Meniu

11 Iunie, la 22:00. Victorie categorică a Italiei

Primul meci de la mult amânatul Euro 2020 este Turcia - Italia, meci ce se va desfășura pe Stadio Olimpico din Roma. Grupa A este una echilibrată, pe lângă cele două combatante de azi mai fiind prezente Elveția și Țara Galilor, ambele cu pretenții la fazele superioare. Chiar dacă Italia este favorita grupei, meciul este unul extrem de important căci într-o grupă atât de echiliberată orice pas greșit se poate dovedi decisiv. În schimb, chiar dacă turcii nu au impresionat în ultimele meciuri, au făcut o figură frumoasă în faza de calificare unde au pierdut o singură dată și ar putea reprezenta o surpriză la acest turneu final.

Defensiva perfectă!

Italia va aborda această competiție plină de încredere, după ce a realizat performanțe incredibile în ultimele luni și este neînvinsă de 23 de partide. Ultima înfrângere a nazurilor a avut loc în septembrie 2018, contra Portugaliei, în Liga Națiunilor. Din cele 23 de meciuri, doar 4 au fost egaluri iar restul de 19 victorii ale gazdelor de astăzi. E important să notăm că această performanță remarcabilă este datorată în mare parte defensivei. În ultimele 12 meciuri, echipa a primit un singur gol. Și în Liga Națiunilor unde adversari au fost echipe precum Olanda, Polonia și Bosnia, defensiva trupei lui Mancini a cedat doar de două ori în cele 6 meciuri. Cu 12 puncte din 18 posibile, echipa a terminat pe primul loc în grupă și s-a calificat în faza finală a competiției. În drumul spre calificarea la Mondialul din Qatar, Italia a început cu trei victorii identice, 2-0, urmate de două succese și mai categorice în amicale, 7-0 cu modesta San Marino dar și un 4-0 cu solida Cehie. Chiar dacă Italia nu este una din principalele favorite la ridicarea trofeului, echipa are un joc consistent și poate face un turneu frumos. Un mare avantaj al italienilor este că din întreg lotul, doar 4 jucători nu activează în Serie A (Verrati și Florenzi sunt la PSG, iar Emerson și Jorginho la Chelsea), astfel că artizanii echipei se cunosc foarte bine între ei.

Turcia, rezultate oscilante

Turcii au reușit să adune 7 puncte după 3 meciuri în lupta pentru accederea la Mondialul din Qatar. După victorii impresionante cu Olanda și Norvegia (care însă nu mai impresionează), a urmat un egal îngrijorător cu modesta Letonia. Marea problemă a acelui meci au fost cele 3 goluri primite ușor de la o echipă ce a fost recent zdrobită de Germania, 7-1, asta după ce nemții nu au mai forțat în repriza secundă. Uitându-ne puțin mai mult în urmă, trupa antrenată de Senol Gunes a avut un parcurs frumos către Euro 2020, terminând pe locul 2 cu o singură înfrângere o grupă din care au făcut parte Franța și Islanda. În Liga Națiunilor și-au arătat însă din nou limitele. Deși au fost în Liga B și au avut adversari accesibili (Ungaria, Rusia, Serbia), turcii au terminat pe ultimul loc, după ce au bifat o singură victorie în cele 6 meciuri (și 3 egaluri). Nici ultimele amicale înainte de startul partidei de la Roma nu au adus liniștea în tabăra otomană - echipa s-a chinuit să câștige în fața Azerbaijanului (2-1) și a Moldovei (2-0) și a terminat la egalitate cu Guinea, o echipă cel mult modestă. Aceste rezultate, deloc impresionante, nu au adus încrederea necesară înainte de startul Euro.

Așteptări de la meci

Ținând cont de performanțele din ultimele meciuri ale italienilor, orice alt rezultat în afară de victorie ar fi o mare dezamăgire pentru gazde. Echipa lui Mancini vine cu un moral foarte ridicat și se poate baza pe una din cele mai solide apărări din lume. Echipa s-a descurcat foarte bine și contra unor adversari mai puternici, astfel că Turcia nu ar trebui să constituie o excepție. Deși turcii au reușit câteva rezultate notabile în 2021, echipa vine după o serie de rezultate îngrijorătoate iar apărarea arată foarte fragil. Contra unei apărări precum cea italiană, e foarte probabil ca și atacanții turci să aibă dificultăți în a găsi plasa.

Din toate aceste motive, cel mai probabil rezultat este o victorie a Italiei. Mai mult, credem că italienii vor urma parcursul din ultimele meciuri și vor câștiga fără să primească gol (VSO, deoarece Italia e considerată oaspete deși meciul se joacă la Roma), pont pentru care Superbet oferă o cotă de 2,28.

PUNCTE CHEIE:

  • Italia vine după o serie remarcabilă de 8 victorii consecutive fără gol primit și toate la cel puțin două goluri diferență;
  • Neînsinvă de 27 de meciuri, Italiei a cedat în defensivă o singură dată în ultimele 12 meciuri, deși printre adversari s-au numărat Cehia, Polonia sau Olanda;
  • Deși au o singură înfrângere în ultimele 10 meciuri, turcii nu au impresionat în meciurile recente cu Moldova, Guinea, Azerbaijan sau Letonia (două victorii și două egaluri) echipe care nici măcar nu pot fi puse lângă Italia pentru comparație.