prea multe șanse, controlând jocul aproape în totalitate.

Chiar dacă pe hârtie și în ochii bookmakerilor Barcelona pleacă din postura de favorită, atmosfera din cadrul lotului și faptul că joacă acasă îi face pe cei de la Juventus favoriți. E greu de văzut cum catalanii ar putea pleca de la Torino cu cele trei punte și doar absențele din defensivă i-ar putea costa pe jucătorii gazdelor.

KEY POINTS:

  • Barcelona nu a primit gol în precedentele trei dispute cu Juventus: 0-0, în Spania, în returul sferturilor Ligii în primăvara lui 2017 și 3-0 la Barcelona și 0-0 la Torino în grupele următoarei ediții
  • Catalanii au trei meciuri fără victorie din ultimele patru, din care două sunt înfrângeri (golaveraj 7-6 în acest interval)
  • Juventus are o serie activă de șase jocuri fără înfrângere pe teren propriu în fața Barcelonei, alternând victoriile cu egalurile. Ultimul meci: o remiză, 0-0, în 2017
  • Torinezii sunt neînfrânți în cele șase partide ale sezonului, timp în care au trei victorii și trei egaluri
  • Gazdele au doar trei înfrângeri în ultimele 33 de meciuri disputate acasă, din care au câștigat 21 (un procentaj al înfrângerilor de 9% și cel al victoriilor de 63%!
  • Echipa din Torino a câștigat ultimele patru jocuri organizate pe teren propriu în Europa, printre adversare fiind Atletico Madrid, Leverkusen sau Lyon (golaveraj 8-2 în acest timp)