Meniu

Irlanda de N - România

REPETĂ TRICOLORII FESTIVALUL DIN MECIUL CU BELARUS?

Naționala României a profitat de anularea meciului cu Norvegia și a avut câteva zile mai relaxate înaintea deplasării la Belfast. În plină luptă pentru un loc cât mai bun în clasamentul FIFA, tricolorii vor căuta victoria cu Irlanda de Nord. Ne așteptăm totuși ca lacunele noastre defensive să fie pedepsite.

Mirel Rădoi susține că anularea întâlnirii cu Norvegia i-a stricat programul înaintea deplasării în Marea Britanie, dar e greu de crezut că jucătorii nu s-au bucurat de faptul că au avut un program mai lejer în acest zile. În contextul pandemiei, cu programul meciurilor extrem de condensat, fotbaliștii au avut ocazia să se relaxeze măcar din punct de vedere psihologic, pentru că fizic sigur au fost forjați de staff-ul naționalei.

Rămâne Rădoi la 3-4-3?

Tot mai contestat, dar mai ales pus sub presiune de presă și o parte din oamenii de fotbal din România, Mirel Rădoi pare cumva sceptic să mai continue pe banca naționalei după întâlnirea cu Irlanda de Nord. Chiar și așa, selecționerul are o revanșă personală de luat în fața celor care l-au criticat după jocurile din octombrie și vrea să termine 2020 cu o victorie care să ducă România în urna a doua valorică a preliminariilor pentru Cupa Mondială din 2022.

Tehnicianul de 39 de ani, al cărui obiectiv contractual este de fapt calificarea la Mondial, a tot experimentat de când a fost instalat la cârma primei reprezentative. În cele șase meciuri pe care România le-a disputat sub comanda sa, au fost etalate cel puțin trei module de joc, 4-3-3 fiind și cel mai folosit.

În partida tur cu Irlanda de Nord, când am fost egalați pe final de britanici deși aceștia se aflau în inferioritate din prima repriză, Rădoi a încercat un 4-3-1-2 menit să-l pună în valoare pe Ianis Hagi. Cum jucătorul de creație al lui Rangers nu a arătat mare lucru, selecționerul l-a trecut pe bancă și a încercat în deplasarea din Austria un 4-3-3 mai ermetic și mai mobil, în același timp. Pentru că rezultatul, 3-2, ne-a fost favorabil, modulul tactic a fost păstrat și pentru tripla de meciuri din octombrie.

Și așa a venit dezastrul, pentru că nu doar că am pierdut toate cele trei meciuri, dar adversarii au avut destule spații, iar jucătorii noștri ofensivi au amenințat destul de rar poarta adversă. Acesta a și fost motivul pentru care la meciul-experiment cu Belarus, Rădoi a modificat iar.

Poate și în perspectiva meciului cu Norvegia, selecționerul a ales un sistem cu trei fundași centrali și doi laterali, adică un 3-4-3 care pe faza defensivă să se transforme în 5-4-1. În atac au apărut și FCSB-iștii Dennis Man și Florin Tănase, cei mai în formă jucători din campionatul intern, iar rezultatul a fost un festival de goluri: 5-3. Rămâne de văzut dacă Rădoi va păstra strategia pe care dorea s-o folosească împotriva scandinavilor, o echipă mult mai periculoasă în atac, sau va reveni la 4-3-3.

Dilemă în atac: Pușcaș sau Alibec?

Prima certitudine e revenirea în poartă a căpitanului Ciprian Tătărușanu, după ce în partida cu Belarus și s-a dat o șansă și lui David Lazar, care a apărat chiar și un penalty. Linia de fund îi va regăsi cu siguranță de Nedelcearu și Toșca și este de văzut dacă Mitrea va fi păstrat sau în locul său va apărea Iulian Cristea. Pe flancul stâng, Ganea a arătat destul de bine, însă varianta Camora ar oferi un plus de experiență și siguranță pe faza defensivă. Rămâne de văzut și cine va juca în fața unuia dintre aceștia, pentru că Tănase nu a strălucit contra bielorușilor, iar alternativa este Alex Maxim, jucător cu ștate vechi la națională.

Pe partea cealaltă, Mogoș a făcut un meci discret, dar nici Valentin Crețu de la FCSB nu a impresionat, însă acolo poate să apară și Cristi Manea. Pe flancul drept al atacului, e de așteptat ca Dennis Man să rămână punct fix, mai ales că cifrele de la echipa de club în recomandă pentru un plus de încredere.

Centrul liniei de mijloc va fi ocupat, mai mult ca sigur, tot de Răzvan Marin și Dan Nistor, chiar dacă acolo mai există și alternativa Bicfalvi. În fine, vârful de atac se va alege între Pușcaș și Alibec, iar aici Rădoi va alege probabil varianta mai tehnică, adică pe Denis.

În cazul unui 4-3-3, unul dintre stoperi va dispărea, cel mai probabil Mitrea, urmând ca lângă Marin să mai apară doi interi, cel mai probabil Bicfalvi și Nistor. În atac, lucrurile sunt destul de clare: Man – Alibec – Maxim.

Irlanda de Nord, dramă la deplasarea în Austria

Adversara noastră de miercuri seară trece și ea printr-o perioadă neagră. Fără victorie din octombrie 2019, britanicii au jucat joia trecută finala barajului pentru Euro 2020, după ce în octombrie trecuseră de Bosnia la penalty-uri. Din păcate pentru gazdele noastre, după ce au egalat Slovacia în minutul 88 grație unui autogol, adversara a profitat de o nouă gafă a apărării nord-irlandeze și a marcat golul de 2-1 în minutul 110.

Nici cu Austria, duminică, dinamica meciului nu a ajutat prea tare moralul britanicilor. Aceștia au deschis scorul la Viena în minutul 75, dar gazdele au întors soarta partidei cu două goluri marcate în minutele 81 și 87.

Aceasta a fost, practic, a patra înfrângere consecutivă pe care Irlanda de Nord a suferit-o în actuala ediție a Ligii Națiunilor, iar gazdele României de miercuri rămân cu punctul obținut la București și vor retrograda în grupa C valorică a competiției. Nici noi nu stăm mult mai strălucit, dar faptul că aproape sigur vom obține la “masa verde” cele trei puncte din meciul cu Norvegia ne asigură locul în eșalonul secund și pentru sesiunea 2022-2023.

Totuși, România are nevoie de o victorie pentru a mai putea să spere la o grupă mai lejeră în preliminariile pentru Mondialul din 2022. Tocmai de aceea, ne așteptăm ca naționala lui Rădoi să atace din primele minute și e greu de crezut că tricolorii nu vor putea profita de rigida apărarea nord-irlandeză. E drept că și noi am arătat destul fragilitate în zona defensivă și tocmai de aceea ne putem aștepta la un meci în care ambele echipe să înscrie.

PUNCTE CHEIE:

  • România a scos mingea din plasă în 13 din ultimele 16 partide pe care le-a jucat, adică un total de 28 de goluri primite. Singurele care nu au marcat în poarta tricolorilor au fost Malta și Insulele Feroe
  • Tricolorii au înscris în 11 din precedentele 13 deplasări, interval în care au adunat 22 de reușite. De ofensiva tricolorilor au scăpat doar Spania (0-5) și Norvegia (0-4)
  • Cea mai recentă partidă directă s-a jucat în septembrie, la București, atunci când irlandezii ne-au egalat (1-1) în minutul 86 deși se aflau în inferioritate numerică încă din prima repriză
  • Nord-irlandezii au primit gol în 11 din precedentele 12 partide. În acest interval au scos de 25 de ori mingea din plasă
  • Irlanda de Nord a primit gol în zece din ultimele 14 jocuri pe care le-a avut programate pe propriul teren