Meniu

22 Decembrie. Dezastru de Crăciun pentru Juventus contra Fiorentinei

OBȚINE JUVENTUS O VICTORIE LEJERĂ ȘI CONTRA FIORENTINEI?

Andrea Pirlo a avut un start opintit pe banca lui Juventus, dar multipla campioană a Italiei își revine la forma care a consacrat-o în ultimii ani. Marți, “Bătrâna Doamnă” primește vizita celor de la Fiorentina, care în ultimele deplasări nu au mișcat nimic în ofensivă, iar misiunea contra lui Bonucci și ai lui va fi de-a dreptul infernală.

Există o zicală care spune că important nu e cum începi, ci cum termini. Pe baza aceluiași dicton pare să își construiască și Juventus filozofia din acest sezon, deoarece lucrurile încep să se îndrepte din mers pentru campioana Italiei.

Ronaldo este cheia succesului

Începutul de sezon anevoios al lui Juventus a fost pus în principal pe seama lipsei de experiență a lui Andrea Pirlo, iar antrenorul de 41 de ani a cerut timp. E încă neclar dacă a cerut timp pentru el sau pentru a-l avea din nou la dispoziție pe Cristiano Ronaldo, care atunci era infectat cu Covid și tânjea din izolare după fotbal. Cert este că revenirea portughezului printre juventini le-au oferit acestora o dimensiune în plus, iar victoriile au început să se lege.

Cinci meciuri a lipsit atacantul de 35 de ani în acest sezon de pe gazon, iar în acest timp Juventus a obținut o singură victorie: 2-0 la Kiev, cu Dynamo. În afara acesteia, a perdut acasă cu Barcelona (0-2) și a remizat de trei ori în campionat: 1-1 cu Benevento, când a fost menajat, și tot 1-1 cu Crotone și Verona, când era în carantină. În acest sezon, Ronaldo are 13 meciuri jucate și a marcat în zece dintre ele, totlul golurilor sale fiind de 16. Cu “dubla” reușită la Parma, Cristiano a ajuns la 32 de reușite în anul calendaristic 2020 și a egalat astfel recordul deținut de Omar Sivori încă din 1961.

Dacă Ronaldo bate record după record, defensiva istorică a lui Juventus abia se încălzește. În acest sezon, Pirlo a avut dese probleme cu fundașii, Chiellini fiind mai mult accidentat decât sănătos, iar Demirel intrând și el pe mâna medicilor de câteva săptămâni. În afara celor doi, la meciul de marți cu Fiorentina e posibil să nu-l vedem nici pe brazilianul Arthur, și el accidentat.

Fiorentina, fără gol în deplasare de două luni

Pentru Juventus, meciul cu Fiorentina este o bună oportunitate să mai câștige încă trei puncte și astfel să pună presiune pe duo-ul fruntaș din Serie A format din AC Milan și Inter Milano. Aflată pe locul 16 în campionat, fosta echipă a lui Adrian Mutu trăiește periculos, iar instalarea lui Cesare Prandelli ca antrenor de la începutul lui noiembrie nu a mișcat lucrurile în direcția cea bună.

Cea mai mare problemă a violeților o reprezintă ineficacitate de pe terenurile străine, pentru că în cele șase meciuri, Fiorentina a strâns doar două puncte. Mai grav de atât, de la jumătatea lui octombrie, oaspeții de marți nu au mai marcat niciun gol în deplasare, indiferent că meciurile s-au jucat în Serie A sau în Cupa Italiei. În afara de două remize albe, formația violetă a pierdut clar jocurile cu AS Roma (0-2), AC Milan (0-2) și Atalanta (0-3).

Dat fiind acest recul de formă, e greu de crezut că Fiorentina va putea să marcheze tocmai împotriva unui cuplu așa solid precum cel format de Bonucci și De Ligt. Iar în atac, Juventus sigur nu va avea probleme să înscrie. În concluzie, alegerea noastră pentru acest meci este o victorie fără gol primit a lui Juventus, mai ales că prețul oferit este unul bun.

PUNCTE CHEIE:

  • Fiorentina a marcat o singură dată în precedentele șase confruntări directe, cinci dintre ele câștigate de Juventus și un egal (golaveraj 11-1 în acest interval);
  • Juventus a câștigat ultimele șase directe disputate pe propriul teren (golaveraj 14-5 în perioada cu pricina);
  • Campioana Italiei are patru victorii și un egal în precedentele cinci jocuri jucate acasă (golaverajul în acest timp este 10-3);
  • Torinezii sunt neînvinși în ultimele 12 meciuri, nouă dintre ele fiind victorii, patru fără gol primit (golaverajul în intervalul indicat este 29-8);
  • Fiorentina are cinci meciuri la rând fără gol marcat în deplasare, inclusiv înfrângeri cu AC Milan, Atalanta și AS Roma.