Meniu

28 Iunie, la 22:00. Franța, eliminată după ce a condus cu 3-1

Bucureștiul va fi gazda campionilor mondiali în încercarea de a trece în sferturi contra Elveției. Franța a reușit să câștige cea mai grea grupă de la acest european, cu o victorie și două egaluri, în timp ce Elveția a mers mai departe grație unei clasări între cele mai bune echipe de pe locul 3. Jocul pare îndreptat clar în favoarea francezilor, mai ales că adversarii au arătat de-a dreptul ridicol în meciul cu Italia (0-3), singurul adversar de calibru întâlnit în faza grupelor.

Franța, imbatabilă și când joacă prost

După cum se anuța încă de la tragerea la sorți, faza grupelor nu a reprezentat un galop de sănătate pentru Les Bleus. Chiar dacă echipa a reușit să termine pe locul 1 al grupei, unele meciuri s-au dovedit mai dificile decât o arătat calculul hârtiei pentru echipa lui Deschamps.

Franța a început Euro cu o victorie extrem de importantă, 1-0 cu Germania la Munchen, într-un meci tacticizat care a produs puține ocazii de gol. După acest rezultat se părea că Mbappe&co nu mai pot întâmpina dificultăți în grupă, mai ales că Portugalia zdrobise Ungaria cu 3-0. În mod surprinzător însă, echipa nu a reușit să se impună în cea de-a doua zi, în condițiile în care a întâlnit cea mai slabă echipă din grupă, Ungaria (1-1). Cu 4 puncte, Franța era sigură de accederea în optimi, dar putea termina pe oricare din primele 3 locuri.

Ultimul meci cu Portugalia a fost foarte așteptat, iar acesta nu a dezamăgit, deoarece s-au marcat 4 goluri (2-2) în cursul unui meci cu un scenariu cu adevărat surprinzător, incluzând 3 penalty-uri între două echipe similare. În fine, Franța s-a bucurat de remiza Germaniei contra Ungariei pentru a păstra locul 1 al grupei, o performanță excelentă având în vedere adversarii din grupa F. Totuși, potențialul ofensiv francez nu pare să fie exploatat pe deplin până acum, deoarece echipa a marcat 4 goluri în 3 meciuri, puțin având în vedere atacanții disponibili. Dincolo de aceste rezultate, Franța a uitat gustul amar al înfrângerilor, deoarece ultima înfrângere în meci oficial a fost acum 2 ani împotriva Turciei, ceea ce corespunde unei serii de 19 meciuri consecutive fără nicio înfrângere (14 victorii și 5 egaluri).

Acum că Benzema a spart gheața la turneele finale iar Mbpaee poate oricând să fie atacantul letal pe care toată lumea îl așteaptă, este parcă și mai probabil să vedem o victorie a Cocoușului Galic.

Elveția nu are vlagă cu echipele mari

În ceea ce privește Elveția, faza grupelor s-a dovedit mult mai dificilă decât se anticipa iar echipa a stat la mâna rezultatelor pentru a merge în optimi. Într-adevăr, elvețienii nu au început foarte bine turneul, cedând remiza cu Țara Galilor (1-1), după un meci în care coechipierii lui Shaqiri au dominat. În cursul celui de-al 2-lea meci, Elveția nu a fost capabilă să concureze cu italienii, și au suferit o înfrângere grea, 3-0, într-un meci în care elvețienii efectiv nu au contat pe teren.

În acel moment, Elveția se afla într-o situație cu adevărat nesigură pentru calificare, dar echipa a reacționat perfect în ultimul meci, cu un succes cu 3-1 în fața unei echipe cu adevărat dezamăgitoare a Turciei. Chiar dacă partea ofensivă a Elveției pare destul de în formă și se poate baza pe jucători de mare valoare, precum Shaqiri și Embolo, partea defensivă nu pare să se ridice la nivelul competiției și nu au reușit să păstreze poarta intacta în nici unul din cele 3 meciuri.

Înainte de Euro, această constatare era deja valabilă, deoarece echipa a primit 2 goluri împotriva Finlandei și unul împotriva Bulgariei. În cursul fazei grupelor, elvețienii au încheiat faza cu 5 goluri primite, un bilanț deloc liniștitor înainte de începerea fazei a doua a turneului. În consecință, partea defensivă rămâne cu adevărat perfectibilă și s-ar putea confrunta cu mari probleme în confruntarea cu atacanții francezi.

În mod logic, Franța pare favorită pentru acest joc. Campioana mondială din 2018 nu-și poate permite să părăsească turneul din optimi, cu atât mai mult cu cât se confruntă cu o echipă inferioară precum Elveția. În plus, slăbiciunile defensive ale elvețienilor vor oferi multe oportunități pentru atacanții francezi, chiar dacă probabil că și coechipierii lui Xhaka vor avea șanse de a marca. În plus, Elveția a fost eliminată în faza optimilor de finală și la ultimele 3 turnee principale, între 2014 și 2018, iar echipa nu a câștigat niciodată împotriva Franței în secolul 21, după 6 confruntări directe.
Din toate aceste motive, putem presupune că Franța va câștiga acest meci. Chiar dacă Elveția va încerca să facă un joc bun, limitele defensive recente ale echipei nu vor permite calificarea echipei, cu atât mai mult dacă luăm în considerare talentul ofensiv din rândul echipei franceze.

PUNCTE CHEIE:

  • Franța vine după 7 victorii și 3 egaluri în ultimele 10 meciuri;
  • În ultimele 18 partide oficiale (nu sunt incluse meciurile amicale), Franța are 13 victorii și 5 rezultate de egalitate;
  • În Liga Națiunilor, Elveția nu a câștigat nici un meci pe teren (3 egaluri și două înfrângeri), dar are o victorie la masa verde;
  • Elveția a reușit rareori să obțină vreun punct când a întâlnit adversari de primă clasă și are înfrângeri în ultimele meciuri cu Italia (0-3), Belgia (1-2), Spania (0-1), Ucraina (1-2), Danemarca (0-1), Anglia (0-1), Portugalia (1-3) sau Suedia (0-1).