Meniu

Japonia – Panama

Au vreo șansă latinii pe tărâm asiatic?

Japonia nu mai are strălucirea din alte vremuri și nici nume așa rezonante, dar e în continuare una din echipele solide ale Asiei. Asiaticii vor primi vizita naționalei statului Panama într-o repetiție a amicalului din 2018 și sunt mari favoriți în fața echipei pe care o învingeau cu 3-0 în trecut, lucru perfect repetabil și acum.

Șase ediții consecutive de Cupă Mondială a bifat Japonia, care are șansa să mărească recordul la șapte participări odată cu turneul organizat în Qatar peste doi ani. Pentru a pregăti cât mai bine asaltul din preliminarii, asiaticii au invitat naționala statului Panama pentru un amical ce se va juca la Graz, în Austria.

Niciun jucător din campionatul intern

Hajime Moriyasu încearcă să construiască la Tokio o echipă care să funcționeze la nivel înalt și când întâlnesc echipe cu un nivel valoric ridicat. În absența unor vedete veritabile, Minamoto fiind probabil cel mai cunoscut jucător al Japoniei pentru simplul fapt că joacă la Liverpool, campioana Angliei.

Interesant este că toți jucătorii convocați pentru această acțiune joacă în Europa, acesta fiind și motivul pentru care locul de desfășurare a partidei este în centrul continentului. Japonezii de națională vin din campionatul Belgiei (5 jucători), al Germaniei (4) sau al Franței ori Olandei (3 jucători).

În ultima vreme, Japonia s-a descurcat cel puțin decent și are victorii în fața unor adversari interesanți: Paraguay (2-0), China (2-1) sau Camerun (1-0). Singurele înfrângeri au venit în deplasarea din Coreea de Sud și contra Venezuelei, acasă (1-4).

Panama, în schimb, nu impresionează deloc. E drept că reprezentanta statului din America Centrală are o trupă inferioară japonezilor, iar victoriile recente au venit împotriva unei echipe secunde a Costei Rica (1-0 de două ori) și Nicaragua (2-0).

Tocmai de aceea, Japonia pare a fi favorită serioasă și credem că asiaticii se vor impune într-un fel sau altul. Panama, măcar de data asta, pare doar un partener de antrenament,

PUNCTE CHEIE:

  • Panama a pierdut cinci din ultimele zece partide, iar în această perioadă au victorii la Bermuda, Guatemala și Costa Rica (golaverajul în acest timp este 9-11)
  • Echipa din America Centrală nu a marcat în cinci din cele mai recente zece partide
  • Gazdele au învins Panama într-un amical din 2018, de altfel singura întâlnire directă între cele două
  • Japonia a câștigat patru din ultimele șase partide jucate pe teren propriu și are doar o înfrângere în acest timp
  • Asiaticii nu au primit gol în patru din precedentele cinci jocuri acasă și în opt din ultimele zece. Golaverajul celor mai recente zece partide este 18-8