Meniu

16 Iunie, la 22:00. Italia zdrobește Elveția și e în optimi

Sub privirile propriilor fani, Italia a debutat perfect la Euro și a trecut de Turcia cu un categoric 3-0. Chiar dacă prima repriză a fost destul de anostă, gazdele s-au descătușat o dată cu autogolul lui Demiral. Raportul ocaziilor a fost parcă din alte sporturi (24 - 3), diferența jocului fiind și mai evidentă în ceea ce privește șuturile la poartă (pe spațiul porții sau pe lângă), 19 -1 în favoarea italienilor. Cea de-a doua adversară, Elveția, este în mod cert o echipă superioară Turciei, dar a arătat multe lipsuri în egalul 1-1 cu Țara Galilor. Deși au condus și au dominat partida, elvețienii nu au fost capabili să păstreze avantajul și puteau chiar să plece fără vreun punct.

Defensiva perfectă!

Așa cum s-a văzut și în meciul inaugural al Europeanului, defensiva Italiei nu are aproape nici o fisură. S-au făcut deja 9 meciuri în care Squadra Azzura nu a mai primit gol, iar echipa a ajuns la o serie de 24 de meciuri fără înfrângere (din care 20 de victorii și doar 4 rezultate de egalitate). O statistică și mai interesantă este că Italia a ajuns la 3 meciuri consecutive în care adversarele nu au tras pe spațiul porții sale (Turcia, Cehia și modesta San Marino), ceea ce subliniază și mai bine cât de ermetică este defensiva pusă la cale de Mancini. Nici măcar meciurile de Liga Națiunilor, unde adversarii au fost valoroși (Olanda, Polonia și Bosnia), defensiva nu a cedat decât de două ori în 6 partide. Un mare avantaj al defensivei italiene este faptul că în afară de Emerson, toți cei implicați în păstrarea integrității plasei actiează în Serie A, astfel că se cunosc foarte bine.

Motivația pentru acest meci este din nou mare, căci o victorie le-ar asigura deja calificarea în optimi și, în mare parte, chiar primul loc. În plus, ar putea aborda mai relaxați meciul cu Țara Galilor (pentru care vor avea mai puține zile de pauză), pentru a relua forcingul în fazele eliminatorii. Italienii știu cu siguranță că un campionat nu se câștigă doar prin valoare ci și prin planificarea atentă a forțelor.

Puternici, dar cu cine?

Elveția începuse bine 2021, cu 5 victorii din 5 meciuri - două în grupa de calificare la Mondial și 3 în amicale. Totuși, în afara amicalului cu SUA, adversarele au fost modeste (Finlanda, Bulgaria, Lituania și Liechtenstein). Mai mult, victoria cu Letonia a fost la limită (1-0), iar cea cu Finlanda a fost plină de noroc după ce oaspeții au condus cu 2-1 iar golul victoriei a venit chiar în finalul meciului. Elvețienii au fost repede aduși cu picioarele pe pământ de Țara Galilor în egalul 1-1 din debutul la Euro. Acest rezultat a arătat din nou problemele pe care Shaqiri&co le au cu echipele cât de cât valoroase - în Liga Națiunilor nu au câștigat nici un meci pe teren (au beneficiat însă de o victorie, 3-0 la masa verde cu Ucraina, victorie care i-a și salvat de la retrogradare), în grupa de Euro nu au reușit să o învingă pe Danemarca (un egal și o înfrângere), iar aceleași rezultate le-a avut și în play-off-ul din precedenta ediție a Ligii (înfrângere cu Portugalia, 1-3 și înfrângere la penalty-uri cu Anglia). Nici amicalele cu Croația sau Anglia nu au adus alt deznodământ - ambele au fost înfrângeri.

Practic, singurele rezultate notabile ale Elveției din ultimii 3 ani sunt victoria 2-1 contra SUA din amicalul recent și o victorie 5-2 contra Belgiei în 2018. Faptul că au primit goluri de la Bulgaria, Finlanda sau Țara Galilor arată că defensiva nu este un punct forte. În încheiere, să mai notăm jocul slab practicat de elvețieni în deplasare, acolo unde au câștigat doar două din ultimele 10 meciuri (și acelea cu Bulgaria și Gibraltar).

Faptul că Elveția este o echipă capabilă să câștige meciurile cu adversari mărunți nu îi va avantaja prea mult în această dispută. Italia este în mod clar un adversar de alt calibru (chiar peste Danemarca, Anglia sau Germania), iar problemele defensive ale oaspeților combinate cu zidul de netrecut pe care italienii îl fac la 16 m de poartă ne fac să mizăm pe o nouă victorie a trupei lui Mancini. Cota de 1,65 este una suficient de motivantă, dar nici pariul VSG (Italia câștigă fără să primească gol), la o cotă de 2,44, nu este de evitat.

PUNCTE CHEIE:

  • Italia vine după o serie remarcabilă de 9 victorii consecutive fără gol primit și toate la cel puțin două goluri diferență;
  • Neînsinvă de 28 de meciuri, Italiei a cedat în defensivă o singură dată în ultimele 13 meciuri, deși printre adversari s-au numărat Cehia, Polonia sau Olanda;
  • Elveția nu a câștigat niciunul din cele 5 meciuri jucate pe teren în Liga Națiunilor (3 rezultate de egalitate și două înfrângeri), precum nici un meci în dubla cu Danemarca pentru calificarea la Euro (un egal și o înfrângere);
  • Elveția are mari probleme când nu joacă pe teren propriu, reușind să câștige doar în Bulgaria, Georgia și Gibraltar în ultimii 2 ani și jumătate.