Meniu

Georgia - Belarus

Intrăm la Tbilisi în regatul golurilor nemarcate?

Partida ce se va disputa joi, de la ora 19:00, la Tbilisi, este probabil cel mai lipsit de interes duel din cele opt ale barajului pentru calificarea la Euro 2020. Echipe eminamente defensive, Georgia și Belarus vor duce cel mai probabil o luptă mută din care este foarte probabil ca prima ce va marca să fie și cea care va merge mai departe.

Este greu să privești un meci de fotbal atunci când nu cunoști niciun jucător din cei 22 de pe teren, iar așteptările se duc mai degrabă spre un “sub 2,5” decât în direcția unui spectacol condimentat cu multe goluri. Dar grație noului sistem de calificare impus de UEFA, la ediția de anul viitor a Euro se va califica și una din echipele “pitice”, adică cele care la tragerile la sorți sunt în ultimele urne valorice.

Georgia a defilat într-o grupă dificilă

Pentru a ajunge aici, gruzinii au fost nevoiți să treacă peste o grupă destul de grea dacă judecăm în funcție de nivelul la care s-a jucat. Naționale precum Kazahstan și Letonia (participantă la ediția din 2014 a Euro) pun probleme inclusiv adversarilor de calibru mai ridicat, iar Andorra nu este pe lista celor mai slabe formații din Europa.

Chiar și așa, georgienii nu au întâmpinat mari probleme și s-au calificat cu 16 puncte din 18 posibile. Singurul pas oarecum greșit a fost făcut în penultima etapă, în Andorra (1-1), însă locul 1 era deja adjudecat la acea vreme. În rest, victorii economicoase și un golaveraj de 12-2 menit să reflecte capacitatea gazdelor de a se apăra.

Belarus, probleme cu Moldova

Oaspeții gruzinilor au avut puține emoții, dacă se poate spune așa, pentru că San Marino e chiar genul de națională care, realist vorbind, nu sperie pe absolut nimeni. Băieții din Belarus au jucat ultima etapă cu gândul că orice greșeală le poate fi fatală, însă victoria decisivă a fost obținută facil în micuțul stat din interiorul Italiei (0-2). Problemele au apărut doar în dubla cu Moldova (0-0 în ambele manșe), deoarece principala urmăritoare, Luxemburg, a fost răpusă și în tur, și în retur (1-0 la Minsk și 2-0 în deplasare).

Partida de joi se va desfășura, probabil, sub semnul fricii, pentru că ambele formații sunt conștiente că orice greșeală decisivă poate să fie hotărâtoare în privința rezultatului final. Nu ar mira pe nimeni dacă la finalul celor 90 de minute scorul va fi 0-0, atât de echilibrat pare meciul, însă un pariu “sub 2,5 goluri” pare a fi cel mai sănătos.


KEY POINTS:

  • Doar două din ultimele zece partide disputate de Georgia pe teren propriu s-au terminat “GG” (si doar trei din acest interval au fost 3+)
  • Georgia a pierdut doar un meci din ultimele zece disputate acasă, contra Elveției (0-2), chiar dacă a avut adversari precum Irlanda (0-0) sau Danemarca (0-0)
  • Belarus are patru înfrângeri și trei victorii (cea mai notabilă e un 1-0 în Bulgaria) în ultimele șapte deplasări
  • Trei din ultimele zece jocuri ale oaspeților de joi s-au terminat GG (toate trei GG3+ și patru 3+)