Meniu

30 Martie. România remizează 0-0 cu Germania și este eliminată

POATE ROMÂNIA U-21 SĂ FACĂ UN NOU MECI MARE?

România are șansa unei noi performanțe majore la nivelul tineretului, dar totul depinde de meciul decisiv de marți seară. După 2-1 cu Ungaria în confruntarea de sâmbătă, selecționata pregătită de Adrian Mutu trebuie să facă cel puțin o remiză cu goluri cu Germania pentru a avea șanse la calificare, un rezultat care pare realizabil.

Campionatul European de tineret care se desfășoară în Ungaria și Slovenia a furnizat până acum destule surprize. Franța a pierdut în prima rundă cu Danemarca, Anglia nu are niciun punct după cele două meciuri cu Elveția și Portugalia, iar Italia poate pierde calificarea în sferturi după ce a acumulat până în prezent doar două puncte.

România știe să sufere

În acest context, o eventuală calificare printre cele mai bune 8 echipe de pe continent la nivelul de vârstă Under 21 ar fi, în mod evident, o mare performanță și o reconfirmare că ceva se face bine în fotbalul românesc.

Până acum, România a strâns 4 puncte din două meciuri și se află pe locul 2, departajată doar de golaveraj de viitoarea adversară. Dacă în meciurile cu Olanda (sau Țările de Jos, cum se impune acum a ne adresa) scorul a fost același, 1-1, Germania a reușit în prima rundă o victorie mai hotărâtă în fața gazdei Ungaria: 3-0 față de 2-1.

Totuși, diferențele pot fi și subiective uneori, așa cum ne-a arătat-o meciul cu Ungaria. Dacă în meciul de deschidere cu Olanda tactica aleasă de Adrian Mutu a fost una defensivă, de sacrificiu, contra maghiarilor partitura a fost mult mai concentrată pe atac. Chiar dacă selecționerul nu a schimbat niciun titular între cele două meciuri, a fost clar că obiectivul României U-21 a fost să dăm gol. Totuși, încărcătura meciului și jocul extrem de agresiv al adversarei i-a făcut pe tricolori să joace cu frâna de mână trasă.

Nici măcar după pauză, când jucam deja cu un om în plus grație eliminării din minutul 42 din tabăra gazdelor, nu am reușit să ne trezim. A făcut-o abia golul lui Csonka, pornit după un fault evident asupra lui Haruț, pentru că în ultimele 40 de minute nu a existat decât o singură echipă pe teren: România. Reușitele semnate de Mățan și Pașcanu au adus cele 3 puncte prețioase, dar metoda în care au fost ele produse a implicat multă suferință.

Se trezește Moruțan?

Înaintea meciului cu Germania, calculele sunt clare. Cum Olanda va învinge aproape sigur Ungaria, noi trebuie să obținem cel puțin o remiză contra nemților. Un 0-0 ne-ar scoate din calcule la golaveraj, pentru că în acest caz Olanda ar obține locul 1 într-un clasament în 3 care s-ar face între fruntașe, iar Germania ne-ar fi superioară la golaverajul general. Un 1-1 între noi și nemți ar aduce din nou în calcul golaverajul general, deci Olanda nu ar trebui să bată mai mult de 2-1 pe Ungaria ca să ne calificăm. În fine, un egal de la 2-2 în sus ne-ar fi îndeajuns pentru a lăsa Olanda în spate, iar o victorie ne-ar asigura locul 1.

Pentru jocul de marți seară, lipsesc două piese importante din angrenajul lui Mutu: căpitanul Marius Marin și atacantul George Ganea. Vârful viitorului va fi înlocuit, cel mai probabil, de Adrian Petre, singurul atacant de careu veritabil pe care-l mai are România, dar o variantă ar fi și introducerea lui Octavian Popescu pentru a juca cu un nouă fals. În schimb, pentru înlocuirea lui Marin, Mutu pare mai acoperit. Cel puțin două alternative sar în ochi, Răzvan Oaidă și Marco Dulca, însă o improvizație poate fi făcută și aici.

Un alt aspect important este legat de ceilalți 9 titulari din primele două meciuri. Olimpiu Moruțan a fost palid cu Olanda și total șters cu Ungaria, fiind înlocuit de fiecare dată, contra maghiarilor chiar din minutul 60. De decarul României se leagă multe dintre speranțe, mai ales că în Liga 1 fotbalistul de 21 de ani s-a luat la trântă cu recordurilor în materie de pase decisive. O altă decizie importantă pe care Mutu trebuie s-o ia e cea legată de Denis Ciobotariu. Fundașul central de la CFR a început iar emotiv și, chiar dacă și-a răscumpărat greșeala din startul partidei cu ungurii printr-o prestație destul de solidă, variantele Chindriș și Drăgușin se cer folosite.

Oricum ar, România e obligată să obțină un rezultat bun contra Germaniei pentru a se califica. Nu e exclus niciun rezultat, dar nemții rămân o echipă redutabilă, motiv pentru care credem că mai realist este aici pronosticul GG. Cota, de aproape 2.00, pare destul de generoasă în contextul dat.

PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele 4 partide pe care România U-21 le-a jucat s-au încadrat fără mari probleme în limitele pariului GG. Golaverajul tricolorilor în intervalul indicat este de 8-4;
  • Naționala noastră de tineret a bifat 5 GG-uri în 6 meciuri jucate la turneele finale Europene în ultimii 2 ani. Singura excepție a fost meciul fără mare miză cu Franța;
  • România și Germania s-au întâlnit și în 2019, dar atunci confruntarea s-a desfășurat în semifinale și a fost pierdută de ai noștri cu 2-4 după ce la pauză scorul era 2-1 în favoarea echipei lui Rădoi;
  • Germania a bifat pariul GG în 3 din precedentele 4 partide, singura excepție fiind jocul cu Ungaria. Golaverajul nemților din această perioadă este de 7-3;
  • În 17 din precedentele 22 de meciuri jucate de adversara tricolorilor au marcat ambele echipe.